Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) |
Dziś zapraszam na pyszną zupę ogórkową, ale nie taką tradycyjną, lecz pożywną zupę ogórkową naszych sąsiadów. Rassolnik (rosolnik/ razsolnik) to pełna warzyw zupa, bardzo lubiana w Rosji i na Ukrainie.
W skład rosyjskiej zupy ogórkowej wchodzą oczywiście ogórki kiszone, a poza tym włoszczyzna, ziemniaki i kasza, najczęściej jęczmienna. Wersji tej zupy jest jednak wiele, czasem dodaje się do niej inną kaszę lub ryż, a także białą fasolę. Taka właśnie pojawia się tutaj. Oprócz fasoli w zupie znajduje się sporo mięsa z wywaru/rosołu, dlatego całość jest bardzo pożywna i wystarczy za pełne danie obiadowe. Do zupy często dodaje się też podroby, ale ja zrezygnowałam z tego dodatku.
Jeśli lubicie tradycyjną zupę ogórkową, koniecznie spróbujcie również tej ciekawej wersji. Rassolnik jest sycący, rozgrzewający i pyszny. Polecam, smacznego:)
Na drugie danie polecam również gulasz cygański z klopsikami:
Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik), składniki:
ok. 2 -2.5 l domowego bulionu mięsnego (u mnie drobiowy),
mięso z bulionu,
1-2 marchewki,
mały korzeń pietruszki,
kawałek pora,
2-3 duże ziemniaki,
mały kawałek selera lub 1-2 gałązki selera naciowego,
4-5 ogórków kiszonych plus woda z ogórków,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku),
puszka białej fasoli, (opcjonalnie)
100 g ugotowanego ryżu,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub koperku,
sól, pieprz do smaku
Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik), przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, ogórki i seler zetrzeć na tarce (lub pokroić w kostkę), ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę, drobno posiekać pora. Włoszczyznę i ziemniaki przesmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, zalać bulionem, gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać posiekane mięso, koncentrat, fasolę, ogórki i wodę z ogórków do smaku. Doprawić. Do miseczek nałożyć porcje ryżu, zalać zupą, posypać koperkiem lub natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Rassolnik Pickle Soup Recipe:
2 - 2.5 l of homemade chicken stock,
some shredded chicken from the stock,
1-2 carrots, grated,
1 small parsnip, grated,
small piece of leek ,finely chopped,
2-3 large potatoes,
2 stalks of celery,
4-5 Polish or Russian pickles / fermented cucumbers with their juice, to taste,
2-3 tbsp of tomato paste,
1 cup of white beans, optional,
100 g of cooked rice,
few tbsp of chopped parsley or dill,
salt and pepper, to taste
Grated pickles and finely chop leek and celery. Cut the potatoes into small pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add grated carrot, parsnip and chopped leek with celery. Cook for few minutes and cover with stock. simmer, until tender. Add tomato paste, drained beans, shredded meat and pickles with their juice to taste. Season well. Sprinkle with chopped herbs. To the bowls, add some rice and cover with soup. Enjoy:)
ale pyszności ;D <3 z checia zjem ją na weekendzie :D
OdpowiedzUsuńW takiej wersji ogórkowej jeszcze nie próbowałam. Chyba dziś skoczę do sklepu po niezbędne składniki :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa wersja zupy ogórkowej:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że takiej wersji ogórkowej nie znałam. To dla mnie nowość ;)
OdpowiedzUsuńSoup ... tasty!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend! 🤗
Do syta!
OdpowiedzUsuńYum. I would not have thought to put pickles in soup!
OdpowiedzUsuńI think I would like this
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę ogórkową ryżem, ale z kasza to coś nowego. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńLooks tasty!
OdpowiedzUsuńCores do Vício
Wow, bardzo nietuzinkowy przepis jak i sama potrawa - przynajmniej dla mnie xx
OdpowiedzUsuńThis sounds just like the soup my auntie used to make for me when I was a kid, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo interesująco. Nigdy wcześniej nie jadłem zupy z piklami.
OdpowiedzUsuńLooks appetizing. Happy weekend!
OdpowiedzUsuńLooks good, I like rice in soups :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie gotowałam i nie jadłam zupy ogórkowej. Twój przepis mnie bardzo zaciekawił, jestem niemal pewna, że w najbliższym czasie taka zupa znajdzie się u nas na stole.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu:)
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńThis is a new one to me; I have never heard of pickle soup! But there are pickle potato chips.
OdpowiedzUsuńZdziwiłam się własnie, bo ta zupa ogórkowa wygląda jak pomidorowa :D Kurcze, muszę spróbować takiej zupy :) Czy ona też wyjdzie jeśli zamiast kiszonych ogórków dałabym przecier ogórkowy? :D Bo normalnie ogórkową robię własnie w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, dodając przecier ogórkowy do smaku:) Ja jeszcze takiej nie próbowałam. Pozdrawiam:)
UsuńCzyli bardziej chodzi tu o dodanie koncentratu pomidorowego do ogórkowej? :D
UsuńKoncentratu, większej ilości warzyw i mięsa , no i kaszy lub ryżu☺
UsuńThat looks very good and tasty.
OdpowiedzUsuńZ taką wersją ogórkowej jeszcze się nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńZa ogórkową nigdy nie przepadałam ;)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSoup is always good, and I like the addition of rice. I would leave out the chicken (and chicken stock) but that is me. The other ingredients sound very tasty.
OdpowiedzUsuńThis is so appetizing!
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tej zupie ale nigdy nie jadłam . Ugotuję sobie taką , dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńI eat pickle sometimes, but I love soup...yummy
OdpowiedzUsuńThanks for this recipe
OdpowiedzUsuńhave a nice day... :D
Looks yummy! Thanks for the recipe :)
OdpowiedzUsuńShoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
o dzięki, tak ostatnio chodziła za mną zupa i chyba zrobię ogórkową :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOh WOW, this looks SO good!!:))
OdpowiedzUsuńHave a fabulous weekend xxx
Coś nowego, super ;)
OdpowiedzUsuńIt is freeze here, enjoying this soup will be great!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na zupę. Coś innego ;)
OdpowiedzUsuńPo rosyjsku to jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu ogórkowa to coś nowego:)
OdpowiedzUsuńFor sure a yummy soup!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
That soup look very delicious. Thank you for recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/carolina-herrera-good-girl-eau-de-parfum_25.html
Takiej nie znam ♥
OdpowiedzUsuńJeszcze takie wersji ogórkowej nie jadłam 😉
OdpowiedzUsuńI've just had lunch and it was soup.
OdpowiedzUsuńThis recipe looks good, must try it.
I don't think I've ever had a soup with pickles in it! Should try this recipe!
OdpowiedzUsuńNie znałam tej wersji zupy ogórkowej . Ciekawie brzmi
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy :-) twoja zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie gotowalam zupy ogórkowej, dziękuję za przypomnienie. W takiej wersji na bogato może być pyszna :).
OdpowiedzUsuńZupa ogórkowa, którą robimy u nas, też może być bardzo pożywna ;)
OdpowiedzUsuńPickled soup sounds interesting!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Takiejvogorkowej jeszcze nie jadlam
OdpowiedzUsuńMoja mama czasem taką robiła :) ale nie miałam pojęcia, że to rosyjska ogórkowa ;p w każdym razie bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie jadłam jeszcze :-)
OdpowiedzUsuńThat soup looks really delicious. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
It looks a warming bowl of soup, good for cooler months.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
bardzo lubię rassolnik, w Emiratach nie ma typowo polskiej kuchni w restauracjach, więc jak mam ochotę na coś zbliżonego, to idę do knajp rosyjskich, gdzie często biorę rassolnik (dają głównie z kaszą, mięsem, ziemniakami i ogórkiem oraz śmietaną) i faktycznie jest to pełne danie!
OdpowiedzUsuńSuper przepis:)
OdpowiedzUsuńCiekawa :) Nie wygląda jak ogórkowa!
OdpowiedzUsuń