5 jajek (w temperaturze pokojowej),
szklanka cukru (u mnie pół na pół biały z brązowym),
szczypta mielonej wanilii.
200 g masła (rozpuszczonego),
330 g przesianej mąki,
2 łyżki przesianego kakao,
łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
750-800 g słodzonego, domowego musu jabłkowego plus 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie na polewę: kilka łyżeczek kakao, cukru pudru i mleka
Zmiksować jajka z cukrami i wanilią na jasną masę (ok. 8 minut), dodać masło, utrzeć i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Zmiksować do połączenia składników. Mus wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 180 C. Połowę ciasta wyłożyć łyżką na wyłożoną papierem blachę, rozsmarować jabłka, nałożyć pozostałe ciasto (łyżką nakładać małe kopczyki, a następnie delikatnie je wygładzić). Piec przez około 45 minut, jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia. Połączyć kakao, cukier puder i mleko do konsystencji gęstej polewy, polać ciasto.
Apple Cake with Cocoa Recipe:
5 eggs, room temperature,
1 cup of sugar (1/2 cup of white and 1/2 cup of brown),
a big pinch of vanilla,
200 g of melted butter,
330 g of flour, sifted,
2 tbsp of cocoa, sifted,
1 tsp of cinnamon,
2 tsp of baking powder,
750-800 g of sweetened, homemade apple mousse from the jar, plus 1-2 tbsp of potato starch or corn starch
fot the glaze (optional): few tsp of cocoa, few tsp of powdered sugar, few tsp of milk
Mix the eggs with sugar and vanilla, until light and fluffy (8 minutes). Add room temperature butter and mix well (the batter may look split and a bit weird, but it's okey). Add dry ingredients and mix to combine - the batter will be very thick. Mix the apple mousse with starch. Spoon half of the batter onto the baking tray lined with baking paper (35x25cm). Smear the apples on top of that. Using a spoon add the rest of the batter on top (if you want the top batter to be more loose and easier to apply, add a bit of sour cream or Greek yogurt). Bake for about 45 minutes in 180C. Combine all the glaze ingredients, to reach a consistency of a thick glaze, pour it over the cake.
Uwielbiam KAKAO więc to ciasto też bym pokochała!
OdpowiedzUsuńHi! It looks delicious, I would like to taste it. I note the recipe, thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńHave a nice day!
It is very worth trying this cake …
OdpowiedzUsuńxoxo
Podobny moja mam ostatnio zrobiła i zjadłem za dużo... uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńproste i pyszne:)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńPiękny i arommatyczny - domyślam się że taki jest :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńYummy😊 thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńThis sounds wonderful, I will try it! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńJabłka i czekolada - niebiańskie! Dziękuję, Natalia!
OdpowiedzUsuńJadłabym :)
OdpowiedzUsuńWow that looks soooooo good. Have a good day Diane
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco, chętnie wypróbuję Twój przepis <3
OdpowiedzUsuńI like apple, I love cocoa, I adore light and fluffy.
OdpowiedzUsuńSo, here it is - your above apple cake, just waiting for me to sample it.
You can never had too many apple cake recipes. This looks so delectable!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Nigdy nie robiłam z kakao.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
I have not heard of the combination of apples and chocolate, but this looks divine!!! And the apples make it healthy, too.
OdpowiedzUsuńOh my, this is mouth-watering!!
OdpowiedzUsuńNow that looks good. Yesterday (for the first time ever) I trialled a gluten/lactose free brownie for a friend. More work needed before I can give it to her.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, jabłeczniki wszelkiego rodzaju bardzo lubię, ale takiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious
OdpowiedzUsuńmust be tasteful....yummy
OdpowiedzUsuńwygląda mega pysznie. U mnie dzieciaki lubią jajka, ale znowu w cieście niezbyt, ciekawe przypadki :)
OdpowiedzUsuńaż człowieka kusi żeby palucha w tej czekoladzie zamoczyć :D
OdpowiedzUsuńI bet the apples make it moist and soft!
OdpowiedzUsuńLooks so scrumptious!
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, hooneyyy
jabłecznik moje ulubione ciasto:)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious however we don't use homemade apple mousse from a jar here, have never seen it except as babyfood, I think I would just use stewed apples instead.An interesting idea for a cake. Thanks for sharing Natalia
OdpowiedzUsuńale mam ochotę na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuń------
mój blog. zapraszam w wolnej chwili :)
WOW, what a heavenly combination...cocoa and apples!
OdpowiedzUsuńThink I'm going to love this...😊😊
Oh thank you so much!!
Have a super weekend!
Hugs ❤❤❤
Jump Back & Kiss Myself
OdpowiedzUsuńCheers
Ciasto jak u mojej babci <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i taki prosty do zrobienia, super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Jej, ale Ty masz zawsze cudowne przepisy! Zawsze sobie je drukuje i chowam do swojego przepiśnika.. zrobiłam się BARDZO głodna ☺
OdpowiedzUsuńOch, ale bym zjadła. Zapachniało zimą, jesienią i świętami :)
OdpowiedzUsuńThanks for this great recept!
OdpowiedzUsuńFajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMam smaka na to ciasto
OdpowiedzUsuńGreat post, I absolutely love it!
OdpowiedzUsuńIf you want that we follow each other let me know by leaving a comment on my last post --> https://beautyshapes3.blogspot.com/2019/12/how-i-spent-black-friday.html
takiego z ciemnym ciastem jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI like apple and cinnamon, I don't think I've tried chocolate with it!
OdpowiedzUsuńThanks for sharing this recipe.
All the best Jan
Przepyszne i szybkie do zrobienia ciasto
OdpowiedzUsuńThis sounds new and an interesting combination.
OdpowiedzUsuńMerry Christmas and Happy New Year to you too, Natalia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki, a w połączeniu z kakao... oj musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń