Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) / Italian Style Pesto and Cheese Rolls |
Zobaczcie, jak przygotować bułeczki drożdżowe po włosku na moim filmie:
Ciasto drożdżowe na bułeczki po włosku jest bardzo proste w przygotowaniu. Możecie przygotować je dzień wcześniej, bo pięknie wyrasta również przez noc w lodówce. Można je też z powodzeniem mrozić. Takie drożdżowe ślimaczki warto nadziać tym, co akurat mamy pod ręką i co najbardziej lubimy. Zamiast zielonego pesto z bazylii sprawdzi się też czerwone. W takim wypadku rezygnujemy już z dodatku suszonych pomidorów. W bułeczkach dobrze sprawdzi się też Wasz ulubiony żółty ser.
Zakręcone bułeczki po włosku są bogato nadziane, dlatego do ich krojenia obowiązkowo używamy bardzo ostrego noża. Jeśli obawiacie się, że rozpadną się podczas krojenia, możecie upiec ciasto w formie jednego dużego bochenka (lub dwóch małych).
Bułeczki drożdżowe po włosku są pyszne na ciepło, z ciągnącym się serem, ale smakują też świetnie w temperaturze pokojowej. To świetny pomysł na imprezową przekąskę i spotkanie w większym gronie. To ciekawa alternatywa dla zwykłych bułek pszennych. Polecam, smacznego:)
Przepis na bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto):
ciasto drożdżowe:
szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2 i 3/4 szklanki mąki
kilka łyżek zielonego pesto,
kilka suszonych pomidorów w oleju,
garść oliwek,
ok. 100 g mozzarelli,
mała czerwona cebula,
kilka plastrów szynki lub ulubionej włoskiej wędliny
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie - prostokąt 35x25cm. Posmarować pesto, posypać pokrojonymi pomidorami, oliwkami, czerwoną cebulą wędliną i startym serem. Zwinąć ciasto (jak na filmie). Ostrym nożem pokroić na 15-16 plastrów (bułeczek). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli bułeczki podczas przenoszenia się troszkę zdeformują, można delikatnie nadać im okrągły kształt palcami. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piec w 180 C około 25 minut.
Przepis bazowy na ciasto drożdżowe (odrobinę przez mnie zmodyfikowany) z TEJ strony.
Italian Style Pesto and Cheese Rolls Recipe:
for the dough:
1 cup of warm water,
1 1/2 tsp of dry yeast,
2 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
4 tbsp of olive oil,
2 1/2 - 2 3/4 cup of flour
few heaping tbsp of basil pesto,
few sun-dried tomatoes,
a handful of olives,
1 small red onion,
few slices of ham of yout favourite Italian cured meat,
approx. 100 g of grated mozzarella cheese
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for about 10 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for about 60 minutes. Roll the dough on a well floured surface (38x25cm). Semar generously with pesto. Sprinkle with chopped onion, olives, sun dried tomates and ham. Add grated cheese. Rool into a loaf (see the video). Cut into 15-16 slices (rolls). Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for about 30 minutes. Bake in 180C for 25 minutes. Enjoy:)
Basic recipe for a yeast dough from THIS site.
Idealne na przekąskę jak dla mnie :D
OdpowiedzUsuńzamiast kanapki na drugie śniadanie będą idealne:)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj "na tapecie" parówki w ciście francuskim
OdpowiedzUsuńWyglądają mega przepysznie, czad!
OdpowiedzUsuńWhat delicious rolls! Thanks for the recipe and for the video, I'm going to subscribe to the channel. If you subscribe to mine in response, I will be very grateful to you))
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, coś mi się wydaje, że szybko by u mnie zniknęły, przy moich łasuchach :D
OdpowiedzUsuńThey look wonderfully delicious with the combo of flavours. You can't go wrong with the cheese and pesto.
OdpowiedzUsuńHmm, czy bez sera też byłyby takie dobre? :)
OdpowiedzUsuńWszystko z serem jest lepsze😉 Ale jeśli ktoś nie lubi lub nie może jeść nabiału, można pominąć 😊
UsuńSounds great, I love savoury bakes. Valerie
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńBuono..Bello..e molto molto gustoso...! :).
OdpowiedzUsuńE un bicchiere di marsals andrebbe bene
con questo...
I have left the link to the film..Home Movie..
on Ygraine's post..this is it in case you miss
it....
https://www.youtube.com/watch?v=2mYkbr9Qcxo
Thank you so much☺
UsuńTakich drożdżowych jeszcze nie robiłam; wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJust Love Those Red Nails - Enjoy The Week
OdpowiedzUsuńCheers
Thanks☺☺
UsuńLooks wonderful Natalia !!
OdpowiedzUsuńPrzegryzka idealna :)
OdpowiedzUsuńThese sound fabulous.
OdpowiedzUsuńThat looks and sounds like something I would like.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, zjadłoby się. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńOh!! This is amazing!!!
OdpowiedzUsuńOh, I'm going to the grocery store! Can't wait to try this, Natalia! Thank you:)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEKEND
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com
Se ven estupendos ! Espero tu opinión en mi última entrada! Feliz noche! 💓💓💓
OdpowiedzUsuńSmaczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńjak na nią patrzę dostaje ślinotoku:D
UsuńThis looks delicious!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżówki, a takie wytrawne to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńthese look and sound amazing!! bread, cheese and pesto should have their own food group!!!
OdpowiedzUsuńYUM. I would (of course) leave the ham out, but these look wonderful. I am sure the kitchen smells great while they are cooking too.
OdpowiedzUsuńTakiego smaczka jeszcze nie jadłam a że wygląda pysznie to pewnie super smakuje.
OdpowiedzUsuńThese cheese rolls go well with a hot bowl of soup now.
OdpowiedzUsuńThis recipe is very tasty and the result looks so good. Thank you for the recipe.
OdpowiedzUsuńThat make me hungry after I saw your photo. It look so delicious.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/biobaza-exclusive-eye-gel_19.html
These would be wonderful with tea or coffee. It would be a whole meal!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentują :D Chętnie wykorzystam przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Oh my word these look amazingly delicious!!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie! Muszę ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega! Świetny filmik. Moje zdolności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia, a dzięki Twojemu filmowi wiem jak je przygotowac krok po kroku. Spróbuje na pewno!
OdpowiedzUsuńYummy.
OdpowiedzUsuńYum! It looks so delicious.
OdpowiedzUsuńThose look wonderful!
OdpowiedzUsuńHave a great week.
I will love these with my cup of hot coffee!
OdpowiedzUsuńThey look good.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę je upiec! Wyglądają wspaniale.Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności z rana :). Świetny pomysł muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj robię pizze - moja starsza córka uwielbia, ale teraz musi spróbować twoich bułeczek :).
Dzięki za pomysł :D.
Cheese and pesto, yummy!
OdpowiedzUsuńThat must be gorgeous ...
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe! 🤗
Ciekawy przepis. Wyglądają doskonale! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńlove cheese rolls....yummy
OdpowiedzUsuńwyglądają znakomicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekąski. Zapisuję i próbuję :)
OdpowiedzUsuńTo to zawsze znajdę takie pyszności! I to jeszcze przed obiadem!
OdpowiedzUsuńThis looks already so yummy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Wow, but these look just so appetising. Have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńwłoska kuchnia jest moja ulubioną- a ten przepis zdecydowanie do niej nawiązuje :-)
OdpowiedzUsuńWyglada to wszystko przepysznie :-)
yummyyyy! i'm craving.
OdpowiedzUsuńxoxo, rae
http://www.raellarina.net
INSTAGRAM | TWITTER | FACEBOOK
Pyszne. Muszę wypróbować. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńO mateńko ale pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach drożdżowgo ciasta ,a z pesto i pomidorami jeszcze nie robiłam. To musi być prawdziwa włoska uczta dla podniebienia :)
Kradnę Twój przepis Natalko i przy najbliższej okazji buszuję w kuchni 😁
Pozdrawiam słonecznie 😘
To jest piękny chleb! Podoba mi się rada, którą dałeś o pozostawieniu go na noc w lodówce.
OdpowiedzUsuńCudowne <3
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńOh me, I have to make this, Natalia! It looks delicious, thanks for sharing!!
OdpowiedzUsuńojej ale bym jadła:)
OdpowiedzUsuńLooks yummy! I want!
OdpowiedzUsuńThese would be great for a party. Looks terrific!
OdpowiedzUsuńSolo good!
OdpowiedzUsuńyummy
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, pychotka :)
OdpowiedzUsuńNice recipe. I like cheese rolls. It looks like pizza
OdpowiedzUsuńSuper smacznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco. Wygląda tak samo. Czas spróbować swoich sił z tym przepisem!
OdpowiedzUsuńOh these look SO delicious...I can almost taste them already!! :))
OdpowiedzUsuńBig Hugs xxx
Masz rację. Takie bułeczki są przepyszne.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne bo z podwójną ilością pesto (z różnych ziół).
Pozdrawiam:)
Coś mi się zdaje, że w moim przypadku nie będzie tak łatwo...
OdpowiedzUsuńPoniekąd nie twierdzę, że nie spróbuję :))))
Ależ pyszności tutaj wyczarowałaś :)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekaska
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńNice post
OdpowiedzUsuńBułeczek w takiej odsłonie jeszcze nie miałam okazji spróbować. Wyglądają tak apetycznie, że chce się spróbować.
OdpowiedzUsuńOstatnio moja mama miała jadę na takie wypieki. Podrzucę jej przepis
OdpowiedzUsuń