Bułki orkiszowo-owsiane / Spelt and Oat Rolls |
Jeśli chcecie upiec bułki orkiszowo-owsiane na śniadanie, możecie zagnieść ciasto drożdżowe wieczorem i pozwolić wyrastać mu przez noc w lodówce. Ciasto rośnie też oczywiście metodą tradycyjną, pozostawione w ciepłym miejscu. W tym przepisie na domowe bułki możecie zastosować zamiennie mąkę pszenną lub jasną orkiszową. Gotowe pieczywo ma puszyste wnętrze i miękką, delikatną skórkę.
Przepis na bułki orkiszowe z mąką owsianą to świetny pomysł na troszkę inne domowe pieczywo, na pewno Wam posmakują. Polecam, smacznego:)
Przepis na bułki orkiszowo-owsiane:
na 10-12 bułek:
2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej,
opcjonalnie kilka łyżek mleka i płatki owsiane do posypania bułek
*szklanka = 250ml
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (lub na noc do lodówki). Po tym czasie z ciasta uformować 10- 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem i posypać płatkami. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
Spelt oat rolls
for 12 buns:2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
8 tbsp of olive oil,
2 cups of all purpose flour or light spelt flour, plus more for dusting
1 1/2 cup of spelt flour,
1 1/2 cups of oat flour,
some milk and rolled oats, optional
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brusk with milk and sprinkle with oats Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
ach, chrupiącą bułeczkę bym zjadła!
OdpowiedzUsuńMoja córka lubi takie bułeczki, wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńOh, it smells so good! I can feel from here … 😊
OdpowiedzUsuńOMG wygladaja przepysznie- wydrukowałam sobie przepis- mój tata ostatnio piekł chleb wiec namówię go na te bułeczki według Twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :-)
They turned out so beautiful! All I need just a bowl of hot steaming soup and a couple of these homemade rolls for a good and satisfying lunch!
OdpowiedzUsuńWonderful recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńYummy! I love spelt flour. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńCzyli razem 5 szklanek mąki ?
OdpowiedzUsuńTrzeba upiec :)
Tak, 5 szklanek lub troszkę więcej, gdyby ciasto się mocno kleiło ☺
Usuńco prawda nie przepadam za orkiszem, ale wygląda nawet smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, a pewnie jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńI've never used spelt flour.
OdpowiedzUsuńprzepis wygląda na mało skomplikowany :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Aż zachciało mi się upiec takie bułki :)
OdpowiedzUsuńOh these look tasty! I wanna try them :-D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe! So they feel the aroma of this baking)))
These Will Mary Perfectly With The Meatballs - Well Done - Enjoy Your Delightfully Wonderful Weekend
OdpowiedzUsuńCheers
Bardzo zdrowe bułeczki, porywam przepis:) Pozdrawiam i również obserwuję:)
OdpowiedzUsuńPiekę chleb orkiszowy. Twój przepis jest nieskomplikowany, chętnie z niego skorzystam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
They look so fluffy, light and tender!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńI never eat this kind of "Spelt Oat Rolls," but I love oatmeal...yummy
OdpowiedzUsuńYum. And don't they make the house smell wonderful as they bake.
OdpowiedzUsuńJuż posyłam przepis dalej w świat :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła sobie teraz taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńThey look nice.
OdpowiedzUsuńThese rolls look terrific- perfect for lunch or dinner.
OdpowiedzUsuńLooks perfect!
OdpowiedzUsuńBread is my weakness. I could eat all of these myself and not share a single one with my family LOL
OdpowiedzUsuńPodziwiam ja nie mam ręki do robienia takich cudeniek *>*
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułki na śniadanie, a takie domowe to tym bardziej :)
OdpowiedzUsuńYummy rolls!
OdpowiedzUsuńI am going to make these this afternoon! They look amazing...and I love oat recipes!!😊😊
OdpowiedzUsuńThank you so much.
Have a super weekend!
Lots of love and hugs ❤❤❤
Fajny przepis
OdpowiedzUsuńThese look delicious.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie dziś zrobiłam bułeczki inspirowane tym przepisem, musiałam użyć mąki orgiszowej z przenną :D Ale i tak wyszły dobre :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały:)
UsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie piekłam bułeczek, Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Koniecznie muszę wykonać! ;)
OdpowiedzUsuńThose would be eaten very quickly at my house! I imagine they're lovely with butter, fresh out of the oven...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki, dlatego przepis zdecydowanie jest dla mnie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Looks great!
OdpowiedzUsuńtaką bułeczkę z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńNice buns to have with coffee for breakfast.
OdpowiedzUsuńNice post
OdpowiedzUsuńO jakie bułeczki chyba czas zabrać się za pieczenie - wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńThese would go with any meal. Good for you too.
OdpowiedzUsuń