Kliknij tu, by subskrybować
Click here to subscribe
W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować pieczonego kurczaka w jogurcie. Tym razem polecam aż dwa proste przepisy na mięso w jogurtowej marynacie! Będą idealne dla początkujących w kuchni, ponieważ są tak proste i szybkie, że naprawdę trudno coś zepsuć:) Pokazywałam Wam je na blogu jakiś czas temu TUTAJ i TUTAJ w formie szaszłyków.
Używamy tu udek kurczaka bez skóry i kości, które bardzo szybko się pieką. Nawet jeśli trochę za długo potrzymacie je w piekarniku, wciąż pozostaną miękkie i soczyste - tak wpływa na mięso marynata z jogurtu.
Najlepszy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej jest klasycznym połączeniem jogurtu, czosnku, natki pietruszki, cytryny i suszonych ziół. Na pewno każdemu przypadnie do gustu. Udka wystarczy tylko pokryć dokładnie składnikami marynaty i upiec - możecie zostawić je na 30 minut lub piec od razu. Taki kurczak pysznie smakuje z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek.
Drugą propozycją jest szybki i łatwy przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej z kurkumą. Indyjskie aromaty, które kurczak zawdzięcza takim przyprawom jak kurkuma, kumin, kolendra
i papryka, na pewno przypadną do gustu fanom pikantnych smaków. Pieczony kurczak po indyjsku fantastycznie łączy się z ryżem i orzeźwiającą sałatką z ogórka.
Kurczaka w jogurcie możecie też wrzucić na grill, koniecznie zapiszcie przepis na letnie grillowanie! Tak zamarynowane mięso świetnie sprawdzi się też jako szaszłyki. W obu przepisach dobrze sprawdzi się również pierś z kurczaka (trzeba jednak uważać, by nie przesuszyć mięsa). Obojętnie w jakiej formie, kurczak w jogurcie to świetny pomysł na dietetyczny obiad, ale nie tylko dla osób liczących kalorie:) To proste, pyszne, zdrowe danie z piekarnika i grilla dla całej rodziny.
Polecam oba przepisy do wypróbowania!
Przepis na kurczaka w jogurcie nr 1:
ok. 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości,mała cebula,
duży ząbek czosnku,
ok. 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
łyżka świeżego oregano,
2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżka oliwy lub oleju,
sok z 1/2 małej cytryny plus skórka starta z całego owocu,
szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego tymianku
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie obtoczyć w niej kurczaka, odstawić na 20-30 minut (lub piec od razu). Mięso ułożyć na blaszce, piec w 200 stopniach około 35-40 minut lub do miękkości.
Przepis na kurczaka w jogurcie nr 2:
500 g udek z kurczaka bez skóry i kości
na marynatę:
1/3 szklanki jogurtu greckiego,
3-4 łyżki oleju,
1 i 1/2 łyżeczki rozgniecionej kolendry,
1 i 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
płaska łyżeczka cynamonu,
łyżeczka kurkumy,
płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki curry,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, obtoczyć w niej kurczaka, marynować około 30 minut lub trochę dłużej. Grillować do miękkości lub piec w piekarniku około 35-40 minut w 200 C.
Oryginalne przepisy znalazłam tutaj i tutaj
ENGLISH:
Yogurt marinated chicken recipe 1:
approx. 600 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 small onion, very finely chopped,
1 large clove of garlic, very finely chopped
1/2 cup of greek yogurt,
1 tbsp of fresh oregano,
2 tbsp of parsley, very finely chopped,
1 tsp of granulated garlic,
1 tbsp of oil,
juice from 1/2 lemon plus zest from the whole fruit,
a pinch of salt, pepper, sweet paprica, dry thyme
Combine all the ingredients for the marinade. Add the chicken and coat well. Set aside for 20 to 30 minutes (or bake immediately). Place the meat on a baking tray, bake in 200C for 35-40 minutes or until fully cooked through. Enjoy:)
Yogurt marinated chicken recipe 2:
500 g of boneless, skinless chicken thighs
for the marinade:
1/3 cupf of Greek yogurt,
3-4 tbsp of oil,
1 1/2 tsp of ground coriander,
1 1/2 tsp of cumin,
1 tsp of cinnamon,
1 tsp of turmeric,
1 tsp of granulated garlic,
1/2 tsp of weet paprika,
1/2 tsp of curry,
1/2 tsp of hot paprika,
2 tbsp of lemon juice,
salt and pepper
Mix all the ingredients for the marinade. Cover the chicken with the marinade and add salt and pepper. Marinade for at least 30 minutes. Grill, until tender or bake in 200 C for about 35 minutes.
Also see original recipes ( here and here)
Very tender, juicy and flavoursome!
OdpowiedzUsuńBoth recipes look good, I love everything with Greek yogurt ^^ Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńxx
jakie delikatne i pyszne mięsko;)
OdpowiedzUsuńLovely recipe, looks very delicious. Big like! 😘
OdpowiedzUsuńHugs!
Hummm deve de ser delicioso e aproveito para desejar um bom Domingo.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, kiedyś robiłam
OdpowiedzUsuńMniam!! :)
OdpowiedzUsuńThis sounds so wonderful and is making me very hungry. I have subscribed to your channel! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńo mniam, brzmi obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńI bet this smells awesome, too.
OdpowiedzUsuńSembra buono!
OdpowiedzUsuńBuona serata.
W marynacie jogurtowej przygotowuję różne rodzaje mięs, zwłaszcza w sezonie grillowym:)
OdpowiedzUsuńI hope Election Day was a great experience for everyone in your country!
OdpowiedzUsuńZdarzyło mi się już marynować kurczaka w jogurcie. Prosty patent, ale daje fajny efekt :)
OdpowiedzUsuńIt sounds good - and I like the moisture and flavour that a yoghurt marinade adds.
OdpowiedzUsuńNo cóż? wygląda pięknie ale ten jogurt.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Moja Mama lubi ;)
OdpowiedzUsuńThanks for the recepts. It sounds great!
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious.
OdpowiedzUsuńHappy Cooking. I love got paprika.
OdpowiedzUsuńthank you for recipe....awesome
OdpowiedzUsuńMniam! Na sam widok człowiek robi się głodny ^_^
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i prosty przepis :)
Morbido e gustoso!
OdpowiedzUsuńI subscribed yesterday and your chanel is now in my Youtube list.
OdpowiedzUsuńHello, I love trying new chicken recipes. This one sounds delicious too. Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a great new week ahead.
OdpowiedzUsuńI think this is a fantastic recipe!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
i'll bet this is delicious!!!
OdpowiedzUsuńBeautiful
OdpowiedzUsuńSuper, takie mięsko marynowane w jogurcie jest bardzo soczyste :)
OdpowiedzUsuńThis looks really delicious...thank you so much!!😊😊
OdpowiedzUsuńBig Hugs xxx
Kolejna ciekawa propozycja. Lubię kurczaka w wielu formach. :)
OdpowiedzUsuńJesień całkiem ładnie się zapowiada na razie.
O, to racja. Metalowcy mają czasem pomysły na swoje stroje nieziemskie.
Pozdrawiam!
I love greek yogurt, but I'm intolerant to both recipes!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
zrobię na pewno:)
OdpowiedzUsuńMoże wypróbuję przepis nr 1 :)
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny dla mnie i mojego mężczyzny! Uwielbiamy kurczaka. Dzięki za przepis na bajaderki, ostatnio odkryłam jakie są dobre, a domowe to już w ogóle <3
OdpowiedzUsuńObserwuję <3
Kasia pisze...
That sounds very interesting!!
OdpowiedzUsuńit must be very moist with the yogurt.
OdpowiedzUsuńI've never tried that but it sounds interesting.
OdpowiedzUsuńMam ochotę na udka w jogurcie. Dziękuję za coś nowego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńI watched the video, seems very easy to do both of them and Super Yummy.
OdpowiedzUsuńLooks succulent Natalia!! You take great photos too!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Ja w jogurtowej marynacie robiłam piersi kurczaka a później wrzucałam na grill.
OdpowiedzUsuńZarówno brzmi jak i wygląda smakowicie, zrobiłam się głodna a jest godzina 23...
OdpowiedzUsuńıt's look delicius :)
OdpowiedzUsuńWe fixed a chicken dinner tonight, it very plain though, just seasoned with salt and pepper and roasted in the oven. Your recipe looks delicious! I will try your ingredients next time. Thank you so much!
OdpowiedzUsuńTak przygotowany kurczak jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńmmm pychotka!<3
OdpowiedzUsuńJust going through the recipe makes me hungry.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł dla mięsożerców
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńA nice change of pace from the same old, same old chicken I tend to cook.
OdpowiedzUsuńLove.
OdpowiedzUsuńLooks so tasty.
OdpowiedzUsuńCores do Vício
ja mam dziś ochotę na słodkie o dziwo:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się nieźle, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią skorzystam z przepisu. Odkąd sama sporządzam obiady non stop poszukuje kulinarnych inspiracji :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Yum! I think I prefer the 2nd recipe! :D
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny kurak :D
OdpowiedzUsuńDzis jedlismy kurczka, wiec moze przepis wykorzystam za jakis czas
OdpowiedzUsuńI have never used yogurt to marinate my chicken, but now I must try. Looks so juicy and delicious!
OdpowiedzUsuńjust stop by to say hello
OdpowiedzUsuńNiestety, ale przepis nie dla mnie. Za duże ograniczenia w diecie. Choć chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuń