stycznia 26, 2020

Proste ciasto z owocami i kruszonką / Easy Fruit Cake with Crumble

Proste ciasto z owocami i kruszonką przepis
Proste ciasto z owocami i kruszonką 
Proste ciasto z owocami i kruszonką przepis
Proste ciasto z owocami i kruszonką przepis

Zobaczcie, jak przygotować proste ciasto z owocami i kruszonką na moim filmie:



Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis idealny dla początkujących. Z podanych proporcji błyskawicznie upieczecie dużą blachę puszystego, wilgotnego ciasta z ulubionymi owocami - świeżymi lub tymi z puszki.

Przygotowanie ciasta z owocami i kruszonką jest banalnie proste. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi. Nie potrzebujemy używać miksera, wystarczy zwykła trzepaczka lub szpatułka.  Do mojego wypieku wykorzystałam brzoskwinie z puszki. W sezonie letnim koniecznie wypróbujcie to ciasto ze świeżymi owocami - będzie przepyszne na przykład z truskawkami, malinami lub borówkami. Tak naprawdę sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych owoców. Gotowe ciasto z kruszonką oblałam naszą ulubioną polewą z kremowego serka, która świetnie komponuje się z brzoskwiniami, ale możecie oblać je polewą czekoladową, tradycyjnym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis, który przyda się, gdy musicie błyskawicznie upiec coś pysznego. Jest bardzo smaczne i długo zachowuje świeżość. Polecam, smacznego:)


Przepis na proste ciasto z owocami i kruszonką, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na kruszonkę:
80 g zimnego masła,
ok. 5 czubatych łyżek mąki,
5 łyżek cukru,
3-4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

ciasto:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
 szklanka cukru (lub trochę więcej),
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
4 jajka,
puszka brzoskwiń (lub inne świeże owoce sezonowe) plus opcjonalnie łyżeczka mąki do obtoczenia owoców

na polewę:
kilka łyżek kremowego serka śmietankowego (kanapkowego cream cheese),
duża szczypta mielonej wanilii,
cukier puder do smaku,
kilka łyżek mleka

Przepis na proste ciasto z owocami i kruszonką, przygotowanie:

Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką, cukrem i wiórkami, do konsystencji grubych okruchów (gdyby całość się lepiła, dodać więcej mąki; jeśli będzie za sucha dodać masła). Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
W misce wymieszać mąkę, wanilię i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, jajkami i mlekiem. Wsypać suche składniki, szybko wymieszać trzepaczką (mogą pozostać grudki, ważne by mieszać krótko, tylko do połączenia składników!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Nałożyć dokładnie odsączone owoce obtoczone w mące. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Połączyć serek, wanilię, cukier puder i mleko w takich proporcjach, by stworzyły dość gęstą polewę (jak na filmie). Oblać gotowe ciasto.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Easy Fruit Cake with Crumble Recipe:


for the crumble:
80 g of cold butter, diced,
approx 5 heaping tbsp of flour,
5 tbsp of sugar,
3-4 tbsp of coconut shavings, optional

1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1  cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
approx. 5-6 canned peaches, well drained (or any fresh, seasonal fruit of your choice) plus 1 tsp of flour for dusting the fruits

for the glaze:
few tbsp pf cream cheese,
a pinch of vanilla,
some powdered sugar, to taste,
few tbsp of milk

Prepare the crumble: mix sugar, flour and the coconut. With your hands, work in butter until large clumps form and chill in the fridge, until ready to use.
Mix the flour with vanilla and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine (lumps are fine, do not overmix!). Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm). Press floured chunks of peaches  into the batter. Sprinkle with crumble. Bake for about 40 minutes in 180C.  Combine cream cheese, sugar and vanilla adding enough milk to create a thick glaze (see the video). Pour it over the cake. Enjoy:)


81 komentarzy:

  1. Wyglada mega apetycznie, uwielbiam takie ciasto 🤩😋

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks really delicious...I am off to the shops to buy the ingredients shortly!
    Thank you so much.:))

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię proste przepisy, ciasto wygląda smakowicie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks good!
    I prefer a cake made with fresh,seasonal fruit , or even with canned peaches or apricots - not dried fruit, or combimed with nuts.

    OdpowiedzUsuń
  5. I want some, it looks sooooooooooooooo good! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo często takie ciasto robię, najczęściej wtedy, kiedy mam owoce i nie chcę , żeby się zmarnowały :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda super, pewnie tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. Can't resist anything with a crumble :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie proste przepisy, bo nie jestem kulinarnym mistrzem - jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Excellent Photos & Stoked Your Still Supporting The Red Fashion Statement

    Be Well,
    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  11. Una entrada estupenda ! Gracias por receta! 👌👌👌 Me alegro verte por mi blog , espero verte por allí muy pronto! Feliz domingo! 💓💓💓

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś pysznego no i szybkiego to lubię ... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie, szybko by u mnie zniknęło przy moich łasuchach :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie. Uwielbiam takie proste ciasta bo zawsze wychodza pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie proste przepisy na ciasto i jednocześnie smakowite. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  16. A perfect meal with a cup of coffee.

    OdpowiedzUsuń
  17. Z pewnością smaku mu nie brakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie ciasta smakują najlepiej:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale mi narobiłas ochoty, może upieke w tygodniu. Na prawdę prosty przepis 😁.

    OdpowiedzUsuń
  20. I have a great easy fruit cake recipe (so simple) but I will give yours a try, Thanks. Have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  21. A very different fruit cake, which sounds delicious.

    OdpowiedzUsuń
  22. Moja teściowa robi podobne ciacho :) Bardzo je lubię i może sama w końcu też upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Seems as if it would be a lovely cake.

    OdpowiedzUsuń
  24. Great post, it looks so delicious! :)...btw, would you like to follow each other? If yes, please follow me on my blog and I´ll follow you back :) - https://whatafancyworldbylaura.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto z kruszonką to zawsze pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  26. My mom used to make a fruit cake that I really liked.

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam takie ciasta :) w sumie to mogłabym jeść same owoce z kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Proste, a wygląda przeeepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam takie proste ciasta. Nie dość że łatwe w wykonaniu to i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Junior chory i jestem uziemiona w domu, to może jutro takie ciasto popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  31. That looks very beautiful, I would taste it right away.

    OdpowiedzUsuń
  32. Takie ciasto chętnie bym zjadła :D Smakowicie się prezentuje :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Proste to najlepsze. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  34. Se ve estupendo ! Me encanta! 💓💓💓
    Que buena pinta! Espero tu opinión en mi reciente post ! Que pases un feliz día! 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  35. Ooo tak wilgotne i puszyste mniam!

    OdpowiedzUsuń
  36. This would make a good breakfast, too!

    OdpowiedzUsuń
  37. Dla mnie jak najbardziej na tak, ale opcja z polewą czekoladową. Nienawidzę lukru *_*
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Jeju to tak smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  39. Właśnie zajadamy się ciastem z odmrożonymi jagodami - pyyyycha - jeszcze raz dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! Z jagodami jest przepyszne ☺☺

      Usuń
  40. Wygląda pysznie, u mnie wersja bez serka.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Oh I am definitely going to have to try this one Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  42. This is another delicious looking cake! I think it would be lovely with fresh berries! Thank you for posting the video and the recipe. :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Bardzo lubię takie proste ciasta. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  44. Proste przepisy są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  45. I am a sucker for a crumble cake. Add in fruit and I'm a goner. Looks super tempting!

    OdpowiedzUsuń
  46. To ciasto wygląda tak cudownie. Zdjęcia są tak żywe, że z łatwością mogę sobie wyobrazić, jak smakowałaby konsystencja tego ciasta. Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  47. Przepięknie Ci to cisto wyszlo :-)

    OdpowiedzUsuń
  48. A beautiful cake that looks so tasty.

    OdpowiedzUsuń
  49. A my bardzo lubimy takie ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  50. I do ever so love me crumble! One of my favourite cakes is walnut, apricot jam crumble pie.

    OdpowiedzUsuń
  51. Grazie per la visita al mio blog...bellissima questa torta, un abbraccio: lachicchina.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  52. It looks delicious for any time of the day!

    OdpowiedzUsuń
  53. wow
    this looks mouthwatering lol
    i loved this dear Natalia

    let me say your hands are so pretty and i like shade you use :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Proste przepisy są najlepsze. Nie ma co sobie komplikować życia :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Mniam :) To ciasto wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  56. This sounds delicious and rich, yet easy to do.

    OdpowiedzUsuń
  57. Witam, czy można jeszcze Ugotować budyn i nakładać razem z owocami? Nie będzie za ciężkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba bym nie ryzykowała, to ciasto jest lekkie, może się nie udać. Można zrobic inaczej, upiec ciasto tak jak przepisie, z owocami, bez kruszonki. Na upieczone lekko ostudzone ciasto wylać gorący budyń,a jak budyn zastygnie udekorować polewą czekoladową. Takie wychodzi pyszne🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger