Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i papryką / Spinach and Pepper Stuffed Chicken Breast |
Do nafaszerowania kurczaka możecie użyć większości składników, które znajdziecie w lodówce. Oprócz szpinaku i papryki fantastycznie sprawdzą się pieczarki albo leśne grzyby i tak naprawdę wszystkie Wasze ulubione warzywa. Dobrze doprawione i podsmażone, będą smakować świetnie w towarzystwie sera i mięsa. Do zapiekania użyjcie ulubionego sera żółtego, sporej ilości parmezanu lub mozzarelli. Do kurczaka możecie też użyć ulubionej mieszanki przypraw do drobiu lub ulubionych ziół.
Jeśli spodziewacie się dużego grona gości, proporcjonalnie zwiększcie ilość składników - gwarantuję, że się nie napracujecie. Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem to też świetny pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Polecam, smacznego:)
Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem i papryką:
2 piersi z kurczaka,
1/2 dużej czerwonej papryki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka plasterków żółtego sera,
garść szpinaku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, bazylia, słodka i/lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina kurkumy (lub inne ulubione przyprawy do drobiu),
kilka łyżeczek oleju,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej
Każdą pierś naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca - ma powstać kieszonka. Każdą pierś posmarować olejem i dokładnie oprószyć przyprawami. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno pokrojona paprykę, cebulę i czosnek. Doprawić do smaku. Ostudzić. Do każdej kieszonki z kurczaka nakładać porcję usmażonych warzyw, kilka listków szpinaku i 2 plastry żółtego sera. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Opcjonalnie posypać wierzch każdej piersi odrobiną bułki tartej. Piec około 20-25 minut w 180 C lub do miękkości mięsa.
Spinach and Pepper Stuffed Chicken Breast:
2 chicken breast,
1/2 of a red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
few slices of cheese (use favourite melting cheese, mozzarella or parmesan),
a small handful of fresh spinach,
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme, oregano, basil, swet and hot paprika, a pinch of turmeric, optional (you can use favourite poultry blend instead),
few tsp of oil,
few tsp of breadcrumbs, optional
Butterfly the chicken, creating a pocket into each breast (do not cut all the way through). Smear each chicken breast with some oil and sprinkle generously with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped pepper, onion and garlic. Cook, stirring, until tender and season to taste. Let it cool for a bit. Place the mixture into each chicken pocket, add few leaves of spinach and cheese. Bake for about 20 to 25 minutes in 180C or until tender.
That look so delicious. Thank you so much for sharing recipe and Happy Holidays.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/12/viktor-rolf-bonbon-eau-de-parfum_26.html
Sounds yummy! I´ll try - in the pan only, no ovens for me! With a lid on it should work, too, I hope...
OdpowiedzUsuńThat looks so delicious with veggie and cheese stuffing!
OdpowiedzUsuńWoow! It look really good! I'll have to try it!
OdpowiedzUsuńHave a wonderful day and a happy new year! xx
La ilusión de Nina - http://lailusiondenina.blogspot.com/
This sounds wonderful. I just came cack from a long walk and am soooooooooooooo hungry! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńMniam taka soczysta i ten farsz *.*
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuje Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! Mniem :D Ostatnio polubiłam się z szpinakiem
OdpowiedzUsuńOj tak - coś lekkiego po świątecznym objedzeniu ;)
OdpowiedzUsuńThis looks so pretty as well as yummy
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńjak pysznie!
OdpowiedzUsuńOj taki faszerowany pieczarkami, pycha :). Akurat za szpinakiem nie przepadam, ale lubię takie przepisy, które można dowolnie modyfikować :)
OdpowiedzUsuńJa przyznaję, że żadna ze mnie kucharka. Powód jest jeden główny, ale długo by o tym pisać;) Tak, czy owak będę próbowała coś pichcić. Bo moja nieumiejętność wynika również z braku doświadczenia, gotowania. Zmienię to :D
OdpowiedzUsuńhttps://www.youtube.com/watch?v=3b32L7Oudvs
Podsyłam link do jednego z moich filmików. Dopiero zaczynam, ale ośmielę się prosić o subskrypcję. To dla mnie wiele znaczy, bo dzięki temu youtube będzie wyświetlał mój filmik w proponowanych. A ja zrobię, co w mojej mocy, żeby śpiewać, grać i nagrywać coraz lepiej. Z góry dziękuję!
Niezwykle apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
This looks so fancy. Yummy for sure!
OdpowiedzUsuńAmazing post my dear! :)...btw, would you like to follow each other? If yes, please follow me on my blog and I´ll follow you back :)
OdpowiedzUsuńhttps://pandawayofficial.blogspot.com/
Smakowicie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńI've made a dish similar to this.
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje równie dobrze jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńIt looks and sounds good. Thank you.
OdpowiedzUsuńOh, that sounds delicious! I might have to omit the pepper, but spinach and cheese stuffed chicken breasts will still be good, I think!
OdpowiedzUsuńDelicious looking and very healthy!! Hope you had a lovely Christmas Natalia xx
OdpowiedzUsuńThanks for this delicious recept!
OdpowiedzUsuńThat looks so yummy.
OdpowiedzUsuńwow this looks so deliciously yummy! Nice photo.
OdpowiedzUsuńI should try this!
kocham:D mogę jeść codziennie;D
OdpowiedzUsuńIt looks yummy, dear
OdpowiedzUsuńo, z tego przepisu z chęcia skorzystam. Jeszcze nie miałam okazji faszerować szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńI could eat spinach every day I'm a proper Popeye!
OdpowiedzUsuńIt makes me so hungry!
OdpowiedzUsuńYummy!
Uwielbiam tego typu dania - można komponować własne smaki i tworzyć niezwykłe kompozycje. Kurczak daje naprawdę wiele możliwości.
OdpowiedzUsuńHummm deve de ser delicioso.
OdpowiedzUsuńContinuação de Boas Festas. 🎄
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Oh this does look SO tasty...I will try it tomorrow!
OdpowiedzUsuńThank you so much.:))
Happy New Year xxxxxxx
Mmmm moje smaki. Zjadłabym z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Lubię dania gdzie dodane jest troche spzinaku, od razu lepszy smak :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wygląda smakowicie :))
OdpowiedzUsuńThis looks yummy.
OdpowiedzUsuńHappy 2020!!!
https://modaodaradosti.blogspot.com/
Uwielbiam nadziewane piersi kurczaka, wiec i Twoją propozycję nadzienia chętnie wypróbuję. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńŻyczę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Alina
Fajny pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w NOWYM ROKU!!!
This looks like a great and healthy) alternative to chicken cordon bleu, which we make from time to time.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak ♥
OdpowiedzUsuńsmakowite!
OdpowiedzUsuńThis does look like a great comfort food dish!
OdpowiedzUsuńJak to genialnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńattractive combination of vegetable and chicken breast....yummy
OdpowiedzUsuńYummy
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie pierś kurczaka ze szpinakiem ponieważ uwielbiamy: szpinak i pierś.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńThat looks like a tasty dish!
OdpowiedzUsuńThat looks delicious, thank you for sharing. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Nigdy nie umialam piec filetow w calosci
OdpowiedzUsuńspróbuje zrobić, choc ostanio nie lubie papryki..moze ja odczaruje:)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis, który muszę wypróbować - jest tani, szybki i zawiera szpinak, który uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo. Świetne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie irytuje ten ser. twój przepis jest tak pyszny, że czuję jego smak. A wiem, że mi nie wolno :( ech.
OdpowiedzUsuń