W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić popularne w Polsce ciasto Niebo z jabłkami i orzechami. To pyszne warstwowe ciasto składa się z kruchego spodu, masy jabłkowej, kremu maślanego z orzechami, a w mojej wersji również z herbatników i pysznej polewy czekoladowej. Jeśli lubicie ciasta przekładane tradycyjnymi kremami na bazie masła, polubicie również i ten deser!
Zobaczcie, jak przygotować Ciasto Niebo na poniższym filmie:
Do kremu orzechowego tradycyjnie dodaje się orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych - ja użyłam orzechów laskowych, które świetnie sprawdziły się w kremie. Jeśli lubicie, do kremu orzechowego możecie dodać parę kropli alkoholu - doda całości ciekawego aromatu.
Gdyby Wasze jabłka puściły za dużo soku, z ich wyłożeniem na kruchy spód należy poczekać, aż całość zacznie tężeć.
Mimo że Ciasto Niebo to ciasto warstwowe, jest łatwe i niezbyt pracochłonne. Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez noc w lodówce (ja robię tak bardzo często), możecie je też zamrozić i upiec w dowolnym momencie. Dobrze schłodzone kruche ciasto to gwarancja udanego wypieku. Najtrudniejsze podczas przygotowań tego jabłecznika jest czekanie, aż odpowiednio schłodzi się w lodówce:)
Ciasto Niebo to tradycyjne, polskie ciasto warstwowe. Jest proste, sprawdzone i całkiem szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się na święta (na Boże Narodzenie i Wielkanoc) i na psotkania w większym gronie. Świetnie pasuje do kawy i herbaty. Smacznego:)
Przepis na Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
kruche ciasto:
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1.3 kg jabłek,
galaretka cytrynowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa,
sok z połowy cytryny
krem orzechowy:
250 g orzechów laskowych lub włoskich,
250 ml gorącego mleka,
250 g masła w temperaturze pokojowej,
150 g cukru pudru
ok. 150 g herbatników
polewa:
160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki
opcjonalnie wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do posypania ciasta
Przepis na Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami, przygotowanie:
Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, proszkiem i cukrem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka. Wszystko połączyć i szybko zagnieść. Włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut.
Masa jabłkowa: starte na wiórki jabłka skropić sokiem z cytryny, smażyć do zagotowania. Ściągnąć z ognia. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę. Wymieszać. Jeśli masa jest gęsta jak na filmie, od razu wysmarować nią spód. Jeśli jest wodnista, poczekać, aż zacznie tężeć.
Przygotować krem: orzechy zmiksować w blenderze na malutkie kawałeczki. Zalać gorącym mlekiem, odstawić do namoczenia. Powinny osiągnąć temperaturę pokojową (taką jak masło).
Masło zmiksować z cukrem pudrem na krem. W trzech partiach dodawać namoczone orzechy, krótko miksować po dodaniu. Krem wyłożyć na ostudzoną masę jabłkową. Wyrównać, schłodzić w lodówce. Na krem nałożyć herbatniki. Oblać polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady. Posypać wiórkami lub posiekanymi orzechami. Schłodzić.
Oryginalny przepis na masę jabłkową i krem TUTAJ
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Polish Buttercream Apple and Nut 'Heaven' Cake Recipe:
for the crust:
300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks,
3/4 tsp of baking powder
for the apple filling:
1.3 kg apples,
juice form 1/2 lemon,
1 package of peach, lemon or orange jello (70 g of powder),
for the nut buttercream:
250 g of room temperature butter,
250 ml of milk,
250 g of walnuts or hazelnuts,
150 g of powdered sugar
approx. 150 g of biscuits
for the ganache:
160 g of chocolate (I have used half milk and half dark),
100 g of cream,
some coconut shavings or finely chopped nuts for decoration (optional)
Prepare the crust: add butter to the flour, baking powder and sugar and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for minimum 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Prick with a fork. Chill for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown .
Prepare the apple filling: grate the apples and add the lemon juice. Cook on a skillet, until simmer. Take away from the heat and add the jello powder. Mix well. If thick like mine, spread the mixture onto the crust. If more wet, wait, until thickens.
Prepare the buttercream: very finely chop the nuts in a food processor. Cover with hot milk and set aside to soak, until reach room temperature (the same as butter). Cream the butter with powder sugar. In 3 parts, add the nuts mixture, mixing briefly after each addition. Spread the buttercream all over the cooled apple layer. Chill in the fridge. Place biscuits on top of the buttercream. Melt the chocolate with cream and pour over the biscuits. Sprinkle with some coconut or finely chopped nuts.
Original recipe for apple filling and buttercream in HERE.
I will really go to 'heaven' if I eat so many sweet cakes ... LOL
OdpowiedzUsuńYour cake 🎂 I like it very much!
Have a nice Sunday!😆😘
jabłka i orzechy, świetny jesienny miks:)
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, jest pyszne :-)Ale robiłam bez herbatników, trzeba wypróbować Twoją wersję :-)Można też kruchy placek dać na górę albo cienki biszkopt ;-)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj też jabłka ale zapiekane pod kruszonką. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLovely layers! That nutty buttercream sounds really tempting.
OdpowiedzUsuńNati, ciasto wygląda przepysznie!!!!!
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli:)
When I was a little child mommy used to make this dessert😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńPurfect for an Autumn weekend, methinks!
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńWonderful recipe, and I love to hear you and see how you work on the video. Thanks. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie to ciasto <3 <3
OdpowiedzUsuńThat looks amazing! I'd probably skip the nuts and coconut but otherwise, I think that would be gobbled up pretty fast at my house.
OdpowiedzUsuńApple Cake is my favorite. My grandma prepere it for me and I love it since I was child. Your cake looks so delicious. Thank you so much for sharing.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/11/beauty-of-listening_10.html
Ale pysznie wygląda, rany!
OdpowiedzUsuńnic tylko ślinić się do monitora:D
Usuńo mniam, wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńAle pychotka, jedząc chyba rzeczywiście można się poczuć jak w niebie :)
OdpowiedzUsuńAbsolutely delicious looking!
OdpowiedzUsuńSuch a heavenly cake!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Nazwa mówi sama za siebie :)
OdpowiedzUsuńThis sounds wonderfully tasty!
OdpowiedzUsuńWygląda lepiej niż z niejednej cukierni :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńChock full of yummy and healthy ingredients!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie wypieki z jabłkiem :)
OdpowiedzUsuńZestawienie tych smaków zapowiada prawdziwą ucztę dla podniebienia. Super!!!
OdpowiedzUsuńMy sweet tooth is screaming for a slice of this! Super yum!
OdpowiedzUsuńI jak przy takich smakołykach myśleć o diecie? ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie!
I love buttercream cake...yummy
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, coś czuję, że u mnie szybko by zniknęło :D
OdpowiedzUsuńZrobię przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńReally heavenly sweet cake!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo estetycznie i smakowicie;)
OdpowiedzUsuńThey do sound yummy.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Z wielką chęcią bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie<3
OdpowiedzUsuńSiedze i slinie sie do telefonu. Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńproste w wykonaniu i mega smaczne!!! :) mógłbym jeść każdego dnia !!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ☺ Skubnęłabym kawałek ☺
OdpowiedzUsuńTakie ,a raczej podobne ciasto robię na biszkopcie.
OdpowiedzUsuńMa jedną niesamowitą wadę -można jeść bez końca.
Mmm yummy! Thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńShoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
Yes.
OdpowiedzUsuńBoskie, niebiańskie :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. No i jest z jabłkami - dostępnych owoców.
OdpowiedzUsuńSkuszę się :)
Pozdrawiam.
Mam dużo orzechów, chętnie zrobię. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńYikes But Delicious
OdpowiedzUsuńCheers
Wow, this looks delicious so thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx
Nice post
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie 😉
OdpowiedzUsuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńAnother wonderful cake recipe! Yum!
OdpowiedzUsuńadoro i dolci con le mele!
OdpowiedzUsuńHmmm this cake Looks so tatsy.
OdpowiedzUsuńLovely recipe again.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
omom ale jestem teraz głodna:D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Zapisuje sobie przepis.
OdpowiedzUsuńMówisz popularne w Polsce, hmm, jak to się stało, że nie jadłam nigdy takiego ciasta? Poproszę kawałek ;))
OdpowiedzUsuńEek it is so hard to look at this beautiful cake without wanting to tuck in!!
OdpowiedzUsuńJuż podczas czytania przepisu popłynęła mi ślinka...
OdpowiedzUsuńMMMM! Moja ciocia zawsze robiła to ciasto. Nazywamy je "placek niebo". Bardzo uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, w sam raz do kawy :)
OdpowiedzUsuńPrzez to, że nie mogę jeść nabiału, ciężko mi znaleźc ciasto, które mogłabym zrobić ;(
OdpowiedzUsuń