października 13, 2019

Kurczak w jogurcie / Yogurt Marinated Chicken



Kliknij tu, by subskrybować
Click here to subscribe


W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować pieczonego kurczaka w jogurcie. Tym razem polecam aż dwa proste przepisy na mięso w jogurtowej marynacie! Będą idealne dla początkujących w kuchni, ponieważ są tak proste i szybkie, że naprawdę trudno coś zepsuć:) Pokazywałam Wam je na blogu jakiś czas temu TUTAJ i TUTAJ w formie szaszłyków.

Używamy tu udek kurczaka bez skóry i kości, które bardzo szybko się pieką. Nawet jeśli trochę za długo potrzymacie je w piekarniku, wciąż pozostaną miękkie i soczyste - tak wpływa na mięso marynata z jogurtu.

Najlepszy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej jest klasycznym połączeniem jogurtu, czosnku, natki pietruszki, cytryny i suszonych ziół. Na pewno każdemu przypadnie do gustu. Udka wystarczy tylko pokryć dokładnie składnikami marynaty i upiec - możecie zostawić je na 30 minut lub piec od razu. Taki kurczak pysznie smakuje z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek.

Drugą propozycją jest szybki i łatwy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej z kurkumą. Indyjskie aromaty, które kurczak zawdzięcza takim przyprawom jak kurkuma, kumin, kolendra
i papryka, na pewno przypadną do gustu fanom pikantnych smaków. Pieczony kurczak po indyjsku fantastycznie łączy się z ryżem i orzeźwiającą sałatką z ogórka.

Kurczaka w jogurcie możecie też wrzucić na grill, koniecznie zapiszcie przepis na letnie grillowanie! Tak zamarynowane mięso świetnie sprawdzi się też jako szaszłyki. W obu przepisach dobrze sprawdzi się również pierś z kurczaka (trzeba jednak uważać, by nie przesuszyć mięsa). Obojętnie w jakiej formie, kurczak w jogurcie to świetny pomysł na dietetyczny obiad, ale nie tylko dla osób liczących kalorie:) To proste, pyszne, zdrowe danie z piekarnika i grilla dla całej rodziny.
Polecam oba przepisy do wypróbowania!

Przepis na kurczaka w jogurcie nr 1:

ok. 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
mała cebula,
duży ząbek czosnku,
ok. 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
łyżka świeżego oregano,
2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżka oliwy lub oleju,
sok z 1/2 małej cytryny plus skórka starta z całego owocu,
szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego tymianku

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie obtoczyć w niej kurczaka, odstawić na 20-30 minut (lub piec od razu). Mięso ułożyć na blaszce, piec w 200 stopniach około 35-40 minut lub do miękkości.

Przepis na kurczaka w jogurcie nr 2:


500 g udek z kurczaka bez skóry i kości

na marynatę:

1/3 szklanki jogurtu greckiego,
3-4 łyżki oleju,
1 i 1/2 łyżeczki rozgniecionej kolendry,
1 i 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
płaska łyżeczka cynamonu,
łyżeczka kurkumy,
płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki curry,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, obtoczyć w niej kurczaka, marynować około 30 minut lub trochę dłużej. Grillować do miękkości lub piec w piekarniku około 35-40 minut w 200 C.

Oryginalne przepisy znalazłam tutaj i tutaj


ENGLISH:

Yogurt marinated chicken recipe 1:

approx. 600 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 small onion, very finely chopped,
1 large clove of garlic, very finely chopped
1/2 cup of greek yogurt,
1 tbsp of fresh oregano,
2 tbsp of parsley, very finely chopped,
1 tsp of granulated garlic,
1 tbsp of oil,
juice from 1/2 lemon plus zest from the whole fruit,
a pinch of salt, pepper, sweet paprica, dry thyme

Combine all the ingredients for the marinade. Add the chicken and coat well. Set aside for 20 to 30 minutes (or bake immediately). Place the meat on a baking tray, bake in 200C for 35-40 minutes or until fully cooked through. Enjoy:)

Yogurt marinated chicken recipe 2:

500 g of boneless, skinless chicken thighs

for the marinade:

1/3 cupf of Greek yogurt,
3-4 tbsp of oil,
1 1/2 tsp of ground coriander,
1 1/2 tsp of cumin,
1 tsp of cinnamon,
1 tsp of turmeric,
1 tsp of granulated garlic,
1/2 tsp of weet paprika,
1/2 tsp of curry,
1/2 tsp of hot paprika,
2 tbsp of lemon juice,
salt and pepper

Mix all the ingredients for the marinade. Cover the chicken with the marinade and add salt and pepper. Marinade for at least 30 minutes. Grill, until tender or bake in 200 C for about 35 minutes.

Also see original recipes ( here and here)



64 komentarze:

  1. Both recipes look good, I love everything with Greek yogurt ^^ Thanks for sharing!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie delikatne i pyszne mięsko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lovely recipe, looks very delicious. Big like! 😘
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  4. This sounds so wonderful and is making me very hungry. I have subscribed to your channel! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. W marynacie jogurtowej przygotowuję różne rodzaje mięs, zwłaszcza w sezonie grillowym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I hope Election Day was a great experience for everyone in your country!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdarzyło mi się już marynować kurczaka w jogurcie. Prosty patent, ale daje fajny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. It sounds good - and I like the moisture and flavour that a yoghurt marinade adds.

    OdpowiedzUsuń
  9. No cóż? wygląda pięknie ale ten jogurt.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Thanks for the recepts. It sounds great!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Na sam widok człowiek robi się głodny ^_^
    Super pomysł i prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I subscribed yesterday and your chanel is now in my Youtube list.

    OdpowiedzUsuń
  13. Hello, I love trying new chicken recipes. This one sounds delicious too. Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a great new week ahead.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, takie mięsko marynowane w jogurcie jest bardzo soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  15. This looks really delicious...thank you so much!!😊😊

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejna ciekawa propozycja. Lubię kurczaka w wielu formach. :)

    Jesień całkiem ładnie się zapowiada na razie.

    O, to racja. Metalowcy mają czasem pomysły na swoje stroje nieziemskie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. I love greek yogurt, but I'm intolerant to both recipes!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Może wypróbuję przepis nr 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis idealny dla mnie i mojego mężczyzny! Uwielbiamy kurczaka. Dzięki za przepis na bajaderki, ostatnio odkryłam jakie są dobre, a domowe to już w ogóle <3
    Obserwuję <3

    Kasia pisze...

    OdpowiedzUsuń
  20. That sounds very interesting!!  

    OdpowiedzUsuń
  21. it must be very moist with the yogurt.

    OdpowiedzUsuń
  22. I've never tried that but it sounds interesting.

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam ochotę na udka w jogurcie. Dziękuję za coś nowego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. I watched the video, seems very easy to do both of them and Super Yummy.

    OdpowiedzUsuń
  25. Looks succulent Natalia!! You take great photos too!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawy przepis. Ja w jogurtowej marynacie robiłam piersi kurczaka a później wrzucałam na grill.

    OdpowiedzUsuń
  27. Zarówno brzmi jak i wygląda smakowicie, zrobiłam się głodna a jest godzina 23...

    OdpowiedzUsuń
  28. We fixed a chicken dinner tonight, it very plain though, just seasoned with salt and pepper and roasted in the oven. Your recipe looks delicious! I will try your ingredients next time. Thank you so much!

    OdpowiedzUsuń
  29. Tak przygotowany kurczak jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Just going through the recipe makes me hungry.

    OdpowiedzUsuń
  31. A nice change of pace from the same old, same old chicken I tend to cook.

    OdpowiedzUsuń
  32. ja mam dziś ochotę na słodkie o dziwo:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zapowiada się nieźle, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Z chęcią skorzystam z przepisu. Odkąd sama sporządzam obiady non stop poszukuje kulinarnych inspiracji :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  35. Yum! I think I prefer the 2nd recipe! :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Dzis jedlismy kurczka, wiec moze przepis wykorzystam za jakis czas

    OdpowiedzUsuń
  37. I have never used yogurt to marinate my chicken, but now I must try. Looks so juicy and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  38. Niestety, ale przepis nie dla mnie. Za duże ograniczenia w diecie. Choć chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger