Karkówka w keczupie |
Moja marynata do karkówki w keczupie przypomina trochę sos barbecue. Ważnym dodatkiem jest tu wędzona papryka. Taki sos do smarowania mięsa powinien być słodki, kwaśny i ostry, z wyraźną nutą wędzonego aromatu - zachęcam, by dodać odpowiednią ilość składników do smaku. Jeśli nie przepadacie za karkówką, w tej marynacie dobrze sprawdzą się też żeberka lub znacznie chudsze i zdrowsze kawałki mięsa, na przykład kurczak lub indyk (pieczemy je jednak znacznie krócej).
Do karkówki pieczonej w keczupie dobrze pasują pieczone ziemniaki, frytki, ryż i zestaw surówek. Smacznego:)
Polecam również moją karkówkę po myśliwsku:
Karkówka w keczupie, składniki:
3 duże plastry karkówki (u mnie 450g),
2 łyżeczki granulowanej cebuli,
pół łyżeczki rozm i tymianku,
1 i 1 /2 łyżeczki majeranku,
6 łyżek keczupu,
ok. łyżki musztardy (lub do smaku),
łyżeczka miodu (lub do smaku),
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, wędzona i ostra papryka
Karkówka w keczupie, przygotowanie:
Karkówkę oprószyć solą, pieprzem, cebulą, rozmarynem, tymiankiem i majerankiem, odstawić na 30 minut lub całą noc (można dodać odrobinkę oleju). Połączyć pozostałe składniki marynaty do smaku - sos keczupowy powinien być słodki, kwaśny i ostry. Plastry mięsa posmarować sosem (nie trzeba użyć całości, można część zostawić do smarowanie mięsa podczas pieczenia), ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec 60-70 minut w 180 C (pierwsze 20-30 minut pod przykryciem). Podczas pieczenia, po odkryciu, można smarować mięso pozostałym sosem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Pork Neck Fillets Baked in Ketchup Recipe:
3 big pork neck fillets (450g),
2 tsp of granulated onion,
1/2 tsp of rosemary and thyme,
1 1/2 tsp of marjoram,
6 tbsp of ketchup,
approx. 1 tbsp of mustard (or to taste),
1 tsp of honey (or to taste),
few tsp of lemon juice, to taste,
seasonings to taste: salt, pepper, granulateg garlic, smoked paprika, hot paprika
Season the meat with salt, pepper, onion, rosemary, thyme and marjorame. Set aside for 30 minutes or refrigerate overnight (you can use a tiny bit of oil to the marinade). Combine ketchup with the rest of ingredients, to taste - ketchup sauce should be tangy, sweet and hot. Generously brush the meat with ketchup sauce and place on a baking tray. Bake in 180C for about 60 to 70 minutes or until tender (cover the tray for the first 20-30 minutes of baking). If you have any sauce left, smear the meat during baking, when uncovered. Serve over baked potatoes, fries, rice and some salad on the side. Enjoy:)
They look very juicy and tender!
OdpowiedzUsuńPysznie :-)
OdpowiedzUsuńale smaka robisz :)
OdpowiedzUsuńThat sounds easy and yummy! 🤗
OdpowiedzUsuńMój brat lubi :)
OdpowiedzUsuńA great recipe!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńAngie I can tell from the ingredients this is delicious and the pork would be tender. I would be using tomato sauce which is what we call your ketchup. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńDelicious
OdpowiedzUsuńHello, looks delicious. Sounds like an easy recipe. Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a great weekend!
OdpowiedzUsuńMmmm!
OdpowiedzUsuńThis sounds easy and delicious
OdpowiedzUsuńU mnie karkówka zawsze tradycyjnie. Hmmm trzeba wypróbować inne obcje, bo brzmi i wygląda smakowicie :). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
jeszcze takiej nie robiłam!
OdpowiedzUsuńale pyszności! *_*
OdpowiedzUsuńSounds very yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńI want some.
OdpowiedzUsuńMy boyfriend would love this. He likes pork :-D
OdpowiedzUsuńAle smakowitości :)
OdpowiedzUsuńMój tata uwielbia karkówkę w takiej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńZamienię karkówkę na kurczaka i będzie tez pysznie;))
OdpowiedzUsuńThis is wonderful! Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Rosemary and thyme go so well together.
OdpowiedzUsuńRobię podobną. Pycha!
OdpowiedzUsuńNienawidzę karkówki. Jednakże moja mama uwielbia i chętnie podeśle jej przepis.
OdpowiedzUsuńUduszę Cię za ten aromat. JEstem ponownie głodna!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, nigdy takiej nie jadłam, u mnie zazwyczaj tradycyjnie :P
OdpowiedzUsuńw ketchupie jeszcze nie robiłam, ale jak zrobie to mąż się na pewno ucieszy! :D
OdpowiedzUsuńpork neck fillets is new to me.
OdpowiedzUsuńtender and delicious...yummy
OdpowiedzUsuńThe ingredients would be tasty together.
OdpowiedzUsuńUn secondo piatto molto saporito!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam że wędzona papryka robi tą magię! zdecydowanie :) chociaż mąż by mnie chyba zrugał jakbym karkóweczkę zamiast na grillu robiła w piekarniku :P
OdpowiedzUsuńkarkówkę kojarzę ale tylko z grilla;)
OdpowiedzUsuńI have just had pork for lunch...but it didn't look anywhere near as impressive as this!
OdpowiedzUsuńOh WOW...thank you so much for sharing...:))
Have a super weekend!
Hugs xxx
Moja mamę zainteresuje przepis ;) Bo ja nie jadam miesa
OdpowiedzUsuńIt looks good and makes me wish lunch would hurry up and get here!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
How interesting. I've never used ketchup in that way before.
OdpowiedzUsuńAkurat za karkówką nie przepadam, ale tak ja wspomniałaś, marynaty można użyć do innego mięsa ;)
OdpowiedzUsuńI can almost smell it !
OdpowiedzUsuńRzadko przyrządzam karkówkę ale Twój przepis wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Beautiful - Never On My Radar - Great Idea - I Might Even Add Some Brown Sugar To The Marinade As Well - Will See
OdpowiedzUsuńCheers
To danie zbytnio mnie do siebie nie przekonuje. Zbytnio nie przepadam za karkówką, lecz może Twoja wersja by mi zasmakowała :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwy-stardoll.blogspot.com
Nie robiłam nigdy takiej marynaty, pora zatem ją wypróbować ;))
OdpowiedzUsuńNie przepadam za karkówka, ale to coś dla mojego męża 😊
OdpowiedzUsuńKiedyś uwielbiałam karkówkę, ale nie bardzo mogę ją jeść :(
OdpowiedzUsuńThat looks very tasty. Great video.
OdpowiedzUsuńZa karkówką ostatnio nie przepadam, ale w tej wersji prezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona wersja karkówki. Jest smaczna! :)
OdpowiedzUsuńNie jesteś fanką karkowi, ale dobrze przyrzadzona zjem.
OdpowiedzUsuń