Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym |
Dziś zapraszam na naszą ulubioną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Jeśli posiadacie szatkownicę, przygotujecie ją naprawdę szybko. Cieniutkie plastry ziemniaków zapieka się tu w mieszance słodkiej śmietanki i sera z niebieską pleśnią. Jeśli nie przepadacie za tym serem, możecie do swojej zapiekanki ziemniaczanej dorzucić inny ser pleśniowy lub kilka łyżek startego żółtego sera albo parmezanu. Zapiekankę możecie też przygotować w wersji wegetariańskiej, zastępując mięso mielone pieczarkami i warzywami. Zamiast mięsa mielonego w zapiekance ziemniaczanej dobrze sprawdzi się tez kurczak lub łosoś. Tak czy inaczej sezon na zapiekanki uważam za otwarty:)
Jeśli lubicie zapiekanki ziemniaczane, polecam również pyszną zapiekankę gyros:
Smacznego:)
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM, składniki:
400-500 g mielonego mięsa,
cebula,
ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią lub innego ulubionego sera,
200 ml śmietanki 30%,
50-75 ml mleka,
5 dużych ziemniaków,
ok. szklanki startego żółtego sera,
kilka łyżeczek bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, przygotowanie:
Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą, dodać koncentrat, smażyć 30 sekund, dodać kilka łyżek wody (tyle, by powstał bardzo gęsty sos), doprawić do smaku. Mleko zagotować ze śmietanką, dodać ser i przyprawy do smaku. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia sera. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej sprawdza się szatkownica). Na spodzie układamy połowę ziemniaków, tak by na siebie nachodziły. Oprószyć solą i pieprzem, polać częścią sosu serowego. Nałożyć mięso. Polać pozostałym sosem i posypać połową sera. Nałożyć pozostałe ziemniaki, polać resztą sosu, posypać serem i bułką tartą. Piec około 45 minut w 180 C lub do miękkości ziemniaków i zarumienienia wierzchu.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Potato and Ground Meat Casserole Recipe:
400-500 g of ground meat,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
approx. 2 tbs of tomato paste,
5 large poatoes,
100 g of blue cheese (or any other cheese of your choice),
200 ml of heavy cream,
50-75 ml of milk,
approx. 1 cup of grated cheese,
few tsp of breadcrumbs,
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg, sweet and hot paprika, thyme, oregano, basil
Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until golden. Add finely chopped onion and garlic, cook, until transluscent and add tomato paste. Cook for additional 30 seconds. Add few tbsp of water (add enough to create a very thick meat sauce). Season well to taste. Boil the milk with crea. Add blue cheese and simmer on low, until melts completely. Season to taste. Brush the casserole dish with some butter. Slice the potatoes very thinly (mandoline slicer works best). Arrange half of potatoes in the bottom of your prepared tray. Sprinkle with salt and pepper and add 1/3 of a blue cheese sauce. Add the meat, pour some sauce all over and sprinkle with half of the grated cheese. Add remaining potatoes on top. Pour the rest of the sauce on top, sprinkle with remaining cheese and breadcrumbs. Bake for about 45 minutes in 180C or until tender and golden brown on top. Enjoy:)
Modified recipe by Marieta Marecka.
It looks like the Greek "moussaka" ... I think that is very tasty!
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe!
I wish you a nice weekend!
Hugs!
Looks delicious and comforting.
OdpowiedzUsuńYummy! Looks so good!
OdpowiedzUsuńxoxo
https://sosweetgirlythings.blogspot.com/
Thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThis is beautiful! It looks both rustic and delicious!!
OdpowiedzUsuńMy husband will love this! I will try it.
OdpowiedzUsuńLooks delicious. Over here in Ireland we would call that Shepherd's Pie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna, w sam raz na zimne dni;)
OdpowiedzUsuńO to lubię i gotuję tylko nie dodaje sosu śmietanowego ale spróbuję:) Smacznego:)
OdpowiedzUsuńpysznie ta zapiekanka wygląda!
OdpowiedzUsuńZapiekanki zawsze w modzie i na topie ;)
OdpowiedzUsuńMeat and potato are great together. The casserole looks hearty and delicious.
OdpowiedzUsuńPyszności, może jutro zrobię 💛💚💙
OdpowiedzUsuńU mnie z tego typu serem by nie przeszła, ale zapiekanki bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna:))lubimy wszelakie zapiekanki:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ale nie dla mnie, zdecydowanie za dużo tu ziemniaków!:D
OdpowiedzUsuńhttp://redamancyy.blogspot.com/
Dawno nie jadłam tego typu zapiekanki :D
OdpowiedzUsuńDawno już takiej nie robiłam, nabrałam ochoty na taką zapiekankę
OdpowiedzUsuńWe make similar dishes, though the potato (or sweet potato) on top is often mashed rather than sliced. I think the dish is part of many of our childhood memories.
OdpowiedzUsuńYummy. I used to bake potato casserole. Lomg time didnt do that. Next round I will try your recipe.
OdpowiedzUsuńI liked that food.
OdpowiedzUsuńI always spent my half an hour to read this blog's articles all the time
OdpowiedzUsuńalong with a cup of coffee.
You always create such wonderful recipes!
OdpowiedzUsuńThank you for sharing this with us.
Joy to you ♡
Przyda mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńI love any kind of zapiekanka and think it is a comfort food, but sadly never eat them as I don't do dairy :( I do miss them, though, especially mousakka.
OdpowiedzUsuńBrzmi świetnie. Uwielbiam zapiekanki. :)
OdpowiedzUsuńLooks so delicious! I might try this with my daughter!
OdpowiedzUsuńMarie
https://theflowerduet.blogspot.com/
Bardzo często robię zapiekanki, nie tylko ziemniaczane, ale i z kaszą, makaronem, oczywiście w wersjach wege :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńi really like one dish meals/casseroles, especially during the winter!! i am going to try this one!!
OdpowiedzUsuńLubię ziemniaki i teraz smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńWygląda na smaczną i sycącą:)
OdpowiedzUsuńDelicious casserole!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńJaka pyszna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie😍
OdpowiedzUsuńLubię takie dania 😋
Lubię takie zapiekanki ❤
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapiekanki. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOch jaki smakowity przepis 😘
OdpowiedzUsuńJak zawsze super pomysł :)
OdpowiedzUsuńThis undoubtedly tastes as good as it looks! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńWhat more can I say but yummmm and thank you!!!
OdpowiedzUsuńTo jest coś dla mojej rodziny. Uwielbiamy zapiekanki ziemniaczane
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam takie zapiekanki, niebo w gębie! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńLooks like a hearty dish. Thank you!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Dzięki za przepis:) ja czasem się jednak boję, że ziemniaki albo będą twarde albo się rozlecą :P
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, lubię też zapiekanki makaronowe:-)
OdpowiedzUsuńLooks good … you could substitute the potato for swede (rutabaga) which would reduce the carb count.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing the recipe.
All the best Jan
Świetny przepis, bardzo apetycznie wygląda, szkoda, że zapachu nie czuć. na pewno z niego skorzystam.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZapiekanki bardzo lubimy, więc i ta na pewno by nam smakowała :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, all'a lassange. Ten przepis pewnie znajdzie się w moich ulubionych i ciekawych przepisach do spróbowania.
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńmake me hungry...yummy
OdpowiedzUsuńMój mąż lubi takie mięsno-ziemniaczane zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam ziemniaczaną z kiełbasą ;)
OdpowiedzUsuń