Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym |
ZOBACZCIE, JAK PRZYGOTOWAĆ KIEŁBASKI IMPREZOWE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM NA MOIM FILMIE:
Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym, często nazywane świnkami w kocykach, to prosty przepis, który może się stać hitem na Waszej kolejnej imprezie. Kawałeczki kiełbasy zamknięte w puszystych, maleńkich bułeczkach z serem smakują wspaniale. Są fantastycznym pomysłem na przekąskę dla gości.
Z tych proporcji na ciasto drożdżowe przygotujecie około 45 malutkich bułeczek na jeden kęs, do odrywania. Pamiętajcie, że ciasto pięknie wyrasta również w lodówce przez noc, można je także mrozić. To pozwala na przygotowanie przekąski z wyprzedzeniem. Jeśli nie przepadacie za musztardą lub keczupem, użyjcie tylko jednego z tych składników. W zamian za nie dobrze sprawdzi się też sos czosnkowy. Użyjcie ulubionych przypraw i sera: parmezanu, mozzarelli lub ulubionego żółtego. Bardzo ważne, by w przepisie wykorzystać kiełbaski jak najlepszej jakości.
Do kiełbasek imprezowych w cieście drożdżowym możecie podać zestaw wybranych sosów. Dobrze smakują z sosem czosnkowym, 1000 wysp, musztardą lub keczupem. Są też pyszne bez żadnych dodatków. Koniecznie wypróbujcie - to idealne, proste, sprawdzone danie na karnawał i każde spotkanie w większym w gronie. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej pomysłów na dania na imprezę :)
Przepis na kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym, składniki:
ciasto drożdżowe:
szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2 i 3/4 szklanki mąki
ok. 500 g kiełbasek dobrej jakości,
kilka łyżek musztardy i keczupu,
kilka łyżeczek oregano i suszonej bazylii,
kilka łyżek startego sera
Przepis na kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym, przygotowanie:
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie - prostokąt 35x25cm. Posmarować musztardą i keczupem, posypać ziołami i startym serem. Kiełbaski pokroić na małe kawałki (u mnie około 45-48 kawałków). Rozwałkowane ciasto pokroić na pionowe, długie paski - pasków ma być połowę mniej niż kiełbasek. Następnie przekroić wszystkie pionowe paski na pół (jak na filmie) -w ten sposób otrzymamy dokładnie tyle pasków, ile kiełbasek. Zawijać każdą kiełbaskę i układać w tortownicy o wymiarach 26 cm. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piec kiełbaski w 180 C około 20 minut.
Inspiracją dla tego przepisu był przepis Laury Vitale, ale znacznie go zmodyfikowałam, wykorzystując inne ciasto drożdżowe i dodatki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Pull Apart Pigs in a Blanket:
for the dough:
1 cup of warm water,
1 1/2 tsp of dry yeast,
2 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
4 tbsp of olive oil,
2 1/2 - 2 3/4 cup of flour
500 g of good quality sausages,
few tbsp of mustard and few tbsp of ketchup,
few tsp of dry oregano and dry basil,
few tbsp of grated cheese
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for about 10 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for about 60 minutes. Roll the dough on a well floured surface (38x25cm). Brush with some mustard mixed with ketchup, sprinkle with herbs. Add grated cheese. Cut your sausages into 45-48 small pieces. Cut the dough into long strips (half the amonut of sausages pieces) and then cut them in half horizontally, so you get the exact number of your sausages pieces. Wrap each sausage piece into the dough strip. Place them in a springform pan (26cm) and let them rise for about 30 minutes. Bake in 180C for 20 minutes. Enjoy:)
Inspiration for my highly modified recipe in HERE
I to jest świetny sposób na przekąskę i smaczny :D
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na imprezową przekąskę!
OdpowiedzUsuńFajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńJak to genialnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńmożna najeść się samym widokiem:D
UsuńVery yummy and moreish! I love them with a bowl of steaming hot soup for the dinner :-))
OdpowiedzUsuńI bet the family was delighted! Hot dogs are the only thing I'm missing from meat as a vegetarian, even though hot dogs are usually the most toxic of all meat products. I just loved the taste.
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! :D
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Znam ten przepis i uwielbiam! Sprawdza się na każdą imprezę :)
OdpowiedzUsuńSounds delicious and such a wonderful name! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThat looks very good. Have a good week Diane
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMy boyfriend would love this!
OdpowiedzUsuńPrzekąska super. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńSuch a fun idea!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Super smaczna, pomysłowa przekąska na imprezę :D
OdpowiedzUsuńMmm... It's so yummy )) Thank you very much for entry. Happy New Year!!! )))
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja, szczególnie na spotkanie przy piwku 😉
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
haha otóż to;D
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńThis is so cool looking! It would be great at a party.
OdpowiedzUsuńThat is the most upmarket pigs in blankets I have ever seen. Thank you.
OdpowiedzUsuńCiekaw danie, wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńAle fajna przekąska na imprezę, skorzystam przy najbliższej okazji. :)
OdpowiedzUsuńWoowww smacznie to wygląda. Musimy spróbować wykonać tą pyszność :)
OdpowiedzUsuńUma ideia deliciosa.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom Domingo.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Super przekąska, na pewno szybka znika na imprezach :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie dla znajomych :D
OdpowiedzUsuńThis looks fun and so good!
OdpowiedzUsuńThis certainly looks delicious, and a fun twist on a favorite recipe! Your recipe and directions are excellent, and I think it would be a great dish to have for a party! Blessings to you :)
OdpowiedzUsuńYummy! I like the name of it!
OdpowiedzUsuńwow to wygląda przegenialnie:D
OdpowiedzUsuńmmm...so yummy!!!
OdpowiedzUsuńThat looks too good! Yum
OdpowiedzUsuńmy często takie w cieście drożdzowym kupujemy w sklepie, ale fajna motywacja do wykonania w domu :)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie i mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOh, they are so delicious, I baked them with puff pastry.
OdpowiedzUsuńhugs.
look delicious...yummy
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę sobie ten przepis zapisać i zrobić jak będą znajomi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na imprezowe przekąski :) na pewno zasmakują dzieciakom, bo (przynajmniej u mnie w rodzinie) wszystkie dzieciaki lubią parówki :D zapisuję sobie przepis i na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńZapiekałam kabanosy w cieście francuskim, ale kiełbaski w drożdżowcu to super pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I'm made pigs in a blanket but this looks like such a fun idea.
OdpowiedzUsuńJadłam :D Mój tata zawsze przygotowywał mi to popisowe danie, kiedy byłam nastolatką i organizowałam domówki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Thanks for share! Yummy yummy ♥️
OdpowiedzUsuńhttps://softcutieblog.blogspot.com/
To takie maleńkie hot dogi! Już to lubię :D.
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie. Muszę zrobić takie na kolejną imprezę. :D
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, jak kiełbaskowy torcik :D pozdrawiam ciepło :*
OdpowiedzUsuńThis will be so perfect to serve for our Super Bowl party this year! Thanks for such a great idea!
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle pomysłowo!
OdpowiedzUsuńps. ponieważ dawno mnie nie było na bloggerze, nie wiedziałam, że masz kanał na YT, zasubskrybowałam:)
OdpowiedzUsuńSimpaticissima la tua torta salata!
OdpowiedzUsuńfaktycznie rewelacyjny pomysł na imprezowa przekąskę:-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na przekąskę. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńWhat a great variation on the usual pigs in blankets...so inventive...this looks absolutely amazing!! :))
OdpowiedzUsuńHugs xxxxxxx
So cute and delicious.
OdpowiedzUsuńBrilliantly Creative Presentation - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
Bardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFajna przekaska na imprezę
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na imprezową przekąskę, super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam noworocznie, Agness:)
Świnki pod kocyk, świetne, rewelacyjne i mega odmienne danie
OdpowiedzUsuńZnakomita przekąska :) Już sam jej wygląd robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńMy mom used to make pig-in-the-blankets, but never all together like this. It looks good!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Wyszło super.Przepis zapisałam i będę powtarzać. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam ☺
UsuńEfektowny i bardzo smaczny przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThat looks amazing. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Przed przygotowaniem takiej przekąski konieczne trzeba się upewnić czy wśród gości nikt nie ma trypofobii. Ja mam umiarkowaną i aż mnie ciarki przeszyły ;)
OdpowiedzUsuńThat looks like a great party snack!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ciekawie, ale wątpię, by mi smakowały. Próbowałam kiedyś w cieście francuskim i wcale mi nie podeszły :)
OdpowiedzUsuńLooks great and perfect for a get-together or party.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuń