Wieprzowina po chińsku / General Tso's Pork |
Dziś pyszne danie inspirowane smakami kuchni azjatyckiej. Wieprzowina po chińsku to zmodyfikowany przepis na kurczaka generała tso (przepis TUTAJ), który jest jednym z moich ulubionych dań.
Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku, powinien być lekko słodki, kwaśny i ostry od imbiru i czosnku. Mięso powinno być oblepione sosem, ale nie powinno w nim pływać. Zamiast marchewki w sosie dobrze sprawdzi się na przykład papryka.
Do takiej domowej chińszczyzny doskonale pasuje ryż lub makaron ryżowy. Gotową potrawę możecie posypać sezamem, natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem. Polecam, smacznego.
Przepis na wieprzowinę po chińsku:
400-500 g wieprzowego mielonego mięsa (może też być drobiowe),
duża cebula,
marchewka pokrojona w cienkie paski (lub inne ulubione warzywo)
na sos:
łyżka startego imbiru,
3-4 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku,
ok. 6 łyżek sosu sojowego (lub do smaku),
ok. 3 łyżek miodu,
2-3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
ok. 6 łyżek wody,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3-4 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku,
ok. 6 łyżek sosu sojowego (lub do smaku),
ok. 3 łyżek miodu,
2-3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
ok. 6 łyżek wody,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Mięso i warzywa usmażyć na dużym ogniu, do miękkości - marchewka powinna pozostać jędrna i lekko chrupka. Połączyć składniki sosu, dokładnie wymieszać - sprawdzić smak i ewentualnie doprawić sokiem z cytryny, sosem sojowym lub miodem. Smaki muszą się równoważyć. Jeśli sos jest zbyt wyrazisty, dodać więcej mąki. Sosem zalać składniki na patelni, gotować kilka minut, aż sos zrobi się lepki. Posypać ziołami lub sezamem.
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
General Tso's Pork Recipe:
500 g of ground pork,
1 large onion, chopped,
1 carrot cut inro thin strips (or red bell pepper)
for the sauce:
1 tbsp of grated ginger,
3-4 cloves of garlic, minced,
approx. 6 tbsp of soy sauce,
approx. 3 tbsp of honey,
2-3 tbsp of lemon juice or rice vinegar,
approx. 6 tbsp of water,
2-3 tbsp of tomato paste,
3 tbsp of potato starch or corn starch
Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and vegetables. Cook on high heat, until tender (the carrot should remain slighty crispy). Combine all the ingredients for the sauce. Give it a try and add more ingredients to taste, if necessary. The sauce should be slighly tangy, hot and salty. If the sauce is too spicy or salty, add more water. Add the sauce to the meat, cook for few minutes, until thickens. Serve over rice or rice noodles. Optionally sprinkle with chive, cilantro, parsley or sesame seeds. Enjoy:)
Modified recipe from THIS site.
Są też warzywka ;)
OdpowiedzUsuńDanie mozma powiedzieć Jednogarnkowe. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńo maniam mniam kocham takike dania :D
OdpowiedzUsuńI like general tso!
OdpowiedzUsuńNormally I cook chicken tso
yum!
look like spicy...yummy
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla mojego taty- on uwielbia takie azjatyckie dania :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mięsko po chińsku :)
OdpowiedzUsuńwygląda na prosty przepis, uwielbiam chińszczyznę :)
OdpowiedzUsuńThis is for sure a great meal!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Look very tasty! 🤗
OdpowiedzUsuńI would love to eat this, sounds delicious. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThat looks super delicious. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
ale kolorowo:0
OdpowiedzUsuńSome how I thought this was going to be very spicy. I don't like hot or spicy. This sounds quite good.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża, lubi takie dania i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńGreat post, Thanks for sharing, x
OdpowiedzUsuńGdyby nie mięso, byłoby idealnie :)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńThat looks and sounds delicious. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńThis is a vert popular dish around here. Looks like you totally perfected it!
OdpowiedzUsuńOj, fajna, smaczna propozycja:)
OdpowiedzUsuńLots of great flavours there.
OdpowiedzUsuńIdealne dla miłośników chińskiej kuchni :)
OdpowiedzUsuńThat sounds so good.
OdpowiedzUsuńOh this does look SO delicious...I simply have to try it! :))
OdpowiedzUsuńThank you so much...
Have a super weekend!
Hugs xxx
I don't eat pork but my boyfriend does he would love this :-D
OdpowiedzUsuńIt looks amazing! :)
OdpowiedzUsuń--
O diário da Inês | Facebook | Instagram
Wygląda pysznie, moja druga połówka byłaby zachwycona takim daniem :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takiego dania, bo musi być naprawdę smakowite :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Looks delicious!
OdpowiedzUsuńThat looks so flavourful and tasty...I definitely would love some with my steamed rice :-)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńomom ale bym jadła:)
OdpowiedzUsuńA great to go with rice or bread.
OdpowiedzUsuńSounds good! Next time I have left over carrots I know what to do :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńI think it's yummy! Thanks for the post)))
Oh, so simple and tasty, thank you!
OdpowiedzUsuńLooks like some delicious flavors here!
OdpowiedzUsuńO masz Ci los, nie lubię chińszczyzny :)
OdpowiedzUsuńSo good.
OdpowiedzUsuńLooks flavorful. Thanks for sharing your recipe.
OdpowiedzUsuńNot a lover of pork but this looks delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI don't know which one to pick as they are all so yummy! :)
OdpowiedzUsuńHi... Would you like to follow each other?
Fifty Shades Fashion
wygląda to pięknie no i kuchnia chińska należy do moich ulubionych
OdpowiedzUsuńpodoba mi się angielska nazwa dania:)
Que buena pinta! 😋😋😋 Todo lo mejor para este año! Espero verte pronto por mi blog! 💓💓💓
OdpowiedzUsuńUwielbiam chińszczyznę <3
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo będzie mój nastepny obiad
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację, chętnie wypróbuję 😉
OdpowiedzUsuńIt looks quite tasty and appetizing.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda smakowicie :D!!! Z chęcią wypróbuję przepis :D!!!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zastanawiałam się co przygotować do jedzenia na obiadek. Nie miałam weny i od rana myślałam co kupić po pracy. Zwykle na tygodniu nie robię skomplikowanych potraw, wybieram dania, ktore robi się szybko oraz które jednoczesnie powinny dostarczyć wszystkich składników odżywczych organizmowi.
OdpowiedzUsuńKuchnię chińską lubię ale w sumie nie pamiętam już kiedy ostatnio raz robiłam jakies dane w tych smakach. W ostatnim czasie skupiałam się raczej na kuchni włoskiej.
Wyglada bardzo smakowicie tak wiec na pewno się nad nim zastanowię :)
mniam, aż człowiek głodnieje! a to zielone to dymka drobno posiekana?
OdpowiedzUsuńTrochę dymki i natki pietruszki☺
UsuńBardzo lubię takie dania :D
OdpowiedzUsuńPychota... właśnie pałaszujemy :D!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało! Dziękuję za komentarz ☺☺
Usuń