grudnia 13, 2019

Tort cytrynowo-kokosowy / Lemon Curd and Coconut Birthday Cake

Tort cytrynowo kokosowy
Tort cytrynowo-kokosowy / Lemon curd and Coconut Birthday Cake

Tort cytrynowy
Dziś zapraszam na tort cytrynowo-kokosowy z lemon curd i kremem ze śmietanki, mascarpone i wiórków kokosowych. Będzie idealny nie tylko na urodziny, ale również na wszelkie spotkania rodzinne, w tym zbliżające się Święta.

Mój biszkopt do tortu przygotowuje się bardzo łatwo, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Ubijamy całe jajka i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Przy okazji biszkoptu zawsze polecam sprawdzony trick znany z biszkoptu ,,rzucanego", czyli upuszczenie blaszki z biszkoptem na podłogę z wysokości piekarnika, zaraz po upieczeniu. Dzięki temu biszkopt nie opada i jest wysoki. Warto pamiętać, że biszkopt warto upiec dzień wcześniej, wtedy zdecydowanie łatwiej da się przekroić na blaty. Aby ułatwić sobie pracę, można dzień wcześniej przygotować też krem cytrynowy.

Tort cytrynowy jest jednym z tych słodszych, ale dzięki kwaskowatemu lemon curd nie jest ciężki czy mdły. Ilość cukru w kremie ze śmietany i mascarpone warto uzależnić od własnych preferencji, pamiętając, ze zarówno biszkopt, jak i krem cytrynowy są słodkie. Jeśli nie lubicie kokosu, możecie zupełnie pominąć go w kremie, uzyskując klasyczny, waniliowy smak. 

Jeśli lubicie smak cytrusów, tort cytrynowo-kokosowy może być doskonałym wyborem na Boże Narodzenie czy imprezę sylwestrową. Smacznego:)

Przepis na tort cytrynowo-kokosowy:


na blaszkę 23 cm lub trochę większą:

na biszkopt:
5 jajek (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,
szklanka mąki,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia

na lemon curd (krem cytrynowy):
1/2 szklanki soku cytrynowego (mniej więcej 3 cytryny),
szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
2 żółtka,
skórka otarta z jednej cytryny,
6 łyżek masła

na krem z mascarpone:
600 ml śmietanki 36%,
300 g mascarpone lub 250 g mascarpone i 50 g serka śmietankowego (kanapkowego),
cukier puder do smaku,
duża szczypta mielonej wanilii,
1/2 szklanki wiórków kokosowych (u mnie trochę mniej)

mocna herbata z cytryną do nasączenia biszkoptu

chipsy kokosowe na wierzch tortu (u mnie chipsy kokosowe od SKWORCU)



Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem tortownicy (tylko dno, boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy papierem), wyrównać wierzch. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu (najlepiej drugiego dnia) przekrawamy na 3 lub 4 blaty.

Przygotować krem cytrynowy (lemon curd): połączyć wszystkie składniki oprócz masła, wymieszać trzepaczką, dodać masło i rozpuścić wszystko na parze, cały czas mieszając. Gotowy krem powinien być gładki i zgęstnieć na parze do konsystencji trochę rzadszej niż budyń (u mnie zajęło to około 15-20 minut). Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.


Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, wanilię, cukier i wiórki. 

Pierwszy blat nasączamy herbatą, wykładamy 2-3 łyżki lemon curd, nakładamy kilka łyżek kremu z mascarpone. Postępujemy tak z kolejnym blatem. Do wykończenia tortu mieszamy pozostały krem z mascarpone z lemon curd i smarujemy wierzch oraz boki. Wierzch posypujemy chipsami kokosowymi. Tort chłodzimy kilka godzin w lodówce.



Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.

Lemon Curd and Coconut Birthday Cake Recipe:


for the sponge cake:
5 eggs,
3/4 cup of sugar,
1 cup of flour,
1/2 cup of potato starch,
1 tsp of baking powder

for the lemon curd:
1/2 cup of lemon juice (approx. 3 lemon),
zest from one lemon,
1 cup of sugar,
2 tbsp of potato starch,
2 eggs,
2 egg yolks,
6 tbsp of butter

for the mascarpone cream:
600 g of heavy cream,
300 g of mascarpone or 250 g of mascarpone and 50 g of cream cheese,
1/2 cup of unsweetened coconut shavings (or less),
powdered sugar, to taste,
a big pinch of vanilla beans

some coconut chips for the topping

some strong tea with lemon for soaking the sponge cake

Prepare the sponge cake (best day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the springform pan (23 cm or bigger- line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 30 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely.  Cut the cake into 3 or 4 layers the next day.

Prepare the lemon curd: whisk all the ingredients besides butter in a heatproof bowl. Then add the butter and melt over a pan of simmering water, mixing constantly. Lemon curd should be smooth and thickened after 15 minutes or so. Cover with plastic wrap and let it chill in the fridge (best overnight).

Prepare the cream: beat the cream, until stiff peeks form, add the cheese, vanilla, coconut and sugar (keep in mind, that lemon curd and sponge cake are quite sweet!). 

Brush the first layer of the cake with some tea. Add 2-3 tbsp of curd and few tbsp of mascarpone cream on top of the curd. Cover with another layer and repeat the step. Mix the remaining curd with remaining mascarpone cream and finish the cake, smearing the sides and top with it. Top with coconut chips. Chill for few hours in the fridge. Enjoy:)


Modified recipe from THIS site.


60 komentarzy:

  1. The cake looks so tender and gorgeous with mascarpone cream and lemon curd.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo cieszę się, że publikujesz angielską wersję! ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada cudownie :) Taki biały puszek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytrynowo kokosowego jeszcze nie jadłam, brzmi wybornie i wygląda znakomicie. <3 Pozdrawiam cieplutko. <3 :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bosko wygląda, idealny na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy dzień to twoje urodziny z tym pysznie wyglądającym ciastem! Dziękuję, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I really like sweets, especially cakes! )))

    OdpowiedzUsuń
  8. OMG this cake looks so yummy!!! I definitely need to give it a try!!! Your recipes are always amazing and easy to follow. Great photos. Thanks for sharing dear♥♥

    Have a nice weekend :)

    x♥x♥

    "Health & Beauty"



    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie torty i robić i jeść...A Lenin curd mogę wprost z garnka;)

    OdpowiedzUsuń
  10. It might not be as popular as a chocolate cake, but for those who like lemon (like me), that's the perfect kind of cake - birthday or not.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh this looks SO yummy...what a fabulous idea for a birthday cake!! Oh WOW!!!😊😊

    Have a super weekend!

    Big Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  12. Looking so good! I hope the taste is the same! 🎂
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystko, co kokosowe ubóstwiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. No właśnie cytrynowy krem "chodzi po mnie" ostatnio i zastanawiałam się co upiec.
    Pięknie wygląda i muszę go spróbować :-) Ja poncz do jasnych biszkoptów robię z wody, soku z cytryny i odrobiny cukru, bo nie lubię jak go widać w cieście ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno jest pyszny:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  17. O mamo, na wieczór kusisz takimi pysznościami :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto smakowicie się prezentuje :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Looks lovely. I'll admit, I'm only so-so with coconut. But lemon curd? Yes, please. Just hand me a bowl and a spoon!

    OdpowiedzUsuń
  20. This cake is gorgeous! Don't think I have seen this flavor combination of lemon and coconut, but it sounds so yummy!

    OdpowiedzUsuń
  21. Limone e Cocco, questa è una torta che adoro.
    Buon fine settimana.

    OdpowiedzUsuń
  22. Na moje urodziny bym takiego nie wybrała, bo ja bardziej czekoladowa, ale wiem komu bardzo by smakował <3

    OdpowiedzUsuń
  23. I LOVE the sound of this one, thanks for sharing. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  24. That looks sweet, but I´d try a bite, I love coconut!

    OdpowiedzUsuń
  25. Kusisz dziewczyno...kusisz... :)))

    OdpowiedzUsuń
  26. właśnie robię kawę i bym takie cudo zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubię ciasta kokosowe <3 A do tego krem cytrynowy! Pycha! Zapisuję sobie przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. love coconut relate things...yummy

    OdpowiedzUsuń
  29. jak smakuje tak jak wygląda to zazdroszcze i poprosze o kawałeczek bo ja mam dwie lewe rece do takich wypieków! :D

    OdpowiedzUsuń
  30. O jejku, wygląda niesamowicie smacznie, ja niestety nie posiadam zdolności do pieczenia ciast, ale przepis już wydrukowałam i podam mamie bo kocha piec!

    Pozdrawiam,
    http://klaudia-kowalczyk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  31. Super :) podobają mi się takie wakacyjne smaki w zimie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. I love lemon curd and this looks amazing Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale on obłędnie wyglada! Pycha i te smaki <3 ja tort piekłam raz i to było dawno dawno temu :)

    OdpowiedzUsuń
  34. What a great combination. Cheers Diane

    OdpowiedzUsuń
  35. O jejku, ten tort wygląda obłędnie.
    Niestety, z powodu śmietany nie skorzystam z tego przepisu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Muszę w końcu sama spróbować zrobić lemon curd, bo uwielbiam jego smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. okay the potato powder is new thing to me :)
    this one looks absolutely delicious ,i agree the lemon flavor would dim the sweetness for good :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Delish! We have 3 family birthdays this month, so this is perfect for us! Have a lovely weekend, my friend!

    OdpowiedzUsuń
  39. Ojej cudowny przepis. I na pewno skorzystam. Na weekend chciałam coś upiec, szczególnie ze przed swietami zjeżdżą się moja rodzina i postanowiłam coś samodzielnie im przyrzadzić. Na początku zastanawiałam się nad torcikiem waniliowym ale w sumie taki cytrynowy torcik moze być smaczniejszy bo będzie tutaj trochę cytrusów, które mogą przełamać cukier.

    Kiedyś nie przepadałam za pieczeniem tortów, ostatnio jednak postanowiłam spróbować i nie jest to takie trudne.

    Wystarczy jedynie odpowiednio przygotować biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
  40. wygląda obłędnie! i na pewno świetnie smakuje bo ma zharmonizowane smaki, nie za słodki, nie za kwaskowy

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda obłędnie ten tort <3

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda bardzo smacznie. Musze jednak znaleźć jakiś przepis na wegański krem do tortu, bo nie mogę jeść nabiału ;(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger