października 23, 2019

Zupa gulaszowa z kurczakiem / Chicken Goulash Soup

Zupa gulaszowa z kurczakiem
Zupa gulaszowa z kurczakiem / Chicken Goulash Soup
Dziś zapraszam na pyszną zupę gulaszową z kurczakiem. To idealna zupa na chłodne dni. Jest gęsta, pożywna, naprawdę smaczna. Spokojnie wystarczy za pełen obiad.

W mojej zupie gulaszowej z kurczakiem oprócz mięsa znalazło się mnóstwo warzyw, między innymi włoszczyzna, ziemniaki (białe i słodkie) oraz papryka. Tak naprawdę w zupie sprawdzi się wszystko co macie pod ręką i co świetnie sprawdziłoby się w gulaszu. Do mojego tradycyjnego gulaszu wołowego zawsze dodaję kilka ogórków kiszonych, więc dorzuciłam je również do dzisiejszego dania. Fantastycznym dodatkiem do zupy byłyby również pieczarki.

Moją zupę gulaszową doprawiłam koncentratem, odrobiną musztardy i słodką papryką. Zupa powinna być dość pikantna i rozgrzewająca. Polecam, smacznego:)

Dzisiejszy przepis to kolejny z serii testów z marką Knorr. Do przyprawienia kurczaka użyłam najnowszej mieszanki Naturalnie Smacznie, Przyprawy do złotego kurczaka bez dodatku soli i cukru, a także sztucznych wzmacniaczy smaku. Mimo że najbardziej lubię komponować własne mieszanki przypraw, to bardzo cieszę się, że tak duża firma jak Knorr wyszła naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i zdecydowała się kompletnie wyeliminować z najnowszej serii przypraw sól i cukier. Przyprawy z serii Naturalnie Smacznie BEZ DODATKU SOLI, które otrzymałam do testów to:

PRZYPRAWA DO ZŁOTEGO KURCZAKA,
PRZYPRAWA DO ZIOŁOWEGO KURCZAKA,
PRZYPRAWA DO MIĘSA MIELONEGO,
PRZYPRAWA DO RYBY,
PRZYPRAWA DO MIĘS,
PRZYPRAWA DO GYROSA


W najnowszej serii przypraw bez soli znajdziemy aż 6 wariantów smakowych, których możemy użyć do wielu dań. Każda z nich składa się wyłącznie z naturalnych przypraw. Skład przyprawy do złotego kurczaka to przede wszystkim: papryka, czosnek, pomidory, kmin rzymski, pieprz cayenne, kurkuma i imbir. Takie zdrowe mieszanki to świetny wybór, jeśli szybko chcemy przygotować coś pysznego.

I jak zawsze miła niespodzianka od firmy:)

PRZEPIS NA ZUPĘ GULASZOWĄ Z KURCZAKIEM:

500 g piersi z kurczaka,
ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
czerwona papryka,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
3-4 ziemniaki, 
mała marchewka,
mała pietruszka,
2 gałązki selera naciowego lub mały kawałek selera korzeniowego,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 łyżeczki musztardy (lub do smaku),
kilka małych ogórków kiszonych,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka i ostra papryka oraz Przyprawa Knorr do złotego kurczaka bez soli (jeśli nie macie, oprószcie mięso solą, pieprzem, papryką, kuminem, czosnkiem i imbirem lub innymi ulubionymi przyprawami),
opcjonalnie 100 g ugotowanego ryżu lub kaszy,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki

Kurczaka pokroić w dużą kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić partiami pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, włoszczyznę i cebulę, smażyć kilka minut do zrumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Mięso i warzywa zalać bulionem, doprawić, dodać koncentrat i musztardę, gotować na małym ogniu do miękkości składników, pod koniec gotowania dodając pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Do miseczek nałożyć porcję ryżu lub kaszy. zalać zupą, posypać natką pietruszki.

CHICKEN GOULASH SOUP RECIPE:

500 g of chicken breast,
approx. 2 cups of homemade chicken stock,
1 red bell pepper,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1 small carrot,
1 small parsnip,
2 stalks of celery or small piece of celeriac,
3 heaping tbsp of tomato paste,
1-2 tsp of mustard, or to taste,
few small Polish fermented cucumbers, optional,
sesasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, sweet and hot paprika
seasonings for the chicken: salt, pepper, sweet paprika, cumin, granulated garlic and ginger
100 g of rice or barley, optional
few tsp of chopped parsley

Cut the chicken into bite size pieces, sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until golden. Set aside. To the same pan, partially add chopped vegetables. Cover the veggies and the meat with stock, add tomato paste, some mustard and simmer on low, until tender. Season well. Add chopped cucumbers. To the bowls, add some rice or barley and cover with soup. Enjoy:)




61 komentarzy:

  1. Robię podobną zupę, jak mam mieć 'mięsnych' gości. Ale nigdy nie dodawałam kiszonych ogórków. Trza spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Good recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. This sounds delicious! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym taką pyszną zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł z dodatkiem kiszonych ogórków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie to nowość taka zupa, ale musze spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  7. Loads of flavor in this dish! I've made a beef version of this, never chicken -- gotta try that. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi jak bardzo smakowita i pocieszająca zupa:) Jeszcze raz dziękuję za kolejny wspaniały przepis, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamuniu! Zupka wygląda obłędnie smacznie :) Uwielbiam takie połączenie smaków i dobrze doprawione potrawy. Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. taka zupka idealna na mgliste jesienne popołudnie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. I have just copied this, and cannot WAIT to make it!!!! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  12. a good, healthy soup, with lots of fresh, wonderful ingredients. i love having soup in this weather!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. That's a new one for me but it looks good.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupa gulaszowa to jesienna klasyka, bardzo lubię, choć dodatek ogórków kiszonych kojarzy mi się z soljanką, a nie z gulaszową, ale na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I adore goulash, but have never tried one with chicken. It looks so tasty, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  16. perfect post dear :) like it!

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka zupka to chyba akurat na jesienne dni:) Pycha!
    Pozdrawiam bardzo gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks so warming and inviting Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zupa wygląda przepysznie :) Chętnie kiedyś wypróbuję bo uwielbiam dania z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno nas rozgrzeje w te jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ciekawa jestem smaku, zupy uwielbiam, ale takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow. Not only does it LOOK delicious, but the ingredients are healthy choices!

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie robię zupy z powodu przepisu. Zupę robię na podstawie książki kucharskiej.

    OdpowiedzUsuń
  25. soup is inviting to make me hungry....yummy

    OdpowiedzUsuń
  26. Zupa jest bardzo smaczna, gotuję taką chociaż u mnie jest pod inną nazwą. Ale nie w nazwie tkwi istota - jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  27. It's really savory. I'm hungry now :)

    OdpowiedzUsuń
  28. I haven't been here for a while, but I'm currently writing articles about Central European cuisine and this sounds very interesting to me right now :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Gulash is so popular here as well, especially in Vojvodina, my part of the country.

    OdpowiedzUsuń
  30. Non dico mai no a una zuppa, questa è sicuramente buon.
    Buona giornata.

    OdpowiedzUsuń
  31. Też doprawiamy musztardą i też z ogórkami, ale nie na dziś

    OdpowiedzUsuń
  32. Ja od pewnego czasu mam bzika na gotowanie zup! :D Dzisiaj serwuję pomidorową z ryżem i zapiekaną papryką :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  33. Hello, another wonderful recipe. The soup/gulash looks delicious. Wishing you a happy day!

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda na bardzo sycąca co o tej porze roku wskazane :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Natalia, this lookings DELICIOUS! Beautiful photography, and such yumminess. Thank you for sharing! hugs, de

    OdpowiedzUsuń
  36. Pyszny gulasz :-) Przyprawy też mam, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Brzmi i wygląda bardzo smacznie :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. That look so delicious. Thank you for sharing recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/10/twilly-dhermes-eau-de-parfum_24.html

    OdpowiedzUsuń
  39. I love soup, it's so warm in winter, it warm my heart and my soul, just love it!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  40. Podobnym sposobem robię tzw. jednogarnkówki:-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda bardzo jesiennie :).

    OdpowiedzUsuń
  42. Absolutely Beautiful - Makes Me Feel Good

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  43. My brother suggested I may like this web site. He was entirely right.

    This put up actually made my day. You cann't consider simply how much time I had spent for this info!
    Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  44. My mom used to make something similar. I forgot all about it until now. I'll have to give your recipe a try to see if I still like it.

    OdpowiedzUsuń
  45. Your soup is so different from ours which is not thick like yours. Looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  46. This sounds filling and hearty for a cold day.

    OdpowiedzUsuń
  47. now this sounds MUST TRY recipe Natalia !
    i will and soon
    wishing you blessed week ahead
    thank you for great place and amazing sharing :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger