Domowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną / Spelt Millet Kaiser Rolls |
Dziś zapraszam na zdrowszą wersję popularnych kajzerek (przepis TUTAJ), czyli domowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną. Są fantastyczne do stworzenia pysznych kanapek.
W związku z tym, że do kajzerek dodajemy również mąkę jaglaną, nie są aż tak puszyste i lekkie jak te upieczone na zwykłej, jasnej mące pszennej. W swojej strukturze są odrobinkę suchsze, ale nadal nie można nazwać ich ciężkimi. Mają puszyste, miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę - zwłaszcza jeśli wykorzystacie przepis na glazurę do pieczywa. W tym przepisie możecie wykorzystać również samą jasną mąkę pszenną lub orkiszową. Możecie ją też zmieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą.
Jeśli szukacie przepisu na domowe, zdrowe i smaczne bułki z mąką jaglaną, koniecznie spróbujcie upiec te kajzerki. Smacznego:)
Przepis na domowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną:
Na 8-10 bułeczek:
szklanka mąki pszennej (lub orkiszowej),
szklanka mąki pszennej (lub orkiszowej),
szklanka mąki orkiszowej,
szklanka mąki jaglanej,
¾ szklanki ciepłej wody,7 g suchych drożdży,
1 i ½ łyżeczki cukru,
Łyżeczka soli,
jajko,
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
na glazurę (opcjonalnie):
50 ml wody
½ łyżeczki mąki,
szczypta soli
lub na glazurę z mąką ziemniaczaną: 200 ml wody i łyżeczka mąki ziemniaczanej
Połączyć wszystkie składniki oprócz tłuszczu. Wyrabiać około 10-15 minut, pod koniec stopniowo dodawać masło lub olej. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Ciasto podzielić na 8-10 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na glazurę: wodę zagotować z mąką i solą (lub wodę zagotować z mąką ziemniaczaną), mieszać by, nie powstały grudki. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować jeszcze delikatnie ciepłą glazurą. Piec w 225 stopniach około 15 minut.
Połączyć wszystkie składniki oprócz tłuszczu. Wyrabiać około 10-15 minut, pod koniec stopniowo dodawać masło lub olej. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Ciasto podzielić na 8-10 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na glazurę: wodę zagotować z mąką i solą (lub wodę zagotować z mąką ziemniaczaną), mieszać by, nie powstały grudki. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować jeszcze delikatnie ciepłą glazurą. Piec w 225 stopniach około 15 minut.
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
Spelt Millet Kaiser Rolls
for 8-10 rolls:
1 cup of all purpose flour (or spelt),
1 cup of spelt flour,
1 cup of millet flour.
¾ cup of warm water,7 g of dry yeast,
1 ½ tsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg,
2 tbsp of melted butter or oil
for the glaze (optional):
50 ml of water,
½ tsp of flour,
a pinch of salt
or for different glaze: 200 ml of water plus 1 tsp of potato starch
Mix all the ingredients, except butter/oil. Start kneading the dough. After 5-10 minutes, gradually add butter or oil and knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel, let it sit somewhere warm for about 1 ½ hour or until it’s doubled in size. Divide the dough in 8 -10 pieces, form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let them sit for additional 30 minutes. Prepare the glaze of your choice: boil all of the glaze ingredients, mixing well. Cut the surface of each roll with a sharp knife, brush with slighly warm glaze. Bake in preheated oven (225C) for about 15 minutes, until golden brown. Enjoy :)
Modified recipe from THIS site.
Oh, these little kaiser rolls look great!♥
OdpowiedzUsuńShe looks very pretty …
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe!
Fajne bułęczki :)
OdpowiedzUsuńThese are bakery perfect!
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Jeżeli używam mąki orkiszowej to 2 szkl - dobrze rozumiem? Osobiście preferuję pieczywo razowe ale dla dzieci to świetna propozycja. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeśli nie chcemy zwykłej pszennej, to tak, wtedy będą dwie szklanki orkiszowej i jedna jaglanej☺
UsuńWoww looks delicious, as always!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
I loved this recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThey look yummy indeed!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJak do ciebie zagladam od razu robię się głodna :)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńThese sound wonderful, and spelt flour is so much healthier than wheat flour, and it tastes great! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThey look terrific but not sure I would find either spelt flour or millet flour anywhere near us. Have a good day, Diane
OdpowiedzUsuńThose would be great to accompany a meal. They look delicious!
OdpowiedzUsuńJak pysznie wyglądają. Domowe pieczywo jest najlepsze.
OdpowiedzUsuńOh that sounds really good. I love a good roll.
OdpowiedzUsuńtakie domowe bułeczki z rana, super!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, zapiszę sobie :). Ogólnie przymierzam się do zrezygnowania z kupowania pieczywa i sama piec :)
OdpowiedzUsuńI love Kaiser rolls. And these are so cute, they look like little hats.
OdpowiedzUsuńYour rolls look tasty! :-D
OdpowiedzUsuńale ładnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńthe rolls look delicious...yummy
OdpowiedzUsuńThey look and sound delightful. I bet the kitchen sounds amazing while they are baking too.
OdpowiedzUsuńThey do look great! I love crusty bread rolls!
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki muszą być bardzo smakowite :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Hi, I follow you # 526 , follow back?
OdpowiedzUsuńhttps://fashionisbiglove.blogspot.com/
Yummy
OdpowiedzUsuńI love any type of bread. Just looking at the photo makes me hungry. :)
OdpowiedzUsuńYAS! This is definetly my favorite recipe ;)
OdpowiedzUsuńThere is nothing better than good bread.
Definetly need to try it.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
Oh they look amazing and so fluffy
OdpowiedzUsuńGreat recipe
xx
They look nice..good to eat with soup I should imagine.
OdpowiedzUsuńoooch domowe bułeczki, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńLooks great and I am sure they taste great too.
OdpowiedzUsuńFantastic post! Kisses ...Dilek .
OdpowiedzUsuńMuszą być obłędne! :)
OdpowiedzUsuńOh, the rolls make me hungry!
OdpowiedzUsuńale mega wygląda. Ja to bym tak chlebek kiedyś upiekła :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te Twoje przepisy na rzeczy do pieczenia!
OdpowiedzUsuńPewnie ładnie pachnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje za przepis, nie nadaję się do pieczenia, ale może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo to jest to. Czasami sama piekę chleb czy bułki
OdpowiedzUsuńJakbym chciała użyć drożdży świeżych to ile muszę dać i czy ilość wody taka sama?
OdpowiedzUsuńOkoło 24 g, ilość wody taka sama ☺
UsuńApetyczne bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńHi, I follow you # 527 ,follow back? https://www.yoleonovela.com/
OdpowiedzUsuńPieczenie chleba czy w ogóle pieczywa zawsze kojarzyło mi się z czymś a la fizyka kwantowa :) Ale pomału wdrażam się w kucharzenie, umiem robić sałatki i czasem upiekę jakieś ciasto :D
OdpowiedzUsuńsame pyszności! przepis zapisuje ;d
OdpowiedzUsuńps. niedługo caly przepiśnik będzie w Twoich przepisach, serio :D
bym zjadła sobie dziś z masełkiem taką świeżą bułę omom:D
OdpowiedzUsuńThey look the perfect colour and so yummy.
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało świeżym pieczywem
OdpowiedzUsuńNossa ,que receita saborosa!!!
OdpowiedzUsuńhttp://unhasdaraquel.blogspot.com
following!😉
Complimenti, che pane meraviglioso!
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają smakowicie :)Aż chciałoby się schrupać :D
OdpowiedzUsuńSmaczne i pożywne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie bułki domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńI te bułeczki mi się podobają - zapisuje przepis dzięki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Rozumiem ze pieczenie tradycyjnie, bez termoobiegu, skoro o nim nie wspominasz, czy tak?
OdpowiedzUsuńTak, tradycyjne :)
Usuń