Click here to subscribe
Gulasz z polędwiczki wieprzowej / Pork Tenderloin Stew |
Mięso smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Do potrawy nie musicie dodawać warzyw wybranych przeze mnie. Dodajcie ulubione lub te, które akurat macie w lodówce. W gulaszu świetnie sprawdzą się też pieczarki albo ogórki kiszone pokrojone w kostkę, które są fantastycznym dodatkiem również do gulaszu wołowego.
W trakcie duszenia możecie przygotować pyszną surówkę, na przykład popularną surówkę z pora, jabłka i marchewki. Jest wyrazista, ostra, odrobinę słodka; idealnie komponuje się z mięsem. Jeśli nie lubicie majonezu, możecie w całości zastąpić go jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.
Domowy gulasz z polędwicy wieprzowej to wspaniała odmiana od tradycyjnego gulaszu wieprzowego. Jest równie smaczny, ale błyskawiczny w przygotowaniu. Jeśli lubicie mięso w sosie, to na pewno pokochacie to danie. Duszona wieprzowina to wspaniały posiłek na chłodne, jesienne i zimowe dni. Pasują do niej ziemniaki, ryż, kasza, a także różnego rodzaju kluski. Podajcie danie z pyszną surówką i macie gotowy obiad dla całej rodziny. Smacznego:)
Więcej moich przepisów na gulasz znajdziecie TUTAJ:)
Przepis na gulasz z polędwiczki wieprzowej:
polędwiczka wieprzowa,
cebula,
czerwona papryka,
marchewka,
1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka musztardy (lub do smaku)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 - 1/3 szklanki wody
Polędwiczkę pokroić w plastry. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone warzywa. Doprawić, dodać koncentrat, musztardę i zalać płynem. Dusić do momentu, gdy warzywa będą prawie miękkie. Dodać polędwiczkę, dusić kolejne kilka minut, do miękkości wszystkich składników. Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.
Przepis na surówkę z pora:
2-3 malutkie pory lub jeden średni,
1-2 marchewki,
1-2 jabłka,
kilka łyżeczek majonezu i jogurtu greckiego,
1-2 łyżeczki musztardy,
1-2 łyżeczki natki pietruszki
sól, pieprz
Półplasterki pora wymieszać z marchewką i jabłkiem startym na wiórki. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Pork Renderloin Stew (Goulash) Recipe:
1 pork tenderloin,
1 onion,
1 carrot,
1 red bell pepper,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, Herbs De Provence
1 bay leaf,
1-2 tsp of tomato paste,
1 tsp of mustard (or to taste),
1-2 cups of water or stock,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch),
1/4-1/3 cup of water or stock
Slice the meat into bite size pieces. Season with salt and pepper and sear on a well heated skillet for few minutes (do not over cook the meat). Set aside. To the same pan, add chopped vegetables. Cook, stirring, for few minutes. Season well. Add tomato paste and mustard. Cover with stock and simmer, until almost tender to your likening. Add the meat and simmer for additional few minutes or until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. Add it to the meat. Cook for a minute or until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, barley, noodles or dumplings of your choice.
Leek Slaw Recipe:
1 medium leek or few very small leeks,
1-2 carrots,
1-2 apples,
few tsp of mayo and Greek yogurt,
1-2 tsp of mustard,
1-2 tsp of chopped parsley,
salt and pepper, to taste
Cut the leek into halfmoons. Grate the carrot and apple. Combine all the ingredients. Serve as a side dish.
Also see my other Goulash Recipes:)
Gulasze na jesień świetne są :).
OdpowiedzUsuńThis looks so tasty and tender! I like tenderloin, but mine never turned out as juicy I like.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Chętnie wypróbuję niebawem Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper, że kanał się rozwija <3
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńAle świetnie, że założyłaś również kanał!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie to wygląda... Aż mi zaburczało w brzuchu!
Na pewno kiedyś skuszę się na ten przepis :) Może nawet jako romantyczne danie na kolację? ;)
Podoba mi się również Twój nowy wygląd bloga :)
Pozdrawiam serdecznie!
Wow! That looks incredible, Natalia! Pork tenderloin is one of my favorites! :o)
OdpowiedzUsuńIt looks very tasty dear :)
OdpowiedzUsuńBeautiful - Wonderful Way To Cook Pork - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
Sounds like the perfect dinner for this evening! A wonderful combination of textures and flavors, especially with the addiction of the slaw recipe. Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńPyszne pożywne danie 🙂
OdpowiedzUsuńJust watching the video has made me sooooooooo hungry! thanks for sharing, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńGulasz i kasza najlepsze danie na zimne dni
OdpowiedzUsuńYum! So comforting and warm on a cool fall day!
OdpowiedzUsuńThe meat eater in this house would like this - and I am grateful for the slaw recipe too.
OdpowiedzUsuńApetyczny :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że u mnie by się zajadali :)
OdpowiedzUsuńjaki smakowity gulasz :)
OdpowiedzUsuńUn post Muy interesante! Gracias por la información! Feliz noche! ♡♡♡
OdpowiedzUsuńYummy. I love meat in sauce so I will try this.
OdpowiedzUsuńIf I am there, I will asking... So yummy
OdpowiedzUsuńThis looks so comforting, Natalia! I can't wait to try it soon!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię surówkę z pora, choć nigdy nie łączyłam jej z marchewką, pora zatem na małą zmianę ;)
OdpowiedzUsuńMolto appetitoso!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany w zakładkach :) Na pewno przetestuję :)
OdpowiedzUsuńOh this does look SO good...especially on a cold day like today!
OdpowiedzUsuńThank you so much!😊😊
Hugs ❤❤❤
What a tasty stew!
OdpowiedzUsuńI make this stew too .... :)
Pyszne rozgrzewające danie :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam gulasz a zwłaszcza w taką pogode jaka jest za oknem ;)
OdpowiedzUsuńPychotka i film - mistrzostwo
OdpowiedzUsuńale bym zjadła:) to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki gulasz :)
OdpowiedzUsuńa really nice dish. comfort food for the cooler fall temperatures!!!
OdpowiedzUsuńMOja rodzina lubi :)
OdpowiedzUsuńGulasz looks so delicious that make me hungry in this moment. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/11/by-terry-gloss-terrybly-shine-cupcake_4.html
Hmmm this looks so tasty!
OdpowiedzUsuńThank you for this amazing recipe.
Definetly need to try it.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, bardzo lubię polędwiczkę :)
OdpowiedzUsuństew things are healthy and delicious for me....yummy
OdpowiedzUsuńI will definitely try this, it looks delicious! Thank you very much :)
OdpowiedzUsuńGulasz zawsze sprawdza sie na obiad
OdpowiedzUsuńPerfect for a cold day!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Gracias por tu visita. El estofado tiene muy buena pinta, se ve fantástico.
OdpowiedzUsuńSaludos.
Pysznie kolorowy!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wybornie :-)
OdpowiedzUsuńMoi panowie uwielbiają takie dania :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie u Ciebie...pozdrawiam serdecznie...
OdpowiedzUsuńOoo, taki gulasz na obecną porę.. pyszota :) Chyba już wiem co będzie jutro na obiad :))
OdpowiedzUsuńIdealne danie na chłodne dni:)
OdpowiedzUsuńLooks delicious, a great recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
looks great friend :)
OdpowiedzUsuńpork is not eaten here though i find it nice
Looks so hearty and good.
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuń