Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą/ Vegetarian Potato and Chickpea Curry
Dziś zapraszam na ziemniaki w nowej odsłonie - wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą to pyszny, pożywny i zdrowy gulasz, który zasmakuje wszystkim fanom indyjskich smaków. Mimo że curry z ciecierzycą może stanowić pełen posiłek, mięsożercy mogą dorzucić do niego kawałeczki podsmażonego kurczaka. Wtedy danie będzie jeszcze bardziej sycące. Takie warzywne curry może też być ciekawym dodatkiem do mięsa, zamiast ryżu czy tradycyjnych gotowanych ziemniaków.
Do curry z ziemniakami możecie dodać wszystkie warzywa, które akurat macie w lodówce. To fantastycznie danie ,resztkowe, świetnie ,,czyszczące" lodówkę. Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj również warzywa z puszki, na przykład fasola. Weganie lub osoby uczulone na nabiał mogą zastąpić śmietankę mleczkiem kokosowym, curry będzie jeszcze ciekawsze w smaku. Smacznego:)
Polecam też przepis na pyszny chlebek naan i wiele innych przepisów kuchni indyjskiej:)
Przepis na wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą:
4-5 dużych ziemniaki,
szklanka ugotowanej ciecierzycy, marchewka, 2 gałązki selera naciowego, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, pół małej papryczki chili (może być więcej lub mniej) czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego, kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36 %), łyżeczka przyprawy garam masala, 3/4 łyżeczki curry (lub do smaku), 1/2 łyżeczki kurkumy (lub do smaku), kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry, sól , pieprzm granulowany imbir (do smaku) Cebulę, seler i czosnek drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę , marchew w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i marchew. Smażyć do lekkiego zarumienienia ziemniaków. Dodać drobno posiekany czosnek i indyjskie przyprawy, smażyć minutę. Zalać całość wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 minut (można dolać więcej płynu, gdyby za szybko wyparował). Dodać ciecierzycę, dusić kolejne 10-15 minut lub do preferowanej miękkości warzyw. Dodać koncentrat, wymieszać i dolać śmietankę do smaku. Vegetarian Potato and Chickpea Curry Recipe:
4-5 large potatoes (diced),
1 cup of cooked chickpea, 1 carrot (sliced), 2 stalks of celery (finely chopped), 1-2 onions (finely chopped), 3 cloves of garlic (finely chopped), half of a chili pepper (or to taste), 1 heaping tsp of tomato paste, 2 cups of vegetable stock or water, few Tbsp of heavy cream or coconut milk, 1 tsp og garam masala, 3/4 tsp of curry (or to taste), 1/2 tsp of turmeric (or to taste), few Tbsp of fresh parsley or cilantro, salt, granulated ginger and pepper ( to taste) Heat a small amount of oil in a pan, add the onion. Cook for few minutes. Add the potatoes and carrot. Season with Indian spices, add the garlic and cook, stirring, for few minutes. Cover with stock and simmer on low heat for about 15 minutes (you can add more liquid, if evaporates too quickly). Add the chickpeas, simmer for additional 10 to 15 minutes, until tender. Add tomato paste and heavy cream, mix well and season to taste. Sprinkle with fresh herbs. Serve with rice or Indian bread. Enjoy:)
Also see my naan bread recipe and other curry recipes:)
|
października 16, 2019
Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą / Vegetarian Potato and Chickpea Curry
AUTOR:
Natalia
Jej to brzmi dość łagodnie, stracenie, ale curry, mam przesyt.
OdpowiedzUsuńDa się bez tego?
Można pominąć i dodać ulubione przyprawy do smaku☺
Usuńi niepotrzebnie wchodziłam tu przed obiadem:) pysznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńJestem wege, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńLubię indyjska kuchnię na pewno wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńI love all sorts of curries. This is a wonderful vegetarian dish!
OdpowiedzUsuńz chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńIndyjskie smaki to moje ulubione, także tę potrawę spróbować wręcz muszę. Po składnikach wiem na sto procent, że będzie dla mnie idealnym posiłkiem i to z dokładką! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńSounds really delicious! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńI love curries too!😊😊...and this one sounds wonderful!!
OdpowiedzUsuńI like the fact that it is vegetarian...as I am trying hard to cut down on my intake of meat.
Thank you so much for sharing!
Hugs xxx
Mam zamiar zrobić podobne danie w sobotę na obiad ;) tylko z dodatkiem kurczaka
OdpowiedzUsuńThis may be delicious Natalia ! love all the ingredients. Thanks so much for sharing.
OdpowiedzUsuńHave a very nice day, and big hugs,
Caty
Do you have our 'vegeta' over there? It is a seasoning made of salt mixed with dry veggies onions, carrots, parsaley etc, kinda like a soup cube but in powdered shape :) It makes all savoury dishes rich and better.
OdpowiedzUsuńYeah, we got something like this, but I don't actually use it, because I like to control the amount of salt in my recipes☺ A lot of people in here use it, though. Have a lovely day ☺
Usuńhi, Natalia. It looks so Yummy :)
OdpowiedzUsuńI think it is very delicious!
OdpowiedzUsuńHugs!
I LOVE dishes like this! This is actually somewhat similar to something I sometimes make. So of course I like this! :-) Really nice -- thanks.
OdpowiedzUsuńFajne curry, lubię takie aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo wiele przypraw w Indonezji. A Indonezja jest bardzo bogata w przyprawy. Wiele potraw w Indonezji używa przypraw. Lubię twoje pisanie dzisiaj. Wygląda naprawdę pysznie. Pozdrowienia z Indonezji
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję lubię nowe smaki:)
OdpowiedzUsuńwszędzie te wegańskie potrawy, nawet kosmetyki robią wegańskie.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję ale bez śmietanki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
That look so deliocius and healthy. Thank you so much for recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/10/dr-brandt-do-not-age-transforming-pearl_14.html
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie
OdpowiedzUsuńBeautiful and easy. I will have to try this. Your photo is beautiful, with the orange background.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńI add cummin to very similar dishes too. And fenugreek. It makes excellent leftovers too as the flavours intensify.
Ja do wszystkich hinduskich dań dokładam świeży imbir.
OdpowiedzUsuńA podobne danie robię i przyznaję-boskie smaki.
Już kilka Twoich przepisów zapisałam sobie do mojego stałego menu :)
OdpowiedzUsuńComfort food at it's best Natalia!!
OdpowiedzUsuńniestety mój mąż zdecydowanie mięsny, ale przepis ciekawy :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper yummy! I like chickpea!
OdpowiedzUsuńaww...curry eaten with potatoes sound delicious...love it
OdpowiedzUsuńOoo, uwielbiam ciecierzycę i curry!
OdpowiedzUsuńBtw - kapitalne zdjęcia jedzenia, przeglądam najnowsze posty i jestem pod wrażeniem. Rzadko zaglądam na blogi kulinarne z tak dobrymi zdjęciami. Czapki z głów :)
Bardzo, bardzo dziękuję i pozdrawiam☺☺
UsuńYum. Nicely framed photograph, too.
OdpowiedzUsuńThis looks so yummy! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda bardzo smacznie, ale ja jakoś nie przepadam za curry. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńGenialnie! A szukałam pomysłu na ciecierzycę ;)
OdpowiedzUsuńWarto było owiedzić.
Gdy jesienne nastają chłody robię regularnie podobne danie, kilka dni temu były to ziemniaki i kawałki kalafiora, zawsze dużo imbiru, czosnku i chili oraz trochę mleczka kokosowego dla aksamitnego smaku i świża kolendra do posypania ;))
OdpowiedzUsuńdear Natalia
OdpowiedzUsuńi am always amazed with your talent and variety of dishes you share with us :)
this one sounds really cool to me ,i am wondering why didn't i thought to made it this way ,i mean chickpeas with veggies what a good idea to have both of favorite things together
thank you for recipe and special thanks for letting me know the relacement of greek yogurt my dear friend ,you are so kind!
blessing to you glorious days !
Robiłam ostatnio podobne ale z ryżem. Niestety ciecierzyca nie do końca dobrze wpłynęła na mój brzuch
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie :) chętnie wykorzystam przepis i pewnie dodam do niego kurczaczka bo mąż by mi nie wybaczył :P
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam czegoś podobnego, może się skuszę
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny i jesienny przepis, super! :) Pozdrawiam, codziennyuzytek.pl
OdpowiedzUsuńCurry bardzo lubie ale wegetariańskiej wersji jeszcze nie próbowałam. Przyznam ze wyglada bardzo apetycznie. Ciecierzycę jadłam kilka razy w życiu ale bardzo mi smakowała
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję, ale nieco go zmodyfikuję bo dodam kurczaka :D
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńHi Natalia
OdpowiedzUsuńLove those indian tastes but I m afraid I m intolerant😭😭
XOXO
marisasclosetblog.com
Coś mi świta, że mam małą puszkę ciecierzycy. I tylko ją przekładam z kąta w kąt. Wygląda na to, że nadszedł jej czas albo kres ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :) warto od czasu zjeść posiłek bezmięsny. Warzywa mogą nam dostarczyć tyle samo wartości odżywczych co mięso :) A do tego bardzo dużo witamin :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo sytym daniem :) No i fajnie, że można je zrobić z resztek ;)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła... :)
OdpowiedzUsuńCurry <33
OdpowiedzUsuńwygląda to curry obłędnie - idealny przepis dla mnie
OdpowiedzUsuńOh, super yummy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Pysznie, coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNiedawno sprobowalam robic curry i stwierdzam, ze uwielbiam to danie ;)
OdpowiedzUsuńCurries can be so enjoyable - this looks a very nice recipe - thanks for sharing it here.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
I like this weblog so much, saved to bookmarks.
OdpowiedzUsuńLooks like an interesting way to use potatoes.
OdpowiedzUsuńI love curry...
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńCiecierzycę odkryłam w tym roku i bardzo mi posmakowała ;)
OdpowiedzUsuńYummy Curry!!
OdpowiedzUsuńI Love Curry..
OdpowiedzUsuń