Kurczak ze szpinakiem i dynią / Spinach and Butternut Squash Chicken Skillet |
Jeśli lubicie, do przygotowania potrawy możecie wykorzystać inne indyjskie przyprawy. Świetnie sprawdzi się tu garam masala czy kurkuma.
Do kurczaka ze szpinakiem użyłam smacznej i słodkiej dyni piżmowej. Możecie ją zastąpić słodkimi ziemniakami. W takim szybkim gulaszu świetnie sprawdzi się też zdrowy jarmuż albo inne warzywa, na przykład pokrojona w paski papryka. Wypróbujcie też wersji z pieczarkami. Zamiast piersi dobrze sprawdzą się udka bez skóry i kości.
Kurczak ze szpinakiem i dynią świetnie smakuje z ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:)
Przepis na kurczaka ze szpinakiem i dynią:
500 g piersi kurczaka,
mała dynia piżmowa,
duża garść szpinaku,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
1-2 płaskie łyżeczki mąki lub mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, spora szczypta curry, słodka i ostra papryka, kumin (kmin rzymski), gałka muszkatołowa, czosnek granulowany (lub inne ulubione indyjskie przyprawy), opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry
Kurczaka pokroić w kostkę. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć do lekkiego zarumienia dyni, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Oprószyć całość przyprawami i smażyć dodatkowe 30 sekund. Dodać mięso, zalać całość płynem i dusić na małym ogniu do miękkości składników - około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać liście szpinaku i pozwolić, by zmiękły w sosie. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody lub bulionu. Posypać posiekanymi ziołami.
Spinach and Butternut Squash Chicken Skillet:
500 g of chicken breast,
1 small butternut squash (you can subtitute with sweet potatoes),
a large handful of spinach,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch),
seasonings to taste: salt, pepper, a big pinch of curry, sweet and hot paprika, cumin, nutmeg, granulated garlic (you can use your favourite Indian spices),
1 bay leaf and few corns of allspice, optional,
some chopped parsley or cilantro, optional
Cut the meat into bite size pieces and sear on a well heated skillet with some oil. Set aside. To the same pan, add chopped onion and butternutsquash. Cook, stirring, until lighly golden. Add finely chopped garlic, season well and cook for additional 30 seconds. Add the chicken back in, cover everything with liquid and simmer on low heat, until tender (for about 15 minutes). Add spinach and let it wilts. Combine the starch with 1/4-1/3 cup of water or stock, creating a slurry. Add it to the chicken. Sprinkle with fresh herbs. Serve over basmati rice, barley or potatoes. Enjoy:)
I love all the spices in this dish! Very tasty! 👍🏼
OdpowiedzUsuńKolejne ciekawe danie z dynią :D!!! Haha!!! To będzie dyniowy długi weekend :D!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :D!!!
butternut squash look tasty....yummy
OdpowiedzUsuńFajne połączenie
OdpowiedzUsuńFaktycznie idealna potrawa na zimne dni :-D
OdpowiedzUsuńKocham dania ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda przepysznie. Uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńDynia i szpinak tego jeszcze nie próbowałam. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńThis sounds so very good! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńA lovely Fall dish!
OdpowiedzUsuńJa dynię jesienią pod każdą postacią, w każdej ilości i w każdym towarzystwie...szpinak znaczy mam na myśli:)
OdpowiedzUsuńale pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńIt's mouth-watering! I like butternut squash, yummy!
OdpowiedzUsuńThat sounds really good.
OdpowiedzUsuńIt is so pretty, and looks just like fall!
OdpowiedzUsuńI wonder whether my seriously vegetable averse partner would eat this. He likes chicken and all of those spices...
OdpowiedzUsuńlooks delicious and comforting.
OdpowiedzUsuńThis is a wonderful dish and with the chilly weather, will be very welcome. Thank you Natalia :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam 😍
OdpowiedzUsuńLubię kurczaka i lubię szpinak:)))chętnie takie danie przyrządzę:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLooks very warming and delicious Natalia!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis warty spróbowania. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńSzpinak to moja miłość ♥
OdpowiedzUsuńThe recipe is easy and I bet it is delicious!
OdpowiedzUsuńLooks really delicious Natalia! have a nice weekend!
OdpowiedzUsuńYou always make the most delicious food.
OdpowiedzUsuńA riot of flavor here, Natalia! And I would not have thought to combine chicken with spinach & squash.
OdpowiedzUsuńSounds like another winner, my friend! Thank you:)
Ooh, I thought the picture looked a bit like a curry! :D I'd use some milk (preferably coconut milk) for the liquid, myself, but that's my personal preference for the curry sauce or gravy. :)
OdpowiedzUsuńojej takich smaków razem jeszcze nie kosztowałam:)
OdpowiedzUsuńWOW...this dish looks absolutely delicious...and is perfect for a cold autumn day like today!
OdpowiedzUsuńThank you so, so much!!😊😊
Have a wonderful weekend.
Hugs ❤❤❤
smakowite danie na jesienną aurę!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i na pewno też smakuje. Bardzo przypomina swoją kompozycją jesień :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jak szpinak to wchodzę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie kochana :-)
OdpowiedzUsuńAbsolutely Beautiful - I Have Been Eliminating Oil From My Diet So I Have Been Searing My Meat/Chicken With Vegetable Broth Rather Than Hot Oil - But Again, Wonderful Recipe Today
OdpowiedzUsuńCheers
Przepis rewelacja! Dziękuję. Nigdy nie próbowałam kurczaka z dynią, plusem jest to ze to danie jednogarnkowe, koniecznie muszę wypróbować. Wreszcie użyje kupionej kiedyś przyprawy farma masala, lubie kupować różne zeczy w tym przyprawy, ale nie zawsze wiem do czego użyć☺️ pozdrawiam i zapraszam do siebie, chociaz to nie blog kulinarny..
OdpowiedzUsuńAle to musi byc pyszne. Prezentuje sie pięknie. Połączenia dyni z kurczakiem jeszcze nie jadłam i chętnie był spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDynia <3
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam, jak tylko upoluję dynię, to spróbuję zrobić ;)
OdpowiedzUsuńOh my God this look so delicious darling
OdpowiedzUsuńxx
Reads as if it would be lovely to have.
OdpowiedzUsuńGdy spojrzałam na zdjęcie pomyślałam o brzoskwiniach i mięcie :))) To chyba dlatego, że moi przyjaciele spędzili właśnie tydzień na południu Włoch i zatęskniłam za latem, słońcem i wakacjami.
OdpowiedzUsuńPodkradam przepis ;) pozdrawiam
Tego nie znam, ale robiłam kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:-)
OdpowiedzUsuńYes.
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia to jeszcze nie jadłam, a bardzo lubię szpinak :)
OdpowiedzUsuńJa mięso to rzadko i bardzo ograniczonej ilości. Ale to danie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDelicioso!!! Brava!
OdpowiedzUsuńCiao,
Roz | La Bella Vita Cucina
Delicioso!!! Brava!
OdpowiedzUsuńCiao,
Roz | La Bella Vita Cucina
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńSmaczne, syte danie na jesienny czas🍛
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie na miły dzień 🍁🌤️☕🧡🏵️
Yum.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń