grudnia 11, 2019

Kurczak Teriyaki / Teriyaki Chicken

Kurczak teriyaki przepis
Kurczak Teriyaki / Teriyaki Chicken

Kurczak teriyaki przepis


Dziś zapraszam na zyskującego coraz większą popularność kurczaka teriyaki. Delikatne, drobiowe mięso w wyrazistym sosie fantastycznie smakuje w towarzystwie brokułów i ryżu.

Do dzisiejszego kurczaka teriyaki będziemy potrzebować kilku charakterystycznych składników kuchni azjatyckiej, między innymi sosu sojowego, oleju sezamowego i świeżego imbiru. Sos powinien być mieszanką smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Warto doprawić go do smaku, pamiętając, by uzależnić ilość sosu sojowego od tego, ile zawiera soli.

Do kurczaka teriyaki podałam brokuły w podobnym, słodko-kwaśno-słonym sosie z dodatkiem sosu ostrygowego, Oczywiście możecie do mięsa podać zwykłe brokuły bez sosu lub inne warzywne dodatki, ale polecam je wypróbować w takiej odsłonie.

Kurczak po azjatycku to świetny pomysł na szybki i łatwy obiad. Smacznego:)

Przepis na kurczaka teryaki:

500 g piersi kurczaka (można użyć udek bez skóry i kości),

na marynatę:
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki startego imbiru,
2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku

na sos:

2 łyżki sosu sojowego,
ok. 1/3 szklanki wody (może być mniej lub więcej - zależy od tego, jak słony jest sos sojowy),
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2-4 łyżki brązowego cukru (lub do smaku),
kilka łyżeczek octu ryżowego lub soku z cytryny,
odrobina sezamu do posypania potrawy (u mnie czarny sezam od SKWORCU)
mały brokuł,

na sos do brokułów:
2 łyżki sosu ostrygowego,
1-2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki cukru,
1-2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku,
2 łyżeczki startego imbiru,
kilka łyżek wody

Kurczaka pokroić w kostkę. Połączyć składniki marynaty, dodać do kurczaka, odstawić na 30 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia i miękkości. Połączyć składniki sosu, wlać do kurczaka, dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Brokułu ugotować na parze (powinny jednak zachować chrupkość). Połączyć składniki sosu. Brokuły przełożyć na drugą patelnię, wlać sos do brokułów, poczekać kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Kurczaka i brokuły posypać sezamem, podawać z ryżem.


Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

Teriyaki Chicken Recipe:

500 g of chicken breast (or boneless, skinless chicken thighs),

for the marinade:
2 tbsp of soy sauce,
1 tsp of sesame oil,
2 tsp of grated ginger,
2 cloves of minced garlic

for the sauce:

2 tbsp of soy sauce,
1/3 cup of water (use less or more, depending on the saltiness of the soy sauce),
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
2-4 tbsp of brown sugar, or to taste,
few tsp of lemon juice or rice vinegar,
some sesame seeds

1 small head of broccoli

for the sauce:

2 tbsp of oyster sauce,
1-2 tbs of soy sauce,
1 tsp of sesame oil,
2 tsp of sugar,
1-2 cloves of minced garlic,
2 tsp of grated ginger,
few tbsp of water

Cut the meat into bite size pieces, cover with marinade and let it sit for about 30 minutes. cook on a well heated skillet, until golden and tender. Combine all the sauce ingredients and pour in to the skillet. Let it simmer, until thickens. Sprinkle with sesame seeds. Steam the broccoli florets (they should remain crispy). Combine all the ingredients for the sauce. Add broccoli and sauce to another skillet, simmer for few minutes, until thickens slightly. Serve the chicken and broccoli over rice. Enjoy:)

Modified recipe by Laura Vitale.




66 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam takiego dania, a widzę, że wygląda pysznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam ! Pysznie się zapowiada ! Na pewno spróbuję przepisu, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam pałeczkami xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Teriyaki sauce makes the stirfries so much easier and tastier, doesn't it?!

    OdpowiedzUsuń
  5. It looks very nice and tasty!
    I love teriyaki!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności! lubię ten smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sounds very good, but I can't eat with chopsticks. I think it will taste just as good with a fork! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. M-m... So yummy! I'm like broccoli! I follow your blog. Please follow me back: beauty4fem.blogspot.com. Glad to meet you. Victoria

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten sos do brokuła doskonały, na pewno wypróbuję <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Interesting post my dear, thank you for sharing :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brokoli sevmeyenler için harika bir tarif 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Hem sağlıklı hem de lezzetli görünüyor 😊 elinize sağlık 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie potrafię sprawnie posługiwać się pałeczkami ale dania kuchni azjatyckiej uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Love this style of dish -- SO much flavor. Terrific recipe -- thanks!

    OdpowiedzUsuń
  15. I am making this! I already have everything for the sauce!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda wspaniale:))nigdy nie jadłam:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapowiada się apetycznie. Zapisuję i wypróbuję! Wszystkie zaproponowane składniki znam i używam 😊
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks absolutely delicious!

    OdpowiedzUsuń
  19. This looks absolutely delicious!

    OdpowiedzUsuń
  20. I love chicken meat and I love teriyaki sauce. I also prepare asiatic food very often and I can't wait to try your recipe too.

    OdpowiedzUsuń
  21. Some great flavours there. Multi-cultural cooking is WONDERFUL.

    OdpowiedzUsuń
  22. Nawet lubię azjatycką kuchnię, ale sama chyba nigdy nic nie przygotowywałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. I love teriyaki, this chicken teriyaki looks mouth-watering!

    OdpowiedzUsuń
  24. Super :) A co nam przygotujesz w świątecznych klimatach :)

    OdpowiedzUsuń
  25. love Teriyaki and looks delicious Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  26. teriyaki is one of my favorite foods...yummy

    OdpowiedzUsuń
  27. pycha i omom:) cudownie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciekawa propozycja dla miłośników nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Lubię dania zestawione z ryżem, więc trafiłaś w mój kulinarny gust :).

    OdpowiedzUsuń
  30. Love the shape of the plate!

    OdpowiedzUsuń
  31. Smakowity obiad się szykuje. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  32. dzięki wielkie za przepis, ostatnio chodziły za mną brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Dzisiaj od rana zastanawiałam się co przyrzadzić po powrocie do domu na obiad. Nie mialam ochoty na danie wegetariańskie bo wczoraj jadłam taki obiadek. NIe chciałam jednocześnie robić niczego tuczącego bo jestem na lekkiej diecie i staram się wybierać potrawy mniej kaloryczne (szczególnie przed świętami, chciałabym trochę zrzucic aby potem jeść bez wyrzutów sumienia)

    I prawdopodobnie zrobię właśnie tego kurczaka, szczególnie, ze mam w szafce sos teriyaki, z którym nie wiedziałam wcześniej co mam robić.

    OdpowiedzUsuń
  34. Love this yummy recipe, so nice with the (black) nigella seeds.

    OdpowiedzUsuń
  35. Wow that does look so good. Have a good day, Diane

    OdpowiedzUsuń
  36. no, nie takie smaki na wieczór. Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  37. How can anything so simple be so delicious... This will definitely be on the menu this weekend! Thank you, Natalia:_

    OdpowiedzUsuń
  38. Looks good! And I agree with Dezzy. The plate is so lovely!

    OdpowiedzUsuń
  39. Looks delicious and is very popular over here Natalia. Chop sticks would not work for me though lol

    OdpowiedzUsuń
  40. This look so good. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  41. Sounds fabulous. And again, nice job with the photographs.

    OdpowiedzUsuń
  42. Wyglada przepysznie. Lubie ale sama jeszcze nie przyrządzalam :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Beautiful! I need to try this dish!

    OdpowiedzUsuń
  44. Zdecydowanie przepis dla mojego taty który barzdo lubie kuchnię azjatycką.

    OdpowiedzUsuń
  45. Un piatto sicuramente buonoi.
    Buona giornata.

    OdpowiedzUsuń
  46. Przepysznie wygląda, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Ooo mój P uwielbia takie smaki :) wygląda pysznie I na pewno tak samo smakuje. Zaraz podrzucę mu przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Cudowny przepis!!!!!!
    Kurczaczek, brokuł - pyszności.
    Uściski i pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  49. i have cooked chicken with broccoli so many times but not this way
    thank you for sharing dear friend ,looks amazing
    blessings!

    OdpowiedzUsuń
  50. Może wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam w domu takiego kurczaka! :D Muszę spróbować, nawet wszystkie potrzebne składniki są w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  51. jejku jak ja uwielbiam tą marynatę, nie ma lepszej! niech żyje teryaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Uwielbiam danie z kurczakiem w roli głównej :D

    OdpowiedzUsuń
  53. dzisiaj to robiłam i w smaku ok, ale zastanawiam się skąd tyle sosy na twoim zdjęciu, musiałaś przynajmniej trzy, albo i nawet cztery razy powiększyć składniki. O takim czymś się informuje, bo ja zrobiłam z dwóch małych piersi i małego brokułu i sosu zero

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu są oba sosy - ten z brokułów i ten z kurczaka. Być może całość została podgrzana za mocno na dużym ogniu i za długo, dlatego sos wyparował? Trudno mi powiedzieć. Proszę porównać z oryginalnym przepisem: https://www.laurainthekitchen.com/recipes/teriyaki-chicken-with-broccoli/ U mnie proporcje na sos i tak są powiększone.

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger