Czekoladowe ciasto z jabłkami |
Dziś zapraszam na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, upieczecie je wprost błyskawicznie. Przepis nie wymaga bowiem użycia miksera. Wszystko wystarczy tylko wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto długo pozostaje świeże, dzięki dodatkowi owoców. To świetny wypiek dla początkujących.
Do mojego czekoladowego ciasta użyłam ciemnej czekolady o zawartości kakao 60%, ale jeśli lubicie, możecie użyć też mlecznej lub białej - warto jednak wtedy zredukować trochę ilość cukru. Do wypieku świetnie sprawdzą się również orzechy, rodzynki czy suszona żurawina. Z czekoladą wspaniale smakuje również skórka z pomarańczy.
Ciasto nie jest wysokie, ale jeśli wolicie, by było trochę wyższe, możecie upiec je w mniejszej blaszce.
Duża blacha ciasta czekoladowego z jabłkami to idealny początek weekendu. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z jabłkami:)
Polecam również moją pyszny jabłecznik ucierany:
Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
4 jajka,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
4 jajka,
2 płaskie łyżki kakao,
100 g posiekanej czekolady,
4-5 jabłek,
płaska łyżka cynamonu
Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami, przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Powciskać jabłka pokrojone w dużą kostkę i kawałki czekolady. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut.Chocolate Apple Cake Recipe:
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
2 tbsp of cocoa,
4-5 apples, peeled and diced (you can also use pears, plums or even canned peaches),
100 g of chocolate chips (I have used dark chocolate - 60 % of cocoa, but you can use milk or white instead. Reduce the amount of sugar, if using white chocolate),
1 tbsp of cinnamon, levelled
Mix the flour with cocoa and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm). Press chunks of apple and chocolate chips into the batter. bake for about 40 minutes in 180C. Enjoy:)
Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNie mam pytań <3 Boooskie :)
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio moja mam podobne zrobiła i synusiowi dała... było przepyszne :D
OdpowiedzUsuńLooks great 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam. Przepis zapisany, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńYou killed me! 😅
OdpowiedzUsuńHow nice ... to lick your fingers!
Hugs!
pychota! wygląda super :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto pełne smaku :)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne i zawsze się udaje ! Znam ten przepis.
OdpowiedzUsuńOooh, and I just bought some apples! 😋
OdpowiedzUsuńCiasto konkretnie na dziś
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę, a nie ma większego bogactwa tego minerału żaden inny przysmak jak czekolada.
Dupko rośnij
Mniam
Pyszne, ja jutro robię szarlotkę :-)
OdpowiedzUsuńI love chocolate, but not that much for apple....look so attractive and delicious.
OdpowiedzUsuńThis looks very good indeed, thanks for sharing. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńI love CHOCOLATE in everyway
OdpowiedzUsuńAbsolutly amazing
OdpowiedzUsuńAle dobrze brzmi!
OdpowiedzUsuńMój blog ♥
Fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńidealne na jesienne popołudnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :). Jak idealny dodatek do jesiennego czytania. W wykonaniu proste to może spróbuję zrobić na szybko :).
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam - czekam aż ostygnie :D. Troszkę mniej ładne niż Twoje - bo jabłka dałam do środka i nie dodałam tej czekolady na górę.
Usuńwygląda mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńWpadłam do Ciebie po kolejny świetny przepis! :*
OdpowiedzUsuńBuziaki !
Bardzo fajny przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLooks fluffy and delish!
OdpowiedzUsuńKusisz Natalko tymi smakołykami, oj kusisz:)
OdpowiedzUsuńKurczę, wygląda pysznie, narobiłaś mi smaka :P
OdpowiedzUsuńI certainly can't resist any chocolate treat! The cake looks amazing.
OdpowiedzUsuńIt sounds great - and relatively simple to make. Thank you.
OdpowiedzUsuńThis is so yummy looking. And really perfect for right now, as there are all kinds of apples everywhere.
OdpowiedzUsuńYuuuuuUUUM!!!
OdpowiedzUsuńMoja mama piekła podobne ciasto i było naprawdę przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńlooks delicious, love your cakes!
OdpowiedzUsuńThis is a special cake for this weekend. Thank you :)
OdpowiedzUsuńThat sounds so good.
OdpowiedzUsuńPerfect... I love chocolate, apple and cake :)
OdpowiedzUsuńMele e cioccolato per un dolce goloso!
OdpowiedzUsuńAż u mnie zapachniało! :)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńLooks good. If only I can get a piece to taste.
OdpowiedzUsuńmega apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńo nieee jestem właśnie głodna xd
OdpowiedzUsuńMmm wygląda cudownie! Ale mi narobiłaś smaka. Upiekę sobie dzień przed Wszystkich Świętych, będzie idealna przekąska do kawy po powrocie z zimnego cmentarza. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Uwielbiam takie wilgotne ciasta :)
OdpowiedzUsuńhave a great weekend
OdpowiedzUsuńHummmm deve de ser delicioso e aproveito para desejar um bom fim-de-semana.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
YES!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda aż za smacznie. Nie mogłabym go zrobić, bo bym całe od razu zjadła :D
OdpowiedzUsuńW sumie nie jadłam czekoladowego z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńOh this looks amazing...I simply HAVE to try it...am going out to buy the apples as soon as I finish here!
OdpowiedzUsuńThank you so much...you are a real inspiration!! :))
Big Hugs xxxxxxx
Que buena pinta! 😋😋😋
OdpowiedzUsuńTu post es genial! Es un placer leerte! Feliz día! 🌸🌸🌸
It looks very tasty!
OdpowiedzUsuńOh this would go down a treat in our house. Might have to give it a go Natalia! Thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Wypieki z jabłkami zawsze kojarzą mi się z jesienią :)
OdpowiedzUsuńJuż sama prezencja - aż ślinka cieknie! <3
OdpowiedzUsuńPrzepis oczywiście zostanie zapisany.
Pozdrawiam serdecznie!
Ciekawe ciasto❣
OdpowiedzUsuńThat looks delicious!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
this looks so tasty! yum! now following :)
OdpowiedzUsuńx Natalie
Lucy and the Runaways - Blog and Instagram
Wygląda smakowicie, ale bym jadła :) Ja to nie mam talentu do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Nasza Sesja Ślubna -> WWW.KARYN.PL
Robie podobne ciasto. Wszyscy je uwielbiamy
OdpowiedzUsuńLooks delicious :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
O kurczę! Ale pysznie wygląda. Muszę zrobić na weekend. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńThis looks so mouthwatering good! My sweet tooth would surely love this!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie<3
OdpowiedzUsuńOh my! This looks yummy!
OdpowiedzUsuńJesienne ciasto... wygląda zachęcająco. Tak jak jesień :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;) dawno nie robiłam takiego ciasta
OdpowiedzUsuńCzy można wrzucić jakieś inne owoce? Jeśli tak to jakie najlepiej by pasowały?
OdpowiedzUsuńMożna, mogą być na przykład gruszki, brzoskwinie z puszki albo wiśnie ze słoika. Piekłam też ze śliwkami, ale w przypadku takich soczystych owocow warto je napierw oprószyć skrobią ziemniaczaną, żeby nie puściły za dużo soku i nie zrobił się zakalec 😉
UsuńDobrze że w wersji anglojęzycznej było zawarte kiedy użyć kawałków czekolady, bo nie byłam pewna ( w polskiej wersji jest to pominięte). Dzisiaj będę próbować ten przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, poprawię przepis 😊
UsuńDobry wieczór, mam pytanie jabłka obtoczyć w cynamonie ? czy dodać go do masy ? Pytam bo jest cynamon wymieniony w składnikach a nie ma go w przygotowaniu. Proszę o odpowiedź. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, muszę poprawić w przepisie, dziękuję za wskazówkę - cynamon mieszamy z suchymi skladnikami, dodajemy do ciasta, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by częścią cynamonu posypac jabłka przed dodaniem na wierzch😊
Usuń