Domowe bułki ze zdrową mąką / Homemade Healthy Rolls |
Domowe bułki mieszane zawierają mąkę pszenną, ale oprócz tego jeszcze zdrowszą mąkę orkiszową, owsianą i z ciecierzycy. Jeśli nie macie któregoś rodzaju zdrowej mąki, zastąpcie ją mąką pszenną lub orkiszową. Gotowe bułeczki drożdżowe są puszyste i delikatne w środku, z miękką skórką - nadadzą się też do stworzenia hamburgerów.
Jeśli chcecie upiec domowe bułki mieszane na śniadanie, możecie przygotować ciasto wieczorem i pozwolić mu rosnąć przez noc w lodówce. Ciasto drożdżowe na bułeczki świetnie znosi też mrożenie, możecie przygotować go więcej.
Z podanych proporcji upieczecie dużą blachę domowych bułek mieszanych ze zdrową mąką. Przepis możecie dowolnie modyfikować, na przykład dodać do ciasta Waszą ulubioną mieszankę ziaren lub odrobinę suszonych ziół. Poleca, smacznego:)
Jeśli chcecie wiedzieć, jak prawidłowo zagnieść ciasto na domowe bułki, obejrzyjcie mój film- przepis na pyszne bułki paprykowe (film TUTAJ)
Polecam też bułki drożdżowe po włosku - przepis TUTAJ.
Przepis na domowe bułki mieszane ze zdrową mąką:
na 10-12 bułek:2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
2 szklanki mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),
szklanka mąki orkiszowej,
szklanka mąki owsianej,
szklanka mąki z ciecierzycy
*szklanka = 250ml
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (lub na noc do lodówki). Po tym czasie z ciasta uformować 10- 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
Homemade Healthy Rolls Recipe:
for 12 buns:
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
8 tbsp of olive oil,
2 cups of all purpose flour, plus more for dusting
1 cup of spelt flour,
1 cup of oat flour,
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
8 tbsp of olive oil,
2 cups of all purpose flour, plus more for dusting
1 cup of spelt flour,
1 cup of oat flour,
1 cup of chickpea flour.
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brusk with milk and sprinkle with oats Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brusk with milk and sprinkle with oats Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
Also see my Paprika Buns Recipe (click HERE for the video) and my Italian Style Rolls Recipe (click HERE)
Very tasty! Better than those in the store …
OdpowiedzUsuń🤗
Świetny przepis! Zawsze chciałam upiec bułeczki sama, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńnice idea dear
OdpowiedzUsuńto ja porywam je na kolację do domowej konfitury!
OdpowiedzUsuńHome-made, delicious and healthy -nothing better! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis. Bardzo dawno nie jadłam pieczywa domowej roboty. Miłego dnia dla Ciebie. :) <3
OdpowiedzUsuńThey do look nice.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńNever tried anything with chickpea flour, looks delish!
OdpowiedzUsuńLepze niż z piekarni :)
OdpowiedzUsuńIt looks delicious Natalia!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Thanks for your recipe 😊
OdpowiedzUsuńsuper przepis!
OdpowiedzUsuńLove home-baked breads. Terrific recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńCzęsto mieszam mąki ze sobą, a bułeczki wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie i zdrowo! Wezme sie w weekend i zrobie <3
OdpowiedzUsuńŚliczne bułeczki, u mnie dzisiaj też akurat bułeczkowo :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu jak najbardziej
OdpowiedzUsuńThey do look good. I love the smell of bread baking in the morning (or anytime).
OdpowiedzUsuńThese do look very nice :-D
OdpowiedzUsuńI bet those would taste great.
OdpowiedzUsuńZ mąk mieszanych każde pieczywo domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńSerendipity. I’m teaching my Young One how to bake bread this afternoon and you have a lovely bread roll recipe
OdpowiedzUsuńThese look good.
OdpowiedzUsuńthey look perfect!
OdpowiedzUsuńThese look really wonderful!
OdpowiedzUsuńNothing beats a good homemade bread! These look bakery perfect.
OdpowiedzUsuńTe wyglądają fantastycznie jak na burgery!
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńHome made ones are always fresher and tastier.
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie
OdpowiedzUsuńI to coś dla mnie , lubię bułeczki wszelakie a jak mogę je sama upiec i na dodatek będa zdrowsze to jestem ZA:)
OdpowiedzUsuńPyszne domowe buleczki
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńKażde pieczywo robione samemu jest najlepsze! ♥
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńKocham domowe pieczywo. Aż mam w wyobraźni ten piękny zapach, który się zawsze roznosi w kuchni :)
OdpowiedzUsuńI had to pop over and thank you for the lovely comment you left on my blog and pleased I did, these look delicious! Sending hugs, Angela aka Felix the Crafty Cat xXx
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL
WOW!
OdpowiedzUsuńNati "Kupuję" od Ciebie ten przepis.
Serdeczności:)
Oh my. Don't these look delicious.
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam spróbować i zrobić sama takie pyszne bułeczki. Może to dobra okazja by wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńojaaa, ale czad ! w życiu bym nie pomyslala zebyz robic bułki sama w domU! ale wszytsko przede mną ;)!
OdpowiedzUsuńNie przypuszczałam, że to takie mało skomplikowane
OdpowiedzUsuńTrzeba koniecznie wypróbować ten przepis
I could eat rolls all day, every day. These look divine!
OdpowiedzUsuńthese look great natalia!
OdpowiedzUsuńO matko jakie pysznośći- chętnie bym spróbowała takiej bułki z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewka
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie kilku mąk ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe bułeczki.
OdpowiedzUsuńAwesome photography! I feel lucky today to see the beauty of photography. It was really great inspirational post. What a memorable experience it was for us!
OdpowiedzUsuńThey look great! I can almost imagine how wonderful they smell.
OdpowiedzUsuń