Proste ciasto z owocami i kruszonką |
Zobaczcie, jak przygotować proste ciasto z owocami i kruszonką na moim filmie:
Przygotowanie ciasta z owocami i kruszonką jest banalnie proste. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki z mokrymi. Nie potrzebujemy używać miksera, wystarczy zwykła trzepaczka lub szpatułka. Do mojego wypieku wykorzystałam brzoskwinie z puszki. W sezonie letnim koniecznie wypróbujcie to ciasto ze świeżymi owocami - będzie przepyszne na przykład z truskawkami, malinami lub borówkami. Tak naprawdę sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych owoców. Gotowe ciasto z kruszonką oblałam naszą ulubioną polewą z kremowego serka, która świetnie komponuje się z brzoskwiniami, ale możecie oblać je polewą czekoladową, tradycyjnym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Proste ciasto z owocami i kruszonką to szybki przepis, który przyda się, gdy musicie błyskawicznie upiec coś pysznego. Jest bardzo smaczne i długo zachowuje świeżość. Polecam, smacznego:)
Przepis na proste ciasto z owocami i kruszonką, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
na kruszonkę:
80 g zimnego masła,
ok. 5 czubatych łyżek mąki,
5 łyżek cukru,
3-4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
ciasto:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
szklanka cukru (lub trochę więcej),
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
4 jajka,
puszka brzoskwiń (lub inne świeże owoce sezonowe) plus opcjonalnie łyżeczka mąki do obtoczenia owoców
na polewę:
kilka łyżek kremowego serka śmietankowego (kanapkowego cream cheese),
duża szczypta mielonej wanilii,
cukier puder do smaku,
kilka łyżek mleka
for the crumble:
80 g of cold butter, diced,
approx 5 heaping tbsp of flour,
5 tbsp of sugar,
3-4 tbsp of coconut shavings, optional
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
approx. 5-6 canned peaches, well drained (or any fresh, seasonal fruit of your choice) plus 1 tsp of flour for dusting the fruits
for the glaze:
few tbsp pf cream cheese,
a pinch of vanilla,
some powdered sugar, to taste,
few tbsp of milk
Prepare the crumble: mix sugar, flour and the coconut. With your hands, work in butter until large clumps form and chill in the fridge, until ready to use.
Mix the flour with vanilla and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine (lumps are fine, do not overmix!). Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm). Press floured chunks of peaches into the batter. Sprinkle with crumble. Bake for about 40 minutes in 180C. Combine cream cheese, sugar and vanilla adding enough milk to create a thick glaze (see the video). Pour it over the cake. Enjoy:)
na kruszonkę:
80 g zimnego masła,
ok. 5 czubatych łyżek mąki,
5 łyżek cukru,
3-4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
ciasto:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
szklanka cukru (lub trochę więcej),
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
4 jajka,
puszka brzoskwiń (lub inne świeże owoce sezonowe) plus opcjonalnie łyżeczka mąki do obtoczenia owoców
na polewę:
kilka łyżek kremowego serka śmietankowego (kanapkowego cream cheese),
duża szczypta mielonej wanilii,
cukier puder do smaku,
kilka łyżek mleka
Przepis na proste ciasto z owocami i kruszonką, przygotowanie:
Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką, cukrem i wiórkami, do konsystencji grubych okruchów (gdyby całość się lepiła, dodać więcej mąki; jeśli będzie za sucha dodać masła). Odłożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
W misce wymieszać mąkę, wanilię i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, jajkami i mlekiem. Wsypać suche składniki, szybko wymieszać trzepaczką (mogą pozostać grudki, ważne by mieszać krótko, tylko do połączenia składników!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Nałożyć dokładnie odsączone owoce obtoczone w mące. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Połączyć serek, wanilię, cukier puder i mleko w takich proporcjach, by stworzyły dość gęstą polewę (jak na filmie). Oblać gotowe ciasto.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
W misce wymieszać mąkę, wanilię i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, jajkami i mlekiem. Wsypać suche składniki, szybko wymieszać trzepaczką (mogą pozostać grudki, ważne by mieszać krótko, tylko do połączenia składników!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Nałożyć dokładnie odsączone owoce obtoczone w mące. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Połączyć serek, wanilię, cukier puder i mleko w takich proporcjach, by stworzyły dość gęstą polewę (jak na filmie). Oblać gotowe ciasto.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Easy Fruit Cake with Crumble Recipe:
for the crumble:
80 g of cold butter, diced,
approx 5 heaping tbsp of flour,
5 tbsp of sugar,
3-4 tbsp of coconut shavings, optional
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
approx. 5-6 canned peaches, well drained (or any fresh, seasonal fruit of your choice) plus 1 tsp of flour for dusting the fruits
for the glaze:
few tbsp pf cream cheese,
a pinch of vanilla,
some powdered sugar, to taste,
few tbsp of milk
Prepare the crumble: mix sugar, flour and the coconut. With your hands, work in butter until large clumps form and chill in the fridge, until ready to use.
Mix the flour with vanilla and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine (lumps are fine, do not overmix!). Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm). Press floured chunks of peaches into the batter. Sprinkle with crumble. Bake for about 40 minutes in 180C. Combine cream cheese, sugar and vanilla adding enough milk to create a thick glaze (see the video). Pour it over the cake. Enjoy:)
Pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam każde ciasto z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńja tak samo:)
UsuńIt looks yummy!Mouthwatering! Hugs!
OdpowiedzUsuńWyglada mega apetycznie, uwielbiam takie ciasto 🤩😋
OdpowiedzUsuńThis looks really delicious...I am off to the shops to buy the ingredients shortly!
OdpowiedzUsuńThank you so much.:))
Hugs xxx
Scrumptious cake!
OdpowiedzUsuńYum!
Lubię proste przepisy, ciasto wygląda smakowicie 😊
OdpowiedzUsuńLooks good!
OdpowiedzUsuńI prefer a cake made with fresh,seasonal fruit , or even with canned peaches or apricots - not dried fruit, or combimed with nuts.
I want some, it looks sooooooooooooooo good! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńBardzo często takie ciasto robię, najczęściej wtedy, kiedy mam owoce i nie chcę , żeby się zmarnowały :D
OdpowiedzUsuńwygląda super, pewnie tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńileż pysznej kruszonki!
OdpowiedzUsuńCan't resist anything with a crumble :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy, bo nie jestem kulinarnym mistrzem - jeszcze :D
OdpowiedzUsuńExcellent Photos & Stoked Your Still Supporting The Red Fashion Statement
OdpowiedzUsuńBe Well,
Cheers
Una entrada estupenda ! Gracias por receta! 👌👌👌 Me alegro verte por mi blog , espero verte por allí muy pronto! Feliz domingo! 💓💓💓
OdpowiedzUsuńIt looks very tasty!
OdpowiedzUsuńYum!
Coś pysznego no i szybkiego to lubię ... :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, szybko by u mnie zniknęło przy moich łasuchach :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Uwielbiam takie proste ciasta bo zawsze wychodza pyszne :D
OdpowiedzUsuńale bym wcinała :D Mniam
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy na ciasto i jednocześnie smakowite. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńA perfect meal with a cup of coffee.
OdpowiedzUsuńZ pewnością smaku mu nie brakuje ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta smakują najlepiej:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPysznie - napewno skorzystam
OdpowiedzUsuńThis looks so good!
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłas ochoty, może upieke w tygodniu. Na prawdę prosty przepis 😁.
OdpowiedzUsuńI have a great easy fruit cake recipe (so simple) but I will give yours a try, Thanks. Have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńA very different fruit cake, which sounds delicious.
OdpowiedzUsuńMoja teściowa robi podobne ciacho :) Bardzo je lubię i może sama w końcu też upiekę :D
OdpowiedzUsuńSeems as if it would be a lovely cake.
OdpowiedzUsuńprzepis sobie zapisuję:)
OdpowiedzUsuńGreat post, it looks so delicious! :)...btw, would you like to follow each other? If yes, please follow me on my blog and I´ll follow you back :) - https://whatafancyworldbylaura.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCiasto z kruszonką to zawsze pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńMy mom used to make a fruit cake that I really liked.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) w sumie to mogłabym jeść same owoce z kruszonką ;)
OdpowiedzUsuńProste, a wygląda przeeepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste ciasta. Nie dość że łatwe w wykonaniu to i przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJunior chory i jestem uziemiona w domu, to może jutro takie ciasto popełnię :)
OdpowiedzUsuńThat looks very beautiful, I would taste it right away.
OdpowiedzUsuńMam na nie smaka
OdpowiedzUsuńTakie ciasto chętnie bym zjadła :D Smakowicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Proste to najlepsze. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńApetycznie kuszące :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonkę :)
OdpowiedzUsuńSe ve estupendo ! Me encanta! 💓💓💓
OdpowiedzUsuńQue buena pinta! Espero tu opinión en mi reciente post ! Que pases un feliz día! 😘😘😘
Ooo tak wilgotne i puszyste mniam!
OdpowiedzUsuńmmmmmmmm...ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
This would make a good breakfast, too!
OdpowiedzUsuńDla mnie jak najbardziej na tak, ale opcja z polewą czekoladową. Nienawidzę lukru *_*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
coconut shavings are good...yummy
OdpowiedzUsuńJeju to tak smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadamy się ciastem z odmrożonymi jagodami - pyyyycha - jeszcze raz dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało! Z jagodami jest przepyszne ☺☺
UsuńWygląda pysznie, u mnie wersja bez serka.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Oh I am definitely going to have to try this one Natalia!!
OdpowiedzUsuńLooks tasty :-D
OdpowiedzUsuńThis is another delicious looking cake! I think it would be lovely with fresh berries! Thank you for posting the video and the recipe. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste ciasta. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńProste przepisy są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńkocham takie ciasta!
OdpowiedzUsuńI am a sucker for a crumble cake. Add in fruit and I'm a goner. Looks super tempting!
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda tak cudownie. Zdjęcia są tak żywe, że z łatwością mogę sobie wyobrazić, jak smakowałaby konsystencja tego ciasta. Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonkę z owocami ;)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie Ci to cisto wyszlo :-)
OdpowiedzUsuńA beautiful cake that looks so tasty.
OdpowiedzUsuńA my bardzo lubimy takie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńI do ever so love me crumble! One of my favourite cakes is walnut, apricot jam crumble pie.
OdpowiedzUsuńGrazie per la visita al mio blog...bellissima questa torta, un abbraccio: lachicchina.blogspot.com
OdpowiedzUsuńIt looks delicious for any time of the day!
OdpowiedzUsuńwow
OdpowiedzUsuńthis looks mouthwatering lol
i loved this dear Natalia
let me say your hands are so pretty and i like shade you use :)
Looks delicious!
OdpowiedzUsuńLooks good :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Proste przepisy są najlepsze. Nie ma co sobie komplikować życia :)
OdpowiedzUsuńMniam :) To ciasto wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńThis sounds delicious and rich, yet easy to do.
OdpowiedzUsuńWitam, czy można jeszcze Ugotować budyn i nakładać razem z owocami? Nie będzie za ciężkie?
OdpowiedzUsuńChyba bym nie ryzykowała, to ciasto jest lekkie, może się nie udać. Można zrobic inaczej, upiec ciasto tak jak przepisie, z owocami, bez kruszonki. Na upieczone lekko ostudzone ciasto wylać gorący budyń,a jak budyn zastygnie udekorować polewą czekoladową. Takie wychodzi pyszne🙂
Usuń