Zupa cebulowa z ziemniakami i serem / Onion Potato and Cheese Soup |
Przepis na zupę cebulową z ziemniakami i serem:
ok. 1- 1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
5-6 dużych cebul,
2 średniej wielkości ziemniaki,
marchewka,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek startego żółtego sera lub parmezanu,
kilka łyżek słodkiej śmietanki (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka i/lub ostra papryka,
kilka łyżeczek drobno posiekanej natki pietruszki,
ulubione dodatki do zupy: grzanki lub/i pestki
Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodając czosnek i przyprawy. Zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie pokroić cebulę, smażyć na małym ogniu, aż cebula mocno zmięknie i zmieni kolor (około 15-30 minut). Dodać do zupy, zmiksować na krem. Dodać śmietankę i ser, podgrzewać do rozpuszczenia się sera, ewentualnie doprawić. Posypać natkę pietruszki, podawać z grzankami lub mieszanką pestek.
Jeśli lubicie kasze, a przy tym interesują Was przepisy na szybkie dania, być może zainteresuje Was kolejna przesyłka od firmy Knorr:
Co przygotować z kaszy Knorr? Ogranicza Was tylko wyobraźnia:) Można ją potraktować jako smaczny dodatek do mięsa czy ryby, składnik zapiekanki, kaszotto, zupy, placuszków, kotlecików, sałatek i wszelkich innych pyszności, które wpadną Wam do głowy.
Ja otrzymałam następujące paczuszki: Kaszotto meksykańskie Knorr, Kaszotto orientalne Knorr, Kotlety z kaszy bulgur Knorr, Placki Knorr. Zachęcam do wypróbowania - mogą uratować niejeden obiad w środku tygodnia:)
Oprócz tego dołączono torbę na zakupy i zestaw pięknych talerzyków (zdjęcia nie oddają w pełni ich urody:))
A jaki jest Wasz ulubiony przepis na kaszę?
ENGLISH:
Onion Potato and Cheese Soup Recipe:
1 - 1.5 l of homemade chicken or vegetable soup (depends on your preferable consistency of the soup),
5-6 large onions,
1 carrot,
2 potatoes,
1-2 cloves of garlic,
few tbsp of heavy cream,
few tbsp of grated cheese or parmesan,
seasonings to taste: salt, pepper, swett and/or hot paprika, thyme,
few tsp of chopped parsley,
some croutons or seeds for serving
Dice the potatoes and carrot. Heat a small amount of oil in a pan, add diced vegetables and cook, stirring, until lightly goldden. Add chopped garlic and cook for additional 30 seconds. Season well. Cover with stock and simmer on low, until tender. In the meantime chop the onions and add to pan. Cook on a very low heat, until very tender and changed in color for about 15 to 30 minutes. Add to the soup and blend, until smooth. Add some cream and grated cheese. Warm everything through, until cheese melts. Sprinkle with parsley. Serve with croutons or favourite seeds on top. Enjoy:)
Mozna zastapic czyms innym bulion drobiowy?
OdpowiedzUsuńWywarem jarzynowym albo dowolnym wywarem/bulionem, na którym zazwyczaj przygotowujesz zupę☺
UsuńInteresting soup -- nice and hearty. Perfect for fall weather! Thanks.
OdpowiedzUsuńWe're getting ready to have oatmeal for breakfast, but I would rather have this:) Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńAlla sera mi piace gustarmi una zuppa.
OdpowiedzUsuńBuona serata
Good recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńWhat's not to like about onion and potato combination!
OdpowiedzUsuńZupa cebulowa jest pyszna a produkty wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńOd pewnego czasu przymierzam się do ugotowania zupy cebulowej i jakoś mi schodzi.
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie, zrobię jednak bez śmietanki.
Pozdrawiam:)
Perfect for the coming season!!!
OdpowiedzUsuńHugs💮🍂🍁🎃
bardzo chętnie bym owej zupki spróbowała:)
OdpowiedzUsuńsmakowita zupa:)
OdpowiedzUsuńThis soup is looking good and delicious!
OdpowiedzUsuńThe soup looks hearty and very tasty! Love the crunchy crountons atop too.
OdpowiedzUsuńAkurat za cebulą nie przepadam i rzadko korzystam z niej w swojej kuchni.
OdpowiedzUsuńDo zupy cebulowej jakoś nie potrafię się przekonać, nie podchodzi mi ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis, na jesień taka zupka jest idealna! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńThis is exactly right for autumn. Thanks for sharing, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńIt is very early here (not light yet) and this soup has made me hungry.
OdpowiedzUsuńOh that bowl of soup looks so delicious.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy cebulowej:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę cebulową, chociaż dawno jej nie robiłam. Dzięki za przypomnienie przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Niby proste składniki, ale całość zapowiada się bardzo ciekawie. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam cebulowej ;)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty, lata nie jadłam zupy cebulowej :)
OdpowiedzUsuńYum, I love EVERY ingredient in this delicious soup!!
OdpowiedzUsuńperfect for fall!
OdpowiedzUsuńwygląda intrygująco :)
OdpowiedzUsuńI will make this one!
OdpowiedzUsuńthis sounds delicious natalia. i love that it uses 6 large onions:-) cheers sherry
OdpowiedzUsuńzupa w sam raz na taką pogodę
OdpowiedzUsuńRaz jadłęm cebulową i to było bardzo miłe doznanie :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbowałabym tych zup :) Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę cebulową, ale robię ją nieco inaczej. Następnym razem skorzyatam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńQuanto mi piacciono le zuppe!!!!
OdpowiedzUsuńraz próbowałam zrobić cebulową i niestety wyszła bardzo słodka :(
OdpowiedzUsuńTa też jest dość słodka; jeśli wolisz,możesz nie karmelizować cebuli, tylko ją zeszklić,a oprócz tego, dodać trochę soku z cytryny☺
UsuńLooks and sounds delicious, perfect for the season.
OdpowiedzUsuńPyszna jesienna klasyka :)
OdpowiedzUsuńZupa cebulowa to również jedno z moich żelaznych, zimowych dań. Poza tym jest to też klasyczna zupa paryska, choć nie w formie kremu, ale bulionu ze skarmelizowaną cebulą i pływającą na wierzchu kromką chleba z serem. To wszystko ląduje w piecu tuż przed podaniem, świetnie rozgrzewa i syci na długo. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńTaką też znam, faktycznie jest pyszna☺
UsuńBardzo lubie zupe cebulowa
OdpowiedzUsuńJeszcze nie gotowałam zupy cebulowej, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńTakiej zupy o smaku cebulowym nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJa niestety za zupą cebulową nie przepadam :(
OdpowiedzUsuńcheese soup look delicious....thank you for recipe
OdpowiedzUsuńChyba zrobię w weekend, kocham zupę cebulową :)
OdpowiedzUsuńOh, YUMMY! Natalia, thank you for the beautiful recipes! hugs, de
OdpowiedzUsuńYum! That soup looks/sounds delicious! Such a wonderful Fall meal! Thank you for your sweet comments, Natalia! :o)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńI made leek and potato soup yesterday which was good. I added cumin seeds as well which gave a great flavour. Cheers Diane
OdpowiedzUsuńHello, I love most kinds of soups. This cheese,onion and potato soup sounds yummy. I do try to stay away from processed food packages. Enjoy your day and a great weekend ahead! PS, thanks for visiting my blog.
OdpowiedzUsuńHummm deve de ser delicioso, aproveito para desejar a continuação de uma boa semana.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Przetestuję dla odmiany :) Chce poznać nowy smak :)
OdpowiedzUsuńzrobię sobie na przeziębienie taką zupkę:)
OdpowiedzUsuńamazing post dear :)
OdpowiedzUsuńkisses Tijana
http://itsmetijana.blogspot.com/
Wow Natalia that soup sounds great... I mean delicious!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Yum.
OdpowiedzUsuńTyle razy przymierzałam się do cebulowej, nawet kiedyś zrobiłam, ale jakaś cieniutka była, spróbuję twoim sposobem.
OdpowiedzUsuńWieki temu jadłam zupę cebulową.
OdpowiedzUsuńWow wyglada pysznie!!!
OdpowiedzUsuńNa pewno nas rozgrzeje podczas zimowej chandry... :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! Ostatnio uwielbiam zupy, a takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOh very nice recipes darling
OdpowiedzUsuńxx
Oh great recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
It seems so yummy! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Thanks for sharing a good looking recipe
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Unia i czosnek to dobre połączenie dobrej zupy. Uwielbiam zupę pod każdym względem. Dziękuję za przepis, kiedyś spróbuję przepisu w mojej kuchni. Witam z Indonezji
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę. Jest dobrze
OdpowiedzUsuńOh this sounds SO delicious...I will make some for lunch tomorrow.
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing...😊😊
Have a fabulous weekend!
Hugs xxx
Aż ślinka leci tak pięknie podana :-)
OdpowiedzUsuńzupa pierwsza klaSa!
OdpowiedzUsuńSounds perfect to have on a cold day. Wishing you a happy week ahead.
OdpowiedzUsuńO, bardzo takie zupy lubię :).
OdpowiedzUsuńPyszna :-)
OdpowiedzUsuńO zupie cebulowej słyszałam w Czechach, już dawno temu :)
OdpowiedzUsuń