Kliknij tu, by subskrybować
Click here to subscribe
Szarlotka Słoneczna z budyniem i bezą / Apple Pudding Shortcake Sharlotka |
W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić szarlotkę z budyniem na dużą blachę. To nie jest tradycyjna szarlotka, ale wspaniała Szarlotka Słoneczna - na kruchym cieście, z bezą, plasterkami jabłek i cynamonem oraz budyniem ugotowanym na soku pomarańczowym. Taki jabłecznik jest naprawdę pyszny!
Najlepszy przepis na kruchą szarlotkę z budyniem i bezą jest naprawdę łatwy. Wystarczy szybko zagnieść ciasto, pamiętając, by masło i jajka były zimne, najlepiej prosto z lodówki. Możecie bardzo szybko zagnieść ciasto w robocie kuchennym, nie brudząc sobie rąk. Jeśli chcecie, przygotujcie ciasto dzień wcześniej. Dobrze schłodzi się przez noc lodówce. Ciasto kruche i półkruche z powodzeniem można też mrozić.
Następnie przygotowujemy budyń na soku pomarańczowym, dzięki któremu nasza szarlotka z budyniem i kruszonką zyska zupełnie nowe oblicze.
Na gorącym budyniu układamy poszatkowane jabłka z cynamonem, wykładamy bezę, a na to wszystko odrobinę kruszonki (bo wszystko jest lepsze z kruszonką, prawda?:))
Jedynym minusem tego ciasta jest to, że z krojeniem i jedzeniem należy poczekać, aż szarlotka całkowicie wystygnie. Gorące ciasto z jabłkami nie da się kroić, będzie się rozpadać - budyń po prostu musi stężeć.
Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście z bezą i kruszonką to pyszny, jesienny wypiek. To stosunkowo szybkie, proste i smaczne ciasto. Korzystając z sezonu na jabłka wypróbujcie również jabłecznik w tej nowej, ciekawej i bardzo smacznej wersji.
Duża blacha pysznej szarlotki znika w mig, pasuje do kawy i herbaty, będzie smakowała każdemu. To idealny jesienny deser, poprawiający humor w najbardziej deszczowe dni. Polecam przepis, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z jabłkami:)
Przepis na szarlotkę z budyniem i bezą - Szarlotkę Słoneczną:
na blachę o wymiarach 36x25:
kruche ciasto:
3 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
od 1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru,
dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek,
5 żółtek i 5 białek,
250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
6-7 dużych jabłek
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżki cynamonu,
3 łyżki cukru pudru,
szczypta wanilii
2 budynie waniliowe w torebkach po 40 g,
750 ml soku pomarańczowego,
opcjonalnie cukier do smaku
Przygotować ciasto: mąkę i masło połączyć na kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4). Małą schodzić w lodówce. Dużą część rozłożyć na dno blachy, ponakłuwać widelcem i schłodzić. Przygotować jabłka: owoce cienko poszatkować, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia. Przygotować budyń na soku pomarańczowym, opcjonalnie słodząc do smaku. Na spód spód ciasta wylać ciepły budyń, a na budyniu ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo po łyżce dodając cukier; wyłożyć na owoce. Na pianę pokruszyć mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Apple Pudding Shortcake Sharlotka Recipe:
for the crust:
3 cups of flour,
a big pinch of vanilla,
250 g of cold butter, diced,
1/2- 3/4 cup of powdered sugar,
additional 3/4 cup of sugar for the meringue,
5 eeg yolks and 5 egg whites,
2 tsp of powdered sugar
for the filling:
6-7 large apples, very thinly sliced,
2 tbsp of potato starch (or corn starch),
1-2 tbp of cinnamon,
3 tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla
2 packages of pudding mix (40 g each; unsweetened; each one requires 500 ml of milk),
750 ml of orange juice,
some sugar to taste, optional
Prepare the crust: mix the flour with butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the baking powder, powdered sugar and egg yolks and knead briefly, until smooth. Divide the crust into two pieces (3/4 and 1/4), cover the smaller one with plastic wrap and chill in the fridge, until ready to use. Press bigger piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25cm)). Prick with a fork and let it chill, until ready to use. Mix all the apple filling ingredients and set aside. Prepare the pudding according to package instructions, but make sure to use only 750 ml of orange juice instead of milk (the pudding should be thicker than usual). Add warm pudding on top and the the apple filling on top of that. Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gradually, spoon by spoon, add 3/4 cup of sugar. Smear the meringue on top of the apples. Crumble the remaining pastry on top of the meringue. Bake for about 35-45 minutes in 180C. Enjoy:)
porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńOh WOW...this looks HEAVENLY!!
OdpowiedzUsuńReally hope I can make mine look half as good as yours...
Thank you so much!! 😊😊
Hugs xxx
Smakowicie wygląda, poproszę kawaleczek do poobiednoiej kawki :)
OdpowiedzUsuńI love all those gorgeous layers! The cake looks sensational, Natalia.
OdpowiedzUsuńi agree with you angie
UsuńThis must taste divine, thanks for sharing! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńMniam, to i ja się wproszę na kawałek :D
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobną. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńlook so delicious....yummy
OdpowiedzUsuńChetnie wyprobuje przepis w nastepny weekend <3
OdpowiedzUsuńHummm que óptimo aspecto, deve de ser delicioso e aproveito para desejar um bom Domingo.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
We do love cakes with jablek!
OdpowiedzUsuńDelikatna ;)
OdpowiedzUsuńLena dice che ne prende un pezzo! Per due non bastano! Adoro i dolci con le mele.
OdpowiedzUsuńBuona domenica.
Wow, that looks so rich and sweet. Sounds great!
OdpowiedzUsuńMust be so delicious.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam szarlotki, fajnie byłoby gdybym mogła podwędzić jeden kawałek z monitora 😂
OdpowiedzUsuńMniam - w sam raz do niedzielnej kawusi ;)
OdpowiedzUsuńWow looks super yum,beautiful recipe. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńThe perfect weekend treat! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę bardzo smacznie, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńSubskrybowałam pod nazwą Beatrycze :)
Super, bardzo mi miło, dziękuję ☺☺
UsuńWydaje mi się to bardzo dobrym gustem
OdpowiedzUsuńDroga Nati! nareszcie coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńNie ma śmietany, mleka. Zrobię na weekend.
Serdecznie pozdrawiam:)
Podobną chyba kiedyś jadłam i rzeczywiście była pyszna. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWowww Natalia you are an artist or I should say a chef de cuisine!! Bravo!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
It looks rich - and very tasty.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną szarlotkę, ale nie na soku z pomarańczy, a to świetny pomysł. Na pewno wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Lubię ciasta z bezą, są mega :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym, tradycyjna szarlotka zawsze u mnie znika zanim zdąży dobrze wystygnąć :D
OdpowiedzUsuńThis recipe really looks like fall. I would eat only this along with coffee or milk for a complete meal! Breakfast or lunch.
OdpowiedzUsuńRobiłam już z tradycyjnym śmietankowym budyniem, ale wersji pomarańczowej nie znam :-)
OdpowiedzUsuńChociaż mam przepis na biszkopt z masą pomarańczową do której wrzuca się starte jabłka, pyszne ciasto.
Muszę wypróbować taką wersję jabłecznika w najbliższym czasie :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
Yum!
OdpowiedzUsuńAle pyszności, to się nazywa szarlotka na bogato :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Dawno nie robiliśmy ;)
OdpowiedzUsuńThis is so delicious!
OdpowiedzUsuńThank you Natalia and happy Monday with a big smile :)
Zamawiam takie ciasto :P chcę zjeść a nie mam czasu upiec
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką szarlotek ale ta wersja z budyniem prezentuje się obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńlooks so good and just perfect for apple season!!!
OdpowiedzUsuńAle smaka mi narobiłaś! :D chętnie bym zjadła taki kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńThis looks amazing! Perfect to go with a cup of tea on a cool fall day.
OdpowiedzUsuńDevilishly Clever There
OdpowiedzUsuńCheers
Bardzo pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńkocham:) uwielbiam szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńpysznie! :D
OdpowiedzUsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńOh my word I need to come eat at your house Natalia. This looks divine!!
OdpowiedzUsuńDelicious.
OdpowiedzUsuńThat is an amazing looking dessert!
OdpowiedzUsuńI may have to try this recipe as it is so different from any recipe I have.
Thank you for sharing this with us.
I appreciated your lovely visit today, thank you!
Oh it is mouthwatering!
OdpowiedzUsuńSolidna porcja pyszności :)
OdpowiedzUsuńI will try to make this cake with the wife, hopefully the cake made me hearty and delicious as the cake on the picture above, nice to be friends with you
OdpowiedzUsuńSzarlotka, to jedno z moich ulubionych ciast. Mam swój ulubiony przepis, ale z chęcią wypróbuję Twój, bo szarlotka wygląda pysznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMolto goloso meringato!
OdpowiedzUsuńJa umiem tylko upiec szarlotkę na kruchym cieście, a tu taka odmiana. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńXoxo.
Cores do Vício
Ja szarlotki to lubie tylko domowe :) Z budyniem jeszcze nie jadłam ale musi byc pycha :)
OdpowiedzUsuńWoo hoo! It looks delicious, Natalia! Every layer of it, yum!!!
OdpowiedzUsuńale to wygląda genialnie omom nic tylko jeść
OdpowiedzUsuńsmakowicie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Przesyłam trochę ciepełka ostatnim postem z Rodos -> WWW.KARYN.PL
Wygląda przepysznie! Aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńLooks delicious....and rich!
OdpowiedzUsuńOh great recipe sweetheart
OdpowiedzUsuńxx
Looks delicious! And so yummy!
OdpowiedzUsuńh dear Natalia this is yummy and through your recipe seems so easy
OdpowiedzUsuńhope it is when i try :)
blessings!
Szarlotki to my zawsze :-)
OdpowiedzUsuńSzarlotki nie odmowie ;)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje :)
OdpowiedzUsuń