Kurczak zapiekany z pieczarkami / Baked Chicken and Mushrooms
Jeśli lubicie pieczonego kurczaka, polecam bardzo szybki przepis na pierś z kurczaka zapiekaną z pieczarkami i serem - idealną na błyskawiczny obiad w środku tygodnia, ale świetną także jako danie imprezowe dla tłumu gości.
Przepis jest banalnie prosty. Mięso należy tylko oprószyć przyprawami, nałożyć podsmażone pieczarki i posypać serem. Dla większego grona wystarczy tylko odpowiednio zwiększyć ilość składników, a proces przygotowań mocno się nie wydłuży. Jeśli chcielibyście zaserwować takiego zapiekanego kurczaka na świątecznym stole, możecie wymieszać pieczarki z grzybami leśnymi. Sprawdzą się te mrożone, ale także suszone, namoczone i ugotowane. Nadadzą całości wspaniałego aromatu i jeszcze więcej smaku.
Kurczak z piekarnika to danie, które smakuje wszystkim. Można go dowolnie doprawić i dodać ulubione warzywa zamiast pieczarek. Polecam, smacznego:)
POLECAM TEŻ MOJEGO KURCZAKA A LA PIZZA:)
Przepis na kurczaka zapiekanego z pieczarkami i serem:
500 g piersi z kurczaka (2 piersi),
250-300 g pieczarek,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, rozmaryn, bazylia (można użyć ulubionej mieszanki suszonych ziół), słodka i ostra papryka, szczypta kurkumy (opcjonalnie), granulowany czosnek,
kilka czubatych łyżek ulubionego żółtego sera
Każdą pierś przekroić wzdłuż na pół - mają powstać 4 cieńsze płaty. Każdą pierś oprószyć przyprawami i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (nie mają być gotowe w środku). Pieczarki pokroić w plastry, zrumienić na patelni po kurczaku, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Doprawić do smaku i dodać natkę pietruszki. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, na każdy płat nałożyć pieczarki, posypać serem. Zapiekać około 10-15 minut lub do miękkości mięsa i rozpuszczenia sera.
Parę dni temu otrzymałam kolejną przesyłkę od firmy Knorr. W związku ze zbliżającym się Bożym Narodzeniem, świąteczna paczka była wypełniona po brzegi fantastycznymi produktami. W przesyłce znalazło się całe mnóstwo naturalnych przypraw z najdalszych regionów świata, między innymi:
Knorr, czosnek z USA,
Pieprz czarny z Wietnamu,
Tymianek z Polski,
Gorczyca z Kanady,
Ziele angielskie z Meksyku,
Papryka słodka z Hiszpanii,
Gałka muszkatołowa z Indonezji,
Imbir z Nigerii,
Kminek z Polski,
Rozmaryn z Maroka,
Oregano z Turcji,
Kurkuma z Indii,
Cebula z USA,
Bazylia z krajów śródziemnomorskich,
Kmin rzymski z Indii,
Liść laurowy z Turcji,
Przyprawa do Gulaszu 100 % naturalnych składników,
Cynamon z Wietnamu,
Przyprawa do skrzydełek kurczaka 100 % naturalnych składników,
Przyprawa do wieprzowiny 100 %naturalnych składników,
Przyprawa do schabu 100 % naturalnych składników
Przyprawa do pikantnego kurczaka 100 % naturalnych składników,
Przyprawa do żeberek 100 % naturalnych składników,
Mieszanka ziół i przypraw, pieprz ziołowy 100 % naturalnych składników,
Przyprawa do ryb 100 % naturalnych składników
Przyprawa do mięs 100 % naturalnych składników
Przyprawa do ziemniaków 100 % naturalnych składników
Majeranek z krajów śródziemnomorskich,
Chili z Indii,
Papryka ostra z Hiszpanni,
Goździki z Indonezji,
Mieszanka ziół i przypraw 100% Naturalnych Składników, Pieprz cytrynowy
Sami przyznacie, że jest w czym wybierać, jeśli chodzi o przyprawy Knorr, prawda? Możecie ich użyć do najbardziej egzotycznych, oryginalnych i aromatycznych dań, ale sprawdzą się fantastycznie w tradycyjnych, klasycznych daniach kuchni polskiej. Są idealne do mięsa, ryby i warzyw. Wasze świąteczne i imprezowe dania w okresie karnawałowym nie mogą się bez nich obejść!
Wszystkie te cudeńka spakowano w uroczą, świąteczną torbę na zakupy:)
Do wypróbowania dołączono również produkty marki Hellmanns: klasyczny majonez Hellmann's Original mayonnaise, majonez babuni, sos tatarski Hellmanns Regional Tartar Sauce, sos czosnkowy Hellmann's Herb & Garlic Sauce, ketchup Hellmanns Ketchup Classic. ketchup pikantny Hellmann's Hot Ketchup, ketchup z miodem Hellmann's Honey Ketchup:
a także nowość na polskim rynku, czyli majonez wegański Hellmann's Vegan Mayo Sauce, który będzie rewelacyjnym wyborem dla wszystkich fanów kuchni roślinnej. Jest tak samo smaczny jak ten tradycyjny, zdecydowanie warto wypróbować.
Zestaw majonezów i keczupów na pewno przyda się w sezonie świątecznym i karnawałowym do przygotowania mnóstwa sałatek, sosów, doprawienia pizzy i kanapek.
Bardzo miłym prezentem od firmy Knorr okazały się ściereczki kuchenne w świątecznych kolorach:
Polecam produkty do wypróbowania!
Baked Chicken and Mushrooms Recipe:
500 g of chicken breast (2 breasts),
250-300 g of button mushrooms,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
few tbsp of chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme, rosemary, basil (u can also use your favourite blend of dry herbs instead), sweet and hot paprika, a pinch of turmeric, granulated garlic,
few heaping tbsp of grated cheese of your choice
Butterfly each breast to get 4 thin cutlets. Sprinkle each one with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear on both sides. Set aside. To the same pan, add sliced mushrooms, cook for few minutes, add finely chopped onion, followed by fibely chopped garlic. Cook, until soft and season well. Place the chicken in to the baking tray, add some mushrooms onto each cutlet and sprinkle generously with cheese. Bake for about 10 to 15 minutes or until tender.
Also see my PIZZA CHICKEN RECIPE:)
|
grudnia 18, 2019
Kurczak zapiekany z pieczarkami / Baked Chicken and Mushrooms
AUTOR:
Natalia
… this sounds delicious. I always look for new recipes for chicken. Thanks for sharing. Enjoy your day! 😘😘😘
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i prosty przepis, muszę sobie zmajstrować taki obiad :)
OdpowiedzUsuńThis is my favorite, chicken and mushrooms!
OdpowiedzUsuńYummy!
Taki bialutki podpiekany mniam :)
OdpowiedzUsuńSoooooooo good! I am hungry after my walk, and wish I had some here! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńYum...now I'm hungry!
OdpowiedzUsuńTe przesyłki to takie miłe niespodzianki. Motywują do dalszych działań :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i prezenty, będziesz miała bardzo dobrze przyprawione Święta :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńThat looks like a mouthwatering chicken recipe! Thanks for sharing, Natalia.
OdpowiedzUsuńMniam, kocham pieczarki :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious. I like easy recipe.
OdpowiedzUsuńThis sounds so delicious, and the best of all, very easy.
OdpowiedzUsuńYour recipes always sound so delicious. I didn't know they were making a Vegan mayonnaise.
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńEasy, flavorful, fun -- terrific dish. Thanks. And Happy Holidays!
OdpowiedzUsuńfajna paczucha! lubię produkty marki Knorr.
OdpowiedzUsuńA przepis także niczego sobie ;)
Beautiful - One Of My Personal Go To's - Also, That Pizza Chicken Recipe Is Deliciously Presented - Thanx For That Link - Happy Holidays
OdpowiedzUsuńCheers
Mmmm mushrooms. Great selection of herbs and spices too.
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego kurczaka ;d
OdpowiedzUsuńIt looks very good, also so healthy! Wow, you get amazing gifts! How do you get these trials???
OdpowiedzUsuńI guess I can say I'm a blogger ambassador of the Knorr brand from some time now, that way I get a lot of good, new products to test in my kitchen☺
UsuńLubię przyprawy z tej firmy . Kurczak wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńIt looks great...I love anything chicken!
OdpowiedzUsuńBardzo ładne i smakowite prezenty:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńOh delicious!!
OdpowiedzUsuńExcellent that sound so good. Diane
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam kurczaka ♥
OdpowiedzUsuńYum! We love chicken and mushrooms …
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe.
All the best Jan
Looks a nice recipe and with mushrooms which I love.
OdpowiedzUsuńkocham i kurczaka i pieczarki:D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Moja ciocia robi często coś podobnego:)
OdpowiedzUsuńhttps://redamancyy.blogspot.com/
❤️
OdpowiedzUsuńThis dish looks yummy. Thanks for the recipe)))
OdpowiedzUsuńPyszne danie, kurczak i pieczarki to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńThis sounds amazing! I love trying out new chicken recipes...oh thank you so much for this! :))
OdpowiedzUsuńNow I have tonight's supper sorted!!
Hugs xxx
Yum! The chicken dish looks and sounds so delicious! What a fantastic parcel of products from Knorr! I can't wait to see what you do with all of it! :o)
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka a że przepis prosty to tym bardziej muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńThank you so much for your comment, Natalia!! I'm so happy that you liked my "hidden flowers" look. I miss that warm temperatures too ;)
OdpowiedzUsuń♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥
Wygląda bardzo smakowicie, do tego bardzo lubię i pieczarki i kurczaka. Właściwie sięgam tylko po drób. Natomiast teraz jestem z zepsutym piekarnikiem nad czym bardzo ubolewam i nie jestem w stanie pokombinować z przepisem:(
OdpowiedzUsuńo! Dobrze że mi przypomniałaś o majonezie, muszę kupić bo sie ostatnio kończył nam:)
OdpowiedzUsuńchicken and mushroom are my favorites...yummy
OdpowiedzUsuń# Thank you for sharing your recipe
My family loves chicken and they love mushrooms, so this is a recipe that my whole family would love. It seems simple enough, so I'll be sure to try it real soon!
OdpowiedzUsuńOh, this seems to be a great recipe!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
I love chicken and mushrooms. This recipe is amazing!
OdpowiedzUsuńLubie takie połączenia
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami jest bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i kurczaka i pieczarki, więc jak dla mnie idealne połączenie <3
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Rzadko piekę kurczaka ;)
OdpowiedzUsuń