Kurczak z grzybami |
Tym razem zapraszam na błyskawiczny przepis na kurczaka z grzybami. Mięso w aromatycznym sosie grzybowym sprawdzi się na obiad w środku tygodnia, ale także jako proste danie na świątecznym stole.
Do przygotowania kurczaka z grzybami, użyłam mieszanki pieczarek i suszonych grzybów leśnych. Jeśli wolicie, możecie użyć mrożonych leśnych grzybów, zastępując pieczarki lub/i suszone grzyby. Koniecznie doprawcie je sporą ilością czarnego pieprzu, czosnkiem i ziołami - będą pyszne. Jeśli lubicie, możecie do sosu dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub startego parmezanu.
Do sosu grzybowego pasują ziemniaki, ryż, kasza, a nawet makaron, Polecam, smacznego:)
Jeśli macie ochotę na kurczaka z grzybami w innej wersji, polecam również moje drobiowe kotlety po zbójnicku:
Kurczak z grzybami, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
250 g pieczarek,
50-100 g suszonych grzybów (duża garść; moczone kilka godzin w wodzie),
cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn, słodka papryka, granulowany czosnek,
1-2 łyżeczki mąki lub mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody,
kilka łyżek natki pietruszki
Kurczak z grzybami, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić plastry pieczarek, gdy się zrumienią, dodać posiekaną cebulę, a na końcu drobno posiekany czosnek. Doprawić. Po kilku minutach smażenia dodać kurczaka i suszone grzyby wraz z większa częścią wody, w której się moczyły. Dodać tyle wody, by lekko zakryć składniki, dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w wodzie. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chicken and Mushroom Skillet Recipe:
500 g of chicken breast,
250 g of button mushrooms,
a big handful of dry, wild Polish mushrooms or dry mushrooms of your choice (soaked in water for few hours),
1 onion,
2 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme and rosemary, sweet paprika, granulated garlic,
1-2 tsp of flour or potato starch mixed with some water for a slurry,
few tbsp of chopped parsley
Cut the meat into bite size piece, season well and brown on well heated skillet. Set aside. To teh same pan, add sliced button mushrooms, cook, until lightly golden and add finely chopped onion. Add the garlic at last, cook stirring, for a minute. Season well. Add the meat back in, followed by dry mushrooms. Cover everything with water from soaking the mushrooms. The liquid should lighly cover the ingredients in the pan, so feel free to add more water. Simmer on low, until tender. Thicken the sauce with the slurry. Sprinkle generously with some parsley. Serve over potatoes, rice, barley or pasta. Enjoy:)
jak zawsze pysznie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńZamieniłabym grzyby na pieczarki :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam, to tak ładnie się prezentuje, że aż zgłodniałam XD
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!^^
Sounds very delicious. I just made us chicken and veggies, Indian style, it was also good! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńGORGEOUS ... and very tasty! 😘
OdpowiedzUsuńSo good.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)Ja mam w zamrażarce mnóstwo grzybów :)
OdpowiedzUsuńThis meal looks a winner as it has good main ingredients and a lot of flavors. (I would use fresh mushrooms not the canned ones).
OdpowiedzUsuńSo very appetizing and tasty!
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wykorzystam ten przepis:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńIt does sound good. Chicken is a versatile dish isn't it?
OdpowiedzUsuńOh! This looks and sounds so delicious! I'm off to the grocery store:) Thank you, Natalia!!!
OdpowiedzUsuńOh so good recipe this looks so warm, comfy and delicious
OdpowiedzUsuńxx
Pomysłowe danie z wykorzystaniem grzybków:)
OdpowiedzUsuńMmmm. It looks very tasty!
OdpowiedzUsuńThat looks very yummy, Have a great weekend, Diane.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńYummi recipe, I like mushrooms and chicken very much 😊
OdpowiedzUsuńSounds so good
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Połączenie kurczaka z grzybami zawsze jest udane! Pozdrawiam świątecznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuńMmmmm... brzmi smakowicie:)
OdpowiedzUsuńdziś zrobię takie danie:D
OdpowiedzUsuńja w domku zawsze mam jakieś suszone grzyby, bo podkręca to wszelkie mięsne sosy! czasem dodaję też suszone pomidory, mniam!
OdpowiedzUsuńHmm. I could imagine how tasty this dish is. Thanks for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis.Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWOW...what a wonderful, warming dish...perfect for a cold winter's day like today!
OdpowiedzUsuńThank you! :)
Hugs xxx
Wow! It looks great dear! I'll have to try it!;)
OdpowiedzUsuńHAve a great weekend and merry christmas!! xx
La ilusión de Nina - http://lailusiondenina.blogspot.com/
Aż się głodna zrobiłam :D.
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie propozycje. Już czuje ten zapach!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja.
OdpowiedzUsuńŻyczę wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!⭐
Another wonderful recipe! Thank you.
OdpowiedzUsuńLubię potrawy z grzybami, więc to danie musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńAdoro i funghi, un piatto molto appetitoso!
OdpowiedzUsuńOd razu się zrobiłam głodna haha.
OdpowiedzUsuńZamienię typowe grzyby na pieczarki i wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOh, this looks so good!
OdpowiedzUsuńSmaczne połączenie
OdpowiedzUsuńPYCHOTKA!!!
OdpowiedzUsuńFajnie, że piszesz o tym, że takie danie można zjeść po prostu w tygodniu. Czasem zapominamy, żeby dobrze jeść na co dzień :)
OdpowiedzUsuń