stycznia 31, 2020

Bułki orkiszowo-owsiane / Spelt Oat Rolls

Bułki orkiszowo owsiane przepis
Bułki orkiszowo-owsiane / Spelt and Oat Rolls
Jeśli lubicie zdrowe pieczywo, to polecam dzisiejsze bułki orkiszowo-owsiane. Są bardzo proste w przygotowaniu, a z tych proporcji upieczecie dużą blachę pysznych, domowych bułeczek drożdżowych.

Jeśli chcecie upiec bułki orkiszowo-owsiane na śniadanie, możecie zagnieść ciasto drożdżowe wieczorem i pozwolić wyrastać mu przez noc w lodówce. Ciasto rośnie też oczywiście metodą tradycyjną, pozostawione w ciepłym miejscu. W tym przepisie na domowe bułki możecie zastosować zamiennie mąkę pszenną lub jasną orkiszową. Gotowe pieczywo ma puszyste wnętrze i miękką, delikatną skórkę.

Przepis na bułki orkiszowe z mąką owsianą to świetny pomysł na troszkę inne domowe pieczywo, na pewno Wam posmakują. Polecam, smacznego:)

Przepis na bułki orkiszowo-owsiane:



na 10-12 bułek:

2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,

1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej,

opcjonalnie kilka łyżek mleka i płatki owsiane do posypania bułek

*szklanka = 250ml

W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (lub na noc do lodówki). Po tym czasie z ciasta uformować 10- 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem i posypać płatkami. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. 


Spelt oat rolls

for 12 buns:

2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
8 tbsp of olive oil,

2 cups of all purpose flour or light spelt flour, plus more for dusting
1 1/2 cup of spelt flour,

1 1/2 cups of oat flour,
some milk and rolled oats, optional


Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brusk with milk and sprinkle with oats Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)

49 komentarzy:

  1. ach, chrupiącą bułeczkę bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja córka lubi takie bułeczki, wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh, it smells so good! I can feel from here … 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. OMG wygladaja przepysznie- wydrukowałam sobie przepis- mój tata ostatnio piekł chleb wiec namówię go na te bułeczki według Twojego przepisu :-)

    Miłego weekendu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. They turned out so beautiful! All I need just a bowl of hot steaming soup and a couple of these homemade rolls for a good and satisfying lunch!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wonderful recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Yummy! I love spelt flour. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli razem 5 szklanek mąki ?
    Trzeba upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 5 szklanek lub troszkę więcej, gdyby ciasto się mocno kleiło ☺

      Usuń
  9. co prawda nie przepadam za orkiszem, ale wygląda nawet smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wyglądają, a pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepis wygląda na mało skomplikowany :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! Aż zachciało mi się upiec takie bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh these look tasty! I wanna try them :-D

    OdpowiedzUsuń

  14. Thanks for the recipe! So they feel the aroma of this baking)))

    OdpowiedzUsuń
  15. These Will Mary Perfectly With The Meatballs - Well Done - Enjoy Your Delightfully Wonderful Weekend

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo zdrowe bułeczki, porywam przepis:) Pozdrawiam i również obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piekę chleb orkiszowy. Twój przepis jest nieskomplikowany, chętnie z niego skorzystam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. They look so fluffy, light and tender!

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. I never eat this kind of "Spelt Oat Rolls," but I love oatmeal...yummy

    OdpowiedzUsuń
  21. Yum. And don't they make the house smell wonderful as they bake.

    OdpowiedzUsuń
  22. Już posyłam przepis dalej w świat :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale bym zjadła sobie teraz taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. These rolls look terrific- perfect for lunch or dinner.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bread is my weakness. I could eat all of these myself and not share a single one with my family LOL

    OdpowiedzUsuń
  26. Podziwiam ja nie mam ręki do robienia takich cudeniek *>*

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam bułki na śniadanie, a takie domowe to tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  28. I am going to make these this afternoon! They look amazing...and I love oat recipes!!😊😊
    Thank you so much.

    Have a super weekend!

    Lots of love and hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  29. A ja właśnie dziś zrobiłam bułeczki inspirowane tym przepisem, musiałam użyć mąki orgiszowej z przenną :D Ale i tak wyszły dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo dawno nie piekłam bułeczek, Twoje wyglądają pysznie :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Those would be eaten very quickly at my house! I imagine they're lovely with butter, fresh out of the oven...

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam takie bułeczki, dlatego przepis zdecydowanie jest dla mnie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. taką bułeczkę z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  34. Nice buns to have with coffee for breakfast.

    OdpowiedzUsuń
  35. O jakie bułeczki chyba czas zabrać się za pieczenie - wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. These would go with any meal. Good for you too.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger