listopada 17, 2019

Zapiekanka z makaronem spaghetti, pieczarkami i kiełbasą / Spaghetti Casserole with Sausages and Mushrooms



Kliknij tu, by subskrybować
Click here to subscribe

Zapiekanka z makaronem spaghetti, pieczarkami i kiełbasą
Zapiekanka z makaronem spaghetti, pieczarkami i kiełbasą / Spaghetti Casserole with Sausages and Mushrooms

W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić prostą i pyszną zapiekankę z makaronem spaghetti, kiełbasą i pieczarkami. Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z serem to fantastyczne danie na chłodne dni.

Zapiekanka z makaronem spaghetti, kiełbasą i pieczarkami to proste, szybkie, smaczne i sprawdzone danie. Składa się z łatwo dostępnych, lubianych składników. Tak jak wszystkie zapiekanki, jest to danie, do którego możecie wykorzystać wszelkie resztki. Zamiast kiełbasy dobrze sprawdzi się na przykład, boczek, szynka lub kawałki pieczonego mięsa. Spróbujcie też wersji z mięsem mielonym. Eksperymentując z dodatkami zawsze otrzymacie troszkę inną zapiekankę makaronową. 

Duża blaszka makaronu w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na spaghetti, koniecznie przygotujcie to danie. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Smacznego:)


Przepis na zapiekankę z makaronem spaghetti, pieczarkami i kiełbasą:


250 g makaronu spaghetti,
6 małych kiełbasek,
duża czerwona papryka,
por lub duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
500 g pieczarek,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego lub jarzynowego),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, majeranek
ok. 200 g startego sera,
kilka łyżek bułki tartej

Kiełbasę i warzywa pokroić na średniej wielkości kawałki, pieczarki pokroić w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć kiełbasę z warzywami do zarumienienia i miękkości, doprawić solą i pieprzem, odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć drobno posiekany czosnek, dodać koncentrat, zalać płynem i doprawić do smaku. Gotować około 10 minut lub do zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować
makaron. Ugotowany makaron dodać do sosu, dokładnie wymieszać (warto przy tym sprawdzić, czy nie potrzeba bardziej doprawić całości). Połowę przełożyć do blaszki, nałożyć połowę usmażonych składników i posypać częścią sera. Dodać resztę makaronu i pozostałe składniki, posypać serem i bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 C (do rozpuszczenia się sera i zarumienienia wierzchu).



Spaghetti Casserole with Sausages and Mushrooms Recipe:


250 of spaghetti,
6 small Polish sausages (or any other sausages of your choice),
1 large red bell pepper,
1 leek or 1 onion,
500 g of button mushrooms,
2 big cloves of garlic,
3 heaping tbsp of tomato paste,
2 cups of water or stock,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry thyme, marjoram, basil, oregano,
approx 200 g of grated cheese,
few tbsp of breadcrumbs

Dice the sausages and vegetables, slice mushrooms and finely chop garlic. Heat a small amount of oil in a pan, add sausages and vegetables and cook, stirring, until, lightly golden and tender. Season with salt and pepper. To the same pan add the mushrooms, season with salt and pepper and cook, until tender. Set aside. To the same pan add finely chopped garlic, cook for a minute. Add tomato paste, cover with liquid and season well. Simmer, until thickens. Meanwhile cook the pasta. Place the cooked pasta into the sauce, mix well and check the seasonings. Place half of the pasta to the baking tray, add half of the cooked ingredients and sprinkle with cheese. Add remaining pasta and the rest of cooked ingredients. Sprinkle with cheese and some breadcrumbs. Bake for about 20 minutes in 180C/350F or until golden on top. Enjoy:)

68 komentarzy:

  1. Bardzo często robię takie makaronowe zapiekanki, tyle, że bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. JEstem przed obiadem więc no :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. A very comforting and delicious casserole. Wonderful for the weekend!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, zresztą akurat u mnie wszyscy są fanami zapiekanek różnego rodzaju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I do love me all kinds of zapiekanki, especially the pasta ones!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie bez kiełbasy, ale będzie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zapiekanki z pieczarkami. Ogólnie jestem wielką fanka takich zapiekanek więc ta propozycja jak najbardziej do mnie przemawia :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh this looks SO delicious! WOW!!
    Many thanks, Natalia 😊😊

    Have a fabulous day.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  9. This post made me hungry just reading it. Thanks, looks great!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie 😍 Muszę koniecznie wypróbować, dawno nie jadłam zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  11. WOW! Świetny przepis. Chętnie bym to oszamała. Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  12. It looks delicious, thanks for the recipe!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam zapiekanki z makaronu, ta wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. This sounds so good, you have made me hungry again. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  16. My wife would like this one. She loves mushrooms!

    OdpowiedzUsuń
  17. spaghetti and mushroom...delicious...yummy

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam ochotę na zapiekankę teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Postanowiłam przejść na dietę, więc takie dania muszą znikać z mojej kuchni :) ale mam jeden pomysł - z miesa dałabym tam mielone :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam dania z makaronem w roli głównej. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam spaghetti, a makaron to jeszcze bardziej, więc dla mnie idealna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  22. Zapiekanki to fajne roziwązanie

    OdpowiedzUsuń
  23. Hello, your casserole looks delicious. I would love the pasta and mushrooms, yum! Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a happy new week!

    OdpowiedzUsuń
  24. Your spaghetti looks marvelous, Natalia! I want to try making it a little chunkier, the way you have! YUMMY! hugs, de

    OdpowiedzUsuń
  25. Wow, this looks good! Thanks for visiting me.
    Amalia
    xo

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie dania to my lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. an awesome, comforting dish for this time of year and winter. wonderful ingredients, i really enjoy one pot meals!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Zapiekanki moja druga miłość <3

    OdpowiedzUsuń
  29. Oh that looks filling and nutritious Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wonderful recipe I will try it. Kisses and I wait for you on my blog

    OdpowiedzUsuń
  31. It looks delicious! Thank you Natalia, I will enjoy making this.

    OdpowiedzUsuń
  32. Oh, can't wait to try this, Natalia! Thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Perfect dish for cold days!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Looks very delicious. Makes me hungry now.

    OdpowiedzUsuń
  35. Makaron to mogłabym jeść codziennie. Dzięki za przepis - jeszcze dziś wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  36. zrobię dziś podobną zapiekaneczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  37. aż ślinka cieknie. z Tego przepisu z pewnością skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Cieawa oraz całkiem nietuzinkowa propozycja dla mięsożerców :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Przepis zapisałam;)
    Z pewnością kiedyś zrobię moim chłopakom.😉 Wygląda przepysznie.Dziekuje i pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  40. O Boziuuuuuu! Trafiłaś w mój czuły punkt!

    OdpowiedzUsuń
  41. Właśnie szukałam pomysłu na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  42. O boże co za smakowitości chyba męża poproszę by mi taki obiad zrobił :)
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  43. Se ve fantástico tiene buena pinta. Es una receta muy socorrida, y que suele gustar.
    Saludos.

    OdpowiedzUsuń
  44. Thanks for sharing the recipe! :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  45. Delicious! This is a dish my whole family would enjoy!

    OdpowiedzUsuń
  46. Nareszcie coś pysznego. zapiekanka bez mleka, śmietany tylko bulion.
    Wielkie dzięki, Nati:)

    OdpowiedzUsuń
  47. my mom used to cook mushroom dishes often
    i hardly tried it here after marriage
    your recipe is compelling ,i will i hope

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger