Rogaliki drożdżowe z jabłkami |
W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić drożdżowe rogaliki z jabłkami. Pyszne, mięciutkie, nadziewane rogaliki to idealny deser na jesień, na pewno przypadną Wam do gustu!
Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 24 rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Jeśli chcecie, możecie rozłożyć sobie pracę na dwa dni. Ciasto drożdżowe może bowiem wyrastać w lodówce przez noc. Następnego dnia wystarczy napełnić ciastka dowolnym nadzieniem (owocami, twardą marmoladą, budyniem) i zawinąć. Pamiętajcie, że takie ciasto można również mrozić. Jeśli przygotujecie większą porcję, zawsze będziecie gotowi do upieczenia pysznych rogalików, które takim sposobem stają się szybkie i proste w przygotowaniu.
Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciastka nie będą wyglądały idealnie jak z cukierni - na tym polega urok domowych wypieków. Otulone cukrem pudrem lub udekorowane ulubiona polewą lub lukrem i tak będą wyglądać świetnie. Poza tym wypełnione ulubionym nadzieniem smakują cudownie!
Rogaliki drożdżowe z jabłkami to fantastyczna przekąska, idealna do kawy, herbaty i mleka. Ich jedyną wadą jest to, że tak szybko znikają...
Polecam przepis, smacznego!
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z jabłkami:)
Przepis na drożdżowe rogaliki z jabłkami, składniki:
na 24 sztuki:
ciasto:
600 g mąki,
10 g suchych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
125 g rozpuszczonego masła,
8 łyżek cukru,
3 jajka,
opcjonalnie do posmarowania: żółtko, mleko lub śmietanka
cukier puder
ciasto:
600 g mąki,
10 g suchych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
125 g rozpuszczonego masła,
8 łyżek cukru,
3 jajka,
opcjonalnie do posmarowania: żółtko, mleko lub śmietanka
ok. 700 g jabłek,
kilka łyżeczek cukru i cynamonu
cukier puder
Przepis na drożdżowe rogaliki z jabłkami, przygotowanie:
Drożdże połączyć z mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, pozostałym cukrem i jajkami. Wyrabiać około 10-15 minut, stopniowo dodając masło. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub na całą noc do lodówki. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładać około 2 czubatych łyżeczek jabłek pokrojonych w kostkę, posypać cukrem i cynamonem, zwijać w kształt rogalika (jak na filmie). Odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem, śmietanką lub mlekiem, piec w 180C około 20 minut. Posypać cukrem pudrem.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Apple Crescent Rolls:
for 24 crescent rolls:
for the dough:
600 g of flour,
10-15 g of dry yeast,
250 ml of warm milk,
125 g of melted butter,
8 tbsp of sugar,
3 eggs,
some egg wash, milk or cream to brush the crescents before baking (optional)
for the filling:
some powdered sugar
Mix the yeast with warm milk and a tsp of sugar, set aside for few minutes, until foamy. Combine with the remaining, sugar, flour and eggs. Knead for about 15 minutes, or until smooth and elastic. After 10 minutes of kneading, gradually add melted butter. Cover with kitchen towel and let it rise for about an hour (or in the fridge overnight). Divide the risen dough into three pieces and roll each piece on a well floured surface into a circle (30 cm). Cut into 8 triangles. Place 2 heaping tsp of peeled and diced apples on the bottom of each triangle and fold into a crescent. Set aside for 20 to 30 minutes. Brush with some egg wash, milk or cream and bake for about 20 minutes in 180C. Dust generously with powdered sugar. Enjoy:)
for the dough:
600 g of flour,
10-15 g of dry yeast,
250 ml of warm milk,
125 g of melted butter,
8 tbsp of sugar,
3 eggs,
some egg wash, milk or cream to brush the crescents before baking (optional)
for the filling:
approx. 700 g of apples,
few tsp of sugar and cinnamon
some powdered sugar
Mix the yeast with warm milk and a tsp of sugar, set aside for few minutes, until foamy. Combine with the remaining, sugar, flour and eggs. Knead for about 15 minutes, or until smooth and elastic. After 10 minutes of kneading, gradually add melted butter. Cover with kitchen towel and let it rise for about an hour (or in the fridge overnight). Divide the risen dough into three pieces and roll each piece on a well floured surface into a circle (30 cm). Cut into 8 triangles. Place 2 heaping tsp of peeled and diced apples on the bottom of each triangle and fold into a crescent. Set aside for 20 to 30 minutes. Brush with some egg wash, milk or cream and bake for about 20 minutes in 180C. Dust generously with powdered sugar. Enjoy:)
Also see Vanilla Pudding Crescent Rolls
Modified recipe from this site.
Robiłam podobne, tylko z czekoladą, muszę i z jabłkami spróbować :)
OdpowiedzUsuńnie jestem fanką jabłek, ale wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjakie smakowite:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rogaliki:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMeravigliosi i tuoi cornetti.
OdpowiedzUsuńBuona domenica.
Yum...
OdpowiedzUsuńUWielbiam takie na rano do kawki :)
OdpowiedzUsuńAle bym sie zajadala ;)
OdpowiedzUsuńWonderful crescents! The cinnamon apple filling sounds droolworthy, Natalia.
OdpowiedzUsuńMniam :). I bardzo jesiennie
OdpowiedzUsuńOooh - filled with apples and cinnamon! Another winner, Natalia:) Thank you!
OdpowiedzUsuńYum! That looks delicious, Natalia! I think the apple version would be fabulous!
OdpowiedzUsuńI look forward to watching the video when I can! :o)
Wow, delicious sweet. It will be great with a cup of coffee. Thank you Natalia!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie widzieć, że Twój blog rozwija się w dobrym kierunku. Chętnie obejrzę kolejny film, ponieważ lubię takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńOne smakują i już :D
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki kochana 😃
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Chętnie je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOh yes, these sound fantastic! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńthis is perfect for this apple picking season!!!
OdpowiedzUsuńLooks good !!!!
OdpowiedzUsuńThanks for your visit !
Have a nice week !
Anna
Wyglądają smakowicie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie robiłam żadnych rogalików, Twoje wyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńYUM.
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam takie rogaliki, pyszne były :)
OdpowiedzUsuńChętnie wykonam <3
OdpowiedzUsuńO, nowy filmik. :) Super rozwijasz blog.
OdpowiedzUsuńA rogaliki to moja domena, w sensie jedzenia. :D
O tak, Frida to bardzo ciekawa osoba, artystka. Wielowymiarowa można rzec.
Pozdrawiam!
Yum! These sound delicious, Natalia!
OdpowiedzUsuń😻
OdpowiedzUsuńThese are so pretty, and perfect for fall. I know nothing about making them, do they usually not have yeast?
OdpowiedzUsuńThank you, Ginny☺ Those with yeast are very popular in here, but you can also prepare crescents, using shortcrust pastry, puff pastry and also a combo of yeast and shortcrust,which is also very popular in here. I should share them on my blog☺
UsuńThe use of apple is appealing these days. We went to the orchard this past week and picked too many apples!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki, szczególnie za to, że w zasadzie nadzieniem może być wszystko, co ma się akurat w domu i nie trzeba zbytnio kombinować, aby wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńWow! Those look positivity delicious! ♡
OdpowiedzUsuńI love croissants! I haven’t had ones with apples though. They sound delicious.
OdpowiedzUsuńLubie takie!
OdpowiedzUsuńMam kilka; doświadczenia z jedzenia tych rogalików z ostatnich kilku tygodni temu. Twoje rogaliki wyglądają przepysznie:
OdpowiedzUsuńI like croissants but I have not tried with apple filling. Sounds yummy!
OdpowiedzUsuńuwielbiam rogaliki a te prezentują się uroczo
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe wypieki :D rogalików z jabłkami jeszcze nie jadłam ale drożdżówkę tej i bardzo mi smakowała. Rogaliki lubie tez za to ze bez problemu można je ze sobą zabrać do pracy :)
OdpowiedzUsuńPysznosci <3 Na jesien w sam raz!
OdpowiedzUsuńGreat recipe ... I think you're a very good confectioner!
OdpowiedzUsuńHave a nice week!
Hugs!
Hummm gosto bastante de croissants e aproveito para desejar uma boa semana.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Looks so good!
OdpowiedzUsuńSame pysznośći- idealne na te porę roku to herbaty z konfiturą :-)
OdpowiedzUsuńLove it, i will definitely. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńNew post on My Blog | Instagram | Bloglovin
Rogaliki drożdżowe to klasyka i dla mnie najlepsze ciasto. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńZjadłabym takich kilka! :)
OdpowiedzUsuńWOW...these look absolutely delicious...I can't wait to try them!😊😊
OdpowiedzUsuńBig Hugs xxx
Chyba mnie namówiłaś na zrobienie takich :)
OdpowiedzUsuńSuper filmik <3 Rogaliki boskie, wydają się proste, spróbuje zrobić :D
OdpowiedzUsuńLooks nom! I have a recipe somewhere for crescents in which apples go into the dough as well not just the filling. Very nom.
OdpowiedzUsuńHello, I love anything with apples. These look yummy! Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a happy new week!
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe wypieki, a te rogaliki wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają Twoje rogaliki 🥐
OdpowiedzUsuńJa z powodu choroby rąk nie robię już drobnych ciasteczek.
Pozdrawiam serdecznie na kolejne miłe jesienne dni ☕🌺🤗
Muszę je koniecznie wypróbować. Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńRewelacja. Rogaliki wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają te rogaliki:)
OdpowiedzUsuńAle smaka mi narobiłaś, z jabłkami nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńYum! My daughter would absolutely adore these Natalia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki ale z jabłkami nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Rogaliki uwielbiam przypominają mi dzieciństwo:)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNapewno pięknie pachną. Chętnie bym je zjadła. Przepis zapisany. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapiszę ten przepis. Moja rodzina uwielbia wszelkie ciasta. Piekę czasem drożdżowe bułeczki, więc i rogaliki zrobię :) Pysznie wyglądają te Twoje :))
OdpowiedzUsuńI always buy crescent roll in the groceries.....yummy
OdpowiedzUsuńI love apples and this is such a wonderful idea and unique! thanks for the recipe
OdpowiedzUsuńI love apples and cakes with apples!! Thanks for your sharing Natalia!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Z chęcią bym spróbowała. Kocham takie łakocie!
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńo mamuniu! jak one pysznie wyglądają :D z chęcią bym schrupałabym takie do kawki porannej :D
OdpowiedzUsuńO jejku mama takie robiła
OdpowiedzUsuńRogaliki prezentują się wykwintnie i smacznie :) Na pewno takie są 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę u mnie oraz miłe słowa pozostawione na moim blogu.
Pozdrawiam.
My husband would love this.
OdpowiedzUsuńBeautiful - Prefect Little Treat For My Upcoming Thanksgiving Dinner - U Rock
OdpowiedzUsuńCheers
Mm mm...pysznie się prezentują 😀
OdpowiedzUsuńCongratulations on your Youtube channel and your new blog layout! It looks amazing :) I hope you are doing fine!? We are really good, we are currently in France with our motor home and we love our life in here in the motor home :D
OdpowiedzUsuńOur little one is four months already, isn't that crazy :D!?
I hope you are having a wonderful week and I wish you all the best!
Rosa
I kolejny filmik. Świetnie Ci idzie :)
OdpowiedzUsuńRogaliki wyglądają przepysznie!!! Koniecznie muszę je zrobić :D!!! Moje córeczki będą zachwycone!!!
OdpowiedzUsuńP.S. Serdecznie dziękuję za odwiedziny na moim blogu :D!!!
I'm convinced these cones are super yummy and congratulations on your Youtube channel!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
Thanks for sharing this recipe. Looks so yummy!
OdpowiedzUsuńWow, beautifully presented. I liked this recipe and noting it down now. Thank you.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing this recipe!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne,jak malowane :-)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych wypieków!
OdpowiedzUsuńPiękne, pyszne, czego chcieć więcej. Robiłam je kilka razy, nawet na drogę nad morze (prawie 700 km) - zajadaliśmy się i żałowałam, że zrobiłam tylko 24 sztuki... Robię z jabłkami ze słoika, też handmade :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam drożdżowe ciasta, więc Twoje rogaliki są dla mnie idealne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
thank you for wonderful recipe dear fried
OdpowiedzUsuńi don't know for what reason i could not locate your channel
can you please leave me the site name as i wrote it as " lesson from kitchen " as i find it after translation ?
Very nice video of the crescent rolls. Happy Autumn to you!
OdpowiedzUsuńThese look sweet and wonderful.
OdpowiedzUsuńjak dobrze pamiętam, to nigdy nie piekłam rogalików drożdżowych :)
OdpowiedzUsuń