Zupa gulaszowa z kurczakiem / Chicken Goulash Soup |
W mojej zupie gulaszowej z kurczakiem oprócz mięsa znalazło się mnóstwo warzyw, między innymi włoszczyzna, ziemniaki (białe i słodkie) oraz papryka. Tak naprawdę w zupie sprawdzi się wszystko co macie pod ręką i co świetnie sprawdziłoby się w gulaszu. Do mojego tradycyjnego gulaszu wołowego zawsze dodaję kilka ogórków kiszonych, więc dorzuciłam je również do dzisiejszego dania. Fantastycznym dodatkiem do zupy byłyby również pieczarki.
Moją zupę gulaszową doprawiłam koncentratem, odrobiną musztardy i słodką papryką. Zupa powinna być dość pikantna i rozgrzewająca. Polecam, smacznego:)
Dzisiejszy przepis to kolejny z serii testów z marką Knorr. Do przyprawienia kurczaka użyłam najnowszej mieszanki Naturalnie Smacznie, Przyprawy do złotego kurczaka bez dodatku soli i cukru, a także sztucznych wzmacniaczy smaku. Mimo że najbardziej lubię komponować własne mieszanki przypraw, to bardzo cieszę się, że tak duża firma jak Knorr wyszła naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i zdecydowała się kompletnie wyeliminować z najnowszej serii przypraw sól i cukier. Przyprawy z serii Naturalnie Smacznie BEZ DODATKU SOLI, które otrzymałam do testów to:
PRZYPRAWA DO ZŁOTEGO KURCZAKA,
PRZYPRAWA DO ZIOŁOWEGO KURCZAKA,
PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO,
PRZYPRAWA DO RYBY,
PRZYPRAWA DO MIĘS,
PRZYPRAWA DO GYROSA
W najnowszej serii przypraw bez soli znajdziemy aż 6 wariantów smakowych, których możemy użyć do wielu dań. Każda z nich składa się wyłącznie z naturalnych przypraw. Skład przyprawy do złotego kurczaka to przede wszystkim: papryka, czosnek, pomidory, kmin rzymski, pieprz cayenne, kurkuma i imbir. Takie zdrowe mieszanki to świetny wybór, jeśli szybko chcemy przygotować coś pysznego.
I jak zawsze miła niespodzianka od firmy:)
PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ Z KURCZAKIEM:
500 g piersi z kurczaka,
ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
czerwona papryka,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
3-4 ziemniaki,
mała marchewka,
mała pietruszka,
2 gałązki selera naciowego lub mały kawałek selera korzeniowego,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 łyżeczki musztardy (lub do smaku),
kilka małych ogórków kiszonych,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka i ostra papryka oraz Przyprawa Knorr do złotego kurczaka bez soli (jeśli nie macie, oprószcie mięso solą, pieprzem, papryką, kuminem, czosnkiem i imbirem lub innymi ulubionymi przyprawami),
opcjonalnie 100 g ugotowanego ryżu lub kaszy,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
Kurczaka pokroić w dużą kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić partiami pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, włoszczyznę i cebulę, smażyć kilka minut do zrumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Mięso i warzywa zalać bulionem, doprawić, dodać koncentrat i musztardę, gotować na małym ogniu do miękkości składników, pod koniec gotowania dodając pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Do miseczek nałożyć porcję ryżu lub kaszy. zalać zupą, posypać natką pietruszki.
CHICKEN GOULASH SOUP RECIPE:
500 g of chicken breast,
approx. 2 cups of homemade chicken stock,
1 red bell pepper,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1 small carrot,
1 small parsnip,
2 stalks of celery or small piece of celeriac,
3 heaping tbsp of tomato paste,
1-2 tsp of mustard, or to taste,
few small Polish fermented cucumbers, optional,
sesasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, sweet and hot paprika
seasonings for the chicken: salt, pepper, sweet paprika, cumin, granulated garlic and ginger
100 g of rice or barley, optional
few tsp of chopped parsley
Cut the chicken into bite size pieces, sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until golden. Set aside. To the same pan, partially add chopped vegetables. Cover the veggies and the meat with stock, add tomato paste, some mustard and simmer on low, until tender. Season well. Add chopped cucumbers. To the bowls, add some rice or barley and cover with soup. Enjoy:)
Robię podobną zupę, jak mam mieć 'mięsnych' gości. Ale nigdy nie dodawałam kiszonych ogórków. Trza spróbować!
OdpowiedzUsuńsycąca i pyszna:)
OdpowiedzUsuńEsta sopa abriu-me o apetite e aproveito para desejar a continuação de uma boa semana.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Good recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThis sounds delicious! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taką pyszną zupkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z dodatkiem kiszonych ogórków :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to nowość taka zupa, ale musze spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńLoads of flavor in this dish! I've made a beef version of this, never chicken -- gotta try that. Thanks!
OdpowiedzUsuńBrzmi jak bardzo smakowita i pocieszająca zupa:) Jeszcze raz dziękuję za kolejny wspaniały przepis, Natalia!
OdpowiedzUsuńO mamuniu! Zupka wygląda obłędnie smacznie :) Uwielbiam takie połączenie smaków i dobrze doprawione potrawy. Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńtaka zupka idealna na mgliste jesienne popołudnie;)
OdpowiedzUsuńI have just copied this, and cannot WAIT to make it!!!! Thank you!
OdpowiedzUsuńa good, healthy soup, with lots of fresh, wonderful ingredients. i love having soup in this weather!!!
OdpowiedzUsuńThat's a new one for me but it looks good.
OdpowiedzUsuńPożywna ;)
OdpowiedzUsuńSoup is always welcome.
OdpowiedzUsuńZupa gulaszowa to jesienna klasyka, bardzo lubię, choć dodatek ogórków kiszonych kojarzy mi się z soljanką, a nie z gulaszową, ale na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńI adore goulash, but have never tried one with chicken. It looks so tasty, Natalia.
OdpowiedzUsuńperfect post dear :) like it!
OdpowiedzUsuńhttps://bubasworld.blogspot.com/
Taka zupka to chyba akurat na jesienne dni:) Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo gorąco:)
Looks so warming and inviting Natalia!
OdpowiedzUsuńZupa wygląda przepysznie :) Chętnie kiedyś wypróbuję bo uwielbiam dania z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńjadłabym :)
OdpowiedzUsuńNa pewno nas rozgrzeje w te jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem smaku, zupy uwielbiam, ale takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPerfect for fall
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWow. Not only does it LOOK delicious, but the ingredients are healthy choices!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robię zupy z powodu przepisu. Zupę robię na podstawie książki kucharskiej.
OdpowiedzUsuńlook like very nice..
OdpowiedzUsuńsoup is inviting to make me hungry....yummy
OdpowiedzUsuńZupa jest bardzo smaczna, gotuję taką chociaż u mnie jest pod inną nazwą. Ale nie w nazwie tkwi istota - jest pyszna.
OdpowiedzUsuńUn piatto molto appetitoso!
OdpowiedzUsuńIt's really savory. I'm hungry now :)
OdpowiedzUsuńI haven't been here for a while, but I'm currently writing articles about Central European cuisine and this sounds very interesting to me right now :)
OdpowiedzUsuńGulash is so popular here as well, especially in Vojvodina, my part of the country.
OdpowiedzUsuńNon dico mai no a una zuppa, questa è sicuramente buon.
OdpowiedzUsuńBuona giornata.
Też doprawiamy musztardą i też z ogórkami, ale nie na dziś
OdpowiedzUsuńJa od pewnego czasu mam bzika na gotowanie zup! :D Dzisiaj serwuję pomidorową z ryżem i zapiekaną papryką :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Hello, another wonderful recipe. The soup/gulash looks delicious. Wishing you a happy day!
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo sycąca co o tej porze roku wskazane :-)
OdpowiedzUsuńNatalia, this lookings DELICIOUS! Beautiful photography, and such yumminess. Thank you for sharing! hugs, de
OdpowiedzUsuńPyszny gulasz :-) Przyprawy też mam, super :-)
OdpowiedzUsuńI want to try that, it seems delicious! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Brzmi i wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
That look so delicious. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/10/twilly-dhermes-eau-de-parfum_24.html
ja dziś zupa kalafiorowa;)
OdpowiedzUsuńI love soup, it's so warm in winter, it warm my heart and my soul, just love it!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPodobnym sposobem robię tzw. jednogarnkówki:-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo jesiennie :).
OdpowiedzUsuńAbsolutely Beautiful - Makes Me Feel Good
OdpowiedzUsuńCheers
My brother suggested I may like this web site. He was entirely right.
OdpowiedzUsuńThis put up actually made my day. You cann't consider simply how much time I had spent for this info!
Thank you!
My mom used to make something similar. I forgot all about it until now. I'll have to give your recipe a try to see if I still like it.
OdpowiedzUsuńNiebanalny pomysl na zupe
OdpowiedzUsuńYour soup is so different from ours which is not thick like yours. Looks delicious.
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co na obiad :)
OdpowiedzUsuńThis sounds filling and hearty for a cold day.
OdpowiedzUsuńnow this sounds MUST TRY recipe Natalia !
OdpowiedzUsuńi will and soon
wishing you blessed week ahead
thank you for great place and amazing sharing :)
Nigdy nie jadłam zupy gulaszowej :)
OdpowiedzUsuń