września 25, 2019

Zupa cebulowa z ziemniakami i serem / Onion Potato and Cheese Soup

Zupa cebulowa z ziemniakami i serem
Zupa cebulowa z ziemniakami i serem / Onion Potato and Cheese Soup
Dziś zapraszam na pyszną zupę cebulową z ziemniakami i serem. Mimo sporej ilości cebuli zupa jest bardzo łagodna, wręcz odrobinę słodka - to przez proces karmelizowania oraz dodatek marchewki (jeśli chcecie przełamać tę słodycz, dodajcie trochę soku z cytryny lub nie karmelizujcie cebuli, tylko pozwólcie się jej zeszklić). Do swojego kremu wrzuciłam też ziemniaki i kilka łyżek startego sera, który fantastycznie sprawdza się w zupie - zagęszcza ją i dodaje jeszcze więcej smaku. Zupa cebulowa z ziemniakami i serem wspaniale smakuje z grzankami, odrobiną śmietanki i mieszanką pestek. Polecam na chłodne dni, smacznego:)

Przepis na zupę cebulową z ziemniakami i serem:


ok. 1- 1.5 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
5-6 dużych cebul,
2 średniej wielkości ziemniaki,
marchewka,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek startego żółtego sera lub parmezanu,
kilka łyżek słodkiej śmietanki (do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka i/lub ostra papryka,
kilka łyżeczek drobno posiekanej natki pietruszki,
ulubione dodatki do zupy: grzanki lub/i pestki

Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodając czosnek i przyprawy. Zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie pokroić cebulę, smażyć na małym ogniu, aż cebula mocno zmięknie i zmieni kolor (około 15-30 minut). Dodać do zupy, zmiksować na krem. Dodać śmietankę i ser, podgrzewać do rozpuszczenia się sera, ewentualnie doprawić. Posypać natkę pietruszki, podawać z grzankami lub mieszanką pestek.


Jeśli lubicie kasze, a przy tym interesują Was przepisy na szybkie dania, być może zainteresuje Was kolejna przesyłka od firmy Knorr:

To już kolejne produkty stworzone specjalnie dla konsumentów, dla których ważny jest skład produktu. Paczuszki nie zawierają bowiem sztucznych wzmacniaczy smaku, a w ich skład wchodzą wyłącznie naturalne składniki - to tak naprawdę kasza z przyprawami (idealna również dla wegetarian). Kasza została poddana już wstępnej obróbce termicznej, dlatego jej czas przygotowania to zaledwie 15 minut, a jedno opakowanie wystarczy na trzy porcje.

Co przygotować z kaszy Knorr? Ogranicza Was tylko wyobraźnia:)  Można ją potraktować jako smaczny dodatek do mięsa czy ryby, składnik zapiekanki, kaszotto, zupy, placuszków, kotlecików, sałatek i wszelkich innych pyszności, które wpadną Wam do głowy.

Ja otrzymałam następujące paczuszki: Kaszotto meksykańskie Knorr, Kaszotto orientalne Knorr, Kotlety z kaszy bulgur Knorr, Placki Knorr.  Zachęcam do wypróbowania -  mogą uratować niejeden obiad w środku tygodnia:)

Oprócz tego dołączono torbę na zakupy i zestaw pięknych talerzyków (zdjęcia nie oddają w pełni ich urody:))

A jaki jest Wasz ulubiony przepis na kaszę?

ENGLISH:


Onion Potato and Cheese Soup Recipe:


1 - 1.5 l of homemade chicken or vegetable soup (depends on your preferable consistency of the soup),
5-6 large onions,
1 carrot,
2 potatoes,
1-2 cloves of garlic,
few tbsp of heavy cream,
few tbsp of grated cheese or parmesan,
seasonings to taste: salt, pepper, swett and/or hot paprika, thyme,
few tsp of chopped parsley,
some croutons or seeds for serving

Dice the potatoes and carrot. Heat a small amount of oil in a pan, add diced vegetables and cook, stirring, until lightly goldden. Add chopped garlic and cook for additional 30 seconds. Season well. Cover with stock and simmer on low, until tender. In the meantime chop the onions and add to pan. Cook on a very low heat, until very tender and changed in color for about 15 to 30 minutes. Add to the soup and blend, until smooth. Add some cream and grated cheese. Warm everything through, until cheese melts. Sprinkle with parsley. Serve with croutons or favourite seeds on top. Enjoy:)


76 komentarzy:

  1. Mozna zastapic czyms innym bulion drobiowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wywarem jarzynowym albo dowolnym wywarem/bulionem, na którym zazwyczaj przygotowujesz zupę☺

      Usuń
  2. Interesting soup -- nice and hearty. Perfect for fall weather! Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  3. We're getting ready to have oatmeal for breakfast, but I would rather have this:) Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Alla sera mi piace gustarmi una zuppa.
    Buona serata

    OdpowiedzUsuń
  5. Good recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. What's not to like about onion and potato combination!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa cebulowa jest pyszna a produkty wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od pewnego czasu przymierzam się do ugotowania zupy cebulowej i jakoś mi schodzi.
    Zachęciłaś mnie, zrobię jednak bez śmietanki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Perfect for the coming season!!!
    Hugs💮🍂🍁🎃

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo chętnie bym owej zupki spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. This soup is looking good and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  12. The soup looks hearty and very tasty! Love the crunchy crountons atop too.

    OdpowiedzUsuń
  13. Akurat za cebulą nie przepadam i rzadko korzystam z niej w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  14. Do zupy cebulowej jakoś nie potrafię się przekonać, nie podchodzi mi ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę wypróbować ten przepis, na jesień taka zupka jest idealna! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. This is exactly right for autumn. Thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  17. It is very early here (not light yet) and this soup has made me hungry.

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie jadłam zupy cebulowej:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam zupę cebulową, chociaż dawno jej nie robiłam. Dzięki za przypomnienie przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Niby proste składniki, ale całość zapowiada się bardzo ciekawie. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłam cebulowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Narobiłaś mi ochoty, lata nie jadłam zupy cebulowej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Yum, I love EVERY ingredient in this delicious soup!!

    OdpowiedzUsuń
  24. this sounds delicious natalia. i love that it uses 6 large onions:-) cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  25. zupa w sam raz na taką pogodę

    OdpowiedzUsuń
  26. Raz jadłęm cebulową i to było bardzo miłe doznanie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Z chęcią wypróbowałabym tych zup :) Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię zupę cebulową, ale robię ją nieco inaczej. Następnym razem skorzyatam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  29. Quanto mi piacciono le zuppe!!!!

    OdpowiedzUsuń
  30. raz próbowałam zrobić cebulową i niestety wyszła bardzo słodka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta też jest dość słodka; jeśli wolisz,możesz nie karmelizować cebuli, tylko ją zeszklić,a oprócz tego, dodać trochę soku z cytryny☺

      Usuń
  31. Looks and sounds delicious, perfect for the season.

    OdpowiedzUsuń
  32. Zupa cebulowa to również jedno z moich żelaznych, zimowych dań. Poza tym jest to też klasyczna zupa paryska, choć nie w formie kremu, ale bulionu ze skarmelizowaną cebulą i pływającą na wierzchu kromką chleba z serem. To wszystko ląduje w piecu tuż przed podaniem, świetnie rozgrzewa i syci na długo. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jeszcze nie gotowałam zupy cebulowej, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Takiej zupy o smaku cebulowym nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja niestety za zupą cebulową nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  36. cheese soup look delicious....thank you for recipe

    OdpowiedzUsuń
  37. Chyba zrobię w weekend, kocham zupę cebulową :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Oh, YUMMY! Natalia, thank you for the beautiful recipes! hugs, de

    OdpowiedzUsuń
  39. Yum! That soup looks/sounds delicious! Such a wonderful Fall meal! Thank you for your sweet comments, Natalia! :o)

    OdpowiedzUsuń
  40. I made leek and potato soup yesterday which was good. I added cumin seeds as well which gave a great flavour. Cheers Diane

    OdpowiedzUsuń
  41. Hello, I love most kinds of soups. This cheese,onion and potato soup sounds yummy. I do try to stay away from processed food packages. Enjoy your day and a great weekend ahead! PS, thanks for visiting my blog.

    OdpowiedzUsuń
  42. Hummm deve de ser delicioso, aproveito para desejar a continuação de uma boa semana.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    O prazer dos livros

    OdpowiedzUsuń
  43. Przetestuję dla odmiany :) Chce poznać nowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  44. zrobię sobie na przeziębienie taką zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
  45. amazing post dear :)
    kisses Tijana

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  46. Wow Natalia that soup sounds great... I mean delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  47. Tyle razy przymierzałam się do cebulowej, nawet kiedyś zrobiłam, ale jakaś cieniutka była, spróbuję twoim sposobem.

    OdpowiedzUsuń
  48. Wieki temu jadłam zupę cebulową.

    OdpowiedzUsuń
  49. Na pewno nas rozgrzeje podczas zimowej chandry... :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Ale apetycznie wygląda! Ostatnio uwielbiam zupy, a takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Thanks for sharing a good looking recipe

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  52. Unia i czosnek to dobre połączenie dobrej zupy. Uwielbiam zupę pod każdym względem. Dziękuję za przepis, kiedyś spróbuję przepisu w mojej kuchni. Witam z Indonezji

    OdpowiedzUsuń
  53. Oh this sounds SO delicious...I will make some for lunch tomorrow.
    Thank you so much for sharing...😊😊

    Have a fabulous weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  54. Aż ślinka leci tak pięknie podana :-)

    OdpowiedzUsuń
  55. Sounds perfect to have on a cold day. Wishing you a happy week ahead.

    OdpowiedzUsuń
  56. O, bardzo takie zupy lubię :).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger