Kurczak po seczuańsku / Szechuan Chicken |
Kurczak po chińsku oblepiony pikantnym sosem z papryką i olejem sezamowym to potrawa do przygotowania w kilka chwil. Wystarczy tylko szybko usmażyć warzywa i mięso na dużym ogniu, a następnie całość zalać mieszanką sosu sojowego z dodatkami. Podczas przygotowania kurczaka po seczuańsku należy pamiętać, aby dodać do zalewy odpowiednią ilość sosu sojowego, mając na uwadze, jak bardzo jest słony. Możecie go dodać więcej lub mniej niż podano w przepisie. Tak naprawdę należy doprawić sos do kurczaka do smaku - powinien być dość ostry, wyrazisty, trochę kwaśny, z wyczuwalną nutką sezamu.
Kurczak po seczuańsku z warzywami doskonale pasuje do makaronu ryżowego, ale możecie go też podać z ulubionym ryżem. Smacznego:)
Przepis na kurczaka po seczuańsku:
500 g piersi z kurczaka,
2 papryki,
duża cebula,
2-3 duże ząbki czosnku,
kawałek imbiru wielkości kciuka,
sól, pieprz
na sos:
1/5-1/4 szklanki sosu sojowego (lub do smaku),
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
kilka łyżek soku z cytryny lub octu ryżowego,
kilka łyżek oleju sezamowego,
duża szczypta chili (lub plasterki świeżej papryczki),
opcjonalnie miód lub cukier do smaku,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej plus odrobina mąki do obtoczenia kurczaka,
kilka łyżeczek szczypiorku,
sezam do posypania potrawy
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Smażyć na dość dużym ogniu, do zarumienienia i miękkości. Odłożyć. Na tę samą patelnię wrzucić kawałki papryki i cebuli, smażyć krótko, by warzywa zachowały odrobinę chrupkości. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Połączyć składniki sosu do smaku. Do warzyw na patelni dodać kurczaka, zalać całość sosem, gotować kilka minut do zgęstnienia. Posypać szczypiorkiem i sezamem.
Szechuan Chicken Recipe:
500 g of chicken breast,
2 bell peppers,
1 large onion,
2-3 large cloves of garlic,
thumb size piece of ginger,
salt and pepper
for the sauce:
1/5-1/4 cup of soy sauce (the amount of sauce depends on the level of sodium - add enough to taste),
approx. 3/4 cup of water or chicken stock,
few tbsp of lemon juice or rice vinegar,
few tbsp of sesame oil,
a big pinch of chili (or use fresh, to taste),
honey or sugar to taste (optional),
2 tsp of potato or cornstarch, levelled (plus some more for dusting the chicken)
few tsp of chopped chive or spring onion,
some sesame seeds
Cut the meat into bite sieze pieces, sprinkle with salt and pepper and coat into starch. Cook on a well heated skillet, until golden and tender inside, Set aside. To the same pan add diced peppers and halfmoons of onion. Cook quickly, until soft, but remaining their crispiness. Mix all the sauce ingredients to taste - the sauce should be spicy and a bit tangy. Add the meat to the pan, cover everything with sauce and cook for few minutes, until thickens. Sprinkle with sesame seeds and chive. Serve over rice noodles or rice. Enjoy:)
szczerze to Kurczaka po seczuańsku nie jadłam ani nie słyszałam :O ale już się dowiedziałam :D zostało mi wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki! bardzo aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuńYummy. I tasted Szechuan chicken. Spicy and peppery. But depend on my endurance. Cant take overly spicy food. Szechuan cuisine is spicy and flavourful.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu dania, wygląda to wspaniale.
OdpowiedzUsuńQuick, flavoursome and so tasty..great to enjoy with some steamed rice!
OdpowiedzUsuńHello, this sounds delicious. I always look for new recipes for chicken. Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a happy weekend!
OdpowiedzUsuńI like Chinese food. this Szechuan chicken looks yummy.
OdpowiedzUsuńAleż to musi być dobre! A jak to barwnie wygląda!
OdpowiedzUsuńGreat! Simple easy and delicious!!!
OdpowiedzUsuńAnother wonderful recipe, thanks for sharing. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńYour Photo Stopped Me In My Tracks - Fantastic Capture There - Really Appreciate The Fact That There Is NO Oil In The Ingredients - I Just Might Whip This Up As A Side Dish On Turkey Day - You So Rock
OdpowiedzUsuńCheers
Ale to dobrze wygląda!
OdpowiedzUsuńMój blog♥
Bosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńCudne foty, jak zawsze:)
OdpowiedzUsuńCan I come over to eat?
OdpowiedzUsuńWonderful recipe! The sechuan chicken one of my the most favourite chicken prepared! ☁ ☂
OdpowiedzUsuńBlog de la Licorne * Instagram * We♥It
Jak to smakuje tak pięknie jak wygląda to ja poproszę od razu dokładkę :D
OdpowiedzUsuńps zapisuję i robię w weekend! :D
Jadłam kiedyś w chińskiej restauracji - pycha
OdpowiedzUsuńYUM! Fancy and easy, too.
OdpowiedzUsuńPacked with such wonderful flavors! Sounds like another winner!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ;-D
OdpowiedzUsuńFajne danie :))lubimy wszystko co z kurczakiem:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszności to moje klimaty:)
OdpowiedzUsuńMniam❤️♥️
OdpowiedzUsuńDosyć proste, ale i pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńThis looks a delicious recipe :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
I will try your recipe, look so delicious...
OdpowiedzUsuńThank you for sharing
lubię takie dania
OdpowiedzUsuńA delicious dish great to eat with white rice.
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie kurczaka z papryką :)
OdpowiedzUsuńjak z chilli, to z pewnością pychota :)
OdpowiedzUsuńto musi być pysznie i pachnące:D
OdpowiedzUsuńWygląda super, tak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńOd razu zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam a ponieważ kurczak to moje ulubione mięsko więc wypróbuje twój przepis.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli:)
This dish looks absolutely scrumptious!!
OdpowiedzUsuńI will certainly be trying this one. 👍👍
Thank you so much 😊😊
Have a super weekend!
Hugs ❤❤❤
Człowiek od razu głodnieje przez takie widoki! <3
OdpowiedzUsuńŚrednio przepadam za kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale jakbym ściągnęła papryke to byłoby cacy :D
OdpowiedzUsuńTwoja wersja kurczaka jest tak prosta, że nawet Ci którym szkoda czasu na gotowanie na pewno się skuszą żeby sobie takie pyszności przygotować :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious and I do like lemon is some of my cooking.
OdpowiedzUsuńMniam mniam
OdpowiedzUsuńingredients are almost same though way of cooking is very different
OdpowiedzUsuńi like Chinese dishes ,hope i can make it as nicely as you did here dear Natalia :)
szybkie, proste i z pewnością pyszne :) na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBombowy kurczak, moje smaki. :)
OdpowiedzUsuńyum. this looks like a fabulous dinner meal. i love chicken and all the spices. cheers sherry
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki ;) Pycha :D
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda. Zrobiłabym go w łagodnej wersji :)
OdpowiedzUsuń