Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym / Sweet and Sour Meatballs
Dziś zapraszam na przepyszne pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym. Sos przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, dosłownie w kilka chwil. Możecie przyrządzić go więcej i zamrozić na później. Klopsiki przygotujcie z ulubionego rodzaju mięsa. Jeśli lubicie połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, zerknijcie na mój przepis na pulpeciki w sosie z ananasem.
Pulpety wspaniale smakują z ryżem, ale pasują też do ziemniaków lub kaszy. Polecam, smacznego:)
Przepis na pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym:
400-500 g mielonego mięsa,
mała cebula,
ząbek czosnku,
kilka łyżek bułki tartej,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, granulowany imbir, słodka i ostra papryka, suszona bazylia
na sos słodko-kwaśny:
mała cebula,
4-5 łyżeczek ketchupu,
ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu ryżowego (do smaku),
2 łyżeczki sosu sojowego,
opcjonalnie 1/2 czerwonej papryki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, granulowany imbir, słodka i ostra papryka
Przygotować pulpeciki: drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni po klopsikach razem z papryką pokrojoną w kostkę. Oprószyć przyprawami, zalać płynem, dodać ketchup, koncentrat, sos sojowy i sok z cytryny do smaku. Dodać pulpeciki, dusić całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu, doprawiając do smaku (gdyby płyn za szybko wyparował, można dolać więcej płynu). Jeśli sos ma być bardziej kwaśny, dodać sok z cytryny, a jeśli słodszy, ketchup lub odrobinę cukru.
Sweet and Sour Meatballs Recipe:
for the meatballs:
500 g of ground meat, 1 large egg, few Tbsp of bread crumbs, small onion (finely diced and fried for few minutes), 1 big clove of garlic (finely diced and fried), seasonings to taste: salt and pepper, approx, 1 tsp of grounf ginger, 1 tsp of sweet pepper, 1/2 tsp of chili, dried basil for the sauce:
4-5 tsp ot ketchup,
1 small onion,
approx 1 1/2 cup of water or chicken stock,
2 tsp of tomato paste,
few tsp of lemon juice or rice vinegar, to taste,
2 tsp of of soy sauce,
1/2 of a red bell pepper, diced
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulateg garlic and ginger
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add the onion and pepper, cook, stirring for few minutes. Season well and cover with liquid. Add tomato paste, ketchup, soy sauce and lemon juice. Add the meatballs back in. Simmer on low, until the meat is tender. Feel free to addmore liquid, if evaporates too quickly. Season to taste with lemon juice or more ketchup or sugar, if the sauce is too sour for you. Serve over rice. Enjoy:)
Also see my Sweet and Sour Meatballs with Pineapple.
|
października 09, 2019
Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym / Sweet and Sour Meatballs
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
klopsiki
,
kuchnia azjatycka
,
obiad
,
pulpeciki
,
ryż
,
sos pomidorowy
,
szybki obiad
Uświadomiłaś mi, jak dawno nie jadłam pulpecików :) Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńOh, yum! Who doesn't like meatballs? I love any and all, and these look wonderful. Thanks!
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊
OdpowiedzUsuńbardzo aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuńWe love meatballs. Sweet and sour flavours are wondeful together.
OdpowiedzUsuńTe pulpeciki wyglądają obłędnie <3
OdpowiedzUsuńteż masz smaka?:D
UsuńWednesday, always the meatballs day! :)
OdpowiedzUsuńThey look delicious :)
Hugs!
lubimy takie dania
OdpowiedzUsuńpycha omom:)
OdpowiedzUsuńLżejsza forma smażonych koletów ;)
OdpowiedzUsuńInteresting post my dear, thank you for sharing :-)
OdpowiedzUsuńSounds delicious, and today I bought ground beef, so thanks for the idea! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńMolto gustose queste polpettine!
OdpowiedzUsuńMy często robimy pulpeciki:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńZjadłabym! Smakowita fotka :)
OdpowiedzUsuńOj robisz mi smaka :). Z ryżem muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńoj skusiłabym się na taki posiłek, pewnie jest pyszne :))
OdpowiedzUsuńDawno już pulpecików nie jedliśmy :)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio coś podobnego, pychota :)
OdpowiedzUsuńMam dokładnie tak samo jak moja przedmówczyni. Dopiero teraz zorientowałam się kiedy ostatni raz jadłam coś podobnego. Wyglądają niezwykle smakowicie!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNot for me. My mother's sweet and sour was apparently excellent but even as a meat eating child I didn't like it.
OdpowiedzUsuńA właśnie się zastanawialam nad jutrzejszym obiadem 😂😁 zrobię jutro! Napewno będą pyszne ❤️
OdpowiedzUsuńlooks delicious!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś tylko smaka 😋 Jutro na obiad zrobię piersi z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem.
OdpowiedzUsuńI like to try different recipes for meatballs. This looks delicious, thank you so much!
OdpowiedzUsuńI need to make these.
OdpowiedzUsuńI will make these. The grandkids will love them.
OdpowiedzUsuńYour recipe looks delicious! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńYum! You always make the most delicious looking food.
OdpowiedzUsuńI love meatball!
OdpowiedzUsuńYummy
Wyglądają bardzo smacznie. Dawno nie jadłam pulpecików. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńLubię pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńPulpetów nie jadłam już bardzo dawno.
OdpowiedzUsuńŚwietnie smakowały mi z ryżem
No i tak mam co próbować dzięki za receptę🍀
Super, zdecydowanie coś dla nas, wszyscy w moim domu uwielbiamy pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się wyjątkowo pysznie - bardzo fajny pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować zrobić sama sos słodko-kwaśny, bo jakoś jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńLubię taki sos :)
OdpowiedzUsuńThat sounds incredible, and looks so delicious! Thank you so much! :o)
OdpowiedzUsuńI love meatballs but without sauce, I'm intolerant!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
😀
OdpowiedzUsuńZawsze inna forma tradycyjnych mielonych ;)
OdpowiedzUsuńOh wow great recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Jak to pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńTe pulpeciki prezentują się niesamowicie.
OdpowiedzUsuńLooks great, they'd be eaten up fast here! Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńBeautiful - Just Harvested Garlic Bulbs - Will Slow Cook This One - Very Intriguing & Many Thanx
OdpowiedzUsuńCheers
Now that football season is back, I think these meatballs sound like they would be so perfect for tailgating. They look so yum!
OdpowiedzUsuńOh!! everything you do looks delicious
OdpowiedzUsuńNati! Narobiłaś mi ogromnej ochoty na takie klopsiki.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie.
Pozdrawiam:)
ah this is mouthwatering :)
OdpowiedzUsuńmy mom used to make this dish often
here we call it kofty though i am not meat eater but chicken ball can do good for me
Akurat na jutro planuję pulpety, ale w sosie pomidorowym ;) Może kiedyś wypróbuję w innym sosie :D
OdpowiedzUsuńmeat balls make me hungry...yummy
OdpowiedzUsuńTakie jedzonko to my lubimy :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie jak dla mnie bo uwielbiam mielone mięso. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos słodko-kwaśny :) robiłam kiedyś, ale z zupełnie innego przepisu :)
OdpowiedzUsuń