Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia |
Paszteciki wigilijne z pieczarkami czy grzybami leśnymi to tradycyjna przekąska na świątecznym stole. Dziś również w wersji do zamrożenia - moje półkruche paszteciki z grzybowym nadzieniem możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem, zamrozić, a tuż przed Bożym Narodzeniem odgrzać i podawać na stół do barszczu i innych przysmaków.
Warto pamiętać, że zamiast upieczonych pasztecików, możecie też zamrozić tylko kruche ciasto i/lub farsz. Po rozmrożeniu będą gotowe do szybszego przygotowania świeżych tuż przed Wigilią. Ja najbardziej lubię formować je w kształt pierożków, ale możecie nadać im dowolny kształt i złożyć tak, jak macie ochotę. Z tym ciastem bardzo przyjemnie się pracuje. Po Świętach możecie je wykorzystać na przykład do upieczenia pysznych pasztecików z innym farszem, na przykład z mięsem - świetne na imprezę czy Sylwestra:)
Do nadzienia użyłam pieczarek i odrobiny suszonych grzybów leśnych, które nadają całości wspaniałego aromatu. Jeśli ich nie macie, użyjcie zamiast nich taką samą ilość pieczarek.
Paszteciki wigilijne z pieczarkami długo zachowują świeżość i są przepyszne, najlepsze jeszcze ciepłe - idealnie pasują do tradycyjnego czerwonego barszczu. Koniecznie wypróbujcie w te Święta, polecam przepis, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na Święta :) Przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia, składniki:
na ciasto:
300 g krupczatki,
2 duże jajka,
150 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
opcjonalnie szczypta soli
jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
na farsz:
50 g suszonych grzybów (opcjonalnie),
ok. 300 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
3-4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn,
ok. 4 łyżek bułki tartej (lub więcej),
jajko Przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia, przygotowanie:
Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt oraz sól. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Farsz: namoczyć suszone grzyby na kilka godzin w wodzie (lub na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Drobno pokroić pieczarki i usmażyć z cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku. Ostudzić. Grzyby połączyć z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać płaską łyżkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem (można uformować dowolny kształt pasztecików). Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' (great to freeze!)
for the pastry:
300 g of flour (krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt,
a pinch of salt
an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking
for the filling:
50 g of dry, wild Polish mushrooms (optional),
approx. 300 g of button mushrooms (finely chopped),
1 onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
3-4 tsp of finely chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary,
1 egg,
few tbsp of bread creambs
Add the butter to the flour and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the eggs, sifted baking powder and the cream or youghurt and salt. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). The filling: place the dry mushrooms in water and soak them for few hours or overnight. Drain from the liquid, cover with water and simmer, until tender. Cool and finely chop the mushrooms. Heat a small amount of oil in a pan, add button mushrooms, an onion and garlic, cook, until tender. Season to taste and let it cool. Mix the mushrooms with parsley, an egg and some bread crumbs (add enough for thickening the filling). Roll the chilled pastry on a floured surface (1/2 cm thick) and cut into 10 cm circles. Put a heaping tsp of the filling on the center of each circle. Fold the edges together and press with the fork to seal. Pierce the top of each pie and brush with beaten egg, cream or milk. Bake for about 15 to 20 minutes (200C) or until golden brown. Serve with Polish red borscht or as a snack. Enjoy:)
|
Thanks for the recipe, it seems great!
OdpowiedzUsuńxx
Very tasty the 'Paszteciki' !!!😂
OdpowiedzUsuńHave a nice Sunday! 😘
Ale bym chrupał :D
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam gryczane krucho-drożdzowe i zamroziłam surowe.. upiekę przed świętami.. fajna psrawa takie paszteciki :)
OdpowiedzUsuńLubię takie 'wypieki', które można mrozić i wyjąć kiedy przyjdzie ochota :)
OdpowiedzUsuńThey do look nice.
OdpowiedzUsuńale pysznie muszą smakować!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paszteciki i nie wyobrażam sobie bez nich świąt :)
OdpowiedzUsuńI have a Russian friend and she often makes these delicious pies! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPychotka :) bardzo lubie paszteciki
OdpowiedzUsuńGracias por tu receta es una buena opción para estas fiestas,y tienen muy buena pinta.
OdpowiedzUsuńFeliz domingo. Un abrazo!
I'd eat the whole pan and then some more!
OdpowiedzUsuńI love savoury pies! These look fantastic with mushroom filling, Natalia.
OdpowiedzUsuńFajny przepis:))w dodatku można przygotować wcześniej:)pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają :), ale mam już rodzinny przepis na podobne, takie pół-serowe.
OdpowiedzUsuńIt seems great 😊 thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńMy mom used to make these, but I never got her recipe. Thank you so much, Natalia:)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy paszteciki mrozi Pani surowe czy pieczone?
OdpowiedzUsuńJa mrożę już upieczone. Są też osoby, które mrożą surowe, ale ja tego sposobu jeszcze nie testowałam☺
UsuńJak one pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńOjej coś pysznego !. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThese are awesome! Now with so many people rushing around, it would be so cool to have these and just grab one while running out of the house.
OdpowiedzUsuńLooks so good and so yummy !
OdpowiedzUsuńOj muszą być pyszne, z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPasztecików wigilijnych jeszcze nie próbowałam, ale zaciekawiłaś mnie tym przepisem. Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
OdpowiedzUsuńYUM.
OdpowiedzUsuńJak zamrożę, to jak później podgrzać przed podaniem?
OdpowiedzUsuńOdmrażamy, a potem wkładamy na parę minut do ciepłego piekarnika☺
Usuńo super patent:)
UsuńOh I like the sounds of these Natalia. I think I might give these a go and freeze for Christmas eve get together. Thank you x
OdpowiedzUsuńO nie próbowałam ale pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne!❤
OdpowiedzUsuńWpadnij też do mnie w wolnej chwili 💋
looks delicious!
OdpowiedzUsuńIt looks very appetizing! I'd like to try them
OdpowiedzUsuńhttp://www.recklessdiary.ru
Looks delicious Thanks for the recipe xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttps://photosbycris.blogspot.com/2019/12/ghostmoon-bags-out-of-this-planet.html
Idealne na święta!
OdpowiedzUsuńnie ma bata, zaraz zrobię:D kocham takie potrawy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paszteciki. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńThese look so delicious. Perfect for the christmas dinner table!
OdpowiedzUsuńPrzepis na święta się przyda :)
OdpowiedzUsuńwow!!!nice receipe
OdpowiedzUsuńThat sounds - and looks - yummy.
OdpowiedzUsuńWeird. My Mum´s side of the family is from Poland (back then, near Königsberg) and my Omi spoke "Platt" - so different to what you write - I can´t understand a bit, just a word here and there...
love pie and mushroom...yummy
OdpowiedzUsuńUwielbiam paszteciki! Wyglądają smacznie! :)
OdpowiedzUsuńMoja siostra robi na święta podobne. Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
These look wonderful!!!👍👍 Thank you so much!
OdpowiedzUsuńHugs ❤❤❤
Love mushrooms these sound excellent. Have a good week Diane
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Chętnie wyprobuje ten przepis
OdpowiedzUsuńSavory pies are awesome and these with mushrooms sound like the best! Thanks for the recipe, Natalia!
OdpowiedzUsuńOh, This So Turns Me On - You Just Lit A Spark Under Me To Make Up Shepard's Pie Tonight For Dinner - On It & Thank You
OdpowiedzUsuńCheers
wyglądają tak pysznie, że z pewnością jedzą się same...
OdpowiedzUsuńTak na poważnie to bardzo dobra receptura
These do look nice
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Nice post :) ;)
OdpowiedzUsuńI love mini hand pies. Yours look delightful! Hope you have a lovely week ahead, Natalia ♥
OdpowiedzUsuńzdecydowane pyszności- idealny świateczny przepis
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany, chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńJejku az zglodnialam... Moze zrobie w tym roku? Przepis wyglada dosyc prosto :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na mriżenie pazztecików jest wyśmienity, muszę koniecznie je zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
I know for sure this is delicious!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
I think it's time for another Christmas recipe and this looks good!
OdpowiedzUsuńPyszności świąteczne - to cudowna sprawa
OdpowiedzUsuńOj tak, to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńOh very good recipe darling
OdpowiedzUsuńThanks for share
xx
Genialne! I bardzo na czasie!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie jadłam jeszcze takich pasztecików 😕
OdpowiedzUsuńI am sure this would be delicious. Thanks for sharing this good looking recipe. Hope your holidays are wonderful.
OdpowiedzUsuńMolto invitanti!
OdpowiedzUsuńsmacznego wtorku:D
OdpowiedzUsuńŚliczne, będą idealnie pasować na święta :)
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe, it seems great!
OdpowiedzUsuńO coś fajnego i nowego na wigilię :) ja tam kocham wszystko co ma grzyby :D Cały rok czekam na uszka :P a pasztecików też bym chętnie spróbowała ^^
OdpowiedzUsuńJuż zrobione. Wyszły perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę! Pozdrawiam ☺☺
Usuńwow such an amazing dish dear Natalia :)
OdpowiedzUsuńi always enjoy filling ones so much
Those look a lot like what we call "patties" which are usually filled with ground beef or fish! The mushroom version sounds very good. :)
OdpowiedzUsuńJadłam takie paszteciki raz w życiu, u cioci. U nas nigdy się ich nie robiło. :) właśnie sobie uświadomiłam, że za każdym razem piszę "paszczeciki", a nie poprawnie. Muszę nad tym popracować ;)
OdpowiedzUsuń