grudnia 22, 2019

Ryba z piekarnika w sosie śmietanowo-koperkowym z pieczarkami / Baked fish in Creamy Dill Mushroom Sauce





Ryba z piekarnika w sosie śmietanowo - koperkowym z pieczarkami to bardzo szybki i prosty przepis do wykorzystania na Boże Narodzenie i nie tylko. Przygotowuje się ją błyskawicznie, dlatego to świetna, świąteczna potrawa, przy której się nie napracujemy:)

W przepisie wykorzystałam halibuta, ale możecie zastąpić go inną ulubioną rybą - sprawdzi się na przykład filet z łososia, pstrąga czy dorsza. Pamiętajcie jedynie, żeby za długo nie piec ryby. Zbyt długa obróbka termiczna może ją przesuszyć (czas pieczenia zależy oczywiście od grubości kawałków). Możecie eksperymentować z ulubionymi przyprawami do ryby, a do sosu dorzucić ulubione warzywa. W sosie śmietanowym z koperkiem dobrze sprawdzi się marchewka, papryka lub groszek. Jeśli lubicie, część pieczarek możecie zastąpić grzybami leśnymi. Oprócz świeżych dobrze sprawdzą się mrożone, a także te suszone. W sosie oprócz koperku dobrze sprawdzi się też natka pietruszki.

Ryba z piekarnika w sosie śmietanowo - koperkowym z pieczarkami doskonale smakuje z ziemniakami lub ryżem i zestawem surówek.  Pieczona w ten sposób jest soczysta, delikatna, mięciutka, idealnie upieczona, wprost rozpływa się w ustach. Jeśli szukacie pomysłu na rybę, musicie wypróbować ją na święta, imprezę sylwestrową lub po prostu na piątkowy obiad. Polecam, smacznego:)

Jeśli jeszcze nie przygotowaliście wigilijnych pasztecików, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na KRUCHE PASZTECIKI Z PIECZARKAMI:)


Przepis na rybę z piekarnika w sosie śmietanowo - koperkowym z pieczarkami, składniki:


2 filety z halibuta (lub innej dowolnej ryby),
kilka łyżek soku z cytryny i oleju,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej,
opcjonalnie kilka kawałeczków masła,
por,
300-400 g pieczarek,
250-300 ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, suszony tymianek i rozmaryn,
kilka łyżek posiekanego koperku

Przepis na rybę z piekarnika w sosie śmietanowo - koperkowym z pieczarkami, przygotowanie:


Pokroić pieczarki w plastry, posiekać por. Usmażyć posiekane składniki, doprawić. Zalać śmietanką, dusić kilka minut, do zgęstnienia sosu (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody). Dodać koperek. Rybę oprószyć przyprawami, skropić sokiem z cytryny i olejem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać odrobiną bułki tartej. Na każdy filet nałożyć kilka kawałeczków masła. Piec około 10-15 minut (lub do miękkości ryby). Na półmisku ułożyć gorący sos, nałożyć rybę. Posypać koperkiem.

Chcesz być  na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Baked fish in creamy dill mushroom sauce recipe:


2 halibut fillets (or any other fish of your choice),
few tsp of lemon juice,
few tsp of oil,
seasonings to taste: salt, pepper, grnaulated garlic, dry thyme, dry rosemary,
few tsp of breadcrumbs, optional,
few small pieces of butter, optional,
1 small leek,
300-400 g of button mushrooms,
250-300 ml of heavy cream,
few tbsp of chopped dill

Chop the leek and slice button mushrooms. Heat a small amount of clarified butter or oil in a pan. add the mushrroms, followed by the leek. Cook, stirring, for few minutes. Season well. When tender, cover with cream. Simmer on low, until thickens (if the sauce is too thin, feel free to add some slurry, using a 1-2 tsp of flour mixed with few tbsp of water). Add chopped dill. Prepare the fish: sprinkle the filets with the seasonigs. Add some lemon juice and oil. Place the fish on a baking tray and sprinkle with some breadcrumbs. Add few small pieces of butter on top of each filet. Bake for about 10-15 minutes in 180C. Place the hot sauce on the platter, add the fish on top. Sprinkle with additional dill. Enjoy:) 


72 komentarze:

  1. Looks very yummy … but, I don't like fish!👀 🎶

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie, podczas wigilijnej kolacji, rodzice będą jeść rybę. Ja nigdy za nią nie przepadałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks delicious, and I love fish and dill sauce, yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. I love halibut! This looks healthy and right up my alley.

    OdpowiedzUsuń
  5. sound delicious, especially with mushroom....yummy

    OdpowiedzUsuń
  6. I read it dreamy instead of creamy LOL not that dill and cream ain't dreamy indeed, minus da fish! Happy Holidays if I don't see you before Christmas!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wzajemnie. Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie ta rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dill and mushroom sounds like a good combination.

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks good but I would use chicken instead, since I don't like fish.

    Merry Christmas and Happy New Year to you too!

    OdpowiedzUsuń
  11. coś dla mnie, lubię takie rybki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks delicious!!
    Merry CHRISTMAS
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł na świąteczną rybkę, np. zamiast karpia za którym nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham takie zapiekane ryby, nie smażone :)
    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Thank you so much for this great recept!
    Happy Holidays!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ryby , na pewno wypróbuje przepis ❤

    ps dziękuje za komentarz i obser, to zaszczyt , bo obserwuje cie od dawna!:D

    OdpowiedzUsuń
  18. I am going to take this next week off for Christmas - but I just wanted to say MERRY CHRISTMAS!
    Happy New Year!
    Love, sandie

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ryby w takim wydaniu. Taka potrawa na Święta idealnie się sprawdzi. Pozdrawiam:)
    Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Szukałam fajnego sposobu na rybę, więc na pewno wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  21. I do love your extensive use of mushroom - and dill is a winner too.

    OdpowiedzUsuń
  22. Sounds just perfect to me. Happy holidays and all the best for 2020. Diane

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniałych, rodzinnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Rybka wygląda apetycznie ! Chętnie wypróbuję przepis !
    Życzę radosnych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  25. I like mushroom and dill, and sound great with the fish. Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniała:))Pozdrawiam i miłych świąt życzę:))

    OdpowiedzUsuń
  27. W sam raz na święta przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda smakowicie, ale nie lubię ryb (komiczne, ponieważ moi rodzice mają smażalnie ryb! :D)

    OdpowiedzUsuń
  29. ja za takimi rybami nie przepadam:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Swietny przepis, idealny na zbliżający sie świątezcny okres :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Za grzybami nie przepadam chyba że marynowanymi :P

    OdpowiedzUsuń
  32. That looks like a delicious recipe! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  33. It looks delicious! :) Merry Christmas and a Happy New Year.
    --
    O diário da Inês | Facebook | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda przepysznie! Zapiszę sobie przepis! Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!^^

    OdpowiedzUsuń
  35. My friend, I have nominated you for a Sunshine Blogger Award: https://armchairsquid.blogspot.com/2019/12/sunshine-blogger-award.html. I have made important alterations to the "rules" for the award:

    - You don't have to display anything you don't want to.
    - You don't have to pass on the award to others in order to accept it for yourself. You are thoroughly deserving without having to jump through any hoops.
    - You also don't have to answer my questions, though I hope you will. I am genuinely interested in your responses.
    - Simply know that I am grateful for our blogosphere friendship.

    OdpowiedzUsuń
  36. Wiedziałam, że to znajdę coś " extra" " Cudownych i smacznych Świąt życzę

    OdpowiedzUsuń
  37. I baked some cod fillets the other night. This looks good too.

    OdpowiedzUsuń
  38. Wonderful - My Favorite Halibut Story Takes Me Back To The Late 1990's - I Was In The Great Northwest For A Wedding And Walked Into The Rogue Brewery For A Proper Pint - The Brewery Was Running A Special On Fish And Chips - That's HALBUT & Chips - It Was Splendid - Much Better Than Attending The Wedding

    Happy Holidays
    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda apetycznie. Ja jednak jem tylko dorsza atlantyckiego!
    Nie kupuję karpia bo nie lubię ryb słodkowodnych.
    Życzę Ci magicznych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Rybka idealna dla moje jrodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  41. fajny przepis

    Radosnych świąt Bożego Narodzenia w gronie rodzinnym

    OdpowiedzUsuń
  42. Looks so yummy!
    Merry Christmas and Happy New year!
    http://www.recklessdiary.ru

    OdpowiedzUsuń
  43. cudownych, pysznych, rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  44. i love baked fish so i would bake it with salmon. have a lovely christmas break. cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  45. ja w tym roku bez ryby z piekarnika, ale za co z ryba po grecku :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Estupendo post! Muchas gracias por tus bonitas palabras en mi blog! 🦌🦌🦌 Feliz Navidad ! 🎄🎄🎄
    Merry Christmas! 🎅☃️🎅☃️

    OdpowiedzUsuń
  47. Bardzo lubię rybę w różnej postaci. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  48. What a delicious recipe, my family loves fish and shellfishvery much.
    Wish you a Merry Christmas. ♥

    OdpowiedzUsuń
  49. Merry Christmas and happy new year

    OdpowiedzUsuń
  50. Ledwo zjadłam śniadanie, i już narobiłaś mi smaka ;)

    Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  52. Radosnego świętowania życzę:-)

    OdpowiedzUsuń
  53. It looks delicious! Halibut is a good fish.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  54. Szkoda że nie mam piekarnika ;/
    Samych przyjemności w dalszej części świąt!

    OdpowiedzUsuń
  55. Uwielbiam rybki w każdym wydaniu! :) Wygląda super, do schrupania! :) Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz udanego Sylwestra!
    Pozdrawiam, Werka

    jelonkowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  56. Seems to be easy and yummy at the same time!
    Merry Christmas and a happy 2020!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  57. This make my mouth to water
    Amazing recipe
    Happy holidays
    xx

    OdpowiedzUsuń
  58. I need to add more fish into my diet. This looks like a recipe I will need to try soon. Light and easy on the tummy.

    OdpowiedzUsuń
  59. Happy Holidays my friend!
    This looks so so delicious. Yummm!

    OdpowiedzUsuń
  60. Dziękuję za życzenia a na Nowy Rok 2020 życzę wielu wspaniałych chwil, spełnienia marzeń i wielu smacznych przepisów.:)

    OdpowiedzUsuń
  61. Bardzo podobną rybę robię niemal zawsze na wigilię.
    Życzę w Nowym Roku wszystkiego dobrego i smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  62. W tym roku nastąpił przełom w moim życiu i zaczęłam jeść ryby :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger