Klopsiki w sosie pietruszkowym / Meatballs in Parsley Sauce |
Dziś zapraszam na smaczne klopsiki w białym sosie pietruszkowym. Jeśli szukacie nowego przepisu na obiad z pulpecikami w roli głównej, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Sos do klopsików jest banalnie prosty w przygotowaniu. Składa się z odrobiny masła, mąki i mleka lub śmietanki. Bardzo ważnym składnikiem jest tu oczywiście natka pietruszki, ale jeśli wolicie, możecie zastąpić ją koperkiem lub innymi świeżymi ziołami. W sosie sprawdzą się też pieczarki lub warzywa. Do pulpecików wykorzystajcie ulubiony rodzaj mięsa mielonego.
Klopsiki w sosie pietruszkowym to łatwy i szybki przepis. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy i makaronu. Podajcie je z zestawem surówek lub prostą sałatką. Smacznego:)
Przepis na klopsiki w sosie pietruszkowym:
400-500 g mielonego mięsa,
mała cebula,
ząbek czosnku,
kilka łyżek bułki tartej,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka
na sos:
mały por lub cebula,
1-2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu,
ok. 1/2 szklanki mleka (lub słodkiej śmietanki),
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz (do smaku)
Przygotować pulpeciki: drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę lub por drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła (u mnie klarowane) na patelni po klopsikach. Dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać bulionem i mlekiem, włożyć klopsiki. Dusić do miękkości pulpetów i zgęstnienia sosu ok. 15 minut. Doprawić i dodać natkę.
Meatballs in Parsley Sauce Recipe:
for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, granulated garlic, sweet and hot paprika, dried marjoram
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, granulated garlic, sweet and hot paprika, dried marjoram
for the sauce:
1 small leek or 1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1 tbsp of butter,
1 tbsp of flour,
approx. 1 1/2 cup of water or stock,
approx. 1/2 cup of milk (or heavy cream),
few tbsp of chopped parsley,
salt and pepper to taste
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add butter, followed by finely chopped onion or leek and cook, stirring for few minutes. Add finely chopped garlic. Add flour and stir quickly. Add the liquid and meatballs back in. Simmer, until tender and thick. Add fresh parsley and season to taste.
pyszności, mam ochotę na taki obiad!
OdpowiedzUsuńrobiłam takie wiele razy, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNice to smell of garlic … 😅
OdpowiedzUsuńThey look delicious 😋
Na obiad ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńSosu pietruszkowego jeszcze nie robilam
OdpowiedzUsuńDawno takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety pod różną postacią. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńI już ślinka mi leci :)
OdpowiedzUsuńOh these meatballs look SO appetizing...I am really looking forward to trying them!
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing all these fabulous recipes with us...you have certainly revamped my rather boring previous menu! :))
Big Hugs xxxxxxx
Pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńHummmm devem de ser deliciosas.
OdpowiedzUsuńContinuação de uma boa semana.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Can't wait to make this for our dinner! Those meatballs look really tender and juicy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńKlopsiki w sosie zawsze są pyszne :)
OdpowiedzUsuńYour recipe and photos have me drooling.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńThese meatballs look soooooooooo very good! Valerie
OdpowiedzUsuńOstatnio znalazłam vege śmietanę, więc w końcu mogę robić takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńThat sounds delicious.
OdpowiedzUsuńO mamuniu! Wyglądają obłędnie :)) Zapisuję Twój przepis i na pewno zrobię niebawem te pyszne klopsiki. Uwielbiam pietruszkę w dodatkach do dań - czasem nawet posypuje nią zwykłą kanapkę z żółtym serem :))
OdpowiedzUsuńChe meraviglia!!! Sono molto appetitose, complimenti!!!!
OdpowiedzUsuńThe sauce sounds good. (as do the balls for those that eat meat).
OdpowiedzUsuńYum! These would be good with either noodles or rice.
OdpowiedzUsuńThis one looks good, my boyfriend would love it. Not really a meatball fan myself
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad :))
OdpowiedzUsuńPyszności, oczywiście bez mleka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Lovely! I really like parsley sauce so this would go down a treat Natalia!
OdpowiedzUsuńlove meatballs
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, dawno nie jadłam i trochę narobiłaś mi smaka :P
OdpowiedzUsuńI love this recipe. It is one of those comforting meals for every season of the year, but on this chilly day, wonderful! Thank you for sharing Natalia :)
OdpowiedzUsuńLooks so yummy!
OdpowiedzUsuńHHmmm I am hungry. Yum! Yum!
Buon giovedi.
OdpowiedzUsuńNever thought of putting the meat balls in white sauce, must try it.
OdpowiedzUsuńthis one sounds great and i will try it dear Natalia
OdpowiedzUsuńmy mom used to use breadcrumbs though i mostly use cornflour to make them sticky if this is fine :)
blessings to your days my friend!
MOlto invitanti queste polpettine!
OdpowiedzUsuńThe sauce looks so creamy and filling!
OdpowiedzUsuńO dzięki za pomysł :D To już wiem, co zorbie :D
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie. Lubie takie obiadki
OdpowiedzUsuńThat looks very yummy! (well, minus the garlic, the smell makes me gag).
OdpowiedzUsuńDo you know the Gary Larsson-joke? "Zak! Don´t eat parsley! ...Just for looks!" ;-)
Smakowicie wyglądają! Zrobię niedługo na obiad coś takiego, ale w wersji wege :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
ania-el.blogspot.com
WOW! Wyglądają idealnie! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńLooks so tasty!
OdpowiedzUsuńCores do Vício
Sounds delicious.
OdpowiedzUsuńNajpierw przeczytałam "klapsiki" i trochę się zdziwiłam, że w sosie pietruszkowym;)) A jak tu zajrzałam to się głodna zrobiłam , pyszności. Idę cos zjeść;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy. Tak jak ten, zawsze są tak kuszący. Uwielbiam klopsiki i nigdy nie jadłem sosu z pietruszki, więc fajnie byłoby spróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Już wiem, co zrobię jutro na obiad.
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych :)
Carrrolina Blog-klik
Looks great!
OdpowiedzUsuńYum! The sauce looks really delicious. I'm sure it will go well with chicken too. I must try it one of these days. :)
OdpowiedzUsuńI will be trying this recipe out, they sound delicious. Have a good day, Diane
OdpowiedzUsuńI love the smell of garlic, it will taste good!
OdpowiedzUsuńO...to ja uwielbiam :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLooks a delicious plate of food …
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing the recipe.
All the best Jan
Moja mama robi bardzo podobne i smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDelish! Meatballs are so hearty and comforting.
OdpowiedzUsuńAż naszła mnie ochota na klopsiki :D
OdpowiedzUsuńTwoje wyszły bardzo smakowicie :D
Przepis chętnie wykorzystam. Pozdrawiam!
wy-stardoll.blogspot.com
I always consume Swedish meatballs...yummy
OdpowiedzUsuńAż się zrobiłam głodna! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis bo uwielbiam pulpeciki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis, uwielbiam klopsy a do tego szybko się to robi i jak są małe pulpeciki na jednego gryza, to w sam raz obiad do pracy :) wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńpyszne pyszności:D
OdpowiedzUsuńLooks great! I think I'd like to try it with mushrooms.
OdpowiedzUsuń