stycznia 24, 2020

Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup

Zupa ogórkowa po rosyjsku przepis na rassolnik
Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) 

Dziś zapraszam na pyszną zupę ogórkową, ale nie taką tradycyjną, lecz pożywną zupę ogórkową naszych sąsiadów. Rassolnik (rosolnik/ razsolnik) to pełna warzyw zupa, bardzo lubiana w Rosji i na Ukrainie.

W skład rosyjskiej zupy ogórkowej wchodzą oczywiście ogórki kiszone, a poza tym włoszczyzna, ziemniaki i kasza, najczęściej jęczmienna. Wersji tej zupy jest jednak wiele, czasem dodaje się do niej inną kaszę lub ryż, a także białą fasolę. Taka właśnie pojawia się tutaj. Oprócz fasoli w zupie znajduje się sporo mięsa z wywaru/rosołu, dlatego całość jest bardzo pożywna i wystarczy za pełne danie obiadowe. Do zupy często dodaje się też podroby, ale ja zrezygnowałam z tego dodatku.

Jeśli lubicie tradycyjną zupę ogórkową, koniecznie spróbujcie również tej ciekawej wersji. Rassolnik jest sycący, rozgrzewający i pyszny. Polecam, smacznego:)

Na drugie danie polecam również gulasz cygański z klopsikami:



Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik), składniki:

ok. 2 -2.5 l domowego bulionu mięsnego (u mnie drobiowy),
mięso z bulionu,
1-2 marchewki,
mały korzeń pietruszki,
kawałek pora,
2-3 duże ziemniaki,
mały kawałek selera lub 1-2 gałązki selera naciowego,
4-5 ogórków kiszonych plus woda z ogórków,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku),
puszka białej fasoli, (opcjonalnie)
100 g ugotowanego ryżu,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub koperku,
sól, pieprz do smaku

Zupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik), przygotowanie:


Marchewkę, pietruszkę, ogórki i seler zetrzeć na tarce (lub pokroić w kostkę), ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę, drobno posiekać pora. Włoszczyznę i ziemniaki przesmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, zalać bulionem, gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać posiekane mięso, koncentrat, fasolę, ogórki i wodę z ogórków do smaku. Doprawić. Do miseczek nałożyć porcje ryżu, zalać zupą, posypać koperkiem lub natką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Rassolnik Pickle Soup Recipe:

2 - 2.5 l of homemade chicken stock,
some shredded chicken from the stock,
1-2 carrots, grated,
1 small parsnip, grated,
small piece of leek ,finely chopped,
2-3 large potatoes,
2 stalks of celery,
4-5 Polish or Russian pickles / fermented cucumbers with their juice, to taste,
2-3 tbsp of tomato paste,
1 cup of white beans, optional,
100 g of cooked rice,
few tbsp of chopped parsley or dill,
salt and pepper, to taste

Grated pickles and finely chop leek and celery. Cut the potatoes into small pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add grated carrot, parsnip and chopped leek with celery. Cook for few minutes and cover with stock. simmer, until tender. Add tomato paste, drained beans, shredded meat and pickles with their juice to taste. Season well. Sprinkle with chopped herbs. To the bowls, add some rice and cover with soup. Enjoy:)


59 komentarzy:

  1. ale pyszności ;D <3 z checia zjem ją na weekendzie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji ogórkowej jeszcze nie próbowałam. Chyba dziś skoczę do sklepu po niezbędne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawa wersja zupy ogórkowej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że takiej wersji ogórkowej nie znałam. To dla mnie nowość ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Soup ... tasty!
    Have a nice weekend! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  6. Yum. I would not have thought to put pickles in soup!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię zupę ogórkową ryżem, ale z kasza to coś nowego. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, bardzo nietuzinkowy przepis jak i sama potrawa - przynajmniej dla mnie xx

    OdpowiedzUsuń
  9. This sounds just like the soup my auntie used to make for me when I was a kid, yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi bardzo interesująco. Nigdy wcześniej nie jadłem zupy z piklami.

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks appetizing. Happy weekend!

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks good, I like rice in soups :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie gotowałam i nie jadłam zupy ogórkowej. Twój przepis mnie bardzo zaciekawił, jestem niemal pewna, że w najbliższym czasie taka zupa znajdzie się u nas na stole.
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. This is a new one to me; I have never heard of pickle soup! But there are pickle potato chips.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdziwiłam się własnie, bo ta zupa ogórkowa wygląda jak pomidorowa :D Kurcze, muszę spróbować takiej zupy :) Czy ona też wyjdzie jeśli zamiast kiszonych ogórków dałabym przecier ogórkowy? :D Bo normalnie ogórkową robię własnie w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, dodając przecier ogórkowy do smaku:) Ja jeszcze takiej nie próbowałam. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Czyli bardziej chodzi tu o dodanie koncentratu pomidorowego do ogórkowej? :D

      Usuń
    3. Koncentratu, większej ilości warzyw i mięsa , no i kaszy lub ryżu☺

      Usuń
  16. That looks very good and tasty.

    OdpowiedzUsuń
  17. Z taką wersją ogórkowej jeszcze się nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Za ogórkową nigdy nie przepadałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy takiej nie jadłam:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Soup is always good, and I like the addition of rice. I would leave out the chicken (and chicken stock) but that is me. The other ingredients sound very tasty.

    OdpowiedzUsuń
  21. Słyszałam o tej zupie ale nigdy nie jadłam . Ugotuję sobie taką , dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  22. I eat pickle sometimes, but I love soup...yummy

    OdpowiedzUsuń
  23. Thanks for this recipe
    have a nice day... :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks yummy! Thanks for the recipe :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  25. o dzięki, tak ostatnio chodziła za mną zupa i chyba zrobię ogórkową :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Oh WOW, this looks SO good!!:))

    Have a fabulous weekend xxx

    OdpowiedzUsuń
  27. It is freeze here, enjoying this soup will be great!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciekawy pomysł na zupę. Coś innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Po rosyjsku to jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. W takim wydaniu ogórkowa to coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  31. For sure a yummy soup!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  32. That soup look very delicious. Thank you for recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/carolina-herrera-good-girl-eau-de-parfum_25.html

    OdpowiedzUsuń
  33. Jeszcze takie wersji ogórkowej nie jadłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  34. I've just had lunch and it was soup.
    This recipe looks good, must try it.

    OdpowiedzUsuń
  35. I don't think I've ever had a soup with pickles in it! Should try this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie znałam tej wersji zupy ogórkowej . Ciekawie brzmi

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo lubię zupy :-) twoja zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Dawno nie gotowalam zupy ogórkowej, dziękuję za przypomnienie. W takiej wersji na bogato może być pyszna :).

    OdpowiedzUsuń
  39. Zupa ogórkowa, którą robimy u nas, też może być bardzo pożywna ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Pickled soup sounds interesting!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  41. Takiejvogorkowej jeszcze nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  42. Moja mama czasem taką robiła :) ale nie miałam pojęcia, że to rosyjska ogórkowa ;p w każdym razie bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Takiej wersji nie jadłam jeszcze :-)

    OdpowiedzUsuń
  44. It looks a warming bowl of soup, good for cooler months.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  45. bardzo lubię rassolnik, w Emiratach nie ma typowo polskiej kuchni w restauracjach, więc jak mam ochotę na coś zbliżonego, to idę do knajp rosyjskich, gdzie często biorę rassolnik (dają głównie z kaszą, mięsem, ziemniakami i ogórkiem oraz śmietaną) i faktycznie jest to pełne danie!

    OdpowiedzUsuń
  46. Super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  47. Ciekawa :) Nie wygląda jak ogórkowa!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger