Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem |
Dziś zapraszam na pyszny obiad bez mięsa. Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem są niesamowicie proste w przygotowaniu i bardzo sycące, sprawdzą się jako samodzielne danie (na przykład w piątek) lub jako dodatek do mięsa.
Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem przygotowuje się bardzo szybko. Możecie do nich wykorzystać resztkę ziemniaków, które zostały Wam z obiadu albo ugotować je z wyprzedzeniem. Ugniecione i przechowane w lodówce można wykorzystać na drugi dzień. Przygotowując potrawę nie warto trzymać się dokładnych proporcji, ja zawsze przygotowuję ją ,,na oko". Jeśli masa na kluski bardzo się klei, wystarczy podsypać je odrobiną mąki. Nie sypcie jej jednak bez umiaru, aby nie były twarde.
Szpinak to ciekawy dodatek do klusek ziemniaczanych, dzięki niemu wyglądają inaczej niż zwykle. Poza tym wcale nie czuć jego smaku w gotowych kluskach, więc powinny Wam posmakować, nawet jeśli nie lubicie tego składnika. Możecie też zupełnie go pominąć i przygotować je z ugotowanych ziemniaków i sera.
Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem to świetny pomysł na wegetariański obiad nie tylko w piątki. Ja lubię podawać je z podsmażonymi na maśle pieczarkami, posypane parmezanem lub z sosem pieczarkowym. Smaczne są też w wersji mięsnej jako dodatek do gulaszu. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na dania bez mięsa :)
Polecam również moje kotlety ziemniaczane:
Przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem, składniki:
5 małych ziemniaków,
jajko,
ok. 100 g mrożonego szpinaku,
250 g twarogu,
ok. 1 i 1/2 szklanki mąki,
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
duża szczypta soli
Przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem, przygotowanie:
Ugotować ziemniaki i rozgnieść na puree. Wystudzić. Dodać rozmrożony szpinak, pokruszony twaróg, jajko i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Warto najpierw dodać mniej mąki niż przepisie, by sprawdzić, czy kluski nie są gotowe do lepienia. Z masy formować kulki większe niż orzech włoski. Wrzucać partiami do wrzątku. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z ulubionym sosem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Potato Cheese and Spinach Dumplings Recipe:
approx. 5 small potatoes,
1 eggs,
approx. 100 g of frozen spinach,
250 g of Polish curd cheese 'Tvarog',
approx. 1 1/2 cup of flour (you can use less or slightly more),
2-3 tbsp of potato starch,
a big pinch of salt
Cook the potatoes and mash well. Set aside to cool for a bit. Add defrosted spinach, crumbled Tvarog, an egg and the rest of ingredients (add less flour at first, to check if you need more or not). Form balls bigger than a walnut. Boil a big pot of water and cook your dumplings. They are ready, when folating on the surface. Serve with sautedd mushrooms and grated parmesan or with sauce of your choice. They also taste great with stews or goulash. Enjoy:)
yummy, yummy … 😅
OdpowiedzUsuńSounds like something for me! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńYummy recipe!
OdpowiedzUsuńwow to może być coś niezłego ;)!
OdpowiedzUsuńWow, super smacznie się prezentują :-0
OdpowiedzUsuńPyszności<3
OdpowiedzUsuńO jaaa boskie, zrobię :D
OdpowiedzUsuńa rally interesting recipe dear Natalia :)
OdpowiedzUsuńi hope i can find potato flour here which i hardly heard of before i guess
thank you for delightful sharing
blessings to your days my friend!
WOW! Mega przepis! Zapisuję! ^^
OdpowiedzUsuńThat looks so healthy and tasty!
OdpowiedzUsuńYummy indeed!:))
OdpowiedzUsuńI often make cheese dumplings...and the addition of spinach would be really interesting!
Thank you so much!
Have a great weekend1
Hugs xxx
Ale pyszotka!
OdpowiedzUsuńMniam :). Moje córeczki uwielbiają kluseczki - a jak jeszcze takie zdrowe, hmmm na pewno zrobię :D.
OdpowiedzUsuńAle się zrymowało ;).
Buziaki pa 😘
Pyszności!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I like your recipes, and this dumpling recipe also. ❤
OdpowiedzUsuńFajny pomysł
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze znajdę fajne inspiracje na obiadek :) Wersja z pieczarkami mi pasuje, akurat zostały mi i pieczarki i ziemniaki :D
OdpowiedzUsuńI think I'd probably like this. Looks good.
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie!
OdpowiedzUsuńHej uwielbiam szpinak. Z ziemniakami musi być bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńNic tylko próbować
Looks delicious, what a great recipe.
OdpowiedzUsuńThis looks so comforting. And also very versatile!
OdpowiedzUsuńIt looks so yummy!! Great recipe!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Yum. When our weather cools down I will have to try these. Thank you.
OdpowiedzUsuńTe kluski są zdecydowanie dla mnie.
OdpowiedzUsuńI have never had anything like this before. Sounds divine!
OdpowiedzUsuńUn plat végétarien comme je les aime.
OdpowiedzUsuńA bientôt
Na pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńThat sounds quite delicious, on my to do list. Have a good weekend, Diane
OdpowiedzUsuńCiekawe kluseczki ♥
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! Lubię dania, do których dodawany jest szpinak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Co jak co, ale szpinak nigdy do mnie nie przemawiał...
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńThey look delicious.
OdpowiedzUsuńja za kluskami nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuńYumm
OdpowiedzUsuńO, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju klustki. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com
OdpowiedzUsuńO ! To coś nowego :)
OdpowiedzUsuńLooks yummy. I love dumplings :-D
OdpowiedzUsuńBrzmi niecodziennie i pysznie!
OdpowiedzUsuńGreat post, in love with photos!
OdpowiedzUsuńIf you want that we follow each other let me know by leaving a comment on my last post --> https://beautyshapes3.blogspot.com/2020/02/yellow-valentines-day-dresslily.html
Pychota! Świetnie się prezentuje to danie ;)
OdpowiedzUsuńO, jeszcze takich nie widziałam! Ale szpinaku nie lubię ;).
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu klusek ziemniaczanych jeszcze nie próbowałam. Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńKluski ziemniaczane już od jakiegoś czasu za mną chodzą,
OdpowiedzUsuńwięc chętnie wykorzystam Twój przepis :D
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Really delicious!
OdpowiedzUsuńLubie potrawy bezmięsne. Na pewno "upichcę" taka potrawę. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńYummy! I'm definitely trying this recipe!
OdpowiedzUsuńCiekawe te kluseczki! takie inne :D
OdpowiedzUsuńLooks unusual and interesting. Sounds delicious.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie danie i muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńTakiego dania nie miałam jeszcze przyjemnosci jeść :) a szkoda bo wygląda ciekawie i apetycznie :) z chęcią podejmę się próby zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSounds great!!! Will show Hubby for the weekend. Thank you :-)
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Uwielbiam takie ziemniaczane rarytasy!
OdpowiedzUsuń