grudnia 01, 2019

Ciasto Kostka Świąteczna / Christmas Layer Cake



Ciasto na Boże Narodzenie Kostka Świąteczna
Ciasto na Boże Narodzenie 'Kostka Świąteczna' 

Ciasto na Boże Narodzenie Kostka Świąteczna


Jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasto z kremem na Boże Narodzenie, to polecam moją Kostkę Świąteczną. Pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne i jak na ciasto warstwowe jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Ciasto Kostka Świąteczna składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiń, budyniu pomarańczowego, kremu z mascarpone i najlepszej domowej bezy. Warto pamiętać, ze kruche ciasto oraz bezy można przygotować 1-2 dni wcześniej. Kruche ciasto można tez przygotować z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, a przed świętami wykorzystać do wypieku. Jeśli zależy Wam na czasie, możecie użyć kupnych bezików, ale te domowe są o wiele smaczniejsze, a poza tym lepiej zachowują świeżość na warstwie kremu. 

Jeśli macie ochotę, by ciasto było jeszcze bogatsze i wyższe, prawie tortowe, między budyń a krem możecie wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Smak cytrusów doskonale wpasowuje się w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia i dobrze przełamuje słodycz bezy.

Ciasto Kostka Świąteczna z rozpływającym się w ustach nadzieniem posmakuje każdemu fanowi słodkich, warstwowych wypieków z kremem. Polecam ten deser na Boże Narodzenie, na imieniny, urodziny i wszelkie spotkania rodzinne. Smacznego:)

TUTAJ więcej moich przepisów na pyszne ciasta warstwowe na Święta :)

Przepis na Ciasto Kostka Świąteczna, składniki:


kruche ciasto:
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

budyń pomarańczowy:
3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g),
1125 ml soku pomarańczowego,
cukier puder, do smaku
puszka brzoskwiń (ok. 800 g)

krem:

400-500 ml śmietanki kremówki,
250 g mascarpone,
duża szczypta mielonej wanilii,
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku

na bezę:

3 białka,
150 g cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przepis na Ciasto Kostka Świąteczna, przygotowanie:


Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, proszkiem i cukrem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka. Wszystko połączyć i szybko zagnieść. Włożyć na minimum pół godziny do lodówki (a najlepiej cała noc). Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut. Budyń ugotować na 1125 ml soku zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. 

Na cieście ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wylać ciepły budyń. Odstawić do lodówki do stężenia. Przygotować krem: ubić śmietankę na sztywno, następnie dodać serek, wanilię i cukier puder do smaku.

Przygotować bezy: ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje bezy, piec około 25- 30 minut w 140 C (gdy nakładamy po czubatej łyżce masy) lub do momentu, gdy beza będzie sucha i chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Wystudzone bezy pokruszyć na krem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:





Christmas Layer Cake Recipe:

for the crust:

300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks,
3/4 tsp of baking powder

for the pudding:
1125 ml of orange juice,
3 packages of vanilla pudding mix (40 g each; each one requires 500 ml of milk),
some powdered sugar, to taste,
1 can of peaches (approx. 800 g can)

for the mascarpone cream:
250 g of mascarpone cheese,
400-500 ml of heavy cream,
a big pinch of vanilla powder,
few tsp of powdered sugar, to taste

for the meringue:

3 egg whites,
150 g of sugar,
1 tsp of potato starch


Prepare the crust: add  butter to the flour, baking powder and sugar and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for minimum 30 minutes (or best overnight). Press the pastry into the bottom of the baking tray covered with baking paper (36x25 cm). Prick with a fork.  Chill for additional 30 to 40 minutes (optional). Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown .

Prepare the filling: prepare the pudding according to package instructions, but using 1125 ml of orange juice, instead of milk. Sweeten to taste. 

Place diced peaches on the base of the crust, pour the orange pudding on top. Let it chill in the fridge, until sets.

Beat the heavy cream, until stiff peaks form, add mascarpone, vanilla and sugar to taste. Spread the frosting all over the pudding. Chill in the fridge.

Prepare the meringue layer: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 25-30 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely. Crush the meringues on top of the frosting. Enjoy:)

65 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis, ciasto wygląda smakowicie muszę wypróbować, Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda :). Robiłam kiedyś podobne, tylko ta brzoskwiniowa warstwa była u mnie musem (zblendowane brzoskwinie z puszki i jakaś tam proporcja galaretek pomarańczowych). Pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie musi smakować to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. The cake looks so festive and gorgeous. I can't resist anything with mascarpone :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. The orange layer looks lovely!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to mam ochotę sprawdzić ten przepis jeszcze przed Świętami, na Święta wybór ciast już zakończony :P

    OdpowiedzUsuń
  7. How delicious,looks wonderful,perfect for Christmas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda :) Chociaż przyznam szczerze, że dziwi mnie, że jest ono nazwane "świątecznym" :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie. Nic tylko spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. WOW...a real masterpiece of a cake for Christmas!!
    I think I will try to make this for Winter Solstice this year...it sounds really delicious!
    Thank you so much!😊😊

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  11. This will be brought to the front of the line of recipes to try. It looks & sounds absolutely delicious. Thank you so much, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niesamowicie apetycznie, uwielbiam takie ciacha, dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  13. This sounds fantastic. Thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda obłędnie i chętnie ją wypróbuję na nadchodzące Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda przepysznie. Jeden problem: śmietana.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapisuję przepis! To ciasto wygląda tak smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajne ciasto kochana :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks divine - light, fluffy, sweet with a tang from the orange.

    OdpowiedzUsuń
  19. Probably too rich for me - but it does look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh this looks so good! Thank you for sharing the recipe. Have a wonderful week.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wygląda obłędnie 😉

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzięki , spróbuję choć za efekt nie ręczę;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy Nie jadłam takiego ciasta ;) bardzo ciekawe. Lubię brzoskwinie w ciastach

    OdpowiedzUsuń
  24. Owoce, serek, śmietanka, budyń... wszystko wspaniale pasuje więc na pewno jest pyszne :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. Que buena pinta ! Espero verte pronto por mi blog ! Feliz día! ❄️❄️❄️

    OdpowiedzUsuń
  26. Yum! Looks lovely and I'm sure it is delicious!

    OdpowiedzUsuń
  27. This looks delicious for Christmas, do like orange in a cake.

    OdpowiedzUsuń
  28. sounds AMAZING for the occasion dear Natalia :)
    thank you for the recipe my talented friend!

    OdpowiedzUsuń
  29. średnio przepadam za kokosem, ale tutaj wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglada niezwykle interesująco:-)

    OdpowiedzUsuń
  31. i'm sure this is delicious natalia. can you believe that christmas is so close? cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  33. Muszę znaleźć czas i zrobić to cudo! Ale czy mi wyjdzie... to już inna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda smakowicie, ale nie lubię bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Idealny przepis na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Such delicious layers. So perfect for the upcoming holiday!

    OdpowiedzUsuń
  37. Jakie pysznosci ostatnio wstawiasz😍

    OdpowiedzUsuń
  38. Trochę trzeba się pogimnastykować ale jak wyjdzie takie ciasto jak u Ciebie to naprawdę warto:)

    OdpowiedzUsuń
  39. ja dziś sobie coś słodkiego strzelę:)

    OdpowiedzUsuń
  40. La torta sembra deliziosa. adoro il mascarpone.
    Buon pomeriggio.

    OdpowiedzUsuń
  41. Oj - ja już czuję ten aromat ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Thanks for the recipe! Looks so yum!

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciasto bardzo smakowicie się prezentuje :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  44. Chętnie wypróbuję! Takiego jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger