Kurczak po jamajsku |
Przepis jest banalnie łatwy - piersi z kurczaka wystarczy przeciąć na kotlety i zamarynować w pikantnej mieszance przypraw. Dodajcie do mięsa tyle chili, ile lubicie i jak bardzo pikantne dania lubią Wasi. goście. Mięso wystarczy tylko wstawić do piekarnika, a na końcu posypać serem. Nie może być łatwiej, prawda?
Kurczak po jamajsku to tez fantastyczny pomysł na błyskawiczny obiad w środku tygodnia. Przepis możecie też potraktować jako bazę do stworzenia innego przepisu - zamarynujcie piersi kurczaka w ulubionych przyprawach i zapieczcie z ulubionym serem. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)
Połączyć składniki marynaty. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa cieńsze filety, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w marynacie, pozostawić na 30 minut (albo całą noc) lub przyrządzić od razu: smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 C około 15 minut lub do miękkości (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków). Pod koniec pieczenia posypać startym serem.
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Combine all the ingredients for the marinade. Cut each breast to get 4 cutlets. Season with salt and pepper and coat in the marinade. Set aside for at least 30 minutes or prepare immediately: sear, until golden on both sides (should remain raw inside) and then bake in 180C for about 15 minutes or until tender. Add some cheese on top, few minutes before the end of baking,
Modified recipe from THIS site.
Polecam również pysznego kurczaka pod pierzynką z beszamelem:
Kurczaka po jamajsku zapiekany z serem, składniki:
2 piersi z kurczaka,
kilka łyżek startego sera
na marynatę:
kilka łyżek oleju,
czubata łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka granulowanej cebuli,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka suszonego tymianku,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki chili (dodajcie mniej lub więcej),
sól, pieprz
Kurczak po jamajsku zapiekany z serem, przygotowanie:
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Jamaican Baked Chicken with Cheese Recipe:
2 chicken breast,
few tbsp of grated cheese,
for the marinade:
few tbsp of oil,
a heaping tsp of sweet paprika,
1 tsp of granulated garlic,
1 tsp of granulated onion,
1 tsp of dry thyme,
1/4 tsp of cinnamon,
1/4 tsp of nutmeg,
1/2 tsp of chili (add more or less),
salt and pepper
Combine all the ingredients for the marinade. Cut each breast to get 4 cutlets. Season with salt and pepper and coat in the marinade. Set aside for at least 30 minutes or prepare immediately: sear, until golden on both sides (should remain raw inside) and then bake in 180C for about 15 minutes or until tender. Add some cheese on top, few minutes before the end of baking,
Modified recipe from THIS site.
Cheese makes everything better!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńWow. Looked delicious. I bet it is good and tasty.
OdpowiedzUsuńLoved this recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńnie wygląda skomplikowanie, a wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne, ale trzeba złapać ten moment by pierś była soczysta ;) Super obiadek :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Happy New Year!
OdpowiedzUsuńSounds very delicious! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńI love all the wonderful spices! The chicken must have tasted really flavourful and yummy.
OdpowiedzUsuńI to rozumiem pyszności już na początku roku , koniecznie trzeba spróbować:)
OdpowiedzUsuńThat sounds yummy! I´ll try this with my mini-mini oven next week (Hubby cannot have hot oil).
OdpowiedzUsuńSounds easy and delicious! Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńNatalia this looks really delicious ! Happy New Year !!!
OdpowiedzUsuńNice recipe and happy new year
OdpowiedzUsuńOh! That looks good!
OdpowiedzUsuńMmmm ostatnio bardzo lubię takie orientalne przysmaki! ;)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńAkurat dziś jestem w ostrej fazie jelitówki, i bez entuzjazmu :) Ale jeszcze zajrzę ;)
OdpowiedzUsuńLooks yummy
OdpowiedzUsuńO pyszności, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńNaj w Nowym Roczku :**
OdpowiedzUsuńSome really tasty herbs and spices in that marinade.
OdpowiedzUsuńYum!! And the CHEESE!!!
OdpowiedzUsuńOh my boyfriend would love it!
OdpowiedzUsuńThanks for following, I following you :-D
Yummy! Never tried Jamaican chicken yet :)
OdpowiedzUsuńMniam! Kocham takie zapiekane dania z duuużą ilością sera :D
OdpowiedzUsuńWszystko co z kurczakiem jak najbardziej dla nas:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie, proste i smaczne dania :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie przepis prosty a ja lubie ostre potrawy wiec z checia wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńKurczaka to ja bym mogła jest w każdej formie a Twoja wygląda fantastycznie i pysznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI love to eat chicken, & this recipe looks delicious!
OdpowiedzUsuńhttps://ahomewithcare.blogspot.com/
Uwielbiam gotować i uwielbiam kurczaka! :) Bardzo chętnie przetestuję! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Werka
Faktycznie proste :)
OdpowiedzUsuńWow! looks delicious!
OdpowiedzUsuńNice combination of flavors. Thanks for sharing your recipe. I would like to give it a try for my fella.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kurczakiem, ale dla takiego zrobiłabym wyjątek i chętnie bym spróbowała :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
OdpowiedzUsuńlooks so yummy!! i have never had this before, it really sounds delicious!!!!
OdpowiedzUsuńCo za niezwykła i ciekawa kombinacja smaków!
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo smaczne i proste danie;)
OdpowiedzUsuńchicken with cheese must be delicious....yummy
OdpowiedzUsuńWOW...this looks SO tasty...I can't wait to try it for myself. In fact, it will be supper tonight!
OdpowiedzUsuńThank you so much! :))
Have an amazing weekend xxxxxxx
Aż ślinka cieknie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńNa 100% to musi być pyszne. Wspaniałe zioła i brak kuminu. Może jutrzejszy obiad będzie taki?
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu:)
I have never really tried anything Jamaican. This sounds like a tasty combination of spices!
OdpowiedzUsuńI think its a very nice recipe with all those gorgeous spices!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIt's mouthwatering!
OdpowiedzUsuńHave a great weekend!
One more amazing and delicious recipe from you. Thank you for sharing. Happy New Year.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/elizabeth-arden-sparkle-on-holiday_4.html
Wygląda naprawdę smakowicie ! Do tego piekne zdjęcia ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo i mam pomysł na jutrzejszy obiad, mniam! :)
OdpowiedzUsuńIleż można znaleźć u Ciebie inspirujących przepisów :)
OdpowiedzUsuńLove This - Beautifully Captured As Well
OdpowiedzUsuńCheers
P.S. Any Meatless Monday Ideas??
Yes, I'm planning vegetarian recipe post next week, hope you'll like it! Btw, it is more like Meatless Friday in here☺
UsuńEstupendo post! Muchas gracias por tus bonitas palabras en mi blog , espero verte pronto por allí! Feliz año! 🎉🎊💓
OdpowiedzUsuńAnother delicious chicken traybake idea Natalia. Thanks so much for sharing, Pauline
OdpowiedzUsuńPyszna rzecz :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ostrymi daniami :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńKurczak po jamajsku jeszcze nigdy nie jadłam ale kusi mnie bo uwielbiam wszystko co z serem ;p
OdpowiedzUsuń