Click here to subscribe
Zapiekanka z makaronem spaghetti, pieczarkami i kiełbasą / Spaghetti Casserole with Sausages and Mushrooms |
Zapiekanka z makaronem spaghetti, kiełbasą i pieczarkami to proste, szybkie, smaczne i sprawdzone danie. Składa się z łatwo dostępnych, lubianych składników. Tak jak wszystkie zapiekanki, jest to danie, do którego możecie wykorzystać wszelkie resztki. Zamiast kiełbasy dobrze sprawdzi się na przykład, boczek, szynka lub kawałki pieczonego mięsa. Spróbujcie też wersji z mięsem mielonym. Eksperymentując z dodatkami zawsze otrzymacie troszkę inną zapiekankę makaronową.
Duża blaszka makaronu w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na spaghetti, koniecznie przygotujcie to danie. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Smacznego:)
Przepis na zapiekankę z makaronem spaghetti, pieczarkami i kiełbasą:
250 g makaronu spaghetti,
6 małych kiełbasek,
duża czerwona papryka,
por lub duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
500 g pieczarek,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego lub jarzynowego),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, majeranek
ok. 200 g startego sera,
kilka łyżek bułki tartej
Kiełbasę i warzywa pokroić na średniej wielkości kawałki, pieczarki pokroić w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć kiełbasę z warzywami do zarumienienia i miękkości, doprawić solą i pieprzem, odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć drobno posiekany czosnek, dodać koncentrat, zalać płynem i doprawić do smaku. Gotować około 10 minut lub do zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować
makaron. Ugotowany makaron dodać do sosu, dokładnie wymieszać (warto przy tym sprawdzić, czy nie potrzeba bardziej doprawić całości). Połowę przełożyć do blaszki, nałożyć połowę usmażonych składników i posypać częścią sera. Dodać resztę makaronu i pozostałe składniki, posypać serem i bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 C (do rozpuszczenia się sera i zarumienienia wierzchu).
Spaghetti Casserole with Sausages and Mushrooms Recipe:
250 of spaghetti,
6 small Polish sausages (or any other sausages of your choice),
1 large red bell pepper,
1 leek or 1 onion,
500 g of button mushrooms,
2 big cloves of garlic,
3 heaping tbsp of tomato paste,
2 cups of water or stock,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry thyme, marjoram, basil, oregano,
approx 200 g of grated cheese,
few tbsp of breadcrumbs
Dice the sausages and vegetables, slice mushrooms and finely chop garlic. Heat a small amount of oil in a pan, add sausages and vegetables and cook, stirring, until, lightly golden and tender. Season with salt and pepper. To the same pan add the mushrooms, season with salt and pepper and cook, until tender. Set aside. To the same pan add finely chopped garlic, cook for a minute. Add tomato paste, cover with liquid and season well. Simmer, until thickens. Meanwhile cook the pasta. Place the cooked pasta into the sauce, mix well and check the seasonings. Place half of the pasta to the baking tray, add half of the cooked ingredients and sprinkle with cheese. Add remaining pasta and the rest of cooked ingredients. Sprinkle with cheese and some breadcrumbs. Bake for about 20 minutes in 180C/350F or until golden on top. Enjoy:)
Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię takie makaronowe zapiekanki, tyle, że bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńJEstem przed obiadem więc no :D Mniam
OdpowiedzUsuńA very comforting and delicious casserole. Wonderful for the weekend!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zresztą akurat u mnie wszyscy są fanami zapiekanek różnego rodzaju :)
OdpowiedzUsuńI do love me all kinds of zapiekanki, especially the pasta ones!
OdpowiedzUsuńU mnie bez kiełbasy, ale będzie pycha :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna zapiekanka ! :)
OdpowiedzUsuńDelicious idea!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki z pieczarkami. Ogólnie jestem wielką fanka takich zapiekanek więc ta propozycja jak najbardziej do mnie przemawia :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOh this looks SO delicious! WOW!!
OdpowiedzUsuńMany thanks, Natalia 😊😊
Have a fabulous day.
Hugs xxx
This post made me hungry just reading it. Thanks, looks great!
OdpowiedzUsuńYou always make me hungry!
OdpowiedzUsuńhaha me too:D
UsuńWygląda obłędnie 😍 Muszę koniecznie wypróbować, dawno nie jadłam zapiekanki.
OdpowiedzUsuńChyba smakuje wybornie:)
OdpowiedzUsuńWOW! Świetny przepis. Chętnie bym to oszamała. Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńxx
Uwielbiam zapiekanki z makaronu, ta wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i pewnie tak smakuje!!!
OdpowiedzUsuńThis sounds so good, you have made me hungry again. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńFajne zapiekanki ♥
OdpowiedzUsuńYum! It looks wonderful!!!
OdpowiedzUsuńMy wife would like this one. She loves mushrooms!
OdpowiedzUsuńspaghetti and mushroom...delicious...yummy
OdpowiedzUsuńMam ochotę na zapiekankę teraz :)
OdpowiedzUsuńPostanowiłam przejść na dietę, więc takie dania muszą znikać z mojej kuchni :) ale mam jeden pomysł - z miesa dałabym tam mielone :)
OdpowiedzUsuńale bym jadła omom:)
OdpowiedzUsuńThey look and sound good.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z makaronem w roli głównej. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńI juz mam pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti, a makaron to jeszcze bardziej, więc dla mnie idealna propozycja!
OdpowiedzUsuńZapiekanki to fajne roziwązanie
OdpowiedzUsuńHello, your casserole looks delicious. I would love the pasta and mushrooms, yum! Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a happy new week!
OdpowiedzUsuńYour spaghetti looks marvelous, Natalia! I want to try making it a little chunkier, the way you have! YUMMY! hugs, de
OdpowiedzUsuńLooks tasty.
OdpowiedzUsuńCores do Vício
Wow, this looks good! Thanks for visiting me.
OdpowiedzUsuńAmalia
xo
Takie dania to my lubimy :-)
OdpowiedzUsuńan awesome, comforting dish for this time of year and winter. wonderful ingredients, i really enjoy one pot meals!!!
OdpowiedzUsuńZapiekanki moja druga miłość <3
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńOh that looks filling and nutritious Natalia!
OdpowiedzUsuńWonderful recipe I will try it. Kisses and I wait for you on my blog
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWhat an interesting idea.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious! Thank you Natalia, I will enjoy making this.
OdpowiedzUsuńOh, can't wait to try this, Natalia! Thank you:)
OdpowiedzUsuńPerfect dish for cold days!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
I would like this. Appetizing.
OdpowiedzUsuńLooks very delicious. Makes me hungry now.
OdpowiedzUsuńUn gustosissimo piatto unico!
OdpowiedzUsuńMakaron to mogłabym jeść codziennie. Dzięki za przepis - jeszcze dziś wypróbuję!
OdpowiedzUsuńzrobię dziś podobną zapiekaneczkę;)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie. z Tego przepisu z pewnością skorzystam :)
OdpowiedzUsuńCieawa oraz całkiem nietuzinkowa propozycja dla mięsożerców :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisałam;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością kiedyś zrobię moim chłopakom.😉 Wygląda przepysznie.Dziekuje i pozdrawiam 😊
O Boziuuuuuu! Trafiłaś w mój czuły punkt!
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam pomysłu na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńO boże co za smakowitości chyba męża poproszę by mi taki obiad zrobił :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Se ve fantástico tiene buena pinta. Es una receta muy socorrida, y que suele gustar.
OdpowiedzUsuńSaludos.
Thanks for sharing the recipe! :)
OdpowiedzUsuńShoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
brzmi smakowicie <3
OdpowiedzUsuńZapiekanka !!!
OdpowiedzUsuńMniam
Uwielbiam
Yummy.
OdpowiedzUsuńDelicious! This is a dish my whole family would enjoy!
OdpowiedzUsuńNareszcie coś pysznego. zapiekanka bez mleka, śmietany tylko bulion.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki, Nati:)
my mom used to cook mushroom dishes often
OdpowiedzUsuńi hardly tried it here after marriage
your recipe is compelling ,i will i hope
I bez sera byłaby dobra :)
OdpowiedzUsuń