Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański) |
Zobaczcie, jak przygotować gulasz cygański z klopsikami na moim filmie:
Gulasz cygański z klopsikami (zwany też bigosem cygańskim) to łatwy przepis na pożywne danie dla całej rodziny. Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnego gulaszu wieprzowego, koniecznie wypróbujcie tych pysznych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym.
W moim bigosie cygańskim oprócz pulpecików znalazło się mnóstwo warzyw: kolorowa papryka, por, seler naciowy, marchewka i ogórki kiszone. Popularnym składnikiem tego dania są również pieczarki, więc jeśli macie ochotę, możecie dorzucić je do sosu. Gotowe danie powinno być dość pikantne i wyraziste, dlatego w sosie znalazły się aż trzy rodzaje mielonej papryki. Zwłaszcza ta wędzona nadaje gulaszowi charakteru.
Do przygotowania bigosu po cygańsku możecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się wieprzowe, wołowe, drobiowe albo mieszane.
Gulasz cygański z klopsikami to proste, sycące i rozgrzewające danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem, a także plackami ziemniaczanymi. Smacznego:)
Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański), składniki:
na klopsiki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku
na sos:
mała marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
mały por,
2 małe papryki (czerwona i żółta ),
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
listek laurowy,
1-2 ząbki czosnku,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu,
2-3 ogórki kiszone,
2 płaskie łyżeczki musztardy (lub do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, papryka słodka, ostra i wędzona
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody (jeśli sos jest za rzadki),
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański), przygotowanie:
Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć.
Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler i por. Smażyć kilka minut, dodać pokrojoną paprykę, a następnie drobno posiekany czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Po chwili dodać koncentrat, zalać całość wodą lub bulionem i dorzucić klopsiki. Doprawić. Dusić do miękkości składników około 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojone ogórki kiszone i musztardę do smaku. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Gypsy meatball Stew Recipe:
for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram
for the sauce:
1 small carrot,
2 stalks of celery,
1 small leek,
2 small red bell peppers (red and yellow),
2-3 tbsp of tomato paste,
1 bay leaf,
1-2 cloves of garlic,
few kernels of allspice,
approx. 2 cups of water or stock (or a little more),
2-3 Polish pickles/fermented cucumbers, optional
2 tsp of mustard (or to taste),
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, thyme, oregano, sweet, hot and smoked paprika
1 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 cup of water, optional
some chopped parsley, optional
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add chopped leek, carrot and celery. After few minutes, add red bell peppers, followed by the garlic, bay leaf and allspice. Season well and add the meatballs back in. Cover with liquid and simmer on low for about 20 to 30 minutes or until tender. After 15-20 minutes of simmering, add pickles and mustard. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes or with some crusty bread on the side. Enjoy:)
coś nowego, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńYum...such a tasty and hearty meal for a cold winter's day!!
OdpowiedzUsuńThank you so much.😊😊
Hugs xxx
Wygląda smacznie, ale nie jestem miłośniczką klopsików :)
OdpowiedzUsuńCarrrolina Blog-klik
Looks good. Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, zapisuję i na pewno wypróbuję 😉
OdpowiedzUsuńNa pewno syci ;)
OdpowiedzUsuńThat is something new!
OdpowiedzUsuńI don't know this recipe!
Thank you!
Bardzo smaczne i pożywne danie:) Muszę przygotować je swojej rodzince:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, lubię takie dania ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bigos :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, jeszcze nie próbowałam nic takiego, ale z chęcią bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
thank you for recipe...I'll try it
OdpowiedzUsuńz checią wypróbuję!
OdpowiedzUsuńThis sounds delicious.
OdpowiedzUsuńSounds fantastic, very yummy. Have a great Sunday, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńIt looks really amazing
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSensational - Amazing Photos For Sure - A Substitution Would Be Ground Turkey - This Meal Is Very Hearty And I Often Will Add Small Purple Potatoes - Many Thanx For Sharing - Question: Any Homemade Pizza Ideas?? Next Week I Am Hosting A Make Your Own Pie Party
OdpowiedzUsuńEnjoy February,
Cheers
Wygląda przepysznie ten gulasz :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie, bardzo lubię klopsiki :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiego bigosu :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wszystko wygląda :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o bigosie cygańskim, ale wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńSounds and looks nice and yummy :-D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Takiego bigosu jeszcze nie probowałam :D
OdpowiedzUsuńThis looks delicious!
OdpowiedzUsuńAs soon as I saw Gypsy in the title I wondered whether it would contain paprika. And it does.
OdpowiedzUsuńThe name of the dish 'cygansky' indicates that it has its roots in authentic gypsy comfort food, simple ,and filling - made perhaps in rudimentary conditions of nomadic life. Meat balls, potatoes, pickles, veggies - what more could one ask n a winter day?
OdpowiedzUsuńyummy!
OdpowiedzUsuńLots of nutrition in one pot! It looks so yummy.
OdpowiedzUsuńSo yummy and moreish! I am making some meatballs for the lunch today too :-) Can't wait!
OdpowiedzUsuńThey do look tasty.
OdpowiedzUsuńI am so hungry, I would like to take all :)
OdpowiedzUsuńSO yummy!
Wygląda bardzo apetycznie. U mnie zwykły gulasz to zawsze jest robiony z mięsa wołowego. Ciekawa alternatywa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
I love meatballs! These look fantastic! :o)
OdpowiedzUsuńHello, looks delicious. Thanks for sharing the recipe. Enjoy your day, wishing you a great new week!
OdpowiedzUsuńYour meat balls look so delicious.
OdpowiedzUsuńYou never have enough meatball recipes, thank you...♥
OdpowiedzUsuńSounds just right for the weather!
OdpowiedzUsuńNice recipe. I like it
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńHi! It looks delicious, I note the recipe. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!
Looks tasty!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować gulaszu w takim wydaniu. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńDałabym sie skusić, oj ślinka pociekła...
OdpowiedzUsuńI hadn't had a meatball stew yet but can't wait to try your recipe, looks fantastic.
OdpowiedzUsuńIt looks beautiful, I have to try, thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuńLooks delicious, Natalia. I like how well flavored your dishes are, with a lot of spices and herbs.
OdpowiedzUsuńPodziwiam Twoją kreatywnośc. Mnie ciągle brakuje pomysłów na obiad. Zapisuję przepis. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńWielu osobom przypadłby do gustu ♥
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful Natalia!!
OdpowiedzUsuńAle pyszności, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńThat looks good, I love meatballs.
OdpowiedzUsuńGulasz prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis :D Pozdrawiam!
wy-stardoll.blogspot.com
This is something that my husband would love. I may have to make this for him for Valentine's Day.
OdpowiedzUsuńZawsze coś nowego i ciekawego u Ciebie znajdę. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim daniu- a jestem pewna,ze mój ojciec byłby nim zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńNow my mouth is watering!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
wygląda mega apetycznie i nie jest skomplikowane super :)
OdpowiedzUsuńThe addition of pickles sound interesting.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
ale pyszna propozycja na obiadek! :D z checia bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńMieszkam w Anglii więc nazwa bigosu jakoś odrzuca mnie do zjedzenie go :x
OdpowiedzUsuńGdyby nie to, że jest tu dużo takich ludzi to .. zjadłabym :D
Delicious looking as always!
OdpowiedzUsuńMOlto invitante!!!
OdpowiedzUsuńJa robie bigos po cygansku z papryka
OdpowiedzUsuńGreat for a warm and filling meal.
OdpowiedzUsuńzawsze lubiłam sosy typu cygańskiego, właśnie za tę nutkę ostrości (chociaż mieszkając w Emiratach odkryłam że to co w Polsce ostre, tutaj jest łagodne...)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Aż mi ślinka pociekła. Naprawdę. Zapisuję sobie bloga w ulubionych.
OdpowiedzUsuńKasia Dudziak