Zupa dyniowa z ziemniakami / Pumpkin Potato Cream Soup |
Dzięki dodatkowi ziemniaków, nie musimy do zupy dolewać śmietanki. Jeśli lubicie, możecie jednak dodać odrobinę mleka kokosowego, wtedy krem z dyni nabierze jeszcze ciekawszego, egzotycznego smaku.
Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami świetnie smakuje z dodatkiem grzanek i pestek. Smacznego:)
Polecam też:
krem z dyni i papryki,
krem z dyni i soczewicy,
krem z dyni piżmowej,
krem z dyni i marchewki
Przepis na zupę dyniową z ziemniakami:
ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
ok. 2 - 2 i 1/2 szklanki dyniowego puree (zmiksowany miąższ z upieczonej i obranej ze skórki dyni),
3 duże ziemniaki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, GARAM MASALA (u mnie od SKWORCU, ok. łyżeczki), słodka i ostra papryka, curry (u mnie ok. łyżeczki), gałka muszkatołowa, granulowany imbir, opcjonalnie szczypta PIEPRZU CAYENNE (u mnie od SKWORCU)
kilka łyżeczek soku z cytryny,
pestki dyni, grzanki i posiekana natka pietruszki do posypania zupy
Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia ziemniaków. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 30-60 sekund. Zalać warzywa bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmiksowaną dynię, doprawić do smaku, dolać sok z cytryny. Zupę nalać mi miseczek, posypać pestkami dyni i natką pietruszki, dodać grzanki.
Pumpkin Potato Cream Soup Recipe:
approx. 2 cups of homemade chicken or vegetable soup,
2 - 2 1/2 cups of pumpkin puree,
3 potatoes,
1 onion,
2 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, garam masala (about a tsp), sweet and hot paprika, curry (about a tsp), nutmeg, granulateg ginger,
few tsp of lemon juice,
some pumpkin seeds, croutons and chopped parsley
Chop the onion and dice the potatoes. Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables and cook, stirring, for few minutes. Sprinkle with spices and add chopped garlic. Cook for additional 30-60 seconds. Cover with stock and simmer, until tender. Add pumpkin puree and lemon juice, You can also add more stock, if you prefer you soup thiner), season to taste. Pour to the bowl, sprinkle with seeds and some parsley, add croutons. Enjoy:)
Also see:
Boska, ideał na jesień <3
OdpowiedzUsuńGorgeous soup! I love it!
OdpowiedzUsuńHugs ✨
Nice recipe! It's rainy and chilly here today -- perfect weather for this soup Thanks!
OdpowiedzUsuńA wonderful soup for a cold, autumn day. I have pumpkin soup tonight, too, my neighbour made it. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSounds hearty and comforting.
OdpowiedzUsuńCreamy with crunchy topping...simply perfect!
OdpowiedzUsuńYour presentation is gorgeous, and perfect for the month of October.
OdpowiedzUsuńit looks deli!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEK
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com
uwielbiam zupę dyniową:)
OdpowiedzUsuńSuch a great recipe for this time of year!
OdpowiedzUsuńDynia królowa jesieni :) Pyszna zupa ,mniam :)
OdpowiedzUsuńja dyniową właśnie w weekend robiłam ale bez ziemniaków;)
OdpowiedzUsuńŚliczny kolorek ;)
OdpowiedzUsuńThis sounds delicious!
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńO mniam! może w końcu uda mi się samej zrobić taki krem... póki jeszcze są dynie :)
OdpowiedzUsuńa taka ilość puree średnio wychodzi z jakiej porcji dyni?
Ja na tę zupę użyłam okolo 3/4 małej, okrągłej dyni. Resztę puree zamroziłam☺
UsuńNie potrafię się przekonać do dyni ;)
OdpowiedzUsuńspróbuj na wytrawno;) jest pycha:)
UsuńI want.
OdpowiedzUsuńBeautiful - Absolutely Beautiful - Also, take your whole ( cleaned out ) pumpkin and place in the oven at about 125F degrees for 30min or so. Remove from oven. Pour your cooked/heated Pumpkin Carrot/Potato Cream of Soup inside and sever with a ladle. Delicious
OdpowiedzUsuńCheers
Wonderful idea! ☺
UsuńI didn't know we could make soup from pumpkin....
OdpowiedzUsuńThank you for recipe
That sounds very interesting!!
OdpowiedzUsuńThank You!
OdpowiedzUsuńKurczę w tym roku jeszcze nie jadłam i smaka mi narobiłaś :).
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia ślinka leci.:)
OdpowiedzUsuńGreat creamy soup, looks delicious!
OdpowiedzUsuńI like to put carrots and parsley in it too and celery leaves!
OdpowiedzUsuńCudo na jesień❤
OdpowiedzUsuńMmm...sounds good! I love pumpkin.
OdpowiedzUsuńRobię podobną a czasem dodaję kawałki przesmażonego kurczaka.Jest pyszna. Może służyć za jednogarnkówkę.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTaka właśnie, na ostro nam najbardziej smakuje:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza zupe dyniowa robi moj tesc, a pierwsze miejsce za leczo otrzymuje moj tato <3
OdpowiedzUsuńO tak moje jesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńLooks already so yummy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
O tej porze roku kocham zupy- zupa z dyni z ziemniakami brzmi pysznie :-) I równie smakowicie wyglada :-)
OdpowiedzUsuńPyszna. Bardzo lubię zupy dyniowe :-)
OdpowiedzUsuńPycha ;-) W tym roku jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńWitaj Natalio.
OdpowiedzUsuńPodziwiam ludzi którzy lubią gotować i są w kuchni prawdziwymi mistrzami.
Ja niestety nie zaliczam się do tych ludzi. Gotuję bo muszę:))
Dostałam ostatnio kilka dyni więc skuszę się i ugotuję zupę wg Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie:))
Oj wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę dyniową! ;) jakieś 3 tygodnie temu robiłam u siebie w domu ;)
OdpowiedzUsuńWięc czas zaopatrzyć się w dynie, i do kuchni :)
OdpowiedzUsuńAbsolutely perfect for Halloween 🎃🍁🕸️!!
OdpowiedzUsuńThank you so much 😊😊
Big Hugs xxx
Wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńIt looks so inviting, especially on this cold, rainy Halloween afternoon!
OdpowiedzUsuńWho knew something so delicious could be so simple! Thanks for another wonderful recipe, Natalia!!
OdpowiedzUsuńIt looks like it's perfect for a lover of pumpkin flavor!
OdpowiedzUsuńOi Natalia,
OdpowiedzUsuńDeve estar gostoso;
Obrigada pela visita lá na casa;
Boa entrada de mês de novembro.
janicce.
Nice recipe & delicious
OdpowiedzUsuńi never tried pumpkin as cooked food dear Natalia
OdpowiedzUsuńi found this recipe worth trying
wishing you all the joys and peace my friend!
Muszę kiedyś zrobić, bo jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTakiego wydania dyni nie znam ale musi być pyszna ta zupa. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńSuch a nice looking soup, and perfect for the Autumn.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam zapas dyni, wiec przepis chetnie wykorzystam
OdpowiedzUsuńComplimenti per il tuo favoloso blog e complimenti per qusta ricetta comfort food . Ricetta segnata . Un saluto, Daniela.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie.
OdpowiedzUsuńLubię zupę dyniową ;)
OdpowiedzUsuń