Przepis na zupę ziemniaczano-jarzynową z serem:
1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego,
szklanka mleka,
3-4 łyżki masła (u mnie klarowane),
3-4 łyżki mąki,
3-4 ziemniaki,
marchewka,
garść fasolki szparagowej,
pół małego kalafiora,
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka czubatych łyżek startego żółtego sera,
sól, pieprz, wędzona papryka (do smaku),
posiekana natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa podsmażyć do lekkiego zarumienienia na 3-4 łyżkach masła (czosnek wrzucić na końcu). Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać całość bulionem i mlekiem. Dodać fasolkę i różyczki kalafiora. Gotować na małym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku, dodać ser. Gotową zupę posypać świeżymi ziołami. Gdyby zupa była za gęsta, dodać więcej bulionu lub mleka.
Potato Vegetable Soup with Cheese:
1 1/2 - 2 l of homemade chicken stock,
1 cup of milk,
2-4 tbso of clarified butter (or regular butter),
3-4 tbsp of flour,
3-4 potatoes,
1 carrot,
a handful of green beans,
1/2 of a small cauliflower,
1 onion,
2 cloves of garlic,
few heaping tbsp of grated cheese,
salt, pepper, smoked paprika,to taste,
chopped parsley, dill or chive
Dice the potatoes and carrot, finely chop onion and garlic. Cook, using clarified butter, until lighly golden (add garlic at last). Add flour and stir quickly. Cover with milka and stock. Add cauliflower and beans. Simmer on low, until thick and tender. Season well to taste and add cheese. Srinkle the soup with fresh herbs. If the soup is too thick, add more stock or milk.
wygląda na smaczną i lekką, super :)
OdpowiedzUsuńa mi bardziej na sycącą i grzejącą:D
UsuńThe soup is so tasty ... but I do not know so much that cheese will be my taste! I do like a cheese sandwich! 🤗
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis! Już mi ślinka leci 😋uwielbiam zupy i lubie eksperymentować ze smakami, muszę ją wypróbować w tym tygodniu.
OdpowiedzUsuńA ja dzisiaj mam pomidorową w pracy :D
OdpowiedzUsuńSounds quite delicious to me and we make a lot of soup during winter. Have a good day Diane
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą zupę, robię ją bardzo często i to w największym garnku :D
OdpowiedzUsuńI love vegetables soup but I haven't tried with cheese.
OdpowiedzUsuńsound good to have soup with potatoes and cheese in the winter...yummy
OdpowiedzUsuńThis sounds so very, very good! Thanks! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThat looks so good.
OdpowiedzUsuńPerfect that there is even cheese in the soup!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Can you cook for me.
OdpowiedzUsuńWygląda mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBoska, na warzywnym bulionie, zrobię w weekend :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, z góry wiem, że będzie smakować. :) Pozdrawiam. <3
OdpowiedzUsuńI had tomato soup for lunch today...but this one looks so much tastier!
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing the recipe. :))
Hugs xxx
Very creamy and comforting...a perfect winter soup!
OdpowiedzUsuńOh wow this recipe looks so simple and so delcious I am going to try this one
OdpowiedzUsuńxx
I love using cheese in soup! This looks excellent -- thanks.
OdpowiedzUsuńoj uwielbiam takie zupki:)
OdpowiedzUsuńThis looks really wonderful. Thank you so much for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
I like soup :-D
OdpowiedzUsuńYum - though I would use vegetable stock.
OdpowiedzUsuńZawsze smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepyszne. Z chęcią bym spróbowała bo lubię takie klimaty. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy, a takiego przepisu jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńThis looks so good, and comforting! I make soup in all kinds of weather, and hope to try this one.
OdpowiedzUsuńTo bardzo pożywna zupa:)))bardzo takie lubię:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAle smakowitości :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL
Zupy są zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńThis looks nice, and perfect for cooler weather.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Wydaje się pyszna, a zupy uwielbiam, ale takie jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńLovely and comforting soup.
OdpowiedzUsuńZupy kremowa lubię ♥
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Muszę wypróbowac przepis :) O tej porze roku rozgrzewające zupy smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńThanks for stopping by my blog. This soup caught my eye. My Joe will love it.
OdpowiedzUsuńMust put a little cheese in my soup when I make is next. Never have I used flour either in soup, my soup usually goes thick without it mainly because I blend the vegetables with stock all together after it's cooked. I also make soup and don't blend it.
OdpowiedzUsuńI never heard of adding flour - but this receipe sure sounds yummy, especially as it´s getting colder again!
OdpowiedzUsuńDumb question: We have some "old" potatoes - can I use them or just buy new ones?
There is no dumb questions in here☺ Of course,you can use old potatoes, in fact I used them in this recipe. Have a lovely day☺
UsuńGreat, thank you! Just yesterday I nearly threw them out!
UsuńIt looks delicious, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńprosphairshop full lace human hair wigs
OdpowiedzUsuńLooks like yummy! Thanks for the recipe and details)))
Smakowicie to wyglada . Zastanawiam się tylko czy mi wyjdzie gdy zamiast bulionu drobiowego zrobię warzywny i zamiast zwykłego mleka dam roślinne .
OdpowiedzUsuńSoup with cheese sounds great!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Taka zupa na pewno by mi smakowała :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Bardzo apetyczna, ja zresztą jestem fanką zup w każdej postaci :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJestem teraz na etapie uczenia się robienia zup! Na razie mam na koncie rosół i czosnkową!
OdpowiedzUsuńNa pewno by mi zasmakowała! Wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńThat sounds delicious.
OdpowiedzUsuńWędzona papryka jest bardzo charakterystyczna w smaku ;)
OdpowiedzUsuńZupy bardzo lubię. Chętnie spróbowałabym wersji ziemniaczanej z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńTa zupa brzmi pysznie. Uwielbiam to, jak je przyozdobiłeś.
OdpowiedzUsuńwow i really loved this one dear Natalia :) as veggies are my favorite :)thank you for such nice sharing my dear friend!
OdpowiedzUsuńLubię zupy jarzynowe. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńTaka zupa to można sie dobrze najeść :D pycha
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpycha , uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńNie jadlam takiej zupki
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! a ja właśnie zrobiłam dosyć podobną zupę, z lekką wariacją, mianowicie ziemniaczki, por, fasolka a do tego dorsz w kostkę i krewetki, zabielane cream cheese (nie wiem jak to po polsku się tłumaczy, taki chyba serek topiony) z koperkiem
OdpowiedzUsuńCream cheese to kremowy serek kanapkowy, topiony jest inny, ale zupa brzmi przepysznie, warto spróbować!☺
UsuńUwielbiam takie zupy!
OdpowiedzUsuńLubię sycące i rozgrzewające zupy.
OdpowiedzUsuńLooks hearty and delicious!
OdpowiedzUsuń