Kurczak Teriyaki / Teriyaki Chicken |
Dziś zapraszam na zyskującego coraz większą popularność kurczaka teriyaki. Delikatne, drobiowe mięso w wyrazistym sosie fantastycznie smakuje w towarzystwie brokułów i ryżu.
Do dzisiejszego kurczaka teriyaki będziemy potrzebować kilku charakterystycznych składników kuchni azjatyckiej, między innymi sosu sojowego, oleju sezamowego i świeżego imbiru. Sos powinien być mieszanką smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Warto doprawić go do smaku, pamiętając, by uzależnić ilość sosu sojowego od tego, ile zawiera soli.
Do kurczaka teriyaki podałam brokuły w podobnym, słodko-kwaśno-słonym sosie z dodatkiem sosu ostrygowego, Oczywiście możecie do mięsa podać zwykłe brokuły bez sosu lub inne warzywne dodatki, ale polecam je wypróbować w takiej odsłonie.
Kurczak po azjatycku to świetny pomysł na szybki i łatwy obiad. Smacznego:)
Przepis na kurczaka teryaki:
500 g piersi kurczaka (można użyć udek bez skóry i kości),
na marynatę:
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku
na sos:
2 łyżki sosu sojowego,
ok. 1/3 szklanki wody (może być mniej lub więcej - zależy od tego, jak słony jest sos sojowy),
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2-4 łyżki brązowego cukru (lub do smaku),
kilka łyżeczek octu ryżowego lub soku z cytryny,
odrobina sezamu do posypania potrawy (u mnie czarny sezam od SKWORCU)
mały brokuł,
na sos do brokułów:
2 łyżki sosu ostrygowego,
1-2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki cukru,
1-2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku,
2 łyżeczki startego imbiru,
kilka łyżek wody
Kurczaka pokroić w kostkę. Połączyć składniki marynaty, dodać do kurczaka, odstawić na 30 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia i miękkości. Połączyć składniki sosu, wlać do kurczaka, dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Brokułu ugotować na parze (powinny jednak zachować chrupkość). Połączyć składniki sosu. Brokuły przełożyć na drugą patelnię, wlać sos do brokułów, poczekać kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Kurczaka i brokuły posypać sezamem, podawać z ryżem.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
Teriyaki Chicken Recipe:
500 g of chicken breast (or boneless, skinless chicken thighs),
for the marinade:
2 tbsp of soy sauce,
1 tsp of sesame oil,
2 tsp of grated ginger,
2 cloves of minced garlic
for the sauce:
2 tbsp of soy sauce,
1/3 cup of water (use less or more, depending on the saltiness of the soy sauce),
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
2-4 tbsp of brown sugar, or to taste,
few tsp of lemon juice or rice vinegar,
some sesame seeds
1 small head of broccoli
for the sauce:
2 tbsp of oyster sauce,
1-2 tbs of soy sauce,
1 tsp of sesame oil,
2 tsp of sugar,
1-2 cloves of minced garlic,
2 tsp of grated ginger,
few tbsp of water
Cut the meat into bite size pieces, cover with marinade and let it sit for about 30 minutes. cook on a well heated skillet, until golden and tender. Combine all the sauce ingredients and pour in to the skillet. Let it simmer, until thickens. Sprinkle with sesame seeds. Steam the broccoli florets (they should remain crispy). Combine all the ingredients for the sauce. Add broccoli and sauce to another skillet, simmer for few minutes, until thickens slightly. Serve the chicken and broccoli over rice. Enjoy:)
Modified recipe by Laura Vitale.
|
Nigdy jeszcze nie jadłam takiego dania, a widzę, że wygląda pysznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO mniam ! Pysznie się zapowiada ! Na pewno spróbuję przepisu, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam pałeczkami xD
OdpowiedzUsuńTeriyaki sauce makes the stirfries so much easier and tastier, doesn't it?!
OdpowiedzUsuńIt looks very nice and tasty!
OdpowiedzUsuńI love teriyaki!
Hugs!
pyszności! lubię ten smak ;)
OdpowiedzUsuńSounds very good, but I can't eat with chopsticks. I think it will taste just as good with a fork! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńM-m... So yummy! I'm like broccoli! I follow your blog. Please follow me back: beauty4fem.blogspot.com. Glad to meet you. Victoria
OdpowiedzUsuńTen sos do brokuła doskonały, na pewno wypróbuję <3
OdpowiedzUsuńInteresting post my dear, thank you for sharing :-)
OdpowiedzUsuńTakiego dania nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBrokoli sevmeyenler için harika bir tarif 😊
OdpowiedzUsuńHem sağlıklı hem de lezzetli görünüyor 😊 elinize sağlık 😊
OdpowiedzUsuńso nice idea
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńNie potrafię sprawnie posługiwać się pałeczkami ale dania kuchni azjatyckiej uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńLove this style of dish -- SO much flavor. Terrific recipe -- thanks!
OdpowiedzUsuńI am making this! I already have everything for the sauce!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:))nigdy nie jadłam:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńZapowiada się apetycznie. Zapisuję i wypróbuję! Wszystkie zaproponowane składniki znam i używam 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
This looks absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńI love chicken meat and I love teriyaki sauce. I also prepare asiatic food very often and I can't wait to try your recipe too.
OdpowiedzUsuńSome great flavours there. Multi-cultural cooking is WONDERFUL.
OdpowiedzUsuńNawet lubię azjatycką kuchnię, ale sama chyba nigdy nic nie przygotowywałam ;)
OdpowiedzUsuńlooks delicious!
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńI love teriyaki, this chicken teriyaki looks mouth-watering!
OdpowiedzUsuńSuper :) A co nam przygotujesz w świątecznych klimatach :)
OdpowiedzUsuńlove Teriyaki and looks delicious Natalia!
OdpowiedzUsuńteriyaki is one of my favorite foods...yummy
OdpowiedzUsuńThat would taste delicious.
OdpowiedzUsuńLooks very yummy!
OdpowiedzUsuńpycha i omom:) cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja dla miłośników nowych smaków :)
OdpowiedzUsuńLubię dania zestawione z ryżem, więc trafiłaś w mój kulinarny gust :).
OdpowiedzUsuńLove the shape of the plate!
OdpowiedzUsuńSmakowity obiad się szykuje. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie za przepis, ostatnio chodziły za mną brokuły :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj od rana zastanawiałam się co przyrzadzić po powrocie do domu na obiad. Nie mialam ochoty na danie wegetariańskie bo wczoraj jadłam taki obiadek. NIe chciałam jednocześnie robić niczego tuczącego bo jestem na lekkiej diecie i staram się wybierać potrawy mniej kaloryczne (szczególnie przed świętami, chciałabym trochę zrzucic aby potem jeść bez wyrzutów sumienia)
OdpowiedzUsuńI prawdopodobnie zrobię właśnie tego kurczaka, szczególnie, ze mam w szafce sos teriyaki, z którym nie wiedziałam wcześniej co mam robić.
Love this yummy recipe, so nice with the (black) nigella seeds.
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńWow that does look so good. Have a good day, Diane
OdpowiedzUsuńLubie orientalne smaki
OdpowiedzUsuńno, nie takie smaki na wieczór. Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńHow can anything so simple be so delicious... This will definitely be on the menu this weekend! Thank you, Natalia:_
OdpowiedzUsuńLubie. I will try ;)
OdpowiedzUsuńLooks good! And I agree with Dezzy. The plate is so lovely!
OdpowiedzUsuńLooks delicious and is very popular over here Natalia. Chop sticks would not work for me though lol
OdpowiedzUsuńThis look so good. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńSounds fabulous. And again, nice job with the photographs.
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie. Lubie ale sama jeszcze nie przyrządzalam :)
OdpowiedzUsuńBeautiful! I need to try this dish!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie przepis dla mojego taty który barzdo lubie kuchnię azjatycką.
OdpowiedzUsuńUn piatto sicuramente buonoi.
OdpowiedzUsuńBuona giornata.
That looks delicious. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Przepysznie wygląda, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOoo mój P uwielbia takie smaki :) wygląda pysznie I na pewno tak samo smakuje. Zaraz podrzucę mu przepis:)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis!!!!!!
OdpowiedzUsuńKurczaczek, brokuł - pyszności.
Uściski i pozdrowienia:)
i have cooked chicken with broccoli so many times but not this way
OdpowiedzUsuńthank you for sharing dear friend ,looks amazing
blessings!
Może wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam w domu takiego kurczaka! :D Muszę spróbować, nawet wszystkie potrzebne składniki są w domu ;)
OdpowiedzUsuńjejku jak ja uwielbiam tą marynatę, nie ma lepszej! niech żyje teryaki! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam danie z kurczakiem w roli głównej :D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kuchnią azjatycką :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj to robiłam i w smaku ok, ale zastanawiam się skąd tyle sosy na twoim zdjęciu, musiałaś przynajmniej trzy, albo i nawet cztery razy powiększyć składniki. O takim czymś się informuje, bo ja zrobiłam z dwóch małych piersi i małego brokułu i sosu zero
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu są oba sosy - ten z brokułów i ten z kurczaka. Być może całość została podgrzana za mocno na dużym ogniu i za długo, dlatego sos wyparował? Trudno mi powiedzieć. Proszę porównać z oryginalnym przepisem: https://www.laurainthekitchen.com/recipes/teriyaki-chicken-with-broccoli/ U mnie proporcje na sos i tak są powiększone.
Usuń