stycznia 15, 2020

Zupa ziemniaczano-jarzynowa z serem / Potato Vegetable Soup with Cheese

Zupa ziemniaczano jarzynowa z serem
Zupa ziemniaczano-jarzynowa z serem / Potato Vegetable Soup with Cheese

Dziś zapraszam na jedną z naszych ulubionych zup, czyli zupę ziemniaczano-jarzynową z serem. To idealny posiłek na chłodne dni.

Zupa ziemniaczano-jarzynowa z serem zawiera co prawda sporo kalorii, ale jest pożywna i naprawdę pyszna. Przygotowuje się ją na zasmażce, mleku i drobiowym bulionie. Ważnym składnikiem zupy jest wędzona papryka, która nadaje zupie wspaniałego aromatu. Jeśli nie macie tej przyprawy, a nie boicie się kalorii, dodajcie do zupy trochę podsmażonego, wędzonego boczku lub wędzonej szynki. Do takiej warzywnej zupy z ziemniakami możecie też dodać swoje ulubione jarzyny - wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce. Zamiast kalafiora dobrze sprawdzi się na  przykład brokuł. Gotowa zupa powinna być przyjemnie gęsta z wyczuwalną nutką sera. Jeśli wolicie, możecie każdą porcję zupy posypać startym serem tuż przed podaniem.

Pożywna zupa ziemniaczano-jarzynowa z serem poleca się na obiad w sezonie zimowym i nie tylko. Smacznego:)

Przepis na zupę ziemniaczano-jarzynową z serem:

1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego,
szklanka mleka,
3-4 łyżki masła (u mnie klarowane),
3-4 łyżki mąki,
3-4 ziemniaki,
marchewka,
garść fasolki szparagowej,
pół małego kalafiora,
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka czubatych łyżek startego żółtego sera,
sól, pieprz, wędzona papryka (do smaku),
posiekana natka pietruszki, koperek lub szczypiorek

Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa podsmażyć  do lekkiego zarumienienia na 3-4 łyżkach masła (czosnek wrzucić na końcu). Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać całość bulionem i mlekiem. Dodać fasolkę i różyczki kalafiora. Gotować na małym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku, dodać ser. Gotową zupę posypać świeżymi ziołami. Gdyby zupa była za gęsta, dodać więcej bulionu lub mleka.

Potato Vegetable Soup with Cheese:

1 1/2 - 2 l of homemade chicken stock,
1 cup of milk,
2-4 tbso of clarified butter (or regular butter),
3-4 tbsp of flour,
3-4 potatoes,
1 carrot,
a handful of green beans,
1/2 of a small cauliflower,
1 onion,
2 cloves of garlic,
few heaping tbsp of grated cheese,
salt, pepper, smoked paprika,to taste,
chopped parsley, dill or chive

Dice the potatoes and carrot, finely chop onion and garlic. Cook, using clarified butter, until lighly golden (add garlic at last). Add flour and stir quickly. Cover with milka and stock. Add cauliflower and beans. Simmer on low, until thick and tender. Season well to taste and add cheese. Srinkle the soup with fresh herbs.  If the soup is too thick, add more stock or milk.

65 komentarzy:

  1. The soup is so tasty ... but I do not know so much that cheese will be my taste! I do like a cheese sandwich! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki za przepis! Już mi ślinka leci 😋uwielbiam zupy i lubie eksperymentować ze smakami, muszę ją wypróbować w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj mam pomidorową w pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sounds quite delicious to me and we make a lot of soup during winter. Have a good day Diane

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tą zupę, robię ją bardzo często i to w największym garnku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. I love vegetables soup but I haven't tried with cheese.

    OdpowiedzUsuń
  7. sound good to have soup with potatoes and cheese in the winter...yummy

    OdpowiedzUsuń
  8. This sounds so very, very good! Thanks! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. Perfect that there is even cheese in the soup!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Boska, na warzywnym bulionie, zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis, z góry wiem, że będzie smakować. :) Pozdrawiam. <3

    OdpowiedzUsuń
  12. I had tomato soup for lunch today...but this one looks so much tastier!
    Many thanks for sharing the recipe. :))

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  13. Very creamy and comforting...a perfect winter soup!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh wow this recipe looks so simple and so delcious I am going to try this one
    xx

    OdpowiedzUsuń
  15. I love using cheese in soup! This looks excellent -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  16. Yum - though I would use vegetable stock.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepyszne. Z chęcią bym spróbowała bo lubię takie klimaty. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam zupy, a takiego przepisu jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  19. This looks so good, and comforting! I make soup in all kinds of weather, and hope to try this one.

    OdpowiedzUsuń
  20. To bardzo pożywna zupa:)))bardzo takie lubię:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale smakowitości :)
    Buziaki:*
    Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  22. This looks nice, and perfect for cooler weather.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  23. Wydaje się pyszna, a zupy uwielbiam, ale takie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda pięknie! Muszę wypróbowac przepis :) O tej porze roku rozgrzewające zupy smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Thanks for stopping by my blog. This soup caught my eye. My Joe will love it.

    OdpowiedzUsuń
  26. Must put a little cheese in my soup when I make is next. Never have I used flour either in soup, my soup usually goes thick without it mainly because I blend the vegetables with stock all together after it's cooked. I also make soup and don't blend it.

    OdpowiedzUsuń
  27. I never heard of adding flour - but this receipe sure sounds yummy, especially as it´s getting colder again!
    Dumb question: We have some "old" potatoes - can I use them or just buy new ones?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. There is no dumb questions in here☺ Of course,you can use old potatoes, in fact I used them in this recipe. Have a lovely day☺

      Usuń
    2. Great, thank you! Just yesterday I nearly threw them out!

      Usuń

  28. Looks like yummy! Thanks for the recipe and details)))

    OdpowiedzUsuń
  29. Smakowicie to wyglada . Zastanawiam się tylko czy mi wyjdzie gdy zamiast bulionu drobiowego zrobię warzywny i zamiast zwykłego mleka dam roślinne .

    OdpowiedzUsuń
  30. Soup with cheese sounds great!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Taka zupa na pewno by mi smakowała :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo apetyczna, ja zresztą jestem fanką zup w każdej postaci :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Jestem teraz na etapie uczenia się robienia zup! Na razie mam na koncie rosół i czosnkową!

    OdpowiedzUsuń
  34. Na pewno by mi zasmakowała! Wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wędzona papryka jest bardzo charakterystyczna w smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zupy bardzo lubię. Chętnie spróbowałabym wersji ziemniaczanej z dodatkiem żółtego sera. Myślę, że jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ta zupa brzmi pysznie. Uwielbiam to, jak je przyozdobiłeś.

    OdpowiedzUsuń
  38. wow i really loved this one dear Natalia :) as veggies are my favorite :)thank you for such nice sharing my dear friend!

    OdpowiedzUsuń
  39. Lubię zupy jarzynowe. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  40. Taka zupa to można sie dobrze najeść :D pycha

    OdpowiedzUsuń
  41. pysznie wygląda! a ja właśnie zrobiłam dosyć podobną zupę, z lekką wariacją, mianowicie ziemniaczki, por, fasolka a do tego dorsz w kostkę i krewetki, zabielane cream cheese (nie wiem jak to po polsku się tłumaczy, taki chyba serek topiony) z koperkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cream cheese to kremowy serek kanapkowy, topiony jest inny, ale zupa brzmi przepysznie, warto spróbować!☺

      Usuń
  42. Lubię sycące i rozgrzewające zupy.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger