Ciasto Arbuz / 'Watermelon' Spinach Cake |
Zobacz, jak krok po kroku przygotować Ciasto Arbuz na poniższym filmie:
Ciasto Arbuz, czyli zielone ciasto ze szpinakiem, kremem i galaretką to łatwy deser, który zachwyci Waszych gości - nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem, bo w ogóle nie czuć go w cieście. Jest bardzo popularne na polskich blogach kulinarnych, dlatego i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję.
Moje ciasto Arbuz jest inne niż wszystkie, ponieważ nie przygotowałam go na zwykłym biszkopcie szpinakowym, ale na pysznym, mięciutkim cieście babeczkowym z użyciem banana.
Do przygotowania ciasta Arbuz będziecie potrzebować blendera, który zmiksuje mokre składniki na bajecznie zielony, gładki koktajl. Warto dodawać liście szpinaku stopniowo, podczas miksowania. Kiedy piekę ciasto z kremem i galaretką, nigdy nie odmierzam dokładnie szpinaku - kupuję dużą paczkę świeżych liści po 200 g i wsypuję trochę mniej niż 3/4 paczki.
Przygotowanie zielonego ciasta szpinakowego trwa dosłownie kilka chwil. Potem wystarczy tylko ubić śmietankę i mascarpone na krem i zalać wierzch tężejącą galaretką z borówkami albo jagodami. Jeśli chcecie, by galaretka szybciej tężała, warto wrzucić do niej mrożone owoce.
Zielone ciasto ze szpinakiem, kremem i galaretką wbrew swojej nazwie smakuje raczej bananowo. Swoim wyglądem przypomina za to arbuza (zielona skórka i biało-czerwone wnętrze z pestkami). To dość szybki, prosty przepis na ciasto, które będzie pięknie prezentować się na wszystkich uroczystościach. Polecam, smacznego:)
Ciasto Arbuz - zielone ciasto ze szpinakiem, kremem i galaretką, składniki:
na tortownicę o średnicy 25-26 cm:
zielone ciasto ze szpinakiem:
3/4 szklanki mleka,
1/4 szklanki oleju,
średni banan,
jajko,
ok. 150 g świeżego szpinaku,
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody
na krem śmietankowy z mascarpone:
400 g śmietanki 36%,
200 g mascarpone,
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku,
szczypta mielonej wanilii
1-2 galaretki w czerwonym kolorze,
garść borówek lub jagód (mrożonych lub świeżych; jeśli używamy mrożonych, nie odmrażany ich wcześniej)
Ciasto Arbuz - zielone ciasto ze szpinakiem, kremem i galaretką, przygotowanie:
Przygotować ciasto ze szpinakiem: połączyć suche składniki: mąkę, proszek, sodę i cukier. Do blendera wlać mleko, olej, jajko. Dodać banana i szpinak - tak dużą ilość szpinaku warto dodawać do blendera stopniowo, podczas mieszania. Zmiksować na gładki, zielony koktajl. Wlać do suchych składników. Wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia. Wystudzić, a następnie odciąć wierzch, jeśli ciasto szpinakowe urosło z ,,górką".
Przygotować krem śmietankowy z mascarpone: ubić śmietankę. Gdy będzie prawie sztywna, dodać mascarpone, cukier i wanilię. Krótko zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto, wyrównać. Schłodzić.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja wolę używać mniej wody do jej przygotowania). Aby szybciej tężała, można wrzucić do niej zamrożone owoce. Gdy będzie tężejąca, wylać na ciasto. Schłodzić do całkowitego zastygnięcia.
Przepis na spód do zielonego ciasta ze szpinakiem znalazłam TUTAJ.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
'Watermelon' Spinach Cake Recipe:
for the spinach cake:
3/4 cup of milk,
1/4 cup of oil,
1 egg,
1 medium banana,
150 g of fresh spinach,
2 cups of flour,
3/4 cups of sugar,
3 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda
for the cream:
4-- g of heavy cream,
200 g of mascarpone,
a big pinch of vanilla,
powdered sugar, to taste
for the topping:
1-2 packages of red jello (1 package = 70g of powder),
a handfull of frozen blueberries
Prepare the batter: mix flour, baking powder, soda and sugar. Set aside. To the blender add all of your wet ingredients and blend, until smooth (add spinach gradually, whilst blending). Add the wet to the dry and mix, just to combine. Pour to the springform pan (25-26cm) lined with baking paper and bake for about 20 to 25 minutes in 190C. Cool down and cut off the surface, if it's too high and uneven.
Beat the cream. When it's almost stiff, add sugar, vanilla and mascarpone. Place the cream on the spinach cake. Prepare the jello according to package instructions, add berries and set aside to thicken. When it's thickening, pour over the mascarpone layer. Chill in the fridge for few hours, until sets completely. Enjoy:)
I have adapted THIS muffins recipe to my cake.
O a ja lubię arbuza bardzo :D
OdpowiedzUsuńAle cudowny efekt. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, myślę wypróbować, serdecznie pozdrawiam.
Usuńuwielbiam arbuza i wszystko co z nim związane
OdpowiedzUsuńmam ochotę je zrobić!
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOh WOW, such an unusual combination of spinach and watermelon!
OdpowiedzUsuńI simply HAVE to try this...😊😊
Thank you so much!
Have a lovely day!
Hugs xxx
Wonder why it is called watermelon. Looks good.
OdpowiedzUsuńIt looks a bit like watermelon (green skin, white and red flesh plus seeds)😊
UsuńPyszne :-) U nas tylko i wyłącznie w dużej blaszce ;-)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńThis sounds fabulous! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWhat a great idea!
OdpowiedzUsuńThe cream filling looks delish.
🌸
Fantazyjnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, a arbuza uwielbiam 😉
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, i tak pewnie smakuje.
OdpowiedzUsuńChociaż tak jak mówisz bardziej czuć bananem, niż arbuzem. Ale na pewno smak galaretki też jest wyczuwalny, przez co jest cudowna kompozycja smaków. Mniam, aż mnie ochota na niego wzięła 😘.
Wygląda obłędnie, i tak pewnie smakuje.
OdpowiedzUsuńChociaż tak jak mówisz bardziej czuć bananem, niż arbuzem. Ale na pewno smak galaretki też jest wyczuwalny, przez co jest cudowna kompozycja smaków. Mniam, aż mnie ochota na niego wzięła 😘.
Fajny pomysł Madziu:)
OdpowiedzUsuńThe cake looks magnificent! Good job, Natalia.
OdpowiedzUsuńThat looks so pretty! I love the colors.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie. Jest jeden problem - śmietana.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Niedawno i koleżanki jadłam takie ciasto szpinakowe jak tutaj jest spod i było pyyyycha :D
OdpowiedzUsuńWonderful recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńWow swietne ciasto
OdpowiedzUsuńQuite unique!
OdpowiedzUsuńThat looks amazing. Thank you.
OdpowiedzUsuńOjej! Ale genialne! Przepis zapisałam, bo jestem arbuzową fanką :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)))chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńThis is so colorful and fun! Plus it looks yummy and is healthy. So it has EVERYTHING!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! woow! koniecznie muszę zapisać przepis :)
OdpowiedzUsuńCan't imagine eating green cake, but it does look different.
OdpowiedzUsuńWhat a unique idea!
OdpowiedzUsuńOh, wow! I've never heard of a spinach cake before! I've had carrot cake which is a favorite. Ha, ha, if I have a slice of watermelon spinach cake and a piece of carrot cake, can I call it a salad?! :D
OdpowiedzUsuńHaha, of course!😁
Usuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda fantastycznie! Zapisałam w zakładkach, będe próbować robić!
OdpowiedzUsuńwygląda wow:D pycha musi być:)
OdpowiedzUsuńWhat a cute cake!
OdpowiedzUsuńAlternativa e molto coreografica questa torta, complimenti!!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńale zjabeiste! i wygląda mega kozacko ;)! muszę spróbować ;D
OdpowiedzUsuńThat looks not only delicious but also great. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Wow! Looks so delicious!
OdpowiedzUsuńJejku jak ono cudnie wyglada :-)
OdpowiedzUsuńHello, looks delicious. Thanks for sharing the recipe! Enjoy your day, wishing you a happy new week!
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia tego ciasta na imieniny dla syna:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!! 🤤
OdpowiedzUsuńWyglada tak lekko :)
OdpowiedzUsuńOh yum what a creative idea!
OdpowiedzUsuńx
Dahi
Win a preloved Chanel necklace!
That sounds interesting!!! Yum. Is it sweet, I wonder.
OdpowiedzUsuńoh how cute it is!! this would be perfect for a summertime bbq!!!
OdpowiedzUsuńMuszę go kiedyś zrobić :-)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper, to ciasto robi mega wrażenie :)
OdpowiedzUsuńale smakowite!
OdpowiedzUsuńOjejku, nigdy czegoś podobnego nie widziałam. Z chęcią bym spróbowała bo wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńWitaj :: jestem tu pierwszy raz i jest tu bardzo apetycznie :) bardzo mi się to podoba :) ciasto wygląda obłędne i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńHello! So beautiful! Marvellous lovely! https://mariakaraevaofficial.blogspot.com/ Follow you)
OdpowiedzUsuńOh wow, this looks super amazing and tasty :-D
OdpowiedzUsuńMeraviglioso, complimenti! Ti seguo anch'io!
OdpowiedzUsuńCiao!!!
Biszkopt niczym "Leśny mech".
OdpowiedzUsuńCiasto ma interesujący wygląd :) Mnnnniaaam!
Ale mnie zaskoczyłaś tym ciastem! Wygląda mega!
OdpowiedzUsuńAn unusual combination, I'm sure it is delicious.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
It's so cute! Makes me think of summertime, which will be here soon enough :)
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić na weekend;)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWhat a yummy! Thank you very much for the recipe)))
OdpowiedzUsuńPowiem tylko tyle, prawdziwa kuchciwróżka z Ciebie. Obłędnie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńHow fun! Maybe a good way to get the little ones to eat their greens, too.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe! Ładnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i moje smaki. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńI must confess I have never tried a sweet cake with spinach but it looks fabulous and can't wait to try it!!!
OdpowiedzUsuńI always thought adding spinach or chard to cakes would be a great idea colourvise.
OdpowiedzUsuńQue imagem linda!
OdpowiedzUsuńObrigada pela visita.
This is very different and looks delicious! A unique combo of ingredients for sure!
OdpowiedzUsuńWygląda to smakowicie o mamo! <3
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie - FotoHart
Oh wow! this is amazing, Watermelon Spinach cake think I will have to give this a go. Many thanks for the recipe, I have never seen this before. Thanks too for joining my followers, Im following you and look forward to more exciting recipes. Hugs, Angela xXx
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie. Goście byliby oczarowani :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie do tego uwielbiam arbuza, napewno wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuń