Gyros ze schabu / Pork Gyros |
Gyros ze schabu fantastyczne smakuje z ziemniakami (na przykład frytkami) lub ryżem, sosem tzatziki, a także w domowej bułce do kebabu i zestawem surówek. Polecam, smacznego:)
Przepis na gyros ze schabu:
ok. 450 g kotletów schabowych bez kości,
na przyprawę gyros:
sok z 1/2 cytryny,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz
Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na paski mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do mocnego zarumienienia.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
Pork Gyros Recipe:
approx. 450 g of pork chops,
for the homemade gyros seasoning:
lemon juice from 1/2 lemon,
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
salt and pepper
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
salt and pepper
Combine all the marinade ingredients and cover the meat, cut into strips. Set aside for 30 minutes or longer (or start cooking immediately). Sear the meat on hot skillet, until golden brown. Serve gyros with baked potates, fries, rice, salad and some yogurt dressing or in a pita bread. Enjoy:)
Modified recipe from this site
My husband will be very happy if I make for him this recipes!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend!
Hugs!
Właśnie minął rok, odkąd jestem na diecie wegańskiej, więc to nie dla mnie.
OdpowiedzUsuńSo yummy! Thanks for sharing. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńAż mi się zachciało gotować :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, błyskawiczny, pożywny obiad!
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się co zrobić w niedzielę na obiad.
Nati, bardzo dziękuję za ten przepis.
Miłego weekendu:)
Zazwyczaj gyros robiłam z piersi kurczaka, ze schabu brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńtakiego gyrosu ze schabu jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńI do not eat pork, but this looks so good! Could I make this using beef??
OdpowiedzUsuńOf course,you can use thinly sliced beef and also chicken or turkey for this recipe☺
UsuńSmaczne naprawdę. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńOj ale narobiłaś apetytu:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThe meat eater in this household would approve. Thank you.
OdpowiedzUsuńUn piatto che adoe, la carne di maiale è per me al primo posto.
OdpowiedzUsuńBuona serata
i love them and it is difficult to find good ones in my area!! have a nice weekend!!
OdpowiedzUsuńIt's awesome to go to see this website and reading the views of all mates concerning this piece
OdpowiedzUsuńof writing, while I am also eager of getting familiarity.
My husband will marry me again if I make this:) Think I will make this!
OdpowiedzUsuńThank you, Natalia!
look delicious...yummy
OdpowiedzUsuńMy husband's top favourite food! Yours looks authentic and yummy, Natalia.
OdpowiedzUsuńświetny przepis, Ja ostatnio jestem ogromną fanką schabu :) pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńświetny pomysł
OdpowiedzUsuńThis is something I would really enjoy!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na gyrosa :)
OdpowiedzUsuńGyros to nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Lubię tego typu dania, czasem jak gdzieś widzę, ładnie wygląda to próbuję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ja zazwyczaj gyros robię z piersi z kurczaka, ale Twój przepis na gyros ze schabu bardzo mnie zainteresował :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! W moim wykonaniu zawsze był z piersi z kurczaka :) Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper blog, obserwuję! :*
I cant eat pork I am intolerante😟😖
OdpowiedzUsuńXoxo
marisasclosetblog.com
That sounds super tasty.
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńTak smaczny! Dzięki za udostępnienie. Uściski, Asep Haryono. Indonezja
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym schabem.
OdpowiedzUsuńSmakowite i szybkie danie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie masz rację. Jak znajdzie się dobrego lekarza to należy się go trzymać jak najdłużej się da. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Buona domenica
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gyros i to niekoniecznie w tedy gdy nie mam czasu, choć fakt robi się błyskawicznie:) u nas z filetu i ryż na dokładkę, ale schab to też fajna alternatywa :)
OdpowiedzUsuńThat sounds super tasty! ))
OdpowiedzUsuńDla mięsożercy takiego jak ja to świetny przepis :-).
OdpowiedzUsuńFajna inspiracja na obiad
OdpowiedzUsuńLubię gyros, ale ze schabu to nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńi have tried this recipe before and it comes out to be the bestest one going to amke this again this weekend thanks for sharing such good recipe :)
OdpowiedzUsuńOooo! Pierwsze słysze o takiej potrawie, bardzoo lubie wymyślne dania :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
Looks like a great dish and pretty simple too.
OdpowiedzUsuńfajowy pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńPycha! Super pomysł na domową przyprawę gyros :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gyrosa, muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńLooks savory and good.
OdpowiedzUsuńdawno już nie robiłam gyrosa ;)
OdpowiedzUsuńhttps://oonlinecanadahealth.com/instant-keto-review/
OdpowiedzUsuńhttps://oonlinecanadahealth.com
instant keto
Eat a diet that supplies the body with high fiber, complex carbohydrates and protein to provide slow burning fuel and prevents sudden shifts in glucose levels. Eat
steel bite pro
OdpowiedzUsuńgastric reflux GERD, and diabetes. As weightloss surgery is usually performed on patients that are at leastpounds overweight
Okinawa flat belly tonic
OdpowiedzUsuńkeeping the weight off long term. What is a diet A diet is a short term strategy to lose weight. Long term weight loss is the result of an alteration in lifestyle. We are concerned with life long weight management, not quick