Bułki orkiszowe / Spelt Rolls |
Dziś zapraszam na miękkie i puszyste bułki orkiszowe - idealne do stworzenia zdrowych kanapek dla całej rodziny.
Z podanego przepisu upieczecie 10-12 średniej wielkości bułeczek z miękką skórką i delikatnym wnętrzem, które na pewno posmakują dzieciom. Ja posypałam swoje bułki czarnym sezamem, ale możecie zrezygnować z tego dodatku lub posypać je ulubioną mieszanką ziaren. Jako posypka dobrze sprawdzi się też starty parmezan albo zioła.
Jeśli lubicie zdrowe bułki, możecie połowę zwykłej mąki orkiszowej, zastąpić pełnoziarnistą, a oprócz tego do ciasta dorzucić ulubione ziarna.
Ciasto drożdżowe możecie wyrobić dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc w lodówce. W takim wypadku bułki upieczecie na śniadanie. Pamiętajcie, że ciasto można też mrozić. Smacznego:)
Zobaczcie też, jak upiec BUŁKI PAPRYKOWE:)
Przepis na bułki orkiszowe (miękkie i puszyste):
na 10-12 bułek:
2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
5 szklanek mąki orkiszowej jasnej,
garść czarnego sezamu (u mnie czarny sezam od SKWORCU)
*szklanka = 250ml
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 10- 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie posypać bułki sezamem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
Soft Spelt Rolls Recipe:
for 12 buns:
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
8 tbsp of olive oil,
5 cups of spelt flour (plus more for dusting),
some sesame seeds, optional
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
Also see my Paprika Buns Recipe:)
it is new for me...
OdpowiedzUsuńI should try to make it.
Thank you for your recipe.
Sounds simple, but delicious! And the wonderful aroma in the kitchen is a bonus:) Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńI have never cooked with spelt before...and those rolls look so tasty.
OdpowiedzUsuńI simply MUST give them a try!
Thank you so much 😊😊
Have a great weekend!
Hugs xxx
Rather Ideal For The Upcoming Holidays - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
I love baking bread. Have never tried spelt flour.
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, a takie domowe pieczywo jest o wiele zdrowsze od tego łupanego 😉
OdpowiedzUsuńidealne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńThose sound great!
OdpowiedzUsuńwarm from the oven with some of yesterdays soup, now that's what i call perfect!!!
OdpowiedzUsuńGreat recipe, I love using spelt flour. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSuper pomysł
OdpowiedzUsuńI to są prawdziwe bułeczki, mniam! :)
OdpowiedzUsuńThey look so soft and yummy! I have never used Spelt, but my niece bakes with it.
OdpowiedzUsuńThey look wholesome! What kind of spelt flour did you use for those buns?
OdpowiedzUsuńRegular,white spelt flour, but sometimes I am using half white,half whole wheat☺
Usuńpiękne bułeczki:))na pewno smakowite:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńFajne, takie cieplutkie na śniadanie z ziarnami, najlepsze :)
OdpowiedzUsuńThat looks really nom, there is nothing I love more than savoury pastries!
OdpowiedzUsuńOoo, takie to ja bym mogła jeść non stop ♥
OdpowiedzUsuńlooks delicious!
OdpowiedzUsuńOh yes please!
OdpowiedzUsuńBeautiful work with your hands as rolls are not always the easiest.
I use spelt as well and mill my own with my Whisper Mill, its awesome!
So nice to visit with you ♡
They do look rather lovely.
OdpowiedzUsuńdelicious looking dear Natalia :)
OdpowiedzUsuńsimple and easy i found them
thank you for wonderful recipe my dear friend !
blessings!
Zrobię kiedyś :)
OdpowiedzUsuńoh my god!! they seem amazing, dear!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, uwielbiam domowe bułeczki.
OdpowiedzUsuńjaki ładny kolor mają:)
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę upiec :D nie mam tylko mąki ale na pewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmmmmm jakże one cudnie wyglądają, zdaje się, że czuję ich zapach i tę chrupiącą skórkę!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis - chyba wypróbuję
OdpowiedzUsuńLooks yummy! Yes, sesame seeds on the top, I like sesame seeds :)
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda! Muszę spróbować coś takiego zrobić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńThey look so delicious. Thank you for recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/11/declare-caviar-perfection-luxury-anti_14.html
Love your review as always ))
OdpowiedzUsuńOoo...moje najulubione bułeczki <3
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy mi nie wychodzą...piekarnik szaleje i albo sie spaliły albo nie dopiekły.:///
Właśnie się upewniłam :) ...Tak jutro rano będą bułki:) domowe , taki ostatnio zwyczaj na dzień wolny :)
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńThose rolls look delicious! I bet they are even better, warm from the oven.
OdpowiedzUsuńBułki mają posmak gorzki? ; ) Jednak orkisz ma dziwny smak.
OdpowiedzUsuńNie,absolutnie nie mają gorzkiego posmaku ☺ Może to kwesta dobrej jakości mąki? Ja nie trafiłam na gorzką.Pozdrawiam☺
Usuńi was a bad cook last year but after searching on internet about recipes now i know and have learnt to differentiate between main course appetizers and all these kind of recipe i really loved it and thank you alot for contributing indirectly in my life :) love the recipe :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :) chyba w weekend upiekę :)
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
I must appreciate the blogger. This is the most useful blog for everyone.Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająco te bułeczki wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie bułeczki. Kiedyś piekłam zwykłe i mi nie wyszły ;)
OdpowiedzUsuńBułeczki orkiszowe to zdrowy zamiennik pieczywa pszennego. Jest nie tylko zdrowy, pożywny ale przede wszystkim pyszny. Bułeczki takie są też idealne na drugie śniadanie - my jesteśmy na TAK.
OdpowiedzUsuńthank you very much admin.
OdpowiedzUsuńkepenk tamiri
kepenk tamiri
kepenk tamiri
sesimdeyim
bizimmekan