Polędwiczki wieprzowe w sosie z papryką |
Polecam też mój gulasz z polędwiczek:
Przepis na polędwiczki w sosie z papryką, składniki:
mała polędwiczka wieprzowa,
duża czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchewka,
ok. szklanki wody lub bulionu drobiowego,
ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony tymianek
Przepis na polędwiczki w sosie z papryką, przygotowanie:
Polędwiczkę pokroić w plastry średniej grubości, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (w środku powinny być jeszcze surowe). Odłożyć. Na patelnię po mięsie dodać posiekaną cebulę, paski papryki i plasterki marchewki. Doprawić. Smażyć kilka minut, do lekkiego zarumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Włożyć mięso, zalać całość płynem tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić kilka minut do miękkości mięsa. Zagęścić całość mąką rozmieszaną w małej ilości sosu lub wody. Posypać koperkiem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Pork tenderloin with Red Bell Pepper Sauce Recipe:
1 small pork tenderloin,
1 large red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small carrot,
approx. 1 cup of water or chicken stock,
approx. 1 tsp of potato starch (or corn starch),
few tsp of chopped dill,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry thyme
Cut the meat into medium thick slices, sprinkle with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan and cook, until lightly golden (they should still be uncooked inside). Set aside. To the same pan, add chopped onion, strips of red bell pepper and slices of carrot. Cook, stirring, for few minutes, until slightly golden. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds. Add the meat back in and pour in the liquid (it should slightly cover the ingredients in the pan). Simmer on low, until tender (do not overcook the meat). Serve over mashed potatoes, rice or barley.
Enjoy:)
Also see my pork tenderloin stew video recipe above!
Świetny pomysł na polędwiczki wieprzowe.
OdpowiedzUsuńLubimy mięsko z dodatkiem papryki.
Serdecznie pozdrawiam:)
Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny sos:)
OdpowiedzUsuńIt sure looks good.
OdpowiedzUsuńThe addition of paprika sounds perfect! This looks simple yet delicious! Thank you, NataliaL)
OdpowiedzUsuńNice, quick, tasty dish. This looks great -- thanks.
OdpowiedzUsuńvegetable is teasing me....yummy
OdpowiedzUsuńDelicious
OdpowiedzUsuńidealnie danie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńwow. this one looks so yummy, i wonder what it taste likes.
OdpowiedzUsuńJULIE ANN LOZADA BLOG
INSTAGRAM: @julieann_lozada
The pork slices look really tender and juicy. I love it!
OdpowiedzUsuńThis dish is so colorful, and really looks like autumn. I bet it smells wonderful.
OdpowiedzUsuńIt looks very delicious dear :)
OdpowiedzUsuńUn piatto di mio gradimento.
OdpowiedzUsuńBuona serata
Mniam mniam! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńOh this really does sound (and look) SO delicious!
OdpowiedzUsuńThis is definitely going to be my lunch tomorrow!😊😊
Thank you so much!
Hugs ❤❤❤
looks delicious!
OdpowiedzUsuńThis sounds soooooooooooooooo good, you have made me hungry. Thanks for sharing. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńO i znów coś w pełni dla mnie. ;)
OdpowiedzUsuńTeż mam pozytywne nastawienie co do tego wyjazdu nad morze. Na pewno spokój będzie jak należy.
Pozdrawiam!
It looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Bardzo fajne danie:)))Pozdrawiam serdeczne:))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, zresztą lubię takie szybkie dania z papryką :)
OdpowiedzUsuńSmakowocie 🙂
OdpowiedzUsuńSounds delicious! We just had pork tenderloin last and I wish I had seen this first. Thanks!
OdpowiedzUsuńPyszności takie polędwiczki :)
OdpowiedzUsuńI'm a vegetarian, so this recipe isn't for me, but I like the bell peppers!
OdpowiedzUsuńI don't eat pork and dislike cooked bell peppers. NOT for me - but my partner would eat it with pleasure.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda
OdpowiedzUsuńIt's delicious!
OdpowiedzUsuńYummy! Everyone in my family loves red peppers, except for my husband (boo to him) so this would go over well for dinner here.
OdpowiedzUsuńThis sounds and looks amazing !!!
OdpowiedzUsuńMam polędwiczki, mam i paprykę, więc spróbuję na pewno. Dotychczas polędwiczki podawałam z sosem kurkowym lub pieczarkowym.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Już wiem co zrobię małżonkowi na obiad :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńIt's the season of paprika! Everybody makes 'ajvar' here right now for the winter, it is a sort of a chutney or relish with roasted red peppers, garlic and eggplant, minced and then fried and cooked with some oil and packed in jars.
OdpowiedzUsuńwow! to wygląda jeszcze lepiej niż wcześniejszy halibut!
OdpowiedzUsuńTym razem tylko papryka dla mnie ;p
OdpowiedzUsuńza papryką nie przepadam, ale jadłam takie w sosie śmietanowym z kurkami <3 coś cudownego!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię polędwiczkę, ma takie delikatne mięso i nie potrzebuje długiego gotowania, pychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie polędwiczki :)
OdpowiedzUsuńThat looks delicious! So quick and easy too! Thank you! :o)
OdpowiedzUsuńOh Natalia this must be delicious!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Dowiedziałem się naprawdę wiele nowych rzeczy. Nie sądziłem, że w średniowieczu nauka była aż tak rozwinięta w niektórych ośrodkach. Niestety z biegiem czasu różne czynniki ograniczyły jej rolę do minimum.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
zrobię w weekend:)
OdpowiedzUsuńNie lubie papryki, ale te polędwiczki niczego sobie ☺
OdpowiedzUsuńSmakowite ;)
OdpowiedzUsuńThat looks delicious - a perfect and hearty dish for fall!
OdpowiedzUsuńI don't eat pork, but I've greatly enjoyed the picture and reading the recipe. With onions, garlic, pepper, mash potatoes, you can't ever go wrong.
OdpowiedzUsuńAnother great recipe! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
Looks like a great winter's dish, after a walk in the snow perhaps.
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWe often enjoy pork tenderloin, thanks for sharing this recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Zapisuję przepis i kiedyś zrobię bo wyglądają przepysznie <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygladaja
OdpowiedzUsuńMushrooms and rice both sound good with this savory dish.
OdpowiedzUsuńLooks very good. And definitely tastes good.
OdpowiedzUsuńDla takiego mięsożercy jak ja to super przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie :) nie jadłam jeszcze polędwiczek
OdpowiedzUsuńAle fajny prosty przepis i jaki szybki. Już wiem co dzisiaj wyczaruję na obiad. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń