Ryba z piekarnika w sosie śmietanowo - koperkowym z pieczarkami to bardzo szybki i prosty przepis do wykorzystania na Boże Narodzenie i nie tylko. Przygotowuje się ją błyskawicznie, dlatego to świetna, świąteczna potrawa, przy której się nie napracujemy:)
W przepisie wykorzystałam halibuta, ale możecie zastąpić go inną ulubioną rybą - sprawdzi się na przykład filet z łososia, pstrąga czy dorsza. Pamiętajcie jedynie, żeby za długo nie piec ryby. Zbyt długa obróbka termiczna może ją przesuszyć (czas pieczenia zależy oczywiście od grubości kawałków). Możecie eksperymentować z ulubionymi przyprawami do ryby, a do sosu dorzucić ulubione warzywa. W sosie śmietanowym z koperkiem dobrze sprawdzi się marchewka, papryka lub groszek. Jeśli lubicie, część pieczarek możecie zastąpić grzybami leśnymi. Oprócz świeżych dobrze sprawdzą się mrożone, a także te suszone. W sosie oprócz koperku dobrze sprawdzi się też natka pietruszki.
Ryba z piekarnika w sosie śmietanowo - koperkowym z pieczarkami doskonale smakuje z ziemniakami lub ryżem i zestawem surówek. Pieczona w ten sposób jest soczysta, delikatna, mięciutka, idealnie upieczona, wprost rozpływa się w ustach. Jeśli szukacie pomysłu na rybę, musicie wypróbować ją na święta, imprezę sylwestrową lub po prostu na piątkowy obiad. Polecam, smacznego:)
Jeśli jeszcze nie przygotowaliście wigilijnych pasztecików, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na KRUCHE PASZTECIKI Z PIECZARKAMI:)
Przepis na rybę z piekarnika w sosie śmietanowo - koperkowym z pieczarkami, składniki:
2 filety z halibuta (lub innej dowolnej ryby),
kilka łyżek soku z cytryny i oleju,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej,
opcjonalnie kilka kawałeczków masła,
por,
300-400 g pieczarek,
250-300 ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, suszony tymianek i rozmaryn,
kilka łyżek posiekanego koperku
Przepis na rybę z piekarnika w sosie śmietanowo - koperkowym z pieczarkami, przygotowanie:
Pokroić pieczarki w plastry, posiekać por. Usmażyć posiekane składniki, doprawić. Zalać śmietanką, dusić kilka minut, do zgęstnienia sosu (gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody). Dodać koperek. Rybę oprószyć przyprawami, skropić sokiem z cytryny i olejem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać odrobiną bułki tartej. Na każdy filet nałożyć kilka kawałeczków masła. Piec około 10-15 minut (lub do miękkości ryby). Na półmisku ułożyć gorący sos, nałożyć rybę. Posypać koperkiem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Baked fish in creamy dill mushroom sauce recipe:
2 halibut fillets (or any other fish of your choice),
few tsp of lemon juice,
few tsp of oil,
seasonings to taste: salt, pepper, grnaulated garlic, dry thyme, dry rosemary,
few tsp of breadcrumbs, optional,
few small pieces of butter, optional,
1 small leek,
300-400 g of button mushrooms,
250-300 ml of heavy cream,
few tbsp of chopped dill
Chop the leek and slice button mushrooms. Heat a small amount of clarified butter or oil in a pan. add the mushrroms, followed by the leek. Cook, stirring, for few minutes. Season well. When tender, cover with cream. Simmer on low, until thickens (if the sauce is too thin, feel free to add some slurry, using a 1-2 tsp of flour mixed with few tbsp of water). Add chopped dill. Prepare the fish: sprinkle the filets with the seasonigs. Add some lemon juice and oil. Place the fish on a baking tray and sprinkle with some breadcrumbs. Add few small pieces of butter on top of each filet. Bake for about 10-15 minutes in 180C. Place the hot sauce on the platter, add the fish on top. Sprinkle with additional dill. Enjoy:)
Looks very yummy … but, I don't like fish!👀 🎶
OdpowiedzUsuńU mnie, podczas wigilijnej kolacji, rodzice będą jeść rybę. Ja nigdy za nią nie przepadałam.
OdpowiedzUsuńThis looks delicious, and I love fish and dill sauce, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńI love halibut! This looks healthy and right up my alley.
OdpowiedzUsuńsound delicious, especially with mushroom....yummy
OdpowiedzUsuńI read it dreamy instead of creamy LOL not that dill and cream ain't dreamy indeed, minus da fish! Happy Holidays if I don't see you before Christmas!
OdpowiedzUsuńWzajemnie. Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ta rybka :)
OdpowiedzUsuńDill and mushroom sounds like a good combination.
OdpowiedzUsuńThis looks good but I would use chicken instead, since I don't like fish.
OdpowiedzUsuńMerry Christmas and Happy New Year to you too!
coś dla mnie, lubię takie rybki:)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!!
OdpowiedzUsuńMerry CHRISTMAS
xoxo
marisasclosetblog.com
Fajny pomysł na świąteczną rybkę, np. zamiast karpia za którym nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńKocham takie zapiekane ryby, nie smażone :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
Prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Thank you so much for this great recept!
OdpowiedzUsuńHappy Holidays!
Uwielbiam ryby , na pewno wypróbuje przepis ❤
OdpowiedzUsuńps dziękuje za komentarz i obser, to zaszczyt , bo obserwuje cie od dawna!:D
Bardzo mi miło, dziękuję! ❤
Usuń❤
UsuńI am going to take this next week off for Christmas - but I just wanted to say MERRY CHRISTMAS!
OdpowiedzUsuńHappy New Year!
Love, sandie
Uwielbiam ryby w takim wydaniu. Taka potrawa na Święta idealnie się sprawdzi. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji Świąt:)
Szukałam fajnego sposobu na rybę, więc na pewno wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńI do love your extensive use of mushroom - and dill is a winner too.
OdpowiedzUsuńSounds just perfect to me. Happy holidays and all the best for 2020. Diane
OdpowiedzUsuńWspaniałych, rodzinnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńRybka wygląda apetycznie ! Chętnie wypróbuję przepis !
OdpowiedzUsuńŻyczę radosnych Świąt !
I like mushroom and dill, and sound great with the fish. Delicious!
OdpowiedzUsuńWspaniała:))Pozdrawiam i miłych świąt życzę:))
OdpowiedzUsuńW sam raz na święta przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale nie lubię ryb (komiczne, ponieważ moi rodzice mają smażalnie ryb! :D)
OdpowiedzUsuńLooks great! Merry Christmas!
OdpowiedzUsuńYummy.. I like mushrooms...
OdpowiedzUsuńja za takimi rybami nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, idealny na zbliżający sie świątezcny okres :-)
OdpowiedzUsuńZa grzybami nie przepadam chyba że marynowanymi :P
OdpowiedzUsuńUm Santo e Feliz Natal 🎄
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
That looks like a delicious recipe! Thank you!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious! :) Merry Christmas and a Happy New Year.
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Wygląda przepysznie! Zapiszę sobie przepis! Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!^^
OdpowiedzUsuńMy friend, I have nominated you for a Sunshine Blogger Award: https://armchairsquid.blogspot.com/2019/12/sunshine-blogger-award.html. I have made important alterations to the "rules" for the award:
OdpowiedzUsuń- You don't have to display anything you don't want to.
- You don't have to pass on the award to others in order to accept it for yourself. You are thoroughly deserving without having to jump through any hoops.
- You also don't have to answer my questions, though I hope you will. I am genuinely interested in your responses.
- Simply know that I am grateful for our blogosphere friendship.
Wiedziałam, że to znajdę coś " extra" " Cudownych i smacznych Świąt życzę
OdpowiedzUsuńMerry Christmas.
OdpowiedzUsuńI baked some cod fillets the other night. This looks good too.
OdpowiedzUsuńWonderful - My Favorite Halibut Story Takes Me Back To The Late 1990's - I Was In The Great Northwest For A Wedding And Walked Into The Rogue Brewery For A Proper Pint - The Brewery Was Running A Special On Fish And Chips - That's HALBUT & Chips - It Was Splendid - Much Better Than Attending The Wedding
OdpowiedzUsuńHappy Holidays
Cheers
Wygląda apetycznie. Ja jednak jem tylko dorsza atlantyckiego!
OdpowiedzUsuńNie kupuję karpia bo nie lubię ryb słodkowodnych.
Życzę Ci magicznych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia:)
Rybka idealna dla moje jrodziny :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuńRadosnych świąt Bożego Narodzenia w gronie rodzinnym
Looks so yummy!
OdpowiedzUsuńMerry Christmas and Happy New year!
http://www.recklessdiary.ru
cudownych, pysznych, rodzinnych Świąt!
OdpowiedzUsuńi love baked fish so i would bake it with salmon. have a lovely christmas break. cheers sherry
OdpowiedzUsuńja w tym roku bez ryby z piekarnika, ale za co z ryba po grecku :)
OdpowiedzUsuńEstupendo post! Muchas gracias por tus bonitas palabras en mi blog! 🦌🦌🦌 Feliz Navidad ! 🎄🎄🎄
OdpowiedzUsuńMerry Christmas! 🎅☃️🎅☃️
Bardzo lubię rybę w różnej postaci. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńWhat a delicious recipe, my family loves fish and shellfishvery much.
OdpowiedzUsuńWish you a Merry Christmas. ♥
Fajny pomysł na rybke
OdpowiedzUsuńMerry Christmas and happy new year
OdpowiedzUsuńit looks yummy. Happy new year!
OdpowiedzUsuńMerry Christmas, Natalia!
OdpowiedzUsuńLedwo zjadłam śniadanie, i już narobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku! :)
Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia:)
OdpowiedzUsuńRadosnego świętowania życzę:-)
OdpowiedzUsuńNice Post Kak
OdpowiedzUsuńIt looks delicious! Halibut is a good fish.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Szkoda że nie mam piekarnika ;/
OdpowiedzUsuńSamych przyjemności w dalszej części świąt!
Uwielbiam rybki w każdym wydaniu! :) Wygląda super, do schrupania! :) Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz udanego Sylwestra!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Werka
jelonkowa.blogspot.com
Seems to be easy and yummy at the same time!
OdpowiedzUsuńMerry Christmas and a happy 2020!
xx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
This make my mouth to water
OdpowiedzUsuńAmazing recipe
Happy holidays
xx
I need to add more fish into my diet. This looks like a recipe I will need to try soon. Light and easy on the tummy.
OdpowiedzUsuńHappy Holidays my friend!
OdpowiedzUsuńThis looks so so delicious. Yummm!
Dziękuję za życzenia a na Nowy Rok 2020 życzę wielu wspaniałych chwil, spełnienia marzeń i wielu smacznych przepisów.:)
OdpowiedzUsuńBardzo podobną rybę robię niemal zawsze na wigilię.
OdpowiedzUsuńŻyczę w Nowym Roku wszystkiego dobrego i smacznego :-)
W tym roku nastąpił przełom w moim życiu i zaczęłam jeść ryby :D
OdpowiedzUsuń