Klasyczna potrawka z kurczaka / Classic Chicken Stew |
Potrawka z kurczaka ma różne oblicza, czasem przygotowuje się ją na mięsie i warzywach z rosołu, można do niej dodać ulubione składniki i przyprawy. Moja jest dość klasyczna, ale oprócz marchewki i groszku świetnie sprawdzą się tu Wasze ulubione jarzyny. Spróbujcie na przykład ostrzejszej wersji z czerwoną papryką albo dorzućcie do potrawki garść świeżego szpinaku. Danie za każdym razem będzie smakować troszkę inaczej.
Potrawka z piersią kurczaka dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem i kaszą. Polecam, smacznego:)
Przepis na klasyczną potrawkę z kurczaka:
500 g piersi z kurczaka,
1/2 - 3/4 szklanki marchewki z groszkiem (u mnie mrożone),
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
250 - 300 g pieczarek,
ok. 2 szklanek domowego bulionu drobiowego lub wody,
kilka łyżek słodkiej śmietanki (do smaku),
kilka łyżek posiekanego koperku,
ok. 2 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, suszony tymianek lub mieszanka ulubionych suszonych ziół
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i plasterki pieczarek, smażyć do zarumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i marchewkę z groszkiem, zalać całość bulionem lub wodą. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec dodać śmietankę i posiekany koperek, doprawić. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości bulionu lub wody.
Classic Chicken Stew Recipe:
500 g of chicken breast,
1/2 - 3/4 cup of carrots and peas mix (frozen),
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
250 - 300 g of button mushrooms,
approx. 2 cupf of homemade chicken stock or water,
few tbsp of cream, to taste,
few tbsp of chopped dill,
approx. 2 tsp of potato or corn starch,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, granulated garlic, dry thyme or favourite blend of dry herbs
Cut the chicken into bite size pieces, sprinklw ith seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan add chopped onion and sliced mushrooms, cook, until lightly golden. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds. Add the chicken, carrots and peas, cover everything with liquid and simmer on low heat, until tender. Add some dill and cream to taste, season well. Mix the starch with some water or stock, creating a slurry. If the sauce is too thin, add some slurry and cook on low for few minutes, until thickens. Serve over potatoes, rice or barley. Enjoy:)
A healthy and tasty dish! I love mine with some garlic or parsley rice :-)
OdpowiedzUsuńLove chicken with mushroom!
OdpowiedzUsuńYum.
This is delicious, my favourite food, and I wish I had some now! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńNo zjadłabym i to już.
OdpowiedzUsuńWiem, że jeśli zrobię taką potrawkę rodzicom, to będą bardzo zadowoleni. :)))
OdpowiedzUsuńLooks very tasty ... Can I bring a spoon? 😅
OdpowiedzUsuńA ja tak w innym temacie, talerzyk mi skradł serce :)
OdpowiedzUsuńthat stew looks delicious!
OdpowiedzUsuńexcellent recipe during cold season
OdpowiedzUsuńWonderful Stew - Also, Dikkon Radishes Mix In Well - And I Prefer A Heavy Dose Of Garlic
OdpowiedzUsuńCheers
Bardzo proste danie, takie są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńWOW...a wonderfully tasty and nutritious dish!
OdpowiedzUsuńI think I'll serve mid with a garlic baguette...
Thank you so much for sharing!😊😊
Hugs xxx
u mnie potrawka jest z rosołu w sosie koperkowym:)
OdpowiedzUsuńCzasem też taką robię ☺
UsuńThis looks terrific -- hearty, tasty, filling, homey. Just what I need for the blustery, rainy weather we're having!
OdpowiedzUsuńFor some reason I have never made himself a chicken stew - thanks for the nudge.
OdpowiedzUsuńsame pyszności, chętnie bym wcinała :D
OdpowiedzUsuńKlaska jest smaczna ;)
OdpowiedzUsuńFajny klasyczny przepis
OdpowiedzUsuńApetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam, niedługo dostanę fajny garnek do gotowania tego typu dań, także na pewno spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńlooks delicious!
OdpowiedzUsuńCiekawa potrawka ❤
OdpowiedzUsuńOh very good recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Looks delicious! Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńhttp://www.recklessdiary.ru
Looks good.
OdpowiedzUsuńA simply delicious looking meal. I am interested that you also call it a stew. A delicious chicken stew translates into most cultures I think.
OdpowiedzUsuńI can't seem to hit the translate button so I hope you received my last comment. Love this stew.
OdpowiedzUsuńYummmmmmmmm:)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńpyszne i proste do zrobienia;)
OdpowiedzUsuńThat is such a cute heartshaped bowl!
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :) mam taki talerz, bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńthis looks delicious my kids would enjoy it.
OdpowiedzUsuńLubię takie pyszności!
OdpowiedzUsuńDelicious recipe!Hugs!
OdpowiedzUsuńLooks like a perfect dish for a winter's day. I make something quite similar and it is a favourite for a cold night.
OdpowiedzUsuńLooks a very delicious chicken stew, many thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Looks really yummy!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
Będzie pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńAh, yes. Looks quite appetizing.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńnever tried this one
OdpowiedzUsuńthank you for sharing this recipe dear Natalia :)
blessings to your days my friend!
Lubię takie potrawy ;-D
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń