października 11, 2019

Ciasto Bajaderka / Polish Leftover Cake 'Bajaderka'

Ciasto Bajaderka
Ciasto Bajaderka 

Bajaderki to popularne w Polsce trufle, które przygotowuje się z resztek ciast, orzechów i przeróżnych bakalii. U mnie dziś bajaderki w formie pysznego ciasta - kto by pomyślał, że deser z resztek, który fantastycznie wpisuje się w modny trend zero waste?

Pod tradycyjną masę upiekłam kruchy blat (możecie zastąpić herbatnikami), na warstwę z bajaderki wylałam galaretkę, a całość zwieńczyłam polewą czekoladową.

Podaję Wam proporcje na dużą blachę, ale ciasto jest sycące, więc jeśli wolicie, możecie przygotować je z połowy porcji. Tak naprawdę użyjcie do niego wszystkiego, co akurat macie pod ręką i co lubicie. Ciasto Bajaderka przyjmie wszystko:) Jedyne o czym warto pamiętać, to aby używać do masy ciast suchych, bez kremów. Dobrze sprawdzi się między innymi biszkopt, ciasto babeczkowe, drożdżowe, ucierane i muffinkowe. Na dużą blachę Bajaderki użyłam właśnie ciasta muffinkowego (konkretnie TEGO, ale z podwójnej porcji, bez owoców). Jeśli po większej imprezie zostaną Wam różne resztki ciast, możecie je zamrozić na później, a po odmrożeniu użyć właśnie do tego ciasta - niech nic się nie zmarnuje! Do tego deseru dobrze sprawdzą się również ciasta z zakalcem albo te przesuszone. Eksperymentujcie z dodatkami, rodzajami polewy czy kremów, którymi również możecie udekorować to ciasto. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta warstwowe :)

Polecam również moje łatwe Ciasto Leniwe bez pieczenia:



PRZEPIS NA CIASTO BAJADERKA, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

kruche ciasto (zamiast kruchego ciasta można użyć herbatników):
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka

masa bajaderkowa:
800-900 g pokruszonego ciasta, może być wcześniej mrożone (bez kremów i owoców; ja dodałam też pokruszone herbatniki),
1/2 szklanki mleka,
ok. 1/2 szklanki cukru lub do smaku (może być znaczne mniej, ilość zależy od tego, jak słodkie były ciasta),
1/2 - 3/4 szklanki dowolnych bakalii (u mnie pestki słonecznika, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki),
ok. 350-400 g dżemu, marmolady lub powideł (najlepiej niskosłodzonych),
125 g masła,
4 łyżki masła orzechowego, Nutelli lub innego kremu czekoladowego (używając Nutelli, ograniczmy ilość cukru),
3-4 łyżki kakao (lub mniej, jeśli w cieście było już kakao)

2 galaretki (każda po 70 g)

na polewę:
160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki

opcjonalnie garść płatków migdałowych

Przepis na Ciasto Bajaderka, przygotowanie:


Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Chłodzić kolejne 30-40 minut. Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut (gdyby ciasto rosło i wybrzuszało się podczas pieczenia, można bardzo delikatnie przekłuć bąble powietrza widelcem).

Masa: ciasto bardzo drobno pokruszyć, zetrzeć lub zmiksować w robocie kuchennym. Zagotować mleko, cukier, masło i kakao. Wlać do pokruszonego ciasta, dodać bakalie, krem czekoladowy i dżem.Wymieszać ręką. Jeśli z masy da się formować kulki, masa jest gotowa (gdyby była za sucha, dodać więcej dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek, kokosu lub innych suchych składników). Wyłożyć na kruche ciasto, dokładnie docisnąć,wyrównać dłońmi. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą wylać na masę bajaderkową. Schłodzić do całkowitego stężenia. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, wylać na galaretkę. Posypać migdałami. 

Przepis na masę bajaderkową z TEJ strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


POLISH LEFTOVER CAKE 'BAJADERKA' RECIPE:

for the crust (you can also use cookie crust for the recipe):

300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks

for the 'Bajaderka"filling (see here the original recipe for traditional Bajaderka truffles):
800-900 g of leftover cakes without filling (any dry cake will do for example muffins, cupcakes, sweet breads etc.; defrosted or not so tasty works great, too! I have used this leftover muffins recipe - double batch, no fruit),
1/2 cup of milk,
1/2 cup of sugar or to taste, depends on the sweeteness of your cakes,
1/2-3/4 cup of your favourite nuts, seeds, dry fruits, coconut flakes (use whatever you have on hand and whataver you like),
approx. 350 - 400 g of jam or marmolade,
125 g of butter,
4 tbsp of Nutella or peanut bread or any other chocolate/nut spread of your choice,
3-4 tbsp of cocoa (or less, if using cakes with cocoa)

2 packages of fruit jello (70 g each)

for the chocolate ganache:
160 g of chocolate, (dark and/or milk),
100 g of heavy cream,

some almond flakes, optional

Prepare the crust: add  butter to the flour and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Prick with a fork.  Chill for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown (if there's any air bubbles and the cake is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork).

Prepare the 'Bajaderka' filling: cut the cakes in a food processor or grate on a grater. They should form very small crumbs. Heat the butter, sugar, milk and cocoa. Add to the crumbled cakes, followed by jam, peanut butter or spread and nuts/seeds/rasisins or other additions of your choice. Mix with your hands and try to form a ball out of a mixture. If you can form a ball, the filling is ready (add more jam/spread, if it's too dry or more dry ingredients, if too sticky). Press the mixture on a baked crust.

Prepare the jello according to package instructions. Cover the top of the cake with thickening jello. Chill in the fridge to set completely.

Melt the chocolate with cream on a double boiler. Pour over the set jello. Sprinkle with almonds. Chill for additional hour to set. Enjoy:)




52 komentarze:

  1. Looks exceptionally delicious!💙
    Happy weekend!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  2. My mouth is watering just thinking about it! Thanks for sharing! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. OMG...I am totally booked!!
    This is definitely my kind of cake...it looks absolutely irresistible!
    Oh thank you so much for sharing.😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. mój przysmak z dzieciństwa- bajaderki;)

    OdpowiedzUsuń
  5. This is the prettiest leftover I have ever seen!

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być przepyszne, może uda mi się je zrobić w najbliższym czasie :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyobrażam sobie jakie jest pyszne!
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. It might be made with leftovers - but I suspect it leaves no leftovers. A rich treat.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ahhh, nie pozostaje nic innego jak skorzystać z przepisu i skosztować owych słodkości! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks nom, we also have bajadera here, but it is more similar to fudge cake.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam, jedno z moich ulubionych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ohh my this cake looks so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  14. thank you for another delicious recipe dear Natalia

    sorry for being late ,i am putting you at my side bar for being on time :)

    i loved this one ,this is annoying that my kids don't want any kind of dry fruit though we both love it

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie brzmi, ale niestety tez nie dla mnie. Moje jelita zbuntowały się przeciwko ciastkom i w ogóle słodyczom. Może to z korzyścią dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Yummy 😋 Kusisz tymi słodkościami. Bajaderki jadłam wieki tem.

    OdpowiedzUsuń
  17. To było kiedyś moje ulubione ciastko! Często w cukierniach formowane było w sporą kulę. Przeżyłam szok gdy dowiedziałam się, że robi się je z resztek różnych ciast, ale ostatecznie przez wiele kolejnych lat właśnie je wybierałam na deser. Gdy się coś kocha wybacza się drobne niedoskonałości, prawda? ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam. Takiego smaka mi zrobiłaś teraz na słodkie :D

    OdpowiedzUsuń
  19. ooo wygląda mega smacznie :D Skusiłąbym się :D

    OdpowiedzUsuń
  20. We will have to make two - one for the family & one for my husband:) Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  21. Thanks for the beautiful post!Have a nice day)   

    OdpowiedzUsuń
  22. This looks yummy. Thanks for the recept!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak przepysznie wygląda! Pamiętam że jak byłam mała to w supermarketach takie bajaderki mi mama kupowała, były niesamowite...ale wiem ze Twoje będą jeszcze lepsze :*

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda apetycznie!!! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wczoraj objadalismy sie bajaderkami

    OdpowiedzUsuń
  26. Hello Natalia, it must be very
    this pie or cake is delicious.
    Thank you for your presence in September.
    It takes me a while to answer because I have no web site.
    Good continuation of the week.
    PEACE AND GOOD.
    Janicce.

    Olá Natalia, deve ser muito
    gostosa essa torta ou bolo.
    Obrigada pela sua presença no mês de setembro.
    Demoro um pouco a responder pois não tenho web no sítio.
    Boa continuação de semana.
    PAZ E BEM.
    janicce.

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudne, słyszałam o nim ale jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pysznie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje:)
    Piekłam, jest proste a samak to normalnie " niebo w gębie"
    Dzięki Natalko za ten przepis.
    Pozdrawiam 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie ☺

      Usuń
  29. Twoja wersja Bajaderki wygląda superancko :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger