Ciasto na Boże Narodzenie 'Kostka Świąteczna' |
Jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasto z kremem na Boże Narodzenie, to polecam moją Kostkę Świąteczną. Pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne i jak na ciasto warstwowe jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Ciasto Kostka Świąteczna składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiń, budyniu pomarańczowego, kremu z mascarpone i najlepszej domowej bezy. Warto pamiętać, ze kruche ciasto oraz bezy można przygotować 1-2 dni wcześniej. Kruche ciasto można tez przygotować z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, a przed świętami wykorzystać do wypieku. Jeśli zależy Wam na czasie, możecie użyć kupnych bezików, ale te domowe są o wiele smaczniejsze, a poza tym lepiej zachowują świeżość na warstwie kremu.
Jeśli macie ochotę, by ciasto było jeszcze bogatsze i wyższe, prawie tortowe, między budyń a krem możecie wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Smak cytrusów doskonale wpasowuje się w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia i dobrze przełamuje słodycz bezy.
Ciasto Kostka Świąteczna z rozpływającym się w ustach nadzieniem posmakuje każdemu fanowi słodkich, warstwowych wypieków z kremem. Polecam ten deser na Boże Narodzenie, na imieniny, urodziny i wszelkie spotkania rodzinne. Smacznego:)
TUTAJ więcej moich przepisów na pyszne ciasta warstwowe na Święta :) Przepis na Ciasto Kostka Świąteczna, składniki:
kruche ciasto:
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń pomarańczowy:
3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g),
1125 ml soku pomarańczowego,
cukier puder, do smaku
puszka brzoskwiń (ok. 800 g)
krem:
400-500 ml śmietanki kremówki,
250 g mascarpone,
duża szczypta mielonej wanilii,
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku
na bezę:
3 białka,
150 g cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej Przepis na Ciasto Kostka Świąteczna, przygotowanie:
Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, proszkiem i cukrem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka. Wszystko połączyć i szybko zagnieść. Włożyć na minimum pół godziny do lodówki (a najlepiej cała noc). Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut. Budyń ugotować na 1125 ml soku zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku.
Na cieście ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wylać ciepły budyń. Odstawić do lodówki do stężenia. Przygotować krem: ubić śmietankę na sztywno, następnie dodać serek, wanilię i cukier puder do smaku.
Przygotować bezy: ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje bezy, piec około 25- 30 minut w 140 C (gdy nakładamy po czubatej łyżce masy) lub do momentu, gdy beza będzie sucha i chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Wystudzone bezy pokruszyć na krem. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Christmas Layer Cake Recipe:
for the crust:
300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks,
3/4 tsp of baking powder
for the pudding:
1125 ml of orange juice,
3 packages of vanilla pudding mix (40 g each; each one requires 500 ml of milk),
some powdered sugar, to taste,
1 can of peaches (approx. 800 g can)
for the mascarpone cream:
250 g of mascarpone cheese,
400-500 ml of heavy cream,
a big pinch of vanilla powder,
few tsp of powdered sugar, to taste
for the meringue:
3 egg whites,
150 g of sugar,
1 tsp of potato starch
Prepare the crust: add butter to the flour, baking powder and sugar and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for minimum 30 minutes (or best overnight). Press the pastry into the bottom of the baking tray covered with baking paper (36x25 cm). Prick with a fork. Chill for additional 30 to 40 minutes (optional). Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown .
Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using 1125 ml of orange juice, instead of milk. Sweeten to taste.
Place diced peaches on the base of the crust, pour the orange pudding on top. Let it chill in the fridge, until sets.
Beat the heavy cream, until stiff peaks form, add mascarpone, vanilla and sugar to taste. Spread the frosting all over the pudding. Chill in the fridge.
Prepare the meringue layer: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 25-30 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely. Crush the meringues on top of the frosting. Enjoy:)
|
Dziękuję za przepis, ciasto wygląda smakowicie muszę wypróbować, Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :). Robiłam kiedyś podobne, tylko ta brzoskwiniowa warstwa była u mnie musem (zblendowane brzoskwinie z puszki i jakaś tam proporcja galaretek pomarańczowych). Pycha :).
OdpowiedzUsuńŚwietnie musi smakować to ciacho :)
OdpowiedzUsuńThe cake looks so festive and gorgeous. I can't resist anything with mascarpone :-))
OdpowiedzUsuńThe orange layer looks lovely!
OdpowiedzUsuńJa to mam ochotę sprawdzić ten przepis jeszcze przed Świętami, na Święta wybór ciast już zakończony :P
OdpowiedzUsuńHow delicious,looks wonderful,perfect for Christmas!
OdpowiedzUsuńAle pysznie brzmi i jak wygląda *.*
OdpowiedzUsuńMój blog♥
What a yummy dessert!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Chociaż przyznam szczerze, że dziwi mnie, że jest ono nazwane "świątecznym" :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Nic tylko spróbować :)
OdpowiedzUsuńWOW...a real masterpiece of a cake for Christmas!!
OdpowiedzUsuńI think I will try to make this for Winter Solstice this year...it sounds really delicious!
Thank you so much!😊😊
Big Hugs xxx
This will be brought to the front of the line of recipes to try. It looks & sounds absolutely delicious. Thank you so much, Natalia!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie, uwielbiam takie ciacha, dziękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuńThis sounds fantastic. Thanks for sharing, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i chętnie ją wypróbuję na nadchodzące Święta :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie. Jeden problem: śmietana.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Wow, it looks delicious!
OdpowiedzUsuńxx
Zapisuję przepis! To ciasto wygląda tak smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto kochana :-) zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńLooks divine - light, fluffy, sweet with a tang from the orange.
OdpowiedzUsuńNabrałam smaka na bezę :D
OdpowiedzUsuńProbably too rich for me - but it does look delicious.
OdpowiedzUsuńOh this looks so good! Thank you for sharing the recipe. Have a wonderful week.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie 😉
OdpowiedzUsuńDzięki , spróbuję choć za efekt nie ręczę;) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNigdy Nie jadłam takiego ciasta ;) bardzo ciekawe. Lubię brzoskwinie w ciastach
OdpowiedzUsuńOwoce, serek, śmietanka, budyń... wszystko wspaniale pasuje więc na pewno jest pyszne :-).
OdpowiedzUsuńGreatest Cake!! Kisses
OdpowiedzUsuńLooks so good.
OdpowiedzUsuńQue buena pinta ! Espero verte pronto por mi blog ! Feliz día! ❄️❄️❄️
OdpowiedzUsuńYum! Looks lovely and I'm sure it is delicious!
OdpowiedzUsuńThis looks delicious for Christmas, do like orange in a cake.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńsounds AMAZING for the occasion dear Natalia :)
OdpowiedzUsuńthank you for the recipe my talented friend!
średnio przepadam za kokosem, ale tutaj wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbym sobie zjadła:D
OdpowiedzUsuńWyglada niezwykle interesująco:-)
OdpowiedzUsuńi'm sure this is delicious natalia. can you believe that christmas is so close? cheers sherry
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho :)
OdpowiedzUsuńsweet and delicious....yummy
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńLooks so delicious!
OdpowiedzUsuńMuszę znaleźć czas i zrobić to cudo! Ale czy mi wyjdzie... to już inna sprawa.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale nie lubię bezy :)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńSuch delicious layers. So perfect for the upcoming holiday!
OdpowiedzUsuńMusi być PRZEPYSZNE!
OdpowiedzUsuńDelicious cake!
OdpowiedzUsuńYummy!!
Jakie pysznosci ostatnio wstawiasz😍
OdpowiedzUsuńPasuje zrobić na Święta :)
OdpowiedzUsuńTrochę trzeba się pogimnastykować ale jak wyjdzie takie ciasto jak u Ciebie to naprawdę warto:)
OdpowiedzUsuńja dziś sobie coś słodkiego strzelę:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńLa torta sembra deliziosa. adoro il mascarpone.
OdpowiedzUsuńBuon pomeriggio.
Boskie ciasto ;-D
OdpowiedzUsuńOj - ja już czuję ten aromat ;)
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe! Looks so yum!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha! :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smakowicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Chętnie wypróbuję! Takiego jeszcze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńomom pycha;D
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuń