Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym / Pork Tenderloin in Mushroom Sauce |
Dziś na obiad polecają się polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. Delikatne mięso w sosie podane z ziemniakami, kasza lub ryżem to świetny pomysł na pożywny posiłek.
Polędwiczki przygotowałam w sosie grzybowo-śmietanowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych i pieczarek. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych grzybów. Zamiast słodkiej śmietanki świetnie sprawdzi się też kremowy serek śmietankowy (cream cheese) - dobrze smakuje też taki z ziołami. Jeśli nie macie ochoty na dodatek nabiału, możecie go nie dodawać, smak sosu zdominują wtedy aromatyczne grzyby. Podczas przygotowania mięsa, należy pamiętać, by nie dusić go zbyt długo - polędwiczkom wystarcza krótka obróbka termiczna.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to również dobry pomysł na świąteczny obiad. Polecam, smacznego:)
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym:
polędwiczka wieprzowa,
garść suszonych grzybów (1/3-1/2 szklanki),
250-300 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1-2 szklanki wody (lub wody z moczenia grzybów) albo wywaru (jarzynowego lub drobiowego),
kilka łyżek słodkiej śmietanki (lub serka cream cheese),
kilka łyżeczek natki pietruszki,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek, słodka papryka
Suszone grzyby namoczyć kilka godzin w wodzie. Polędwiczki pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (nie powinny być gotowe w środku). Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek i posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać odsączone grzyby i drobno posiekany czosnek. doprawić całość, zalać płynem, dusić na małym ogniu do miękkości grzybów. Pod koniec duszenia dodać mięso, gotowa kilka minut do jego miękkości wszystkich składników. Dodać śmietankę lub serek i posiekaną natkę. Gdyby sos był za rzadki, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.
Pork Tenderloin in Mushroom Sauce:
1 pork tenderloin,
a handful of dry wild mushrooms,
250-300 of button mushrooms,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1-2 cups of water (or water from soaking the mushrooms) or stock (vegetable or chicken),
few tbsp of cream or cream cheese,
few tsp of chopped parsley,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch), optional),
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, dry thyme, rosemary, sweet paprika
Soak dry mushroom in water for few hours. Cut the pork tenderloin and season with salt and pepper. Sautee in a small amount of oil and set aside. To the same pan, add slices of button mushrooms and chopped onion. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic and drained mushrroms. Season well, cover with liquid and simmer, until almost tender. Add the meat and simmer for few additional minutes, until tender. Add some cream or cream cheese and parsley. Thicken the sauce with some slurry (potato starcg with some water), if it's too thin. Serve over potatoes, rice or barley. Enjoy:)
Zdaje się, że czuję, jak pachną...
OdpowiedzUsuńJuż widzę, jak u Ciebie będzie pysznie w święta :D
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła, z chęcią :D wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCreamy, juicy and tender..this is a fantastic dish.
OdpowiedzUsuńSomeone said mushroom sauce ... :)
OdpowiedzUsuńI like to eat it with the spoon and a piece of bread without meat!😅
Pyszny obiadek kochana :-)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńSounds like the perfect comfort food for a cold, snowy day
OdpowiedzUsuńGrzyby zastąpiłabym pieczarkami i byloby idealnie :)
OdpowiedzUsuńWhat to have for dinner? Problem solved! Never met a mushroom I didn't like:) Thank you, Natalia.
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńOh yesssss! I would love a plateful of this right now!! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThat sounds delicious.
OdpowiedzUsuńA Perfect Winter Weather Dish - Many Thanx
OdpowiedzUsuńCheers
Mmmm, mushrooms.
OdpowiedzUsuńuwielbiam polędwiczki ale w tym sosie jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńHi! It looks delicious. I note de recipe, thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!
I make a really similar recipe (although with more cream) that's coming up on my blog soon! This looks terrific -- like your version, a lot. Thanks!
OdpowiedzUsuńThat sounds yummy - especially in these cold temps!
OdpowiedzUsuńPyszności:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThat sounds just perfect to me. I love pork and I love mushrooms. Take care Diane
OdpowiedzUsuńMushroom sauce sounds delicious. Pork is something I cannot cook well.. Whenever I cook it , it turns too tough. :)
OdpowiedzUsuńTry to cook your pork tenderloin for short period of time, they become tough, when overcooked. Hope that helps, have a lovely day☺
UsuńPyszne danie, jakiś czas temu robiłam, zresztą polędwiczki dosyć często robię :)
OdpowiedzUsuńIt looks SO tender!!
OdpowiedzUsuńLove mushroom sauces and just mushrooms.
OdpowiedzUsuńlove mushroom....yummy
OdpowiedzUsuńquick and delicious!
OdpowiedzUsuńTaki sos z suszonymi grzybami..pycha! Bardo lubię soczyste poledwiczki ;)
OdpowiedzUsuńI do ever so love me shrooms!
OdpowiedzUsuńThanks for sharing another great dish!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
mam ślinotok:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie uwielbiam polędwiczki, jedno z moich ulubionych dań!
OdpowiedzUsuńuwielbiam polędwiczki, ale w takim sosie go jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie dla mojego taty :-D
OdpowiedzUsuńYum yum...I love mushroom sauce.
OdpowiedzUsuńI had just been wondering what to cook for dinner...and this is perfect!
OdpowiedzUsuńThank you so much...you are a real inspiration!!😊😊
Have a fabulous day!
Hugs ❤❤❤
Moje smaki :D pycha.
OdpowiedzUsuńIt looks so yummy! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Pyszny obiadek, aż mi ślinka cieknie :D!!!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie smacznie! Często mam problem, co zrobić do jedzenia, a tu takie rozwiązania!
OdpowiedzUsuńhttps://klaudia-kowalczyk.blogspot.com/
Wygląda bardzo apetycznie. Dobrze, że mam sporo grzybów w domu :D
OdpowiedzUsuńPyszne danie. U mnie opcja bez śmietany.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDanie smakowicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
My wife would love this!
OdpowiedzUsuńI must confess, I'm not good with mushrooms. However, I think it's a food I could probably learn to like more than I do. I love the idea of hunting mushrooms so eating them seems an appropriate extension.
I have been fighting a cold this week, and this soup looks so perfect and comforting to help fight it off. I do love a mushroom based soup!
OdpowiedzUsuńUn gustosissimo piatto, brava!
OdpowiedzUsuńWłaśnie miałam ochotę na grzyby ostatnio :)
OdpowiedzUsuńMógłabym zrobic
OdpowiedzUsuńI cook something quite similar!
OdpowiedzUsuńDelicious :)
All the best Jan
Kocham polędwiczki! Te wygladaja obłędnie:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś coś podobnego, tylko, że z kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuń