Pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami / Meatloaf with Cheese and Vegetables |
Tak naprawdę całą pracę przygotowuje za nas piekarnik. Jedyne, co musimy zrobić, to krótko podsmażyć warzywa oraz połączyć je z mięsem i resztą składników. Uformowanie pieczeni trwa kilka chwil, potem wystarczy tylko włożyć całość do pieca i obiad z piekarnika gotowy!
Smak dzisiejszej pieczeni podkreśla smaczna, amerykańska glazura a la barbecue - jest pikantna, odrobinę słodka i lepka. Wspaniale pasuje do mielonego mięsa. Oczywiście możecie zrezygnować z jej dodatku, ale naprawdę zachęcam do jej wypróbowania. Jeśli wolicie, część warzyw możecie zastąpić podsmażonymi, drobno pokrojonymi pieczarkami. Klops jest bardzo wilgotny właśnie dzięki pysznym dodatkom.
Gotowa pieczeń z mięsa mielonego jest przepyszna - dobrze doprawiona, wilgotna, aromatyczna, z ciągnącym się serem. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno, w kanapce jako domowa wędlina. Dobrze znosi mrożenie, więc nadmiar możecie z powodzeniem przechować i skorzystać z niego w odpowiednim momencie. Pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy, a także na świąteczny stół. Polecam przepis, smacznego:)
Przepis na pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami:
1 kg mięsa mielonego (wieprzowego) ,
2 marchewki,
2 pietruszki,
2-3 ząbki czosnku,
mały por,
2 duże jajka,
ok, 100 g żółtego sera,
ok. szklanki bułki tartej
ok. łyżeczki soli,
ok. łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta pieprzu,
ok. 1/2 -3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
2 czubate łyżeczki ulubionych suszonych ziół (np.: majeranek, tymianek, oregano, bazylia),
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
na glazurę (do smaku):
kilka czubatych łyżeczek keczupu,
1-2 łyżeczki musztardy,
1-2 łyżeczki miodu,
duża szczypta wędzonej papryki
Por i czosnek drobno posiekać, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na wiórki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć do przestygnięcia. Połączyć wszystkie składniki pieczeni, dokładnie wymieszać. Mięso uformować na kształt bochenka, ułożyć na blaszce. Połączyć składniki glazury, do smaku. Posmarować pieczeń częścią glazury. Piec około godziny w 180 stopniach (po 30 minutach pieczenia posmarować pieczeń pozostałą glazurą; gdyby wierzch za szybko się rumienił, przykryć całość folią).
Meatloaf with Cheese and Vegetables Recipe:
1 kg of ground meat,
1 small leek,,
2 small carrots and 2 small parsnips, grated
2-3 cloves pf garlic,
2 large eggs,
approx. 100 g of cheese,
2 tsp of Italian dry herbs (oregano, marjoram, thyme, basil),
1 cup of bread crumbs,
2-3 tsp of chopped parsley or dill
1 tsp of salt,
1 tsp of sweet sweet paprika,
1/2-3/4 tsp of granulated garlic
for the glaze (to taste):
few heaping tsp of ketchup,
1-2 tsp of mustard,
1-2 tsp of honey,
a pinch of smoked paprika
Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped leek and garlic, followed by grated carrot and parsnips. Cook, stirring, until soft. Set aside to cool for a bit. Mix all of the meatloaf ingredients. Form the meat into a loaf shape and brush with half of the glaze. Bake for about an hour in 180 C. Cover with foil, if browns too quickly on top and brush the meatloaf with remaining glaze during baking. Enjoy:)
I'm convinced it is very tasty!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
coś dla mnie, pięknie się upiekła!
OdpowiedzUsuńFajnie, że pokazujesz to wszystko na filmiku :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Uwielbiam Cię za te smakołyki i pomysły! Dzięki.
OdpowiedzUsuńYou can take the meat, and I will take the veggies!
OdpowiedzUsuńSooooooo good, I want some now! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńSo tasty! I love that you have added veggies in it.
OdpowiedzUsuńMmm wygląda przepysznie, tym bardziej, że uwielbiam mięso mielone :)
OdpowiedzUsuńThe addition of the cheese and veggies makes it even more yummy! Thanks, Natalia:)
OdpowiedzUsuńSeems wonderful 😊 thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńBeautiful
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńKolejne wyśmienite danie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńIt is one of the ways I get my vegetable hating partner to eat at least some vegies. And he loves it. (Casserole is another.)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, lubię takie dania i z przyjemnością zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńIt looks so yummy!
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńMy wife has a wonderful meatloaf recipe.
OdpowiedzUsuńYours is interesting. The cheese is a new idea for me.
That meat loaf looks lovely and I bet it taste good too..
OdpowiedzUsuńThis piece of loaf gives a very balanced meal.
OdpowiedzUsuńWow!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńsuch a deliciously sounding dish you made so easily here Natalia :)
thank you ,i will try it definitely
Wyglada apetycznie i wyglada bardzo podobnie do pieczeni, ktora jadlam wczoraj. Tylko nie byla to wazywna lecz z jajkiem i marchewka i do tego peczona ges <3
OdpowiedzUsuńI should try this. thanks for sharing
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) często robię;D
OdpowiedzUsuńo wow ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda na mało skomplikowany i pyszny :)
OdpowiedzUsuńmake me feel hungry....yummy
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś.. a ja nadal w pracy :( Przepysznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, danie wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :) lubię taką pieczeń, smaczna i na ciepło i na zimno :)
OdpowiedzUsuńOh this does look amazing!!
OdpowiedzUsuńI agree, very yummy...😊😊
Hugs ❤❤❤
Wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam i zapraszam na nowy post magda-tul.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńOne look on this meatloaf make me hungry. It looks so delicious. Thank you so much for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/11/salvatore-ferragamo-signorina-misteriosa_24.html
Nati, pieczeń wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I love meatloaf and your version looks delicious! Thanks!
OdpowiedzUsuńIt's mouth watering. I'm so hungry now.
OdpowiedzUsuńYum!
Un polpettone molto saporito!
OdpowiedzUsuńpomysł bardzo niestandartowy - fani pieczeni powinni być zachwyceni
OdpowiedzUsuńdziś zrobię to cudo:)
OdpowiedzUsuńPlanowalam zrobic pieczeń rzymska, ale zamiast tego wyprobuje ten przepis
OdpowiedzUsuńWow this looks amazing!!
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
ale pychotka :D z chęcią wykorzystam przepis :D
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Nigdy jeszcze nie jadłam pieczeni z dodatkiem sera a ser uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńIt looks really good, thanks for sharing ^^
OdpowiedzUsuńxx
udanej środy:)
OdpowiedzUsuńPowinnam dać radę zrobić. Wygląda przepysznie. Lubię mięsko z warzywami więc mówię w ciemno, że mi zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńRewelacja <3
OdpowiedzUsuńPrzydatne są przepisy na pieczenie i pasztety teraz :). Jakieś te wędliny takie czasami średnie a drogie na rynku...
OdpowiedzUsuńLooks hearty and delicious for a cold day.
OdpowiedzUsuńMniam wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam ;-D
OdpowiedzUsuńDawno nie pieczeni :) warto spróbować, bo twoja wygląda naprawdę smacznie ;)
OdpowiedzUsuń