stycznia 10, 2020

Wieprzowina po chińsku / General Tso's Pork

Wieprzowina po chińsku
Wieprzowina po chińsku / General Tso's Pork

Wieprzowina po chińsku

Dziś pyszne danie inspirowane smakami kuchni azjatyckiej. Wieprzowina po chińsku to zmodyfikowany przepis na kurczaka generała tso (przepis TUTAJ), który jest jednym z moich ulubionych dań.

Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku, powinien być lekko słodki, kwaśny i ostry od imbiru i czosnku. Mięso powinno być oblepione sosem, ale nie powinno w nim pływać. Zamiast marchewki w sosie dobrze sprawdzi się na przykład papryka.

Do takiej domowej chińszczyzny doskonale pasuje ryż lub makaron ryżowy. Gotową potrawę możecie posypać sezamem, natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem. Polecam, smacznego.

Przepis na wieprzowinę po chińsku:

400-500 g wieprzowego mielonego mięsa (może też być drobiowe),
duża cebula,
marchewka pokrojona w cienkie paski (lub inne ulubione warzywo)

na sos:

łyżka startego imbiru,
3-4 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku,
ok. 6 łyżek sosu sojowego (lub do smaku),
ok. 3 łyżek miodu,
2-3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
ok. 6 łyżek wody,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Mięso  i warzywa usmażyć na dużym ogniu, do miękkości - marchewka powinna pozostać jędrna i lekko chrupka. Połączyć składniki sosu, dokładnie wymieszać - sprawdzić smak i ewentualnie doprawić sokiem z cytryny, sosem sojowym lub miodem. Smaki muszą się równoważyć. Jeśli sos jest zbyt wyrazisty, dodać więcej mąki. Sosem zalać składniki na patelni, gotować kilka minut, aż sos zrobi się lepki. Posypać ziołami lub sezamem. 

Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.

General Tso's Pork Recipe:

500 g of ground pork,
1 large onion, chopped,
1 carrot cut inro thin strips (or red bell pepper)

for the sauce:
1 tbsp of grated ginger,
3-4 cloves of garlic, minced,
approx. 6 tbsp of soy sauce,
approx. 3 tbsp of honey,
2-3 tbsp of lemon juice or rice vinegar,
approx. 6 tbsp of water,
2-3 tbsp of tomato paste,
3 tbsp of potato starch or corn starch

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and vegetables. Cook on high heat, until tender (the carrot should remain slighty crispy). Combine all the ingredients for the sauce. Give it a try and add more ingredients to taste, if necessary. The sauce should be slighly tangy, hot and salty. If the sauce is too spicy or salty, add more water.  Add the sauce to the meat, cook for few minutes, until thickens. Serve over rice or rice noodles. Optionally sprinkle with chive, cilantro, parsley or sesame seeds. Enjoy:)

Modified recipe from THIS site.

62 komentarze:

  1. Danie mozma powiedzieć Jednogarnkowe. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  2. I like general tso!
    Normally I cook chicken tso
    yum!

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie idealne dla mojego taty- on uwielbia takie azjatyckie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda na prosty przepis, uwielbiam chińszczyznę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. This is for sure a great meal!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  6. I would love to eat this, sounds delicious. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  7. Some how I thought this was going to be very spicy. I don't like hot or spicy. This sounds quite good.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe danie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś dla mojego męża, lubi takie dania i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Great post, Thanks for sharing, x

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdyby nie mięso, byłoby idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W takim wydaniu jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. That looks and sounds delicious. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  14. This is a vert popular dish around here. Looks like you totally perfected it!

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne dla miłośników chińskiej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh this does look SO delicious...I simply have to try it! :))
    Thank you so much...

    Have a super weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  17. I don't eat pork but my boyfriend does he would love this :-D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie, moja druga połówka byłaby zachwycona takim daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chętnie bym spróbowała takiego dania, bo musi być naprawdę smakowite :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. That looks so flavourful and tasty...I definitely would love some with my steamed rice :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. A great to go with rice or bread.

    OdpowiedzUsuń
  22. Sounds good! Next time I have left over carrots I know what to do :-)

    OdpowiedzUsuń

  23. I think it's yummy! Thanks for the post)))

    OdpowiedzUsuń
  24. Oh, so simple and tasty, thank you!

    OdpowiedzUsuń
  25. Looks like some delicious flavors here!

    OdpowiedzUsuń
  26. O masz Ci los, nie lubię chińszczyzny :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Looks flavorful. Thanks for sharing your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  28. Not a lover of pork but this looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  29. I don't know which one to pick as they are all so yummy! :)
    Hi... Would you like to follow each other?
    Fifty Shades Fashion

    OdpowiedzUsuń
  30. wygląda to pięknie no i kuchnia chińska należy do moich ulubionych
    podoba mi się angielska nazwa dania:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Que buena pinta! 😋😋😋 Todo lo mejor para este año! Espero verte pronto por mi blog! 💓💓💓

    OdpowiedzUsuń
  32. To będzie mój nastepny obiad

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo fajny przepis :) chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  34. Dziękuję za inspirację, chętnie wypróbuję 😉

    OdpowiedzUsuń
  35. It looks quite tasty and appetizing.

    OdpowiedzUsuń
  36. Danie wygląda smakowicie :D!!! Z chęcią wypróbuję przepis :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Dzisiaj zastanawiałam się co przygotować do jedzenia na obiadek. Nie miałam weny i od rana myślałam co kupić po pracy. Zwykle na tygodniu nie robię skomplikowanych potraw, wybieram dania, ktore robi się szybko oraz które jednoczesnie powinny dostarczyć wszystkich składników odżywczych organizmowi.

    Kuchnię chińską lubię ale w sumie nie pamiętam już kiedy ostatnio raz robiłam jakies dane w tych smakach. W ostatnim czasie skupiałam się raczej na kuchni włoskiej.

    Wyglada bardzo smakowicie tak wiec na pewno się nad nim zastanowię :)

    OdpowiedzUsuń
  38. mniam, aż człowiek głodnieje! a to zielone to dymka drobno posiekana?

    OdpowiedzUsuń
  39. Pychota... właśnie pałaszujemy :D!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! Dziękuję za komentarz ☺☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger