stycznia 17, 2020

Karkówka w keczupie / Pork Neck Fillets Baked in Ketchup

Karkówka w keczupie
Karkówka w keczupie 

Dziś zapraszam na danie dla mięsożerców - karkówkę pieczoną w keczupie. To pożywny, wysokokaloryczny posiłek, który można zafundować sobie raz na jakiś czas, kiedy mamy ochotę na porządny kawałek mięsa.

Moja marynata do karkówki w keczupie przypomina trochę sos barbecue. Ważnym dodatkiem jest tu wędzona papryka. Taki sos do smarowania mięsa powinien być słodki, kwaśny i ostry, z wyraźną nutą wędzonego aromatu - zachęcam, by dodać odpowiednią ilość składników do smaku. Jeśli nie przepadacie za karkówką,  w tej marynacie dobrze sprawdzą się też żeberka lub znacznie chudsze i zdrowsze kawałki mięsa, na przykład kurczak lub indyk (pieczemy je jednak znacznie krócej).

Do karkówki pieczonej w keczupie dobrze pasują pieczone ziemniaki, frytki, ryż i zestaw surówek. Smacznego:)

Polecam również moją karkówkę po myśliwsku:



Karkówka w keczupie, składniki:


3 duże plastry karkówki (u mnie 450g),
2 łyżeczki granulowanej cebuli,
pół łyżeczki rozm i tymianku,
1 i 1 /2 łyżeczki majeranku,

6 łyżek keczupu,
ok. łyżki musztardy (lub do smaku),
łyżeczka miodu (lub do smaku),
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, wędzona i ostra papryka

Karkówka w keczupie, przygotowanie:


Karkówkę oprószyć solą, pieprzem, cebulą, rozmarynem, tymiankiem i majerankiem, odstawić na 30 minut lub całą noc (można dodać odrobinkę oleju). Połączyć pozostałe składniki marynaty do smaku - sos keczupowy powinien być słodki, kwaśny i ostry. Plastry mięsa posmarować sosem (nie trzeba użyć całości, można część zostawić do smarowanie mięsa podczas pieczenia), ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec 60-70 minut w 180 C (pierwsze 20-30 minut pod przykryciem). Podczas pieczenia, po odkryciu, można smarować mięso pozostałym sosem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

Pork Neck Fillets Baked in Ketchup Recipe:


3 big pork neck fillets (450g),
2 tsp of granulated onion,
1/2 tsp of rosemary and thyme,
1 1/2 tsp of marjoram,

6 tbsp of ketchup,
approx. 1 tbsp of mustard (or to taste),
1 tsp of honey (or to taste),
few tsp of lemon juice, to taste,
seasonings to taste: salt, pepper, granulateg garlic, smoked paprika, hot paprika

Season the meat with salt, pepper, onion, rosemary, thyme and marjorame. Set aside for 30 minutes or refrigerate overnight (you can use a tiny bit of oil to the marinade). Combine ketchup with the rest of ingredients, to taste - ketchup sauce should be tangy, sweet and hot. Generously brush the meat with ketchup sauce and place on a baking tray. Bake in 180C for about 60 to 70 minutes or until tender (cover the tray for the first 20-30 minutes of baking). If you have any sauce left, smear the meat during baking, when uncovered. Serve over baked potatoes, fries, rice and some salad on the side. Enjoy:)




51 komentarzy:

  1. That sounds easy and yummy! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. Angie I can tell from the ingredients this is delicious and the pork would be tender. I would be using tomato sauce which is what we call your ketchup. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello, looks delicious. Sounds like an easy recipe. Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a great weekend!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie karkówka zawsze tradycyjnie. Hmmm trzeba wypróbować inne obcje, bo brzmi i wygląda smakowicie :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej jeszcze nie jadłam :)
    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze takiej nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sounds very yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. My boyfriend would love this. He likes pork :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój tata uwielbia karkówkę w takiej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamienię karkówkę na kurczaka i będzie tez pysznie;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Rosemary and thyme go so well together.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nienawidzę karkówki. Jednakże moja mama uwielbia i chętnie podeśle jej przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uduszę Cię za ten aromat. JEstem ponownie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smacznie, nigdy takiej nie jadłam, u mnie zazwyczaj tradycyjnie :P

    OdpowiedzUsuń
  15. w ketchupie jeszcze nie robiłam, ale jak zrobie to mąż się na pewno ucieszy! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. pork neck fillets is new to me.

    OdpowiedzUsuń
  17. The ingredients would be tasty together.

    OdpowiedzUsuń
  18. Un secondo piatto molto saporito!

    OdpowiedzUsuń
  19. potwierdzam że wędzona papryka robi tą magię! zdecydowanie :) chociaż mąż by mnie chyba zrugał jakbym karkóweczkę zamiast na grillu robiła w piekarniku :P

    OdpowiedzUsuń
  20. karkówkę kojarzę ale tylko z grilla;)

    OdpowiedzUsuń
  21. I have just had pork for lunch...but it didn't look anywhere near as impressive as this!
    Oh WOW...thank you so much for sharing...:))

    Have a super weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  22. Moja mamę zainteresuje przepis ;) Bo ja nie jadam miesa

    OdpowiedzUsuń
  23. It looks good and makes me wish lunch would hurry up and get here!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  24. How interesting. I've never used ketchup in that way before.

    OdpowiedzUsuń
  25. Akurat za karkówką nie przepadam, ale tak ja wspomniałaś, marynaty można użyć do innego mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Rzadko przyrządzam karkówkę ale Twój przepis wypróbuję.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Beautiful - Never On My Radar - Great Idea - I Might Even Add Some Brown Sugar To The Marinade As Well - Will See

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  28. To danie zbytnio mnie do siebie nie przekonuje. Zbytnio nie przepadam za karkówką, lecz może Twoja wersja by mi zasmakowała :) Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie robiłam nigdy takiej marynaty, pora zatem ją wypróbować ;))

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie przepadam za karkówka, ale to coś dla mojego męża 😊

    OdpowiedzUsuń
  31. Kiedyś uwielbiałam karkówkę, ale nie bardzo mogę ją jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  32. That looks very tasty. Great video.

    OdpowiedzUsuń
  33. Za karkówką ostatnio nie przepadam, ale w tej wersji prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Moja ulubiona wersja karkówki. Jest smaczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie jesteś fanką karkowi, ale dobrze przyrzadzona zjem.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger