Zapiekanka gyros |
Do kurczaka przygotowujemy domową przyprawę gyros, dzięki której danie jest jeszcze smaczniejsze. Jeśli wolicie, możecie użyć gotowej mieszanki. Warto pamiętać, że zamiast drobiu w zapiekance dobrze sprawdzi się też wołowina i wieprzowina. Kapustę pekińską można tez zastąpić kapustą białą. Mimo że przygotowanie zapiekanki wiąże się z krojeniem wielu składników, nie jest tak pracochłonna jak może się wydawać - większość pracy możemy wykonać w międzyczasie (na przykład poszatkować ziemniaki podczas smażenia mięsa).
Do zapiekanki gyros używamy ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki - szybko upieką się w sosie serowym, przyrządzonym z mleka, śmietanki i ulubionego startego sera. Dzięki dodatkowi bułki tartej wierzch dania jest chrupiący i pięknie podpieczony z wierzchu.
Po upieczeniu warto odstawić potrawę na 10 minut - wtedy łatwiej się ją kroi i mniej się rozpada. Zapiekanka gyros z kurczakiem i ziemniakami to pyszne, proste i stosunkowo szybkie danie dla całej rodziny. Naprawdę trudno się jej oprzeć! Smacznego:)
Zapiekanka gyros, składniki:
5-6 dużych ziemniaków,
500 g piersi kurczaka,
500 g pieczarek,
czerwona cebula,
czerwona papryka,
poł kapusty pekińskiej
250 g żółtego sera,
70 ml mleka,
200 ml śmietanki,
przyprawy do sosu (do smaku): sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, tymianek, granulowany czosnek,
kilka łyżeczek bułki tartej
przyprawy do kurczaka:
na marynatę:
sok z 1/2 cytryny,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
ok. 1/2 łyżeczki soli
Zapiekanka gyros, przygotowanie:
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Połączyć z rozgniecioną kolendrą, pozostałymi przyprawami, sokiem z cytryny i olejem. Wymieszać. Pokroić paprykę, pieczarki i cebulę.
Poszatkować kapustę.
Mięso smażyć do zarumienienia, dodać paprykę i cebulę. Smażyć całość do miękkości. Odłożyć. Na tę sama patelnię wrzucić kapustę, smażyć kilka minut, aż delikatnie zmięknie. Posolić. Na patelnię dodać pieczarki, smażyć do miękkości. Pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki.
Zagotować mleko i śmietankę. Doprawić do smaku, dodać około 3 łyżek sera. Podgrzewać na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.Ułożyć połowę ziemniaków na zakładkę. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć mięso, warzywa i pieczarki. Posypać częścią sera. Ułożyć ziemniaki. Polać pozostałym sosem, posypać resztą sera, posypać bułką tartą. Piec około 30-40 minut w 180C lub do miękkości ziemniaków.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
Gyros Casserole Recipe:
5-6 large potatoes,
500 g of chicken breast,
1 red bell pepper,
1 onion,
500 g of button mushrooms,
1/2 of a Chinese cabbage,
250 g of grated cheese of your choice,
70 ml of milk,
200 ml of heavy cream,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, dry thyme, nutmeg, granulated garlic
for the chicken marinade:
lemon juice from 1/2 lemon,
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp of granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
1/2 tsp of salt
Cut the chicken into bite size pieces. Cover with the ingredients for the marinade, toss everything together and set aside. Dice the pepper, onion and mushrooms.Finely slice the cabbage.
Cook the chicken until lightly golden and add the pepper and onion. Cook, until tender and set aside. To the same pan, add the cabbage. Sprinkle with some salt and let it cook for few minutes, until wilts. Set aside. To the same pan add the mushrooms and cook, until tender. Season with salt and pepper.
Finely slice the potatoes.
Boil the milk with cream, season to taste and add 3 tbsp of cheese. Simmer on low, until cheese melts. Butter the bottom of the casserole dish and arrange half of potatoes. Season with salt and pepper, cover with some sauce. Add the chicken, vegetables and mushrooms. Add some cheese.
Arrange remaining potatoes on top. Cover with the sauce, sprinkle with cheese and breadcrumbs. Bake for about 30 to 40 minutes, or until tender and golden on top. Enjoy:)
Robiłam kiedyś taką zapiekankę rodzinie, bardzo im smakowała :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bajecznie i aromatycznie ❤️
OdpowiedzUsuńOooo gryros!! Moi bliscy uwielbiają, a ja akurat nie przepadam. Coś czuję że taka forma przypadnie mi do gustu :D
OdpowiedzUsuńMój mąż bardzo lubi zapiekanki, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Ja uwielbiam zapiekanki. I z pewnością kiedyś wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńO której jest kolacja?
OdpowiedzUsuńsuper przepis, smakowita zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńThis sounds good! I have been busy cooking today, too - a casserole, bread and a cheese cake. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPyszna wersja,u nas z ryżem zawsze,ale na taką też bym się skusiła :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła:))może przygotuję:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNo cooking for me today. A sandwich for lunch. This recipe looks delicious though.
OdpowiedzUsuńNatalko zapiekanka wygląda pysznie i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńA każdy Twój przepis jest bardzo dokładnie opisany .
Twoje ciasto czekoladowe ba stałe zagościło już w moim domu .
Pozdrowionka ślę 😊😊😊
Bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto smakuje rodzinie! Pozdrawiam serdecznie ☺
UsuńHummmm deliciosos, aproveito para desejar um bom Domingo.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Zapiekanka smacznie wygląda narobiłaś apetytu.
OdpowiedzUsuńIt looks very tasty:)
OdpowiedzUsuńWhat a comforting and delicious meal! My husband loves gyros, but I don't think he has ever tried the casserole version.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!!!
OdpowiedzUsuńI love potatoes, what a great new dish for fall!
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka. Coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńit look delicius
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł na obiad :D Z chęcią zrobię :D
OdpowiedzUsuńPerfect for people who love potatoes!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
It looks amazing!
OdpowiedzUsuńxx
Oj zjadłabym taką zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńNot for me, but the flavour combinations sound great.
OdpowiedzUsuńCo za pocieszający i pyszny posiłek! i bardzo chciałbym spróbować wersji zapiekanki.
OdpowiedzUsuńDelicous!
OdpowiedzUsuńzapiekanka gyros? to brzmi cudnie :)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiamy zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńmój by to zjadł na raz:)
OdpowiedzUsuńDawno takiej nie jadłam ❤
OdpowiedzUsuńZapiekanka dobra rzecz :)
OdpowiedzUsuńNice! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńIl piatto sembra molto appetitoso.
OdpowiedzUsuńBuon inizio settimana.
Bardzo smakowita!
OdpowiedzUsuńAle mam teraz ochotę na taką zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńZapiekankas are such a comforting type of food!
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie - ja niestety musiałabym odrzucic z niej całkowicie mięso- jestem wegetarianką :-)
OdpowiedzUsuńZapiekanka kusi!
OdpowiedzUsuńZ pewnością pojawi się u mnie na jakiś jesienny obiadek lub kolację :-)
Pozdrawiam serdecznie 😃
Oglądam filmik :)
OdpowiedzUsuńI jak tu nie być głodnym 😋
OdpowiedzUsuńInteresting post my dear, thank you for sharing :-)
OdpowiedzUsuńTa jest trochę inna od tej co robię. Moja jest z ryżem :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej zapiekanki.
OdpowiedzUsuńDelicious
OdpowiedzUsuńThis sounds wonderful!
OdpowiedzUsuńMy husband loves gyros. I bet he'd LOVE this casserole!
OdpowiedzUsuńNie powinnam tu zaglądać przed śniadaniem ;) Takie pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie zapieknaki!
OdpowiedzUsuńooo, tą zapiekankę z gyrosem, to bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńNice :)
OdpowiedzUsuńPyszna w sam raz na obiad. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWczoraj mąz mi zrobił taką, pyszna jest.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńThis looks SO GOOD! Thank you for printing the recipe in English, too. I will have to try this.
OdpowiedzUsuńAnd thank you for coming by my blog, too!
WOW, this casserole looks SO delicious...and just perfect for a stormy autumn day like it is here today!
OdpowiedzUsuńOh thank you so much for sharing!!😊😊
Have a super day!
Big Hugs ❤❤❤
Musi być przepyszna, uwielbiam robić zapiekanki w okresie jesienno-zimowym, poprawiają humor w zimne wieczory :)
OdpowiedzUsuńGyros to coś co lubię. Zapiekanka wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJuz chyba kiedyś pisalam, ze moja rodzina uwielbia zapiekanki ;)
OdpowiedzUsuńfajne i sycące;)
OdpowiedzUsuńI love this casserole looks absolutely delicious Natalia !
OdpowiedzUsuńyummy...love it
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś zapiekanką gyros ale całkowicie inna. Uwielbiam sałatki gyros i wszystko co z gyrosem związane dlatego przepis zapisuję i niedlugo postaram się zrobić :)
OdpowiedzUsuńHmm... Zapiekankę bym chętnie zrobiła, super jesienne danie :), ale z gyrosem / kapustą mnie nie kusi.
OdpowiedzUsuńLooks so tasty Natalia but that cream would kill me!
OdpowiedzUsuńIt's getting to be that time of the year for warming casseroles. I'm looking forward to trying out some of your recipes. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńI'm sorry I'm so late!
OdpowiedzUsuńHappy birthday to your son! I wish him to grow up strong and healthy!
Kisses for the baby!
So funny hear you speaking your language so different from mine. Looks so delicious!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
smakowite :D
OdpowiedzUsuńQue Buena pinta ! 😋😋😋
OdpowiedzUsuńGracias por la recommendation
Te espero por mi blog !
Feliz dia ! ♡♡♡
Mam ochotę na zapiekankę :D
OdpowiedzUsuńO rany ale narobiłaś mi apetytu na taką zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie to kiedyś przygotować! :)
OdpowiedzUsuńDelicious,comforting and filling
OdpowiedzUsuńJadłam zapiekankę gyros z ryżem i makaronem, ale z ziemniakami jeszcze nie próbowałam. Biorę przepis :)
OdpowiedzUsuńI enjoy coming to your blog, you always share the most delicious recipes, and the photos are pretty also. Thank you so much!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuń