Warzywne curry z fasolą / Vegetarian Curry with Beans
Dziś warzywne curry z fasolą - pyszne, aromatyczne danie, które powinno posmakować wszystkim fanom kuchni indyjskiej. Jest odpowiednie dla wegetarian, wegan, a także dla mięsożerców, którzy lubią od czasu do czasu posmakować kuchni roślinnej.
Kiedy przygotowuję indyjskie curry, uzależniam przepis od zawartości mojej lodówki. Do tej potrawy sprawdzi się prawie wszystko. Czasami dodaje kurczaka, indyka lub wieprzowinę, innym razem same warzywa, pamiętając, by dodać też te strączkowe, które zapewnią mi odpowiednią ilość białka. Potraktujcie też ten przepis jako bazę do stworzenia swojego wegetariańskiego curry i dorzućcie te warzywa, które najbardziej lubicie. Jeśli chcecie, możecie do potrawy dodać trochę mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki (wtedy danie nie będzie już wegańskie). Przyprawy dodajcie do smaku, ale danie powinno być ostre.
Warzywne curry z fasolą wspaniale smakuje z ryżem basmati, ale możecie do niego podać ulubiony ryż lub zdrową kaszę. Idealnym dodatkiem będzie do niego też mój chlebek naan (przepis TUTAJ). To wspaniały pomysł na rozgrzewające, zdrowe danie, zwłaszcza w sezonie zimowym. Polecam nie tylko na piątkowy obiad, smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na curry:)
Przepis na warzywne curry z fasolą:
puszka czerwonej lub białej fasoli,
puszka pomidorów,
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
duża czerwona papryka,
marchewka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka plastrów świeżego imbiru,
mała cukinia,
2 łyżeczki garam masali (u mnie firmy SKWORCU),
czubata łyżeczka kurkumy, czubata łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i pieprz (do smaku), 2-3 szklanki wody, opcjonalnie kila łyżek śmietanki lub mleka kokosowego
Na patelnię z niewielką ilością tłuszczu wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, plastry marchewki i i paski papryki, smażyć kilka minut, dodać plastry cukinii, a następnie drobno posiekany imbir i czosnek. Dodać przyprawy. Smażyć minutę, dodać pomidory i koncentrat, zalać wodą (tak, by częściowo zakrywała składniki). Gotować około 15-20 minut, do miękkości warzyw, dodać odsączoną fasolę, ewentualnie doprawić i wlać śmietankę.
Vegetarian Curry with Beans:
1 cup of cooked kidney beans,
1 can of tomatoes,
1-2 tbsp of tomato paste,
1 large red bell pepper,
1 carrot,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
few slices of fresh ginger,
1 small zucchini,
2 tsp of garam masala,
1 heaping tsp of turmeric,
1/4 tsp of nutmeg,
salt and pepper, to taste,
2-3 cups of water,
some cream or coconut milk, optional
Heat a small amount of oil or ghee in a pan, add chopped onion, slices of carrot and red bell pepper strips. Cook, stirring, for few minutes. Add thick slices of zucchini, followed by chopped garlic and ginger. Sprinkle with spices. Cook for additional minute, add tomatoes with their liquid and tomato paste. Cover with water and simmer for about 15-20 minutes, until tender. Add drained bean and some cream or coconut milk, to taste.
Also try my other curry recipes:)
|
stycznia 08, 2020
Warzywne curry z fasolą / Vegetarian Curry with Beans
AUTOR:
Natalia
nie lubię czerwone fasoli, ale z białą może być pyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię warzywne curry ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie danie to ja rozumiem :D
OdpowiedzUsuńGosto deste caril vegetariano deve de ser delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de uma boa semana.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
It is very good for dieting!
OdpowiedzUsuńEveryone is busy losing weight now! 😅
Hugs!🤗
Love vegetarian dishes! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
waw...I smell curry from far away ….. delicious
OdpowiedzUsuńw sam raz na styczniowy dzień:)
OdpowiedzUsuńThis is the perfect comfort dish for colder days. It's delicious, easy to prepare, and especially healthy (fiber, low in calories). Combined with turmeric, we get a little tasty 'power house'.
OdpowiedzUsuńEs una receta fantástica tiene buena pinta, el arroz le va muy bien a esta clases de recetas.
OdpowiedzUsuńUn abrazo.
I need to make this. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńSounds very delicious, thanks. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSuper, fajne danie na zimę, smaczne i aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla mnie, bo bezmięsne :)
OdpowiedzUsuńThat sounds easy and yummy, but I didn´t understand when the beans go in, right at the start?
OdpowiedzUsuńSorry, my mistake, I will add it to the recipe - you add your beans at last,at the end of cooking, cos they are already cooked. Thanks for the comment ☺
UsuńOK, thank you! (I´m obviously still a beginner ! ;-)...)
UsuńLove curry! And this one looks exceptional. Thanks!
OdpowiedzUsuńI've tried curry a few times and unfortunately I don't care for it.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, aż chyba jutro zrobię to :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
ania-el.blogspot.com
This will be good to make for my granddaughter; she is a vegetarian.
OdpowiedzUsuńSounds good and look amazing. I like these kind of dishes :-D
OdpowiedzUsuńThis will be cook to make for our granddaughter; she is a vegetarian.
OdpowiedzUsuńOh healthy yummy adn vegetarian
OdpowiedzUsuńGreat recipe
xx
Yum. I often add other vegies too.
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla mnie, mój jednak by marudził, że mięsa nie ma :P Samo warzywne by nie przeszło :D
OdpowiedzUsuńGdyby nie ta fasola, bo mam alergię... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku!^^
Na pewno jest pyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBuona serata.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, pewnie smakuje jeszcze lepiej :D
OdpowiedzUsuńThis looks delicious. I love curries and made a black lentil and bean curry the other day.
OdpowiedzUsuńI will try this one of these days. :)
looks comforting!
OdpowiedzUsuńKidney Beans, Brilliant
OdpowiedzUsuńCheers
It looks like a great curry! I love mine with lots of sauce :-))
OdpowiedzUsuńSzukałam czegoś nowego ... i mam. Dzisiaj albo jutro sprawdzam smak. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńale to mus być dobre:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba spróbować bo wygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńLooks so yummy, dear.
OdpowiedzUsuńxoxo
Liza
www.lizacorner.blogspot.com
Przepis bardzo ciekawy mimo że nie przepadam za tego typu potrawami ;) jestem pewna, że mojemu P bardzo by smakowało
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na przemycenie imbiru
OdpowiedzUsuńSounds yummy! Thanks for the recipe :)
OdpowiedzUsuńShoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
Vegetarian curry looks delicious.
OdpowiedzUsuńI like curry and I believe that it is very delicious. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/dear-2020-beauty-of-hope_9.html
WOW, It looks tasty, love it.
OdpowiedzUsuń-Geeky Freaky.
Uwielbiam wszystko, czego użyłaś do tego dania! Mniammm, ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńHi, I follow you on gfc # 520 ,follow back?
OdpowiedzUsuńhttps://lovefashionyes.blogspot.com/
Szkoda tylko, że nie bardzo przepadam za curry , reszta jest super
OdpowiedzUsuńMniam, jak pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMój blog♥
Danie zdecydowanie nie dla mnie. Nie lubię fasoli. Ale wygląda dość apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D Przepis z przyjemnością wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Ja lubię wszystkie rodzaje fasoli, więc to danie będzie super. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWell, you know I like curry! :)
OdpowiedzUsuńpycha wypróbuje tak samo jak kurczaka po jamajsku!
OdpowiedzUsuńPróbowałam curry na rózne sposoby i chyba się nigdy do niego nie przekonam ;)
OdpowiedzUsuńLooks a very nice dish.
OdpowiedzUsuńWe like vegetable curry served with cauliflower rice :)
All the best Jan