Zupa hamburgerowa / Hamburger Soup
Od dłuższego czasu na zachodnich blogach kulinarnych popularne są zupy inspirowane lubianymi daniami głównymi. Jakiś czas temu pokazywałam Wam zupę lazanię, a także zupę a la nadziewana cukinia. Dziś zupa hamburgerowa - przepyszna, bardzo pożywna, idealna na tę poru roku.
Zupa hamburgerowa w moim wydaniu może stanowić samodzielne danie - zawiera oczywiście kojarzące się z burgerem składniki, czyli mięso mielone, cebulę, ogórki kiszone, pomidory w postaci koncentratu, paprykę i szpinak jako zielony, zdrowy akcent. Aby moja zupa była zdrowsza, dodałam do niej więcej warzyw w postaci włoszczyzny i czerwonej fasoli.
Tak naprawdę do zupy hamburgerowej dodajcie to, co lubicie w burgerach. W końcu one też mają różne oblicze. Jeśli chcecie, posypcie gotową zupę startym serem i stwórzcie zupę cheeseburgerową:) Polecam na chłodne dni, smacznego:)
Przepis na zupę hamburgerową:
500 g mielonego mięsa (użyjcie ulubionego gatunku),
ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
mała czerwona papryka,
3 ziemniaki,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
kilka małych ogórków kiszonych,
opcjonalnie garść szpinaku,
opcjonalnie puszka czerwonej fasoli,
opcjonalnie mała marchewka, 2 gałązki selera naciowego i mała pietruszka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, suszona bazylia, słodka i ostra papryka,
opcjonalnie natka pietruszki
Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu z posiekaną cebulą i czosnkiem (czosnek dodać pod koniec smażenia), odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, a także włoszczyznę, jeśli używamy. Smażyć kilka minut do zarumienienia. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać fasolę i szpinak. Doprawić do smaku. Zupę nalać do miseczek, posypać natką pietruszki.
Hamburger Soup Recipe:
500 g of ground meat (use your favourite kind for burgers),
approx. 2 l of homemade chicken stock,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1 small red bell pepper,
3 potatoes,
3 tbsp of tomato paste,
few Polish fermented cucumbers (optional),
a handful of fresh spinach, optional,
1 cup of red kidney beans, optional,
1 small carrot, parsnip and 2 stalks of celery, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, oregano, dry basil, sweet and hot paprika,
some chopped parsley
Heat a small amount of oil in a pan, add the meat along with finely chopped onion and garlic (add the garlic at last). Cook, until lightly golden brown. Set aside. To the same pan add potatoes cut in cubes, chopped red bell pepper, carrot, celery and parsnip, if using. Cook, stirring, for few minutes. Add the meat back in and cover with stock. Add tomato paste and diced cucumbers, if using. Simmer on low, until tender. Add beans and fresh spinach. Season well. Sprinkle with parsley.
|
This sounds sooooo wonderful, thanks! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńJadłam pizzową, ale tej jeszcze nie :-)
OdpowiedzUsuńDelicious soup!
OdpowiedzUsuńYum!
Interesting recipe.
OdpowiedzUsuńThe soup looks hearty, warming and so flavourful!
OdpowiedzUsuńsoup...excellent for cold temperature like now....yummy
OdpowiedzUsuńO kurka nie słyszałam o takiej zupce :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, takiej zupy jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńHamburger soup! Oh WOW, I would never have thought of that...and it sounds absolutely delicious!!😊😊
OdpowiedzUsuńMany thanks!
Hugs xxx
Perfect for this chilly day! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńTakiej zupy to jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńcoś oryginalnego!
OdpowiedzUsuńThis must be love at the first sight ... 😅
OdpowiedzUsuńVery tasty!
Hugs!
That sounds like it would be good for a Winter meal.
OdpowiedzUsuńLoads of flavor in this! And it's really cold here right now, so your timing is perfect. Thanks!
OdpowiedzUsuńZupa gołąbkowa jest na stałe w moim repertuarze, bardzo dobra. Z hamburgerową jeszcze nie spotkałam się, bardzo ciekawa i pewnie smaczna :D Trzeba wypróbować :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
This looks so wonderful and warming!! I want it NOW, because it is freezing here.
OdpowiedzUsuńNie znam takiej zupy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo ciekawy przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuńWizualnie pycha, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńI've never made hamburger soup. It sounds delicious.
OdpowiedzUsuńJest mięso , jest pysznie :-).
OdpowiedzUsuńHadn't occurred to me to make hamburger soup.
OdpowiedzUsuńLooks good.
Bone Warningly Delightful - Love This One
OdpowiedzUsuńCheers
Our evenings are getting chillier and this soup will be very welcome. Thank you for another delicious recipe Natalia :)
OdpowiedzUsuńI love a steaming bowl of soup like this when the weather turns chilly. So much goodness you packed into this recipe!
OdpowiedzUsuńVery interesting recipe.
OdpowiedzUsuńPerfect for cold days I think!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Pyszna zupka kochana :-)
OdpowiedzUsuńnazwa zupy świetna;D
OdpowiedzUsuńLooks so delicious!
OdpowiedzUsuńA perfect dish for these cold, dark days. :)
Nie znałam tej zupy; wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńWOW! Mój mąż by oszalał XD Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńNazwa powalająca! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńyummy ingredients, no cucumber for me though!!! this sounds so perfect for the cold temperatures we are experiencing right now!!
OdpowiedzUsuńHello, this soup would be perfect these cold days we are having. Thanks for sharing the recipe, looks delicious! Wishing you a happy day!
OdpowiedzUsuńzapowiada się pychota ;-D
OdpowiedzUsuńGreat post dear, so nice and interesting, love it!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wariant zupy. Podrzucę przepis mamie :)
OdpowiedzUsuńLubię zupy i codzienne jem jako pierwsze danie. Takiej nie jadłam, choć z pomidorami i fasolką jednocześnie kilka dni temu się zachwycałam, dodać tylko mielone mięso i będzie hamburgerowa :) Dzięki, zawsze to coś nowego :)
OdpowiedzUsuńQue buena pinta ! El post genial! Buenas noches! 🧡🧡🧡
OdpowiedzUsuńGood food to warm up with on a cold day!
OdpowiedzUsuńTakiej zupy nie jadłam 😲
OdpowiedzUsuńWhat a great idea Natalia, I would never think to do this with cooked mince.So when soup season arrives again in my part of the world I will give this a go. Thanks for sharing. Pauline
OdpowiedzUsuńNo coś nowego, trzeba spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńUna zuppa sicuramente buona.
OdpowiedzUsuńBuona giornata
Una zuppa sicuramente buona.
OdpowiedzUsuńBuona giornata
łooo...takiej zupki to ja jeszcze nie jadłam.Ciekawa jestem jej smaku ;>
OdpowiedzUsuńi think this is perfect dish for winter dear Natalia
OdpowiedzUsuńthank you for incredible sharing :)
Nie jadłam jeszcze zupy inspirowanej głównym posiłkiem :D I pierwszy raz słyszę o zupie hamburgerowej ;)
OdpowiedzUsuńSoups are perfect for the Autumn season and cooler weather …
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Czego to ludzie nie wymyślą :)
OdpowiedzUsuń