Ciasto walentynkowe / Valentine's Day Cake |
Zobaczcie, jak przygotować ciasto walentynkowe na moim filmie:
Mój biszkopt z kakao jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Jeśli chcecie, by po upieczeniu pozostał równy, możecie po wyciągnięciu z piekarnika upuścić blaszkę z ciepłym ciastem na podłogę (jak w biszkopcie rzucanym), ale nie jest to konieczne.
Nadzienie owocowe do ciasta walentynkowego to budyń ugotowany na domowym soku malinowym (rozcieńczonym z wodą, by nie był za słodki). Do jego przygotowania możecie tez użyć kompotu w różowym lub czerwonym kolorze. Sprawdzą się też butelkowane soki/napoje z maliną i truskawką (świetne będą takie typu Kubuś czy Pysio).
Kolejnym kremem w cieście na walentynki jest ten na bazie śmietanki, mascarpone i wiórków czekoladowych. Jest bardzo gęsty i sztywny, dlatego dość trudno rozprowadza się go na warstwie owocowej. Można poradzić sobie jednak układając go łyżeczką, małymi porcjami (jak na filmie) i wyrównując. Jeszcze wygodniej będzie użyć rękawa cukierniczego. Jeśli wolicie, możecie krem przygotować na bazie samej śmietanki i usztywnić ją żelatyną - wtedy łatwiej rozprowadzi się na warstwie owocowej.
Walentynkowym akcentem na cieście są serduszka wycięte z truskawkowej galaretki. Warto przygotować je dzień wcześniej. Ciasto możecie udekorować też czekoladkami lub ciasteczkami w kształcie serc.
Ciasto na walentynki to łatwy deser do przygotowania tak naprawdę na różne okazje, nie tylko na dzień zakochanych. Sprawdzi się tez na urodziny, imieniny czy rocznice. Z podanych proporcji upieczecie dużą blachę pysznego biszkoptu z kremem i galaretką, którym możecie obdzielić wszystkich swoich najbliższych. Smacznego:)
Przepis na ciasto walentynkowe:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm:
na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty lub soku owocowego
na krem owocowy:
3 opakowania budyniu waniliowego (każdy po 40 g),
1125 ml soku owocowego z malinami lub truskawkami (typu Kubuś, Pysio) lub mieszanki domowego soku malinowego z wodą albo kompotu,
opcjonalnie cukier puder, do smaku
na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki,
200-250 g mascarpone,
duża szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku,
ok. 70 g startej na wiórki ciemnej czekolady
1 opakowanie truskawkowej galaretki (70g)
1 i 1/2 szklanki wody
opcjonalnie czekoladki/ciasteczka w kształcie serc lub inne wybrane dekoracje
Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale używając tylko 1 i 1/2 szklanki wody. Wylać do płaskiego naczynia. Po całkowitym zastygnięciu wycinać foremką do ciasteczek kształty serc (łatwo przenosić je z naczynia metalową szpatułką).
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt nasączamy mocną herbatą lub sokiem (wcześniej ścinamy wierzch biszkoptu).
Budyń ugotować na 1125 ml soku zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. Gorący wylać na biszkopt. Zostawić do całkowitego stężenia.
Ubić śmietankę, następnie dodać serek, wanilię, czekoladę i cukier puder do smaku. Wyłożyć na zastygnięty budyń i rozprowadzić (łyżką, małymi porcjami jak na filmie lub łatwiej, przy pomocy rękawa cukierniczego). Na kremie ułożyć galaretkę i czekoladki. Schłodzić.
Valentine's Day Cake Recipe:
for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder
few tbsp of strong tea or fruit juice for soaking the cake
for the fruity filling:
1125 ml of fruit juice (use red or pink juice with berries),
3 packages of vanilla pudding mix (40 g each; each one requires 500 ml of milk/liquid),
some powdered sugar, to taste,optional
for the mascarpone cream:
200-250 g of mascarpone cheese,
500 ml of heavy cream,
a big pinch of vanilla powder,
approx. 70 g of chcolate, grated.
few tsp of powdered sugar, to taste
1 package of strawberry jello (70 g of powder),
1 1/2 cup of water (or use slightly less than on your package instructions)
Prepare the jello according to package istructions, but use less water. Pour into the shallow dish and let set completely. Using a heart shaped cookie cutter, cut out jello hearts. Set aside and keep in the fridge (you can do this the day before)
Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake. Soak with some strong tea.
Prepare the pudding according to package instructions, but using 1125 ml of juice, instead of milk. Sweeten to taste (optional). Pour the hot fruity pudding on top of the cake. Let it chill in the fridge, until sets.
Beat the heavy cream, until stiff peaks form, add mascarpone, vanilla, chocolate and sugar to taste. Spread the frosting all over the pudding (use a piping bag - it is much easier that way or spoon small portions of the cream and then spread it out - see the video). Arrange your jellos and decorations on top and chill in the fridge. Enjoy:)
ale romantyczny słodziak :)
OdpowiedzUsuńsłodkie! bardzo romantyczne!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho,jak pięknie podane :-)
OdpowiedzUsuńNie tylko dla zakochanych :)
OdpowiedzUsuńHuummm,looks great!Yummy!
OdpowiedzUsuńHappy Valentine's day! LOL
OdpowiedzUsuńThank you for the recipe!
WOW...such a delightful creation...and really romantic looking! Oh this is absolutely perfect for Valentine's Day!!
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing! :))
Have a wonderful Sunday.
Hugs xxx
Cream cake with jelly it's what I like - looks delicious!
OdpowiedzUsuńIt looks very yummy. Well done. Have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńWonderful cake and so beautifully decorated, love it! Thanks for sharing! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThat looks so lovely and the cute heart jellies are a perfect decoration.
OdpowiedzUsuńjeju jak uroczo! ja zamierzam mojemu upiec babeczki :D
OdpowiedzUsuńoooooh this sounds amazing and is perfect for the upcoming holiday!!!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńWhat a delicious valetinki cake! Thanks for the recipe and for the idea)))
Looks so good!
OdpowiedzUsuńYour Valentine 's Day cake looks very elegant with its traditional heart-shaped decorations! And I'm sure it's delicious to eat.
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :-).
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho na Walentego :)
OdpowiedzUsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńOh my gosh, this looks so delicious! I definitely want to try it for myself.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Such a beautiful cake and hart decorations. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/02/kiehls-calendula-herbal-extract-toner_9.html
This looks amazing and tasty! I like your baking skills :-D
OdpowiedzUsuńWalenty będzie zachwycony:)
OdpowiedzUsuńThis is such a good idea. And so unique, I have never seen a recipe like this.
OdpowiedzUsuńThat looks soooo pretty. Any recipient would know they are loved.
OdpowiedzUsuńLekkie i pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńSłodko się robi nawet od patrzenia. Dziękuję za szczegółowy opis i filmik. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Super pomysł
OdpowiedzUsuńThat's such a pretty cake.
OdpowiedzUsuńOh, zjadłabym! Muszę chyba przygotować coś takiego ♥
OdpowiedzUsuńThat does look nice and I bet it tastes delicious..
OdpowiedzUsuńWyszło Tobie naprawdę piękne, a przepis chętnie wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
WAoooo!! it looks delicious!!
OdpowiedzUsuńNew post on My Blog | Instagram | Bloglovin
Ciasto wygląda BOMBA. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto nie tylko na Walentynki :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, ale niestety nie mogę sobie na takie pozwolić ;)
OdpowiedzUsuńYou made me so laugh with this!
OdpowiedzUsuńIt´s the genes, to my excuse!
I do not like sweets and this looks so sweet I just had to go "OH!" and laugh!
Which sure qualifies this as a good one! :-)
Laughing is always good, right - enjoy yours :-)
O jak ładnie wygląda<3
OdpowiedzUsuńexcellent creation...yummy
OdpowiedzUsuńOh my. So pretty. What a romantic Valentine's cake
OdpowiedzUsuńMniam narobiłaś mi ochoty na słodkości :)
OdpowiedzUsuńSuch a cute and sweet idea!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Prezentuje się super, do kawki jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńWow, this cake looks so amazing and tasty!♥
OdpowiedzUsuńLovely yummy hearts!
OdpowiedzUsuńNiby na walentynki mam w planach z chłopakiem wyjechać na jeden dzień, ale jeśli nie wyjedziemy to wiem co zrobić, wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, jeszcze nie robiłam takiego zestawienia smaków, i ten budyń. Bardzo ciekawe, muszę kiedyś wypróbować ten przepis. Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńPyszne i pieczone z sercem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo uroczo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
Wygląda cudownie, z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na walentynki :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, fajnie by było gdyby ktoś mi zrobił takie ciacho 😉
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńmój blog :).
Ciasto i pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness:)
Looks so pretty and delicious too! Happy Valentine's Day to you!
OdpowiedzUsuńthat looks good!
OdpowiedzUsuńElaborate - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
Yummy
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy budyń, ale do ciacha jeszcze go nie dodawałam:) świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńale ładne!
OdpowiedzUsuńPerfetta per festeggiare!
OdpowiedzUsuńzrobiło się romantycznie :) bardzo fajne i efektowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńIt looks good, thank you for sharing. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
We don't celebrate Valentine's Day but I sure love to taste your Valentine cake. Yums!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPrzy takim cieście nie jeden człowiek by się zakochał ;) Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńLooks good and beautiful!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Jezuuu... ja muszę trzymać dietę, bo mi się odzież kurczy, a Ty kusisz takimi smakowitościami :)
OdpowiedzUsuńjakie urocze są te serduszka :))
OdpowiedzUsuńOh, delicious! The hearts are perfect for the cake. Happy Valentine's Day!
OdpowiedzUsuńThose gelatin hearts on top are such a cute touch! Such a fabulous recipe for the day of love ♥
OdpowiedzUsuńThat looks like a very tasty cake! Have you noticed how I always seem to comment on the cakes and desserts? Wonder why that is! LOL.
OdpowiedzUsuńNatalia this is absolutely beautiful!! love it!
OdpowiedzUsuńMyślę, ze jakbym przygotowala, to maz byłby zadowolony
OdpowiedzUsuńNa pewno skradnie serce niejednej osoby :)
OdpowiedzUsuńHappy Valentines!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuń